Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΛΗΔΡΑΣ
  • [04] ΜΙΚΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Επιστρέφει στις τέσσερις το απόγευμα της Παρασκευής από το Λονδίνο, αντί την Κυριακή το απόγευμα όπως ήταν προγραμματισμένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    «Λόγω των παραβιάσεων από μέρους του κατοχικού στρατού της συμφωνίας για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας και των προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν» το βράδυ της Πέμπτης, σημειώνει σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να επιστρέψει στην Κύπρο για να παρακολουθεί και να χειρίζεται από κοντά την κατάσταση».

    «Στη Μεγάλη Βρετανία», συνεχίζει ο κ. Στεφάνου, «θα παραμείνει ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Προοδευτική Διακυβέρνηση και θα έχει επαφές με το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών».

    Την απόφαση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και ο Διευθυντής του Γραφείου του Βάσος Γεωργίου, σημειώνοντας επίσης ότι «η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι το οδόφραγμα της Λήδρας παραμένει ανοικτό εφόσον τηρείται η συμφωνία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται στο Λονδίνο από την Πέμπη το απόγευμα, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε διάσκεψη στρογγυλής τράπεζας αρχηγών και κυβερνήσεων που ακολουθούν κεντροαριστερή πολιτική, την οποία συγκάλεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    [02] ΥΠΕΞ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΠΑΦΕΣ

    Ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε κατά την πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Εκτός της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι, αργά το απόγευμα της Πέμπτης συναντήθηκε διαδοχικά, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν, και τους γερουσιαστές Λέβιν, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ολυμπία Σνόου. Ολα τα μέλη του Κογκρέσουν εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας, αλλά πιστεύω γενικότερα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν ενθαρρύνοντας την Τουρκία να έχει μία θετική στάση σ όλη τη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν πολλή μεγαλύτερη επιρροή στην Τουρκία απ οποιαδήποτε άλλη χώρα».

    Ερωτηθείς κατά πόσον μετέφερε στους συνομιλητές του κάποιο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είναι καθήκον του να εξηγήσει τις θέσεις του Προέδρου και της Κυβέρνησης, όπως και της πλευράς μας, σ αυτή τη διαδικασία, δηλαδή ότι υπάρχει όλη η καλή θέληση, η δέσμευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά ότι υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

    [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΛΗΔΡΑΣ

    Τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ Κύπρου όσο και τη διαδικασία των συζητήσεων μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας θα συζητήσουν ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Αναπληρωτής Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Νεγκροπόντε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κέισι, δήλωσε, επίσης, «θα πρέπει να σημειώσω ότι χαιρετίζουμε τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, που μόλις πραγματοποιήθηκε. Είμαστε ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατόρθωσαν να φθάσουν σε αυτή τη συμφωνία».

    Συνεχίζοντας ο κ. Κέισι είπε ότι «τα σημεία διέλευσης θα αυξήσουν τις ευκαιρίες για κοινωνικές και οικονομικές συναναστροφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των ηγετών να λάβουν μέτρα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι σίγουρος ότι αυτά, μεταξύ άλλων, θα είναι τα θέματα της συζήτησης».

    [04] ΜΙΚΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Η Κύπρος αν και απέκτησε τα δικά της Πανεπιστήμια μόνο πριν από μερικά χρόνια, μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη γιατί έχει αρκετές εμπειρίες στην επιτυχή οικοδόμηση Πανεπιστημίων με διεθνή προσανατολισμό, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του στην 3η Υπουργική Σύνοδο Μικρών Ευρωπαϊκών Χωρών, που τελεί υπό την προεδρία του, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος διαθέτει έξι Πανεπιστήμια με τα τρία να είναι κρατικά, προσθέτοντας ότι μπορεί να δώσει τις εμπειρίες της στον τομέα οικοδόμησης πανεπιστημίων σε άλλες μικρές χώρες. Τόνισε την ανάγκη όπως στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου ενισχυθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των μικρών χωρών για την ενίσχυση της ποιότητας των πανεπιστημίων τους.

    Στη Σύνοδο συμμετέχουν Υπουργοί και αξιωματούχοι ανώτερης εκπαίδευσης από μικρές ευρωπαϊκές χώρες που, ως επί το πλείστον, διαθέτουν ένα πανεπιστήμιο. Οι χώρες αυτές είναι η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, το Μοντενέγκρο, και Σαν Μαρίνο. Από την Κύπρο λαμβάνουν μέρος οι Πρυτάνεις των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και άλλοι παράγοντες της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 April 2008 - 10:29:19 UTC