Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ
  • [02] ΓΑΛΛΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

    Μεγάλη πρόκληση χαρακτηρίζει την προώθηση και εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) ο αρμόδιος Υπουργός Χρίστος Πατσαλίδης, σημειώνοντας πως η εφαρμογή του Σχεδίου αυτού μέχρι το τέλος του 2008 δεν είναι εφικτή.

    «Θέλουμε ένα ΓΕΣΥ το οποίο θα λειτουργεί σωστά και θα είναι καλά μελετημένο», υπογράμμισε ο κ. Πατσαλίδης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, αποφεύγοντας να αναφερθεί επί του παρόντος σε χρονοδιαγράμματα. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι αφού υπάρξει μια σφαιρική ενημέρωση επί του θέματος να αποφασιστεί ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή του σχεδίου. ``Αρα ο σωστός σχεδιασμός είναι απαραίτητος, για αυτό δεν πρέπει απλά να πει κάποιος να γίνει, αλλά να γίνει σωστά, διότι τυχόν μη σωστή εφαρμογή θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα``, επεσήμανε.

    Ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητά του να εργαστεί άμεσα για βελτίωση των κακώς εχόντων στον τομέα της υγείας. Ηδη έχει ζητήσει αναθεώρηση των κριτηρίων για τους δικαιούχους βοήθειας για αποστολή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό ενώ σύντομα αναμένεται να εξαγγείλει το Εθνικό Σχέδιο κατά του Καπνίσματος. Ανάμεσα στις προτεραιότητες και φιλοδοξίες του είναι επίσης να προωθήσει το στόχο του να καταστεί η Κύπρος κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

    Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ακόμη πως η Κύπρος έχει τις δυνατότητες και μπορεί να καταστεί, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κέντρο παροχής υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα των φαρμάκων εξέφρασε την άποψη πως η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει να υπάρξουν πιο ευέλικτες διαδικασίες στο θέμα της διακίνησής τους.

    Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε εξάλλου τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να συνεργαστούν μαζί του για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα διάφορα προβλήματα και να εξυπηρετήσουν τον κοινό στόχο που, όπως αναφέρει, είναι η αναβάθμιση της προσφοράς και της ποιότητας υγείας.

    Σημείωσε ακόμη πως ο λόγος που πολλές φορές ενώ υπάρχει εξοπλισμός δεν ανοίγει ένα συγκεκριμένο τμήμα είναι ότι, όπως και σε άλλες χώρες, και στην Κύπρο υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού, για αυτό και έχει ζητήσει να ενταθούν οι προσπάθειες για ενίσχυση του κλάδου των νοσηλευτών.

    Οπως ανέφερε το Σεπτέμβριο αναμένεται να αποφοιτήσουν από τη Νοσηλευτική Σχολή 140 άτομα από τα οποία ένας αριθμός θα εργοδοτηθεί στο δημόσιο τομέα και οι υπόλοιποι στον ιδιωτικό, ωστόσο η συντεχνία των νοσηλευτών διαφωνεί με τη λειτουργία νέων τμημάτων με τους νέους αυτούς νοσηλευτές και ζητά όπως με αυτούς ενισχυθούν τα υποστελεχωμένα τμήματα.

    ``Καλώ όλους, και τις συντεχνίες, μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού να βλέπουμε και τις προτεραιότητες και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν τα οποία ακριβώς να μπορούμε να επιλύσουμε``, ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης.

    Ερ: Ποιες οι προτεραιότητές σας μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Υγείας;

    Aπ: Ως μια πρώτη αντίδραση είναι σίγουρα η επίλυση προβλημάτων τα οποία χρονίζουν και αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Βασικός στόχος και όραμα είναι πρώτα από όλα η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η απλοποίηση διαδικασιών και η εισαγωγή μιας νέας αντίληψης, ειδικότερα όσον αφορά την προσέγγιση και τη συμπεριφορά με τον πιο ανθρώπινο χαρακτήρα και την απαραίτητη στήριξη. Γενικά βασικός στόχος είναι ένα όσο το δυνατό πιο ψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας. Για εμένα ο τομέας της υγείας αποτελεί το ύψιστο και υπέρτατο αγαθό του πολίτη και παραμένει δείγμα πολιτισμού. Και αν όντως θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αυτό πρέπει να διαφαίνεται και μέσα από τις υπηρεσίες υγείας και από το επίπεδο αυτών των υπηρεσιών. Χρήζουν πολλής βελτίωσης. Οι εξελίξεις στα θέματα της υγείας είναι καθημερινές. Οφείλουμε και να τις παρακολουθούμε αλλά και σίγουρα να δημιουργήσουμε εκείνα τα συστήματα βάσει των οποίων συνεχώς θα υπάρχει βελτίωση σε αυτόν τον τεράστιο και ευαίσθητο τομέα που ονομάζεται υγεία.

    Ερ: Ενα καίριο ζήτημα για αυτό το Υπουργείο είναι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Πότε να αναμένεται η εφαρμογή του;

    Απ: Το σημερινό σύστημα έχει σοβαρότατες αδυναμίες. Εντούτοις όλοι γνωρίζουμε ότι αρκετές δεκαετίες γίνονταν και εξαγγέλλονταν διάφορες προκηρύξεις όσον αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας, όπως επίσης πολλές φορές χρησιμοποιείτο - και αυτή είναι η παγίδα στην οποία δεν θέλω να πέσω - το ότι τα πάντα θα λυθούν με την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αρα δεν πρέπει να αποτελεί τη δικαιολογία ότι μέχρι να εφαρμοστεί το σύστημα δεν μπορούν να βελτιωθούν πράγματα. Θεωρώ ότι παρέλαβα μιαν κατάσταση σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Το ΓΕΣΥ παραμένει βασικός στόχος και προτεραιότητα. Εντούτοις πάνω από όλα για εμένα έχει σημασία όχι απλά η εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ αλλά εκείνου του ΓΕΣΥ, όσον αφορά την Κύπρο, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και τη λειτουργία του. Δυστυχώς η παγκόσμια εμπειρία μας διδάσκει ότι πολλές φορές έχουν γίνει τέτοιου είδους σχέδια και δεν έχει βρεθεί εκείνη η σωστή λύση και ως εκ τούτου αρκετά συστήματα έχουν καταρρεύσει. Αρα ο σωστός σχεδιασμός είναι απαραίτητος, για αυτό δεν πρέπει απλά να πει κάποιος να γίνει, αλλά να γίνει σωστά, διότι τυχόν μη σωστή εφαρμογή θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα. Αρα με ενδιαφέρει, και το έχω ως βασικό στόχο, και είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ένας Υπουργός Υγείας. Θέλουμε ένα ΓΕΣΥ το οποίο θα λειτουργεί σωστά και θα είναι καλά μελετημένο. Για αυτό χρειάζεται σωστή διαβούλευση. Εχει λεχθεί ότι θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2008. Αυτό δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι εφικτό. Και εξηγώ τους λόγους που είναι και εξωγενείς παράγοντες. Δηλαδή ακαδημαϊκά μπορεί να έχεις το καλύτερο σχέδιο. Αλλά η εφαρμογή του πρέπει να περάσει μέσα από διαβούλευση, μέσα από έγκριση νομοσχεδίων από τη Βουλή, που και αυτό δεν μπορεί κανένας να εγγυηθεί πόσο χρόνο θα πάρει. Σίγουρα εγώ με την πρώτη ενημέρωση που είχα από τους συμβούλους έχω πει ότι όλη αυτή η ενημέρωση πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με τα διάφορα μέρη και αυτό ζήτησα και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, που αυτός είναι και ο ρόλος του, ούτως ώστε πιο ομαλά και πιο συλλογικά να προχωρούμε για να πετύχουμε την εφαρμογή του. Θα ήθελα να μην δεσμευτώ στο παρόν στάδιο για το χρονοδιάγραμμα.

    Ενα επίσης θέμα το οποίο αντιμετώπισα, για αυτό κάποια πράγματα σκοπίμως τα έχω αφήσει να καθυστερήσουν ή να μην προχωρήσουν, είναι ότι για ένα μήνα, από τον καιρό που ανέλαβα, εκκρεμούσε η θέση του Γενικού Διευθυντή και σε ένα Υπουργείο όταν είσαι σε αναμονή ενός Γενικού Διευθυντή καινούργιου με τον οποίο θα δουλέψεις κάποια πράγματα είναι πολύ σημαντικό αφού και ο Υπουργός είναι καινούργιος και ο Γενικός Διευθυντής να ξεκινήσουν μαζί με τους ίδιους στόχους και τη σωστή οργάνωση για την επίτευξη των στόχων. Από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα είχα συνάντηση με τους συμβούλους για το ΓΕΣΥ. Μου έγινε ενημέρωση και ζήτησα από αυτούς να γίνει μια γενικότερη παρουσίαση και μια επανεξέταση των χρονοδιαγραμμάτων, παρουσία και του Γενικού Διευθυντή. Αυτή η παρουσίαση θα ζητήσω να γίνει και σε όλους όσοι εμπλέκονται στο θέμα. Να είμαστε ενήμεροι από πού ξεκινήσαμε, τί δουλειά έχει γίνει, ποια βήματα να καθοριστούν, να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το πώς εφαρμόζεται το ΓΕΣΥ, να γίνει δηλαδή ο λεγόμενος οδικός χάρτης για την εφαρμογή του. Οταν λοιπόν θα έχω όλη αυτή την ενημέρωση και όταν λοιπόν θα μπορέσω να αποφασίσουμε τον οδικό χάρτη, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε και για πιο σίγουρα χρονοδιαγράμματα. Σίγουρα όμως η άποψη και των συμβούλων, αλλά και από τις καθυστερήσεις που ήδη βλέπουμε να συμβαίνουν λόγω και των νομοσχεδίων, και στα θέματα διαβούλευσης που πρέπει να γίνει, δεν είναι εφικτό να μιλάμε για τέλος του 2008. Επιφυλάσσομαι αφού αυτά τα δούμε μεθοδικά και επισταμένα να μπορούμε να δώσουμε σαφή χρονοδιαγράμματα. Θα πάρουμε τις εμπειρίες διαφόρων σχεδίων. Θα πάρουμε όχι μόνο τις θετικές αλλά ακόμη πολύ περισσότερο για εμένα πάντα έχει σημασία να παίρνεις τα αρνητικά για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα επαναληφθούν και βάσει και των ιδιαιτεροτήτων του δικού μας συστήματος θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το δικό μας σχέδιο υγείας.

    Ερ: Πού βρίσκεται το θέμα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων;

    Απ: Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει βελτίωση. Και δεν θα ήθελα να πω ότι θα έλθει το Γενικό Σχέδιο Υγείας για να λύσει όλα τα προβλήματα. Δεν υπάρχει λόγος να μην λαμβάνονται μέτρα μέχρις ότου εφαρμοστεί για να υπάρχει βελτίωση. Αρα θεωρώ ότι πολλά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται συγχρόνως. Οταν μιλάμε για ΓΕΣΥ μιλούμε για αρκετούς εταίρους. Μιλούμε για αρκετές διαβουλεύσεις. Μιλάμε κάποιες φορές ίσως και για συμφέροντα τα οποία είναι ένας εξωγενής και αστάθμητος παράγοντας που δεν ξέρεις πόσο καιρό θα διαρκέσει. Δηλαδή αν μπεις σε κάποια διαβούλευση με κάποιους συνδέσμους ή με κάποιες συντεχνίες για κάποιες αλλαγές ποτέ δεν ξέρεις σε πόσο χρονικό διάστημα θα την ολοκληρώσεις. Ολα αυτά θα τα βάλουμε σε χρονοδιαγράμματα, θα είναι οι στόχοι μας για να αρχίσουμε από τώρα να έχουμε και τη σωστή διαβούλευση για να μη σκοντάψουμε σε όποια θέματα αφορούν διαβούλευση. Εντούτοις όμως θεωρώ ότι παράλληλα μια βασική προϋπόθεση για παράδειγμα είναι η αυτονόμηση των νοσοκομείων. Υπάρχει και η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τις κατευθυντήριες γραμμές και είναι κάτι το οποίο πρέπει να προχωρήσει παράλληλα. Οσον αφορά την αυτονόμηση ήδη υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από περασμένη απόφαση και στα πλαίσια αυτά είναι που προχωρούμε. Εχουμε πάρει σχετικές αποφάσεις και προχωρούμε μέσω πιλοτικών προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα εφαρμόζεται το θέμα της Εκτελεστικής Διεύθυνσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, κάτι το οποίο θα προχωρήσει σε άλλα τέσσερα νοσοκομεία. Ολα αυτά έχουν στόχο τη σταδιακή εφαρμογή και στα άλλα νοσοκομεία.

    Ερ: Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια όπως το θέμα των κλινών, του εξοπλισμού που παραμένει σε αχρησία, της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και της υποστελέχωσης τμημάτων;

    Απ: Δεν υπάρχει εξοπλισμός σε αχρησία. Υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος είναι πεπαλαιωμένος και δεν πρέπει να λειτουργεί. Υπάρχει μια πρόσφατη απόφαση για τη μηχανογράφηση του εξοπλισμού για να ξέρουμε τί έχουμε και ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας για τη μηχανογράφηση για να ξέρουμε τί εξοπλισμός υπάρχει, πότε γίνεται η συντήρησή του, ποιος είναι ο χρόνος τον οποίο θεωρείται ότι θα πρέπει να γίνει η απόσυρσή του. Κάτι που μας λείπει, και είναι στόχος, το οποίο σπεύδουμε να εφαρμόσουμε είναι η μηχανογράφηση μέσω της οποίας θα μπορούμε να έχουμε πολύ πιο εύκολη παρακολούθηση. Πολλές φορές ακούμε πως υπάρχει ο εξοπλισμός και δεν ανοίγει συγκεκριμένο τμήμα. Η πηγή πολλές φορές του προβλήματος αυτού είναι ένα τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο εμείς ως Κύπρος αλλά και πανευρωπαϊκά, η έλλειψη νοσηλευτών. Είναι ένας κλάδος ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις. Το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε πριν δυο χρόνια μια εκστρατεία για να προσελκύσει φοιτητές στον κλάδο αυτό. Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι οι υπηρεσίες μας στόχευσαν να βρουν προσωπικό και από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι χώρες αυτές έχουν παρόμοια προβλήματα. Εάν δημιουργήσεις έναν τμήμα και φέρεις τον εξοπλισμό για να το λειτουργήσεις και έχεις και τους γιατρούς για να λειτουργήσει μια μονάδα χρειάζεται και νοσηλευτικό προσωπικό. Οπότε βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη φάση. Για αυτό και έχω ζητήσει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση του κλάδου των νοσηλευτών. Αναμένουμε ότι θα έχουμε γύρω στα 140 άτομα που θα αποφοιτήσουν αυτό το χρόνο αλλά στα επόμενα δυο τρία χρόνια ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος και ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες μας. Και όταν μιλάμε για ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό μιλάμε και για τον ιδιωτικό και για τον κρατικό τομέα. Αρα υπάρχει αυτή η αντικειμενική δυσκολία. Εμείς αναμένουμε ότι από τα 140 αυτά άτομα που θα αποφοιτήσουν το Σεπτέμβριο και θα μπορούμε να εργοδοτήσουμε κάποιον αριθμό από αυτούς, γιατί κάποιοι θα πρέπει να πάνε και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούμε να λειτουργήσουμε κάποια τμήματα που θεωρούνται αναγκαία. Μετά υπάρχουν και τα συνδικαλιστικά θέματα. Ηδη η συντεχνία των νοσηλευτών έχει διαφωνήσει, αφού θεωρούν ότι κάποια τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Αρα δεν δέχονται δημιουργία νέων τμημάτων εφόσον δεν ενισχύονται τα ήδη υποστελεχωμένα. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: να λειτουργήσει η εντατική της Λεμεσού έστω και με λιγότερο προσωπικό; Και βλέπεις τη διαφωνία με τη συντεχνία η οποία λέει όχι, εγώ θέλω να ενισχυθούν τα τμήματα τα οποία είναι υποστελεχωμένα. Καλώ όλους, και τις συντεχνίες, μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού να βλέπουμε και τις προτεραιότητες και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν τα οποία ακριβώς να μπορούμε να επιλύσουμε.

    Χρειάζεται να καταγραφούν οι προτεραιότητες. Εχω ζητήσει από κάθε Διευθυντή Νοσοκομείου να μου ιεραρχήσει τα προβλήματα και τις ανάγκες του και μέσα από αυτή την ιεράρχηση να δούμε και να εντοπίσουμε τις ανάγκες και να τις ιεραρχήσουμε. Και να δούμε τί είναι εφικτό με τις ελλείψεις που έχουμε. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν κάποια νέα τμήματα. Εχουμε όμως να διαβουλευτούμε με τη συντεχνία διότι οι ίδιοι επιμένουν ότι υπάρχει υποστελέχωση που αφορά 200 άτομα. Εμείς όμως κρίνουμε ότι ταυτόχρονα πρέπει να λειτουργήσουν και κάποια τμήματα διότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τμήματα να μην λειτουργούν. Αρα υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα και πρακτικές δυσκολίες και πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλοκατανόησης. Οπως και συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών δεν υπάρχουν. Δηλαδή πχ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτών παγκόσμια. Παρουσιάστηκε τις προάλλες πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους. Η υγεία είναι κοινός στόχος. Η υγεία μας ενδιαφέρει όλους και όσοι εμπλέκονται με τα θέματα της υγείας πρέπει να τα βλέπουμε πολύ σοβαρά και να συνεργαζόμαστε για να έχουμε τα αποτελέσματα που είναι προς όφελος του πολίτη.

    Ερ: Οι γιατροί του Δημοσίου κατά καιρούς εγείρουν διάφορα θέματα που αφορούν προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας, τα οποία και συνδέουν με συνδικαλιστικά τους αιτήματα και την ομαλή διεξαγωγή της εργασίας τους. Πώς αντιμετωπίζετε αυτά τα θέματα;

    Απ: Οπως έχω πει και στη συνάντηση που είχα μαζί τους αλλά δεν θα κουραστώ και να το επαναλαμβάνω για εμένα από τους πιο βασικούς συνεργάτες είναι σίγουρα οι ίδιοι οι λειτουργοί υγείας και ειδικότερα οι γιατροί. Και εάν μιλάμε και για τα δημόσια ιδρύματα υγείας τότε μιλούμε σίγουρα για τους κυβερνητικούς γιατρούς. Εχω πει λοιπόν ότι πρώτα πρέπει να ξεκινούμε με τη θετική προσέγγιση ότι δεν πρέπει να μηδενίζεται το έργο τους. Διότι δυστυχώς πολλές φορές, μέσα από τα διάφορα προβλήματα, δεν αναδεικνύεται σωστά το έργο το οποίο παράγουν. Αρα εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω πρώτα από όλα αναφερόμενος στο έργο το οποίο παράγεται, στην ποιότητα της υπηρεσίας που παράγεται, και την ικανότητα των στελεχών που έχουμε στα κυβερνητικά ιατρεία, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τον πολίτη. Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης. Πρέπει να αναδείξουμε τα θετικά τα οποία έχουμε. Πρέπει να επαινέσουμε το έργο που επιτελούν. Οπως επίσης είναι υποχρέωσή μας εκεί που υπάρχουν προβλήματα να τα δούμε, εκεί που υπάρχουν αδυναμίες να τις αναδείξουμε και να τις επιλύσουμε. Στην προσπάθειά μας πολλές φορές, και το ανέφερα και στους ίδιους τους γιατρούς, να αναφερόμαστε μόνο στα προβλήματα ή και στις κινδυνολογίες, ίσως να χάσουμε το δάσος που είναι το να δημιουργηθεί και το αίσθημα εμπιστοσύνης στον κόσμο. Διότι ξέρουμε όλοι ότι στα πιο δύσκολα ίσως περιστατικά όλοι στρέφονται και στα δημόσια νοσηλευτήρια και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη. Και έχουμε αξιόλογα αποτελέσματα. Αρα να μην το παραγνωρίζουμε αυτό.

    Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα. Βεβαίως και υπάρχουν αδυναμίες. Ναι μεν θα αναδεικνύουμε τα θετικά αλλά θα εντοπίζουμε και τα προβλήματα. Και είπα στους κυβερνητικούς ιατρούς ότι τους θέλω να είναι συνεργάτες. Και αποφασίσαμε να είμαστε σε στενή επαφή μαζί τους με τακτές συναντήσεις. Οσον αφορά την αναβάθμιση της προσφοράς και της ποιότητας υγείας, η οποία προσφέρεται στα κρατικά νοσηλευτήρια, τους θέλω να είναι μαζί μας στον αγώνα αυτό. Είναι κοινός ο στόχος και θεωρώ ότι έχουμε κοινό στόχο και υποχρέωση προς αυτό τον τομέα. Αρα ότι εντοπίζεται εκείνο το οποίο τους ζητώ είναι να έχουν και τις εισηγήσεις τους και να συμμετέχουν μέσα από εισηγήσεις στο πώς μπορούμε να βελτιωνόμαστε. Οσον αφορά τα συνδικαλιστικά τους αιτήματα πρέπει να γίνει διαχωρισμός. Οσον αφορά προβλήματα και αναβάθμιση υπηρεσιών σίγουρα έχουν λόγο και θεωρώ ότι αυτοί οι οποίοι τα ζουν είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να κάνουν και καλές εισηγήσεις, και όχι απλά να είμαστε πίσω από μια κριτική. Η κριτική να γίνεται αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και τις εισηγήσεις. Στα συνδικαλιστικά θέματα έχω ήδη πει ότι μέσα από τις τακτές αυτές συναντήσεις πολλά θέματα αν και έχουν την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, όπως το παραδέχονται και οι ίδιοι, παλαιότερα δεν έτυχαν της υποστήριξης το Υπουργείου Οικονομικών, και είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και με το Υπουργείο Οικονομικών καλώντας τους πρωτίστως όμως να ιεραρχήσουν τα θέματα, να δούμε ακριβώς γιατί για αυτούς είναι προτεραιότητες και στο πώς και με ποιο τρόπο μπορούν να ικανοποιηθούν κάποια συνδικαλιστικά τους αιτήματα. Το να γίνεται μια απλά αναφορά σε σωρεία αιτημάτων αυτό δεν είναι σωστή κατ εμένα στρατηγική. Για εμένα σωστή στρατηγική είναι να ιεραρχήσουμε, να συζητήσουμε, να έχουμε κοινές συναντήσεις και με τον Υπουργό Οικονομικών, ήταν μια από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση που είχαμε για να εξετάσουμε συγκεκριμένα αιτήματα συνδικαλιστικά που οπωσδήποτε άπτονται και οικονομικών επιβαρύνσεων που πρέπει να λάβει το κράτος.

    Ερ: Οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων είναι ένα από τα θέματα που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες. Πώς βλέπετε το χειρισμό του θέματος αυτού;

    Απ: Υπάρχει μια διαδικασία. Στο θέμα των φαρμάκων και στο θέμα των αναλωσίμων είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε και τις πρακτικές δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν. Είναι κάτι το οποίο ανέφερα και στην Επίτροπο Υγείας στην πρώτη μας συνάντηση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν ένα πανίσχυρο ρόλο στην παγκόσμια αγορά γενικότερα. Είναι κάτι το οποίο η ΕΕ πιστεύω πρέπει να δει με περισσότερη έμφαση όσον αφορά και τη διακίνηση των φαρμάκων. Δηλαδή κάποια φάρμακα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο του κράτους αλλά μπορεί να μην ενδιαφέρεται κανένας να τα εγγράψει στο μητρώο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές προσεγγίσεις ή ακόμα και να έχει και αντίκτυπο τις τιμές. Αρα ίσως εδώ και η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία κατά πόσον μπορεί να υπάρχει μια αντιστοιχία όσον αφορά την εγγραφή αλλά και τη διακίνηση των φαρμάκων εντός της ΕΕ. Ενα θέμα που αντιμετώπισα ήδη είναι αυτό για κάποιες ενέσεις για τους καρκινοπαθείς. Παρατηρήθηκε έλλειψη και από τις ίδιες τις εταιρείες που τις παρασκευάζουν. Υπήρχε έλλειψη από τον αντιπρόσωπο στην Κύπρο. Οι προσπάθειες του Υπουργείου ήταν να εντοπίσουν εάν σε άλλες χώρες υπάρχουν στοκ και έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση ώστε να μπορέσει και ο αντιπρόσωπος που έχει την εγγραφή του φαρμάκου στην Κύπρο να το επιτρέψει. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πολλές φορές μπορεί να βρεθούμε και δέσμιοι αυτών των διαδικασιών, οι οποίες υπάρχουν, και οι οποίες κατ εμένα θα έπρεπε στα πλαίσια της ΕΕ να είναι πολύ πιο ευέλικτες. Αρα σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί οι οποίοι μας εμποδίζουν ακριβώς να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία. Θα ήθελα να δω την ΕΕ να βλέπει σοβαρά αυτό το θέμα ούτως ώστε να μπορεί να γίνει πιο ελεύθερη διακίνηση των φαρμάκων.

    Για τα αναλώσιμα και τα φάρμακα γίνεται προγραμματισμός. Επειδή πολλές φορές παρατηρούνται ελλείψεις έχω θέσει τρία ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν μέσα από στοιχεία και από έρευνα. Το πρώτον είναι κατά πόσον γίνεται καλός προγραμματισμός. Το δεύτερο είναι πως έστω και εάν έχει γίνει καλός προγραμματισμός σίγουρα θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη. Αρα πρέπει εδώ να έχουμε μια διαδικασία η οποία έγκαιρα, και όσο το δυνατό ταχύτερα, να μπορεί να γίνεται η αναπλήρωση των αναγκών. Εδώ πέφτουμε και μέσα στις διαδικαστικές, νομοθετικές ρήτρες όσον αφορά τις προσφορές. Πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα αν και πάντα οι υπηρεσίες μας προσπαθούν. Αρα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία και ζήτησα να γίνεται καταγραφή και εντοπισμός γρήγορα. Δηλαδή αν υπάρχει έλλειψη σε κάτι να εντοπίζεται πιο γρήγορα, ούτως ώστε να μπορεί η διαδικασία να κινείται πιο γρήγορα. Τρίτο και πιο σημαντικό είναι να γίνεται έλεγχος όσον αφορά τη διαχείριση, αν γίνεται καλή διαχείριση, σπατάλη ή κακή διαχείριση. Δεν είμαι αυτός που θα πω ότι δεν έχει τέτοια φαινόμενα και δεν φοβάμαι να το πω ότι οι πληροφορίες ή το τι υπάρχει πολλές φορές είναι ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση. Αρα για να γίνει σωστή διαχείριση αυτό πρέπει να γίνει μέσα από ένα συστηματοποιημένο έλεγχο. Δηλαδή να γίνονται οι απαραίτητες χρεώσεις αναλωσίμων και φαρμάκων π.χ για μιαν εγχείρηση και να υπάρχει ο έλεγχος για να μπορεί να γνωρίζεις αν έγινε σωστή διαχείριση ή όχι. Αυτό ξεκίνησε να γίνεται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου χαίρει και το πλεονέκτημα ότι θα δοκιμάσουμε αρκετά πιλοτικά μας προγράμματα όπως είναι η δομή και η λειτουργία. Με τη μηχανογράφηση και της κρατικής αποθήκης ξέρουμε και τι αναλώσιμα φεύγουν και πού πάνε και το ίδιο το Νοσοκομείο της Λευκωσίας θα γίνει μια καταγραφή τί ακριβώς αναλώνεται και τί χρησιμοποιείται. Αρα θα μπορούμε να παρακολουθούμε. Είναι το σύστημα παρακολούθησης το οποίο πρέπει να υπάρχει και πρέπει να επεκταθεί σε όλες μας τις υπηρεσίες.

    Οσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Υπάρχουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες που κάνουν τη δική τους τη μελέτη για να δείξει οι οποιεσδήποτε αυξήσεις τι αντίκτυπο θα έχουν γενικότερα στον πληθωρισμό αλλά και στις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις αυξήσεις, αλλά επειδή είναι βασικά αγαθά τα φάρμακα πρέπει οπωσδήποτε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν έχει αντίκτυπο και στην τσέπη του πολίτη και στην οικονομία του κράτους. Μετά υπάρχει διαδικαστικά επιτροπή τιμών φαρμάκων, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των ασθενών, των φαρμακευτικών υπηρεσιών, των εισαγωγέων και όλοι αυτοί έρχονται βάσει και της μελέτης να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ηδη αναμένω όσον αφορά την επικείμενη συζήτηση σχετικά με τις τιμές μέχρι το τέλος του μηνός να έχω την ολοκληρωμένη έκθεση των φαρμακευτικών υπηρεσιών και επίσης να δεχθώ και τις εισηγήσεις της επιτροπής τιμών φαρμάκων για να μπορούμε να δούμε το πώς και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει το θέμα. Στόχος όμως παραμένει ότι τα φάρμακα δεν πρέπει να έχουν τέτοιες αυξήσεις που να επηρεάζουν όλους τους τομείς αυτούς και ειδικότερα τον πολίτη.

    Ερ: Είστε ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό;

    Απ: Εχω ζητήσει άμεσα να γίνει αναθεώρηση των οικονομικών κριτηρίων προς όφελος του πολίτη. Θεωρώ ότι επειδή εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αναθεωρήσεις πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη αναθεώρηση προς όφελος του ασθενή. Δηλαδή πχ το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ ως ετήσιο εισόδημα για την κατηγοριοποίηση του τι μπορεί να δικαιούται ένας ασθενής όσον αφορά χορηγία ή επιβάρυνση του Δημοσίου για τη μεταφορά του στο εξωτερικό και άλλα θέματα πρέπει να τύχει αναθεώρησης, ώστε να συνάδει με τη σημερινή πραγματικότητα. Αρα θεωρώ βασικό την αναθεώρηση αυτών των εισοδηματικών κριτηρίων τα οποία έχουμε και εφαρμόζουμε σήμερα για να ωφεληθούν μεγαλύτερες ομάδες και κατηγορίες του πληθυσμού. Αυτή είναι μια από τις βασικές μου προτεραιότητες εντός των επομένων μηνών. Είναι στα βασικά πράγματα που θέλω να πετύχουμε εντός των πρώτων τριών μηνών. Αυτό το ποσό μπορεί να πάει στις 11 στις 12 χιλιάδες. Είναι κάτι το οποίο θα δούμε με το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα. Από τη στιγμή που έχει αυξηθεί το αφορολόγητο εισόδημα δεν μπορείς σε άλλες περιπτώσεις να είναι ικανοποιητικά τα χρήματα αυτά.

    Ερ: Πώς προωθείται ο στόχος του να καταστεί η Κύπρος κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών;

    Απ: Πιστεύω πάρα πολύ ως γενικότερο θέμα πολιτικής το ότι πρέπει να αναδείξουμε την Κύπρο ως περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών και αυτός είναι και ο ρόλος μας άλλωστε και η δύναμη την οποία μπορούμε να έχουμε μέσα στην ίδια την ΕΕ. Οπότε γεωπολιτικά και γεωγραφικά, όπως επίσης και γεωστρατηγικά, η Κύπρος μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών. Και σίγουρα ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να έχουμε επιτυχία είναι η υγεία. Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι μας γνωρίζουμε για εξειδικευμένα κέντρα, για ειδικούς τομείς στους οποίους για παράδειγμα οι γείτονές μας στο Ισραήλ έχουν σήμερα τη φήμη και λειτουργούν ως περιφερειακό κέντρο. Εάν θεωρήσω ότι εμάς η πολιτική μας κατάσταση και σταθερότητα είναι σαφέστατα καλύτερα από το Ισραήλ, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε και πλεονέκτημα στο να αναδείξουμε τέτοιου είδους κέντρα, τα οποία θα είναι σήμα κατατεθέν και κέντρα άριστης προσφοράς προς την όλη περιφέρεια και όχι μόνο. Φυσικά δεν πρέπει να το δούμε το θέμα ανταγωνιστικά. Ανέφερα το Ισραήλ αλλά δεν το ανέφερα ανταγωνιστικά, το ανέφερα ως παραδειγματισμό και υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί η Κύπρος να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και πρόθεσή μου είναι να ζητήσω συγκεκριμένη μελέτη, στην οποία να υπάρχουν προτάσεις για κίνητρα τα οποία μπορεί να δοθούν, πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ακόμα και ιδιώτες και από το εξωτερικό για να γίνουν τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας δεν θα είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου και της οικονομικής και πολιτικής ισχύς της Κύπρου αλλά και προς όφελος του Κύπριου πολίτη. Αν έχουμε τέτοια κέντρα αριστείας στην Κύπρο, τα οποία προσφέρουν αυτές τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, ο πρώτος που θα επωφελείται είναι ο Κύπριος πολίτης και σε δεύτερο βαθμό και το κύρος της χώρας μας αναβαθμίζεται και οικονομικά αλλά και πολιτικά. Μέσα στα πλαίσια αυτά ή μέσα σε αυτή την αντίληψη την οποία έχω πολύ έντονα ήταν και η πρόταση στην οποία όπως είδα με χαρά ανταποκρίθηκε άμεσα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Συγκεκριμένα κατά το συνέδριό τους το οποίο έγινε στην Κύπρο έκανα την πρόταση να ιδρυθεί στην Κύπρο ένα κέντρο παρακολούθησης για θέματα ασφάλειας τροφίμων. Με χαρά άμεσα την αποδέχτηκαν για να γίνει εδώ το περιφερειακό κέντρο για τη Μεσόγειο για τέτοιου είδους θέματα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Πάντως στις μεταμοσχεύσεις ήδη θεωρούμαστε ένα πολύ σπουδαίο κέντρο. Και πρέπει να εντοπίσουμε τομείς στους οποίους θέλουμε να δώσουμε έμφαση. Κάτι το οποίο μου έχει αναφερθεί επίσης είναι ότι έχουμε άριστες κλιματολογικές συνθήκες για κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις του δέρματος. Αρα μπορούμε να αναδείξουμε αυτές τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

    Ερ: Ο Υπουργός Παιδείας έχει ήδη εξαγγείλει τη λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Πού βρίσκεται το θέμα και πότε θα λειτουργήσει η Σχολή;

    Απ: Η απόφαση η οποία έχει ληφθεί και τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί ως στόχος είναι για λειτουργία της το 2011. Ηδη ο Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε την πρόθεσή του για να προωθηθεί το θέμα και ήδη σε επικοινωνία που είχα εγώ και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και με τον Υπουργό Παιδείας έχει καθοριστεί συνάντηση αφού έχει ολοκληρωθεί ήδη και η μελέτη από το συμβουλευτικό οίκο όσον αφορά την επανεξέταση διαφόρων θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας, οικονομικών θεμάτων, τμημάτων κλπ, αριθμού φοιτητών και όλα αυτά τα σχετικά. Θα έχω συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και με τον Πρύτανη για τη δημιουργία και μιας συντονιστικής επιτροπής και για έναν καλύτερο συντονισμό για την επίτευξη του στόχου που για μας παραμένει το 2011.

    Ερ: Πιστεύετε πως είναι ικανοποιητικά τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο για πρόληψη ασθενειών όπως πχ οι καρδιοπάθειες ή υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γίνουν; Πολλές μορφές καρκίνου μπορούν επίσης να προληφθούν. Εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή προγράμματα προς αυτό το σκοπό και εάν ναι ποιες μορφές καρκίνου αφορούν και πόσο επιτυχημένη είναι η εφαρμογή τους;

    Απ: Η πρόληψη είναι σαφέστατα καλύτερη παρά της θεραπείας και εμείς ως Υπουργείο Υγείας πρέπει να δώσουμε τεράστια σημασία στις πρακτικές της πρόληψης. Μέσα στα πλαίσια αυτά γίνονται πάρα πολλές δράσεις και διάφορα προληπτικά προγράμματα. Είναι ένας τομέας όπου έχουμε αρκετό έργο. Μπορώ να αναφέρω το πρόγραμμα για μαστογραφικό έλεγχο ανίχνευσης καρκίνου του μαστού, τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από τις σχολιατρικές υπηρεσίες. Εχουμε επίσης προληπτικούς ελέγχους έγκαιρης ανίχνευσης προβλημάτων υγείας που πάλι πραγματοποιούνται στα σχολεία, προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας. Στη Μέση Εκπαίδευση έχουμε διάφορα προγράμματα που αφορούν την εφηβεία, το κάπνισμα, την ηπατίτιδα, την πρόληψη ατυχημάτων και επίσης έχουμε τα διάφορα προγράμματα εμβολιασμών που επίσης λαμβάνονται από τις σχολιατρικές υπηρεσίες. Πέραν των σχολιατρικών υπηρεσιών και τα προγράμματα πρόληψης που έχουμε στα σχολεία έχουμε την επιδημιολογική επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων όπου γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση 57 λοιμωδών νοσημάτων και με βάση τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται αλλά και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών αναπτύσσονται αντίστοιχα προληπτικά προγράμματα. Επίσης γίνονται διάφορα προληπτικά προγράμματα για τη διατροφή όπου αναπτύσσεται ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων προώθησης υγιεινών συνηθειών σε σχέση με τη διατροφή, με αποδέκτες διάφορες συγκροτημένες, στοχευμένες ομάδες πληθυσμού. Εχουμε επίσης το εθνικό πρόγραμμα κατά του AIDS, το οποίο αφορά ολοκληρωμένο πρόγραμμα σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το οποίο πέραν της επιδημιολογικής επιτήρησης αφορά την πρόληψη της μετάδοσής του με οργανωμένα προγράμματα προς διάφορους συγκεκριμένους αποδέκτες.

    Υπάρχουν τα προγράμματα ελέγχου ασφάλειας τροφίμων και οι υγειονομικοί έλεγχοι, οι οποίοι γίνονται, και διατηρούμε την Κύπρο σε ένα πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά αυτούς τους ελέγχους. Υπάρχουν πληθυσμιακές έρευνες για τους φορείς της μεσογειακής αναιμίας και άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών, υπάρχουν οι διάφορες προληπτικές ενέργειες και δράσεις και κλινικές που αφορούν τη διακοπή του καπνίσματος. Ηδη έχουμε έτοιμο και το Εθνικό Σχέδιο κατά του Καπνίσματος που αφορά συγκεκριμένες στρατηγικές, το οποίο θα είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να το ανακοινώσουμε. Αφορά μια συγκεκριμένη εθνική στρατηγική όσον αφορά το κάπνισμα. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις σε αυτήν ξεκινώντας από τον καλύτερο έλεγχο όσον αφορά τους χώρους καπνίσματος, την απαγόρευση του σε δημόσιους χώρους, τον έλεγχο κατά πόσον εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, τη βοήθεια και κέντρα τα οποία θα εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα μέχρι ακόμη και προτάσεις που αφορούν τη φορολογία για το κάπνισμα. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις. Εχουν καταγραφεί πολλές προτάσεις για να γίνει ο τελικός καταρτισμός αυτού του εθνικού σχεδίου. Ενα άλλο πρόγραμμα είναι το ανιχνευτικό πρόγραμμα για καρκίνο του παχέως εντέρου και εντός των επομένων τριών μηνών προγραμματίζεται η εισαγωγή ανιχνευτικού προγράμματος για καρκίνο του παχέως εντέρου με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο έχει αναπτυχθεί και συγκεκριμένες πληθυσμιακές ηλικίες και ομάδες θα μπορούν να έχουν αυτές τις προληπτικές υπηρεσίες. Αρα θεωρώ ότι έχουμε ένα μεγάλο έργο να επιτελέσουμε σε αυτό και σίγουρα και με τις υπηρεσίες μας αλλά και με τις εθελοντικές οργανώσεις θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερα στην πρόληψη. Και ένα μεγάλο έργο μπορεί να γίνει από τις εθελοντικές οργανώσεις. Η προώθηση και η βελτίωση της υγείας είναι συλλογική προσπάθεια. Δεν είναι μόνο έναν Υπουργείο. Είναι και η ευαισθητοποίηση και του πολίτη και των διαφόρων ομάδων και των διαφόρων οργανώσεων.

    Ερ: Τα ναρκωτικά αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία μας. Πώς το αντιμετωπίζετε ως Υπουργείο Υγείας;

    Απ: Εσφαλμένα λεγόταν πριν κάποια χρόνια ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Υπήρχε πρόβλημα και καλά κάνουμε να αντιληφθούμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και ότι αυτό είναι συλλογική η προσπάθεια. Οταν ακούμε ότι έναν παιδί 11 χρονών στο ίδιο το σπίτι των γονιών του είχε ολόκληρη χασισοφυτεία κάνναβης τότε βλέπουμε ότι χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση. Αρα και τα σχολεία μας και οι οργανώσεις και οι σύνδεσμοι αλλά και η ίδια η οικογένεια πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι. Σίγουρα υπάρχει το θέμα της πρόληψης, της ενημέρωσης, της καταπολέμησης, της θεραπείας και της επανένταξης. Είναι μια μάστιγα. Ολοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Είναι και ένα κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε όλοι σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο να βοηθήσουμε.

    [02] ΓΑΛΛΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ο Γάλλος Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Ζαν Πιέρ Ζουγιέτ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας.

    Ο κ. Ζουγιέτ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

    Αύριο Παρασκευή στις 9.00 πμ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και θα ακολουθήσουν συνομιλίες με αντιπροσωπείες των δύο Υπουργείων. Στις συνομιλίες θα συζητηθούν ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 April 2008 - 11:29:26 UTC