Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΜΠΡΑΙΖΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
  • [04] ΓΓ ΟΗΕ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο, που βρίσκεται στην Τουρκία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κάλεσε την Αγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε ομιλία του στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο.

    «Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία στην Κύπρο. Γνωρίζω ότι θα γίνουν τα αναγκαία βήματα σε αυτό το θέμα. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους», είπε. Ο κ. Μπραρόζο αναφέρθηκε στη διάνοιξη της οδού Λήδρας χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «θετικό» και είπε ότι τέτοια βήματα δημιουργούν εποικοδομητικό κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    ``Το τείχος της Λευκωσίας είναι το τελευταίο στην ΕΕ``, σημείωσε.

    Στο μεταξύ ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε ότι η ΕΕ ενδέχεται να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξαιτίας της υπόθεσης που αφορά την εισαγγελική διαδικασία εναντίον του κυβερνώντος κόμματος του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

    [02] ΜΠΡΑΙΖΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σημαντικό βήμα προόδου χαρακτήρισε ο Βοηθός Υφπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράϊζα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Μλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist και αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Μπράιζα είπε πως έχει προκύψει ένα παράθυρο ευκαιρίας, μετά την απόφαση Χριστόφια - Ταλάτ να συγκαλέσουν τεχνικές επιτροπές και στη συνέχεια να υπάρξουν συνομιλίες. Ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου μαζί με το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.

    Αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο κ. Μπράϊζα εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για την επικείμενη ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στην ευρωαντλαντική συμμαχία και την παράλληλη απογοήτευση των ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν απευθύνθηκε πρόσκληση στη FYROM, λόγω του προβλήματος της ονομασίας που εκκρεμεί.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας και θα απομείνουν για επεξεργασία, κατά το Σαββατοκυρίακο ενδεχομένως, τα κείμενα. Ο κ. Ιακώβου μιλούσε ύστερα από συνάντησή του με τον Οζντίλ Ναμι, εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία έγινε στο Λήδρα Πάλας και διήρκησε τρεισήμισι ώρες.

    Εχουν καλυφθεί πολλά θέματα, είπε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε ότι απομένουν τώρα τα θεματολόγια δύο ομάδων εργασίας και επιτροπών, τα οποία θα εξεταστούν την Παρασκευή. Ο κ. Ιακώβου ανέφερε, επίσης, ότι έγινε μια δεύτερη, από κοινού ανάγνωση από τις δύο πλευρές των όσων είχαν ήδη συζητηθεί, ύστερα από επεξεργασία που έτυχαν από τα Ηνωμένα Εθνη, που τα παρέδωσαν υπό μορφή πινάκων την Πέμπτη το πρωί.

    Μετά τη δεύτερη αυτή ανάγνωση, ανέφερε ο κ. Ιακώβου, «έχουμε βελτιώσει τα κείμενα, κάνοντάς τα τώρα σε μια πιο τελική μορφή, αν και ακόμα όλα τα έγγραφα είναι υπό την αίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο φυσικά ενημερώνω». Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε την ελπίδα ότι εκτός απροόπτου αύριο θα τελειώσει η διαδικασία και θα απομείνει η επεξεργασία των κειμένων μέσα στο Σαββατοκύριακο ή και τη Δευτέρα.

    [04] ΓΓ ΟΗΕ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόθεσή του να διορίσει στη θέση του Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Αιθίοπα, ανώτερο αξιωματούχο της Γραμματείας, Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν.

    Αυτό ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, αναφέροντας ότι ο κ. Ζεριχούν αυτή τη στιγμή εκτελεί καθήκοντα Αναπληρωτή επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν. Είναι επίσης επικεφαλής της μεσολαβητικής ομάδας στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Νταρφούρ.

    Διπλωμάτες που τον γνωρίζουν τον χαρακτηρίζουν ήπιο, έμπειρο και ουδέτερο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη Μαϊου τόσο τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και οι Αμερικανοί θα έχουν ετοιμαστεί επί του εδάφους ενόψει των διπλωματικών εξελίξεων στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 April 2008 - 19:29:16 UTC