Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ
  • [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ ΟΗΕ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΒΟΥΛΗΣ

  • [01] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ

    Ικανοποίηση και αισιοδοξία για την έναρξη της εργασίας των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, που θα ασχοληθούν με διάφορες πτυχές του Κυπριακού, εκφράστηκε κατά τη σημερινή τελετή έναρξης της εργασίας τους, και επισημάνθηκε ότι αποτελούν απόδειξη της δέσμευσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων και της εποικοδομητικής τους στάσης.

    Μιλώντας στην τελετή, που άρχισε με καθυστέρηση 40 λεπτών περίπου, η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είπε ότι πριν από μερικές ημέρες είχε εκφράσει την ελπίδα να υπάρξουν νέα βήματα, όπως αυτό του ανοίγματος της οδού Λήδρας, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχει άλλο ένα τέτοιο σημάδι.

    Οπως είπε, η έναρξη της εργασίας αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων και της εποικοδομητικής τους στάσης.

    Ανέφερε ότι υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας στην Κύπρο και ότι οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές θα αρχίσουν σήμερα το έργο τους.

    Η κ. Σπέχαρ είπε ότι ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο Οζντίλ Ναμί, σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, έχουν θέσει το σωστό έδαφος για την έναρξη της λειτουργίας των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, και διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Κύπρο για μια κοινά αποδεκτή λύση.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε τη χαρά του που συμμετέχει στην τελετή έναρξης των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, όπως έχουν συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Πρόσθεσε ότι γίνονται προετοιμασίες για τη δημιουργία ακόμα μίας ομάδα εργασίας και μιας τεχνικής επιτροπής.

    Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο ως ιστορική στιγμή και εξέφρασε την ελπίδα η εργασία αυτή να αποτελέσει ένα βήμα προς την επίλυση του Κυπριακού.

    Ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αναμένουν από τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές να αναπτύξουν ιδέες για να μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Απευθυνόμενος στους επικεφαλής και τα μέλη των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, ο κ. Ιακώβου είπε ότι έχουν επιλεγεί λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων και ικανοτήτων τους, και τους κάλεσε να θεωρούν ότι με τους αντίστοιχους επικεφαλής έχουν ένα κοινό σκοπό.

    Ο κ. Ναμί είπε ότι η σημερινή τελετή αποτελεί ένα επιτυχές ξεκίνημα, προσθέτοντας ότι αυτό που δεν επιτεύχθηκε σε 20 μήνες έχει επιτευχθεί σε 20 ημέρες με τον κ. Ιακώβου.

    Ανέφερε ότι πρέπει να θεωρούν ο ένας τον άλλο ως φίλο και όχι ως εχθρό για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν θα πραγματοποιείτο σήμερα η τελετή έναρξης εάν δεν υπήρχε πολιτική θέληση και από τις δύο πλευρές και η βοήθεια του ΟΗΕ.

    Οπως είπε ο κ. Ναμί, υπάρχει μια δυνατή βάση για να παραχθούν αποτελέσματα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και επεσήμανε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αναμένουν αποτελέσματα σε λιγότερο από τρεις μήνες.

    [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΛΩΣΗ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης προεδρική δήλωση, με την οποία καλωσορίζει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο Kυπριακό, μετά την συμφωνία της 21ης Μαρτίου, ενώ παράλληλα επαναβεβαιώνει με ξεκάθαρο τρόπο τις παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού.

    Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η προεδρική δήλωση, που ανέγνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος του Σ.Α. Dumisani Kumalo, το Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως τίθενται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και την προθυμία του να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΓΓ προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ικανοποίηση για την προεδρική δήλωση εξέφρασε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας στους ανταποκριτές του ΟΗΕ.

    «Η κυπριακή Κυβέρνηση της Κύπρου καλωσορίζει την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης μετά την ενημέρωση (του Σ.Α.) από τον βοηθό ΓΓ Λιν Πάσκο για την επίσκεψή του στην Κύπρο και στην περιοχή.

    Το Σ.Α. εξέφρασε την πλήρη του υποστήριξη στις προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και ανθεκτικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως προκύπτουν από το παρόν μομέντουμ στην παρούσα συγκυρία. Είμαστε ευτυχείς, συνέχισε, γιατί το Σ.Α. εξέθεσε με σαφήνεια τις παραμέτρους της λύσης που επιζητείται και τις προσδοκίες του Συμβουλίου από την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, όπως και την ετοιμότητά του να βοηθήσει και να συνδράμει τον ΓΓ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Καλωσορίζουμε αυτή τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ ΟΗΕ

    Η Κυβέρνηση μέσω του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία εγκρίθηκε από το Σώμα.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι από τη δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ, η κυπριακή Κυβέρνηση σημειώνει την επαναβεβαίωση της δέσμευσης του ΣΑ για επανένωση της Κύπρου στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ καθώς και την ετοιμότητα που εκφράζει για να στηρίξει τις προσπάθειες του ΓΓ προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Σημειώνουμε επίσης, ότι σχετικά με το διορισμό Ειδικού Συμβούλου που θα συνδράμει στις προσπάθειες για συνολική λύση στο Κυπριακό, το ΣΑ θα στηριχθεί στα αποτελέσματα της προπαρασκευαστικής διαδικασίας και την πρόοδο που θα επιτευχθεί σε αυτά», είπε ο Εκπρόσωπος.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΒΟΥΛΗΣ

    Μέχρι το 2011 θα πρέπει το νέο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων να είναι έτοιμο και στη διάθεση του νομοθετικού σώματος το 2012 που η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαϊδης μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και είχε αντικείμενο την ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής.

    Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως οι διαδικασίες για ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής προωθούνται και ότι το κτήριο θα κοστίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια λίρες.

    Το κτήριο της Βουλής, είπε ο κ. Νικολαϊδης, θα ανεγερθεί στο λόφο της ΠΑΣΥΔΥ απέναντι από την Αρχιγραμματεία και θα συνυπάρχει με τις αρχαιότητες. Η απόφαση για να κτιστεί εκεί χρονολογείται από το 1995, είπε, προσθέτοντας πως υπήρξαν κάποια προβλήματα και κάποιες καθυστερήσεις αλλά «πρόθεση μας είναι να επισπεύσουμε την υλοποίηση αυτού του μεγάλου και σημαντικού για τον τόπο έργου, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας της χώρας μας το δεύτερο εξάμηνο του 2012».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 April 2008 - 11:29:18 UTC