Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ
  • [02] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

  • [01] ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Κηδεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Α Νεκροταφείο Αθηνών ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το πρωί της Ανάστασης.

    Στην κηδεία, η οποία τελέστη δημοσία δαπάνη, παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, η κυπριακή Κυβέρνηση ως μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης και τιμής προς το Μάριο Τόκα, θα προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς αποφάσεων, με σκοπό να μετατρέψει το μεγάλο Κύπριο μουσικοσυνθέτη σε φωτεινό παράδειγμα για τους νέους και τις γενιές που έρχονται.

    Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί το όνομά του Μάριου Τόκα σε ένα Μουσικό Σχολείο στη Λεμεσό, θα προκηρυχθεί βραβείο μουσικής δημιουργίας που θα φέρει το όνομά του και θα προσφερθεί μια υποτροφία για μουσικές σπουδές. Επίσης, τα ΚΥΠΡΙΑ θα αρχίσουν φέτος με μια συναυλία για το έργο του μουσικοσυνθέτη.

    «Ετσι, η κυπριακή πολιτεία θέλει να διασφαλίσει ότι το έργο σου θα βρει συνεχιστές για χάρη του ελληνικού πολιτισμού και της Κύπρου που τόσο δημιουργικά αλλά και σεμνά υπηρέτησες και λάμπρυνες», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

    Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας θλίψη και οδύνη για τον πρόωρο θάνατό του Μάριου Τόκα και συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του. Οπως ανέφερε, η καρδιά όλης της Κύπρου και της Ελλάδας πονά και ζει μαζί με τους οικείους του Μάριου Τόκα το πένθος τους.

    «Ο Μάριος έφυγε ανήμερα της Ανάστασης για να μας θυμίζει ότι οι δημιουργοί είναι πάντα μαζί μας για να πλουτίζουν, να γλυκαίνουν και να οδηγούν τη ζωή μας όλο και πιο ψηλά. Η μνήμη σου θα είναι αιώνια», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο μεγάλο και σημαντικό έργο που αφήνει ο Μάριος Τόκας μέσα στο οποίο, είπε, βρίσκεται ολάκερος ο ίδιος, ακέραιος, με τις συγκινήσεις και τις σκέψεις του, τις αξίες στις οποίες πίστεψε και για τις οποίες αγωνίστηκε. Ηταν πολλές οι φορές, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας που αφιλοκερδώς με τη μουσική του, ο Μάριος Τόκας πρόσφερε στον αγώνα της πατρίδας.

    «Το έργο σου υμνεί την Κύπρο, τον ελληνισμό, την αγνότητα των νεανικών ιδανικών, τον έρωτα, τη ζωή ολόκληρη στην πιο τρυφερή και όμορφη εκδοχή της. Η μουσική σου δημιουργία αντανακλά σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοσμένες με ξεχωριστή ευαισθησία και κοινωνικό προβληματισμό, μετατρέποντάς μας έτσι σε κοινωνούς της δικής σου σκέψης και του δικού σου οράματος».

    Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην πολιτική εγρήγορση και την κοινωνική ευαισθησία του μουσικοσυνθέτη, οι οποίες δίνουν μια μουσική πλήρη από εθνικά και πολιτικά μηνύματα.

    Ο Μάριος Τόκας, είπε, ανήκει στη γενιά που έζησε τα γεγονότα του 60 και του 70 στην Κύπρο και την Ελλάδα και που οργίστηκε και πόνεσε από αυτά. Οπως ανέφερε ο Υπουργός, η δικτατορία στην Ελλάδα, οι διακοινοτικές ταραχές και η εμφύλια διαμάχη στην Κύπρο, το προδοτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 74 και η συνακόλουθη τουρκική εισβολή, που άφησαν το ένα τρίτο της Κύπρου σκλαβωμένο, σφράγισαν το Μάριο, όπως όλους της γενιάς αυτής, καθόρισαν το ξεκίνημά του και επανέρχονται στο έργο του συνεχώς με διάφορους τρόπους.

    Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία που ακολούθησε ο Μάριος Τόκας, από τα μαθητικά του χρόνια, οπότε και διαφάνηκε η αγάπη και η κλήση του για τη μουσική, τις πικρές και τραγικές εμπειρίες του πολέμου που έζησε κατά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, τις σπουδές του στην Αθήνα, τη μουσική του πορεία, μέχρι και τα πιο πρόσφατα έργα του.

    Η μουσική του ήταν συχνά εμπνευσμένη από την κυπριακή τραγωδία της εισβολής και της προσφυγιάς, αλλά και γενικότερα από την κυπριακή μουσική παράδοση, τους πόνους και τα οράματα του κυπριακού λαού, είπε ο κ. Δημητρίου. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα έργα του Μάριου Τόκα για την Κύπρο. Στο έργο «Ψυχή τε και σώματι» στο οποίο μελοποίησε ποιήματα των αγωνιστών του 55 Ανδρέα Ζάκου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, καθώς και το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για τον Αυξεντίου. Στο έργο «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», όπου μελοποίησε αποσπάσματα από το ομώνυμο έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη για τις σκλαβωμένες κυπριακές πατρίδες και στη μελοποίηση των στίχων του Μόντη «Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάκτυλέ μου».

    Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην έντονη λαχτάρα του Μάριου Τόκα για επανένωση της Κύπρου και στη μελοποίηση του παραπόνου του για τη μοιρασμένη πατρίδα και την ανάγκη για επανένωσή της, όπως εκφράζεται μέσα από τους στίχους της Τουρκοκύπριας Νεσιέ Γιασίν.

    Στον επικήδειό του, ο κ. Δημητρίου μίλησε και για την ανεπτυγμένη κοινωνική ευαισθησία του Μάριου Τόκα, η οποία «διαποτιζόταν από τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης που πήρε από τον πατέρα του και την κυπριακή αριστερά της οποίας ήταν παιδί». Πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες που εκφράζονται, είπε, στη μουσική του μέσα από έργα όπως το «Πικραμένη γενιά» με στίχους του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και με το ευρύ του φιλανθρωπικό έργο στην Κύπρο, για όσους είχαν ανάγκη.

    Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην κορύφωση του δημιουργικού του έργου, με τη δουλειά «Θεογεννήτωρ Μαρία», όπου μελοποίησε εκκλησιαστικά κείμενα και συνέθεσε σε αυτό τη βυζαντινή με την κυπριακή μουσική παράδοση και το οποίο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης στο πλαίσιο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Δημητρίου μίλησε και για ένα από τα τελευταία του έργα, τον ύμνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και όλη τη μουσική για την τελετή έναρξης της λειτουργίας του Πανεπιστημίου το Σεπτέμβριο του 2007, που, όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, «είχα την ευλογία, μαζί με το Μίμη Σοφοκλέους, πρώτος να ακούσω».

    Τέλος, αναφέρθηκε και στη βράβευση του Μάριου Τόκα το 2001 με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα», που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας.

    [02] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Αυστραλία ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να συνεχίσουν το διάλογο που έχουν αρχίσει και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Στίφεν Σμιθ επιβεβαιώνει το διορισμό του Εβαν Ουίλιαμς ως νέου Υπατου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο.

    Ο κ. Ουίλιαμς θα αντικαταστήσει τον Γκαρθ Χαντ, ο οποίος υπηρετεί ως Υπατος Αρμοστής από τον Απρίλιο του 2004, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2008.

    Ο κ. Σμιθ αναφέρει ότι ``η Αυστραλία είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής της επανένωσης της Κύπρου και χαιρετίζει τις ανανεωμένες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού``.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

    Η Κίνα είναι πανέτοιμη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Κίνας στη Λευκωσία Zhao Yali, ανακοινώνοντας ότι στην τελετή έναρξης των Αγώνων θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Με την ευκαιρία της αντίστροφης μέτρησης 100 ημερών από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα αρχίσουν στις 8 Αυγούστου στο Πεκίνο, ο Κινέζος διπλωμάτης συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη για ενημέρωση σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη στάση που τηρεί η Κυβέρνηση της Κύπρου σε σχέση με τις πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα του Θιβέτ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη στάση που πήρε η κυπριακή Κυβέρνηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε δημόσια ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να κρατηθούν μακριά από την πολιτική και εξέφρασε την ευχή για επιτυχία των αγώνων», είπε.

    Εξέφρασε παράλληλα την ευχή οι Κύπριοι αθλητές να σημειώσουν επιτυχίες στους Αγώνες.

    «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι στους αγώνες του Πεκίνου οι Κύπριοι αθλητές θα έχουν την ευλογία να πετύχουν μεγάλες επιτυχίες ιδιαίτερα στα αθλήματα της σκοποβολής, του τένις και του άλματος εις ύψος», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 April 2008 - 15:29:24 UTC