Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Ευρύτατες αλλαγές στη διδακτέα ύλη τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και τη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, απαιτούνται πρωτίστως στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι όλα τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα θα πρέπει στον ένα ή στον άλλο βαθμό να τροποποιηθούν, με στόχο η ύλη να είναι πιο σύγχρονη και να καθιστά το μαθητή πιο ενεργό και προβληματισμένο στο κάθε μάθημα. Ο εκσυγχρονισμός του περιεχομένου της εκπαίδευσης, το θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών θα αποτελέσουν, είπε, τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής του Υπουργείου για την πενταετία.

    Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι θα επιθυμούσε μέσα σε μερικά χρόνια να υπάρχει μια θέση στην Κύπρο για τον κάθε νέο της Κύπρου που θέλει να σπουδάσει και τα ιδρύματά της να είναι σεβαστά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα της έρευνας την οποία θα παράγουν. Εξέφρασε την ελπίδα η Ιατρική Σχολή στην Κύπρο, για την οποία η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, να μπορεί να δεχτεί τους πρώτους φοιτητές μέσα σε πέντε χρόνια.

    Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, επίσης, ότι είναι ανάγκη η νεολαία μας να ενημερωθεί και να προβληματιστεί για το Κυπριακό και για την ανάγκη λύσης του. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζει την εισαγωγή κάποιων συζητήσεων και ημερίδων στα σχολεία με στόχο οι μαθητές να αρχίσουν να σκέφτονται σε όρους μιας επανενωμένης Κύπρου, στην οποία, όπως είπε, το Κυπριακό να αποτελεί ιστορία και όχι παρόν.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να δέχεται φοιτητές με διεθνείς εξετάσεις όπως τα GCE, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τη δημόσια παιδεία και τόνισε την ανάγκη να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις που λαμβάνουν όργανα, όπως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους.

    Αναφορικά με τον πολιτισμό, ο κ. Δημητρίου υποστηρίζει τη μεγαλύτερη αυτονόμηση των επιτελικών οργάνων της Πολιτείας για τον πολιτισμό, με τελικό στόχο να υπάρξει μια αυτόνομη Αρχή, η οποία θα προτείνει πολιτικές. Στα έργα τα οποία θα προωθήσει μέσα στους επόμενους μήνες, περιλαμβάνεται η δημιουργία αυτόνομων πολιτιστικών χώρων σε όλη την Κύπρο, με στόχο οι πολίτες να εμπλακούν στη δημιουργία πολιτισμού σε κάθε μέρος της Κύπρου.

    Σε σχέση με τον αθλητισμό, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα όλων των πολιτών να αθλούνται, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες να υπάρξουν διεθνείς διακρίσεις του κυπριακού αθλητισμού, με πρώτο στόχο τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

    Ο κ. Δημητρίου δήλωσε ότι οι προτεραιότητες για τις πρώτες εκατό μέρες της νέας διακυβέρνησης έχουν ήδη υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

    ΕΡ: Με την ανάληψη του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα από την ενημέρωσή σας για τα ζητήματα που εκκρεμούν στο Υπουργείο, έχετε θέσει κάποιες προτεραιότητες;

    ΑΠ: Οι προτεραιότητες έχουν τεθεί ασφαλώς. Στην πραγματικότητα έχουν διαμορφωθεί και έχουν ήδη υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εχουν τεθεί οι προτεραιότητες για τις πρώτες 100 μέρες και ήδη ξέρουμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσουμε ως προς τη διαμόρφωση της πολιτικής για την πενταετία.

    Για τις πρώτες εκατό μέρες έχουμε προτεραιότητες για όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ήδη ανακοινωθεί η δημιουργία Ιατρικής Σχολής. Αυτό είναι έργο, το οποίο ελπίζουμε ότι θα τελειώσει μέσα στην πενταετία. Πρέπει να γίνει σαφές βέβαια ότι για την πολιτεία, η δημιουργία μιας νέας πανεπιστημιακής σχολής σημαίνει δύο πράγματα μόνο: Να πάρεις την πολιτική απόφαση ώστε να δημιουργήσεις το θεσμικό πλαίσιο διά της Βουλής το οποίο ιδρύει τη Σχολή και διέπει τις γενικές αρχές της λειτουργίας της και να δίνεις χρήματα στο Πανεπιστήμιο. Επομένως, από τη στιγμή που εμείς πήραμε την πολιτική απόφαση για ίδρυση μιας σχολής ή ενός τμήματος, το βάρος δεν είναι σε εμάς. Είναι στο Πανεπιστήμιο που το αναλαμβάνει. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πρόγραμμα να εισαγάγει φοιτητές το έτος 2013. Η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί και από εκεί και πέρα κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου θα υπάρχουν πρόνοιες για την Ιατρική Σχολή.

    ΕΡ: Αναμένεται και η λειτουργία της Νομικής Σχολής

    Η Νομική Σχολή λειτουργεί ήδη ως Τμήμα, όχι ως Σχολή. Τμήμα Νομικής μέσα στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών λειτουργεί. Εχει προσλάβει ακαδημαϊκό προσωπικό, έχει διαμορφώσει πρόγραμμα σπουδών και φέτος για πρώτη φορά θα εισαχθούν φοιτητές. Το Τμήμα αυτό θα μετεξελιχθεί σε Σχολή όταν το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμο. Στην Κύπρο έχουμε τεχνογνωσία που μας επιτρέπει να δημιουργούμε νέα Πανεπιστήμια, επομένως η κοινωνία πρέπει να εμπιστευθεί τα Πανεπιστήμια να δημιουργούν νέα Τμήματα και νέες Σχολές. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπαίνει σε φάση ωριμότητας και το Πανεπιστήμιο στη Λεμεσό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την πολιτεία και την κοινωνία, που δημιούργησαν ένα Πανεπιστήμιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    ΕΡ: Τον πρώτο καιρό λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ υπήρχαν αρκετά λειτουργικά προβλήματα. Εχουν ξεπεραστεί;

    ΑΠ: Και σήμερα υπάρχουν. Τι σημαίνει αυτό; Λειτουργικά προβλήματα μόνο στα νεκροταφεία δεν υπάρχουν. Και τώρα υπάρχουν και πολλά, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό που υπάρχει εκεί δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι. Υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα και θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά από είκοσι περίπου χρόνια λειτουργίας είναι διασπαρμένο περίπου στη μισή Λευκωσία. Διότι στην Πανεπιστημιούπολη μία Σχολή μόνο λειτουργεί. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε Πανεπιστήμια.

    ΕΡ: Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία έχει δημιουργήσει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις. Στη Λεμεσό η εικόνα είναι κάπως διαφορετική.

    ΑΠ: Στη Λεμεσό θα δούμε τους καρπούς της πολιτικής που υιοθετήθηκε μετά από 4-5 χρόνια, όταν όλα τα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης θα είναι τελειωμένα και θα υπάρχουν δύο τρεις χιλιάδες φοιτητές να κυκλοφορούν στην πόλη. Τότε η Λεμεσός θα είναι μια άλλη πόλη από ό,τι είναι σήμερα. Αναπλάθεται μια ολόκληρη πόλη μαζί με το Πανεπιστήμιο στη Λεμεσό.

    ΕΡ: Μιλώντας για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, να σταθούμε λίγο στο επίπεδο σπουδών. Υπάρχουν τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια Πανεπιστήμια στην Κύπρο. Εσείς και ως ακαδημαϊκός, πώς κρίνετε το επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που προσφέρεται στην Κύπρο; ΑΠ: Θα το χαρακτήριζα από επαρκές έως καλό. Το επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι από καλό έως πολύ καλό. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι χώροι εργασίας στην Κύπρο, όπου απασχολούνται φοιτητές μας μιλούν θετικά για τους αποφοίτους μας, και στο εξωτερικό οι απόφοιτοί μας εύκολα γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Αλλά βέβαια, προφανώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πανεπιστημίων. Ενα πανεπιστήμιο είκοσι χρόνων έχει προφανώς καλύτερες υποδομές και καλύτερη στελέχωση από ένα πανεπιστήμιο των τεσσάρων χρόνων. Οσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προφανώς, για να αναγνωρίσει η Πολιτεία σε αυτά την ιδιότητα του πανεπιστημίου, σημαίνει ότι μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης ικανοποίησαν κάποια κριτήρια σπουδών, ποιότητας και ακαδημαϊκότητας.

    ΕΡ: Είναι διαρκής η αξιολόγηση που γίνεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

    ΑΠ: Η αξιολόγηση είναι διαρκής και θα γίνεται για πολλά χρόνια ακόμα. Και για τα ιδιωτικά και για τα δημόσια. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το φορέα πιστοποίησης ποιότητας και αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, που θα έχει ως σκοπό να επιτρέπει στην πολιτεία, αλλά και στα ίδια τα ιδρύματα να παρακολουθούν την ποιότητά τους, να εντοπίζουν προβλήματα και να τα επιλύουν όπου αυτά εντοπίζονται.

    ΕΡ: Φαίνεται ότι ο τομέας της έρευνας στην Κύπρο, υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να δώσουμε ώθηση σε αυτό τον τομέα στη χώρα μας;

    ΑΠ: Για να γίνεται έρευνα πρώτης γραμμής, χρειάζονται πρώτα από όλα ερευνητές, υποδομές και εθνικό στρατηγικό σχέδιο ως προς την έρευνα. Πρέπει να πούμε ότι προφανώς υστερεί η έρευνα στην Κύπρο σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα τις μεγάλες που έχουν παράδοση αιώνων στην έρευνα. Από την άλλη, η κατάσταση είναι σήμερα στην Κύπρο πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια και, βέβαια, δραματικά καλύτερη απ ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια. Ουσιαστικά πριν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου η έρευνα στην Κύπρο ήταν υποτυπώδης.

    Η έρευνα αρχίζει με δύο σημαντικά γεγονότα. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και την ίδρυση του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας, μόλις πριν από επτά - οχτώ χρόνια. Εχουν γίνει μεγάλα βήματα και αυτά τα βήματα έχουν επιτρέψει στους Κύπριους ερευνητές να παρουσιάζουν την έρευνά τους σε μερικά από τα καλύτερα περιοδικά του κόσμου και τα καλύτερα συνέδρια. Ομως δεν είναι εύκολο να πούμε ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο γίνεται έρευνα που προκαλεί επιστημονικές επαναστάσεις. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μεγάλη, συγκροτημένη ακαδημαϊκή κοινότητα και εστίαση πολλών ερευνητών σε έρευνα αιχμής, πράγμα το οποίο τώρα έχει αρχίσει να συμβαίνει ουσιαστικά. Αν προσέξει κανείς το νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας για την Κύπρο, για πρώτη φορά έχουμε τη χρηματοδότηση μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων, που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν σημαντικά δίκτυα ερευνητών στην Κύπρο. Επομένως, η απάντηση είναι ότι έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε.

    ΑΠ: Θα δοθούν επιπλέον κονδύλια για την έρευνα, δεδομένου ότι η Κύπρος προωθείται ως ένα κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας;

    Καταρχήν ήταν πολιτική βούληση, για να είμαστε δίκαιοι, όλων των Κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια η ενίσχυση της έρευνας. Επομένως, η αύξηση των δαπανών για την έρευνα από χρόνο σε χρόνο, είναι σημαντική και μεγαλύτερη από άλλες χώρες. Απέχουμε πολύ ακόμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επομένως, βούληση πολιτική και αυτής της Κυβέρνησης είναι τα κονδύλια για την έρευνα να αυξηθούν. Αλλά θα πρέπει να προσεχθεί ένα πράγμα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη να αφομοιώσει πραγματικά πολύ μεγαλύτερα ποσά απ όσα διατίθενται, λόγω του περιορισμένου αριθμού και των υποδομών και της παράδοσης. Επομένως, η αύξηση των κονδυλίων πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τον ρυθμό ανάπτυξης και ωρίμανσης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

    ΕΡ: Παραλάβατε ένα Υπουργείο το οποίο βρισκόταν στη μέση ενός διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πώς θα προωθήσετε εσείς αυτό τον διάλογο;

    ΑΠ: Καταρχήν υπάρχει θεσμοθετημένος διάλογος στα όργανα, όπως το Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και το Συμβούλιο Ανώτατης και Ανώτερη Παιδείας. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί μέσα στα όργανα αυτά ώστε να καταλήξουμε τελικά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα καίρια θέματα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι τα αναλυτικά προγράμματα, δηλαδή το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Αλλα προγράμματα χρειάζονται βελτίωση, αλλά χρειάζονται αποφόρτιση, άλλα χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στη διδακτέα ύλη. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Η εκπαίδευση μας να αποκτήσει σύγχρονο περιεχόμενο και βέβαια υπάρχουν τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης τους εκπαιδευτικού έργου και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και αυτά είναι τα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής για την πενταετία.

    ΕΡ: Στο πλαίσιο του διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες διιστάμενες απόψεις, κάποια διαφορετικά συμφέρονται από τα μέρη που εμπλέκονται στο διάλογο και υπάρχει η άποψη ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπορεί να αποδυναμωθεί από όλες αυτές τις διαφορετικές απόψεις, οι οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να συγκεραστούν. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;

    ΑΠ: Στις δημοκρατικές κοινωνίες όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται με διάλογο και συναίνεση αφενός και αφετέρου με λήψη πολιτικών αποφάσεων στο χρόνο που πρέπει και με σταθερότητα στην εφαρμογή τους. Επομένως, η πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι αφενός διαρκής διάλογος με όλους τους εταίρους που εμπλέκονται ώστε να επιτυγχάνεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και, όταν ο διάλογος ολοκληρωθεί θα λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις οι οποίες θα εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση την οποία ο κυπριακός λαός εξέλεξε για να παίρνει αποφάσεις και να τις εφαρμόζει.

    ΕΡ: Δεν σας ανησυχεί ότι στο πλαίσιο αυτής της επιδιωκόμενης συναίνεσης μπορεί να προκύψει μια πιο ήπια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όχι τόσο ριζοσπαστική;

    ΑΠ: Αφήστε να το δούμε στην πορεία. Καταρχήν θεωρώ ότι όλοι οι εταίροι και η σπουδαστική κοινότητα και η κοινότητα των εκπαιδευτικών και οι γονείς θέλουν να βελτιωθεί η εκπαίδευση. Επομένως, πιστεύω ότι όλοι είναι έτοιμοι να κάνουν τις θυσίες που χρειάζεται ώστε η εκπαίδευσή μας για το καλό του μέλλοντός μας να γίνει και καλύτερη. Οπότε ας μην προδικάζουμε από τώρα το αποτέλεσμα.

    ΕΡ: Το κύριο ζητούμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει μια ριζική αναβάθμισή του και σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση;

    ΑΠ: Καταρχήν εγώ δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι το δημόσιο σχολείο νοσεί. Εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια υπάρχει ένα κείμενο στην Αίγυπτο των Φαραώ που λέει ότι η εκπαίδευση μας νοσεί. Αυτό είναι μια διαρκής συζήτηση. Η κοινωνία πάει μπροστά και συζητά στη συνέχεια τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε η παιδεία που παρέχεται να είναι στο ύψος των απαιτήσεων και των αναγκών της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτά βλέπω και το διάλογο που πρέπει να κάνουμε για τις βελτιώσεις σήμερα. Δεν θεωρώ ότι η εκπαίδευσή μας δεν τα πήγε καλά μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι είμαστε μια κοινωνία που σήμερα δεν υπάρχει κανένας που δεν αποφοιτεί από το Λύκειο και το 80% ακολουθούν ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση σημαίνει κάτι. Οτι τα πήγε καλά τόσο η κοινωνία μας όσο και η εκπαίδευσή μας. Χρειάζεται να τα πάει καλύτερα. Το ό,τι η κοινωνία διαρκώς συζητά τη μεταρρύθμιση σημαίνει ότι είναι έτοιμη να την κάνει ακόμα καλύτερα.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θεωρώ ότι απειλείται το δημόσιο σχολείο. Σε μια ανοικτή κοινωνία, όπου δημιουργούνται εναλλακτικές επιλογές, όπου έχει θεσμοθετηθεί και η ιδιωτική εκπαίδευση, θα υπάρχουν κάποιοι γονείς οι οποίοι θα θέλουν τα παιδιά τους να πάρουν κάποια άλλου είδους εκπαίδευση. Ομως, το δημόσιο σχολείο θα παραμένει για πάντα η ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης αυτή της κοινωνίας.

    ΕΡ: Η απόφαση για εισαγωγή φοιτητών με διεθνείς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη ροή προς την ιδιωτική εκπαίδευση;

    ΑΠ: Οχι. Δεν πιστεύω ότι η απόφαση που πήρε το Πανεπιστήμιο, που είναι ακόμα υπό συζήτηση, θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο αρνητικά τη δημόσια παιδεία. Η βελτίωση της δημόσια παιδείας είναι συνάρτηση των μέτρων που θα πάρουμε για να την κάνουμε ελκυστική στους γονείς και στους μαθητές κάνοντάς την καλύτερη.

    ΕΡ: Αρα δεν διαφωνείτε ουσιαστικά με αυτή την απόφαση του Πανεπιστημίου;

    ΑΠ: Στο τόπο μας θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις που παίρνουν όργανα στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που η κοινωνία τους έχει δώσει μέσα από τους θεσμούς. Για τον Υπουργό Παιδείας το ερώτημα δεν είναι αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την απόφαση του Πανεπιστημίου. Αν το Πανεπιστήμιο παίρνει αποφάσεις στο πλαίσιο της νομιμότητας, ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος να τις σεβαστεί ακόμα κι αν δεν του αρέσει.

    ΕΡ: Υπάρχουν μαθήματα και κάποια σχολικά βιβλία των οποίων το περιεχόμενο θα πρέπει να τροποποιηθεί;

    ΑΠ: Υποθέτω όλα. Ολα στον ένα ή στον άλλο βαθμό θα πρέπει να τροποποιηθούν με στόχο να εκσυγχρονιστούν. Τα αναλυτικά μας προγράμματα χρειάζονται ευρύτατη αναμόρφωση. Συνεπώς και τα βιβλία τα ίδια χρειάζονται τροποποίηση ανάλογη ώστε να εκφράζουν το νέο αναλυτικό πρόγραμμα: πιο σύγχρονη ύλη, να καθιστούν το μαθητή πιο ενεργό και πιο προβληματισμένο για το κάθε μάθημα.

    ΕΡ: Πρόσφατα αναφερθήκατε στην ανάγκη να εισαχθούν κάποια μαθήματα στα σχολεία που να βοηθούν τους μαθητές να αντιληφθούν την ανάγκη για επανένωση της Κύπρου. Πώς θα το υλοποιήσετε;

    ΑΠ: Είναι καιρός οι μαθητές και η νεολαία μας να προβληματιστεί και να ενημερωθεί για το κυπριακό πρόβλημα και γιατί πρέπει να λυθεί. Να αρχίσει να σκέφτεται σε όρους μιας επανενωμένης Κύπρου, μιας ενιαίας Κύπρουμ στην οποία το κυπριακό πρόβλημα θα αποτελεί ιστορία, όχι παρόν. Θέλω να μιλήσω με ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν, όπως καθηγητές Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών και συναδέλφους από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να ανοίξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο αυτογνωσίας και προβληματισμού για το μέλλον μας. Δεν είναι απαραίτητο να εισαχθούν κάποια καινούρια μαθήματα. Μπορεί να είναι μια σειρά συζητήσεων, ημερίδων σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

    ΕΡ: Υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών και το σύστημα αξιολόγησή τους;

    ΑΠ: Και το σύστημα πρόσληψης και το σύστημα αξιολόγησης χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Μέσα στην έκθεση της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση υπάρχει συζήτηση και προτάσεις. Τα θέματα θα συζητηθούν στο διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις οπότε δεν θέλω να μιλήσω τώρα για να μην προδικάσω το αποτέλεσμα. Η βάση για τη συζήτηση είναι τα κείμενα που έχουμε.

    ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον πολιτισμό;

    ΑΠ: Πρώτα απ όλα πρέπει να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές. Τα επιτελικά όργανα της Πολιτείας για τον πολιτισμό θα πρέπει να αυτονομηθούν πολύ περισσότερο απ ό,τι είναι σήμερα. Θα ήμουν ευτυχής να έβλεπα μια αυτόνομη Αρχή Πολιτισμού, η οποία να προτείνει πολιτικές για τον πολιτισμό. Από την άλλη, σκοπεύουμε να στηρίξουμε το ίδρυμα Πολιτισμού και υπάρχουν ήδη μέτρα για τις πρώτες 100 μέρες, για τη δημιουργία αυτόνομων πολιτιστικών χώρων σε όλη την Κύπρο. Από την Πάφο μέχρι την Αμμόχωστο. Σκοπός τους θα είναι να παρουσιάσουν πολιτισμό και να επιτρέψουν στους πολίτες να εμπλακούν στη δημιουργία πολιτισμού σε κάθε μέρος της πατρίδας μας. Μιλάμε για αυτόνομους χώρους πολιτισμού όπως, για παράδειγμα, η γειτονιά των καλλιτεχνών στη Λεμεσό, το Εθνικό Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης, το Λογοτεχνικό Αρχείο και το Μουσείο Λογοτεχνίας, το πολιτιστικό χωριό στη Λέμπα, το Ιδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για παιδιά και νέους στη Λάρνακα. Αυτά είναι προτεραιότητες του άμεσου μέλλοντος. Η διαδικασία θα αρχίσει τους επόμενους μήνες ώστε να τα δούμε να υλοποιούνται σε 2-3 χρόνια.

    ΕΡ: Στο Υπουργείο Παιδείας υπάγεται και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού. Ποιο είναι το όραμά σας για τον αθλητισμό;

    ΑΠ: Θα πρέπει να δούμε τον αθλητισμό σε πολλά επίπεδα. Το πρώτο είναι αθλητισμός για όλους, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής και την υγεία όλων και, επίσης, να στρέψουμε τους νέους μας σε δραστηριότητες δημιουργικές, που αποβαίνουν προς το καλό της ποιότητας ζωής και της υγείας τους. Θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία, να ανοίξουμε όλους του αθλητικούς χώρους, ώστε αν είναι δυνατό να αθλούνται όλοι οι Κύπριοι. Και το άλλο, βέβαια, είναι ο αθλητισμός για διεθνείς διακρίσεις για τον οποίο έχουμε προγράμματα. Για παράδειγμα στη σκοποβολή. Ελπίζουμε ότι θα τα πάμε καλά στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο το καλοκαίρι.

    ΕΡ: Ποια είναι για σας η μεγαλύτερη πρόκληση στο Υπουργείο Παιδείας και τι θα θέλατε να δείτε να υλοποιείται οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Υπουργείο.

    ΑΠ: Θα ήθελα να δω την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να μπαίνουν στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού τους ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενη παιδείας. Θα ήθελα αν είναι δυνατό όλη η Κύπρος να γίνει ένα μεγάλο, καλό σχολείο. Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ήθελα, αν είναι δυνατό μέσα σε μερικά χρόνια να υπάρχει μια θέση στην Κύπρο για τον κάθε νέο μας, που θέλει να σπουδάσει και τα ιδρύματά μας να είναι σεβαστά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα της έρευνας την οποία παράγουμε. Αυτό είναι το όραμά μου. Το Υπουργείο Παιδείας και εγώ ως Υπουργός εκφράζω τη μεγάλη μου εκτίμηση για το έργο που παράγουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συχνά όχι υπό τις ιδεωδέστερες συνθήκες, και για την αφοσίωση που δείχνουν στο έργο τους. Σε αυτούς επενδύουμε για να κάνουμε την εκπαίδευση καλύτερη.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μήνυμα με κύριο αποδέκτη την Τουρκία ότι η ε/κ πλευρά δεν ανέλαβε δέσμευση για έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, χωρίς πρώτα να υπάρξει πρόοδος στις εργασίες των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με το Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος τόνισε στις δικές του δηλώσεις πως η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί στην ΕΕ μια χώρα που διαθέτει στρατό κατοχής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Οι κ. Χριστόφιας και Φιγιόν αντάλλαξαν απόψεις για τις θέσεις της γαλλικής Προεδρίας, το ερχόμενο εξάμηνο, τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την κατάσταση στο Λίβανο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Γάλλο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ``Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, υπάρχει μια κινητικότητα, η οποία ελπίζουμε ότι τελικά θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη συνολική λύση του Κυπριακού, είπε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τόνισε: ``Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε αναλάβει καμιά δέσμευση για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς πρόοδο στη δουλειά των ομάδων εργασίας``.

    Σημειώνοντας ότι ``κοινός στόχος και των δύο κοινοτήτων πρέπει να είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ``η πρόοδος στο Κυπριακό εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 May 2008 - 9:29:17 UTC