Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΡΟΥ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Λ. ΑΜΕΡΙΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΕΡΑΣΜΟΥΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΚΙΝΗΣΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΡΟΥ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Στο σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης, η χρήση της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει πλούτο που θα μπορούσε να θρέψει τον κάθε άνθρωπο σε αυτό τον πλανήτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας την Παρασκευή στην 5η Σύνοδο ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στη Λίμα του Περού.

    «Δυστυχώς, η φτώχεια, η ανισότητα, οι αρρώστιες και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι καθημερινά φαινόμενα. Αυτό οφείλεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πηγών των αναπτυσσόμενων χωρών από μεγάλες οικονομικές και εμπορικές επιχειρήσεις σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων αυτών των χωρών και των λαών τους», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Συνεργασία ως την πιο χειροπιαστή εκδήλωση της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων. Η Κύπρος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετέχοντας ενεργά στη Συνεργασία από το 1994 και μετά την ένταξή της στην ΕΕ το 2004, έχει ευθυγραμμιστεί με τη φιλοσοφία και τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Διεθνή Συνεργασία και επικεντρώνεται στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας για την παροχή βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη.

    «Στο παρόν στάδιο, το 50% του αναπτυξιακού προγράμματος της Κύπρου διοχετεύεται έμμεσα, μέσω της ΕΕ, στο δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει μια πιο ευρεία και παγκόσμια διάσταση από τη δική μας εθνική στρατηγική». Η Κύπρος πρόσθεσε, συνεργάζεται, επίσης, με την ΕΕ στην προώθηση σχεδίων και αναπτυξιακών προγραμμάτων μέσω «σιωπηλών συνεταιρισμών», ενώ παρόμοιες συνεργασίες έχουν γίνει και με διεθνείς οργανισμούς.

    Η οικονομική ανάπτυξη ενός έθνους και η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών του είναι μια διαδικασία που μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υλοποιηθεί από τον ίδιο το λαό, με τη βοήθεια και τη συνεργασία να προσφέρονται ανάλογα με τις ανάγκες αυτού του λαού, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζοντας ότι «η κάθε χώρα έχει το νόμιμο δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τις φυσικές της πηγές στη βάση της πολιτικής και κοινωνικής ισότητας, για το συμφέρον του λαού της».

    Η εξάλειψη της φτώχειας, της ανισότητας και του αποκλεισμού δεν περιορίζεται στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών ή προσφέροντας ανακούφιση σε προσωρινή μόνο βάση, επεσήμανε προσθέτοντας ότι ``οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν αυτά τα προβλήματα και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να βεβαιωθούμε ότι θα εξαλειφθούν αποτελεσματικά``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι και η Κύπρος είναι μια χώρα που έχει ωφεληθεί από την γενναιοδωρία των άλλων, καθώς μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα -όπως τόνισε- η χώρα έπρεπε να βασιστεί στην βοήθεια τρίτων χωρών για να φροντίσει τους πρόσφυγες, τις ζημιές και τις πληγές της. «Σαν αποτέλεσμα η Κύπρος δεν θα μπορούσε παρά να εμπλακεί στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να πετύχει μια πιο ισότιμη διάθεση του παγκόσμιου πλούτου».

    Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ενα μέλλον, συνέχισε, στο οποίο τα παιδιά θα ανησυχούν μόνο για τις σχολικές τους εργασίας αντί για την επιβίωσή τους. « Eνα μέλλον όπου άντρες και γυναίκες θα πληρώνονται ισότιμα για την ίδια εργασία και θα αντιμετωπίζονται ως ίσοι από το νόμο και την κοινωνία. Eνα μέλλον όπου η πρόσβαση σε καθαρό νερό και φάρμακα θα είναι βέβαιη, ένα μέλλον, όπου οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι κανόνες δικαίου θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Να είστε σίγουροι κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η δέσμευση της Κύπρου για την επίτευξη αυτού του σκοπού θα είναι αταλάντευτη.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Λ. ΑΜΕΡΙΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων με τον Πρόεδρο της Βολιβίας Evo Morales, την Πρόεδρο της Χιλής Michelle Bachelet και τον Πρόεδρο της Κολομβίας Alvaro Uribe, καθώς και με την κουβανική αντιπροσωπεία υπό τον Αντιπρόεδρο της Κούβας Jose Machado Ventura.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Hugo Chavez, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η ανάπτυξη πολύπλευρης πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς τους ομόλογούς του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και επαναβεβαίωσε τη βούληση της δικής μας πλευράς για εξεύρεση συνολικής λύσης προς όφελος των δύο κοινοτήτων.

    Της Συνόδου προηγήθηκε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο της οποίας ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μίλησε για το Διαπολιτισμικό Διάλογο και τη σημασία του στις προσπάθειες ενίσχυσης της αλληλοκατανόησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Αργεντινή, το Περού, τον Παναμά, τον Ισημερινό και την Κόστα Ρίκα.

    [03] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΕΡΑΣΜΟΥΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η μείωση της συμμετοχής των Κυπρίων φοιτητών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εράσμους οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και κυρίως στις απεργίες της προηγούμενης χρονιάς στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου κατευθύνεται και η μεγάλη μάζα των Κυπρίων φοιτητών που συμμετέχουν στο Εράσμους, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνας και Διεθνών Σχέσεων και Ιδρυματικό Συντονιστή του Εράσμους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γρηγόρη Μακρίδη.

    Η συμμετοχή φοιτητών από και προς τα κυπριακά πανεπιστημιακά ιδρύματα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Εράσμους για το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζεται μειωμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συμμετοχή Κυπρίων φοιτητών στο Εράσμους μειώθηκε στους 129 ή 0,08% του συνολικού αριθμού των Ευρωπαίων φοιτητών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 σε σχέση με 135 που ήταν το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006.

    Ο αριθμός των ξένων φοιτητών που φιλοξενήθηκαν στα κυπριακά πανεπιστημιακά ιδρύματα στα πλαίσια του Εράσμους ανήλθε σε 211 ή 0,13% επί του συνόλου των φοιτητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το 2006-2007. Ο κ. Μακρίδης σημείωσε ότι η φιλοξενία Ευρωπαίων φοιτητών στην Κύπρο στα πλαίσια του Εράσμους «είναι επιλογή δική τους» και πως αυτό επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλά έξοδα μετάβασης στην Κύπρο. Τα στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν ότι συνολικά 1.7 εκ. φοιτητές συμμετείχαν στο Εράσμους από το 1987 που πρωτοεφαρμόστηκε το πρόγραμμα.

    [04] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΚΙΝΗΣΗ

    Τέσσερις ειδικές διαδρομές περιλαμβάνει η πρώτη ημέρα του Ράλι Κύπρος. Η εκκίνηση δόθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Λεμεσό, σηματοδοτώντας την έναρξη του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής της FIA. Στο Ράλι, συμμετέχουν 49 πληρώματα από την Κύπρο και το εξωτερικό.

    Το Ράλι Κύπρος 2008 είναι μόνο ο πρώτος από τους δυο γύρους του Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής της FIA, που φιλοξενεί φέτος η Κύπρος. Τον προσεχή Νοέμβριο θα διεξαχθεί στο νησί μας και το Ράλι Τρόοδος. Το Ράλι Κύπρος 2008 ολοκληρώνεται την Κυριακή το απόγευμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 May 2008 - 11:29:18 UTC