Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης δήλωσε ότι δεν υφίσταται θέμα για ύπαρξη αφλατοξινών που εντοπίστηκαν σε ποσότητες γάλακτος, οι οποίες έχουν καταναλωθεί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με το θέμα των αφλατοξινών που εντοπίστηκαν σε ποσότητες γάλακτος, ο κ. Πολυνείκης επανέλαβε ότι οι έλεγχοι έγιναν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σημειώνοντας πως «η αποκάλυψη της αφλατοξίνης είναι αποτέλεσμα των επεμβάσεων που έγιναν με τον έλεγχο και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι τέτοιες που αποκλείστηκε η δυνατότητα να προχωρήσει η μόλυνση του γάλακτος από αφλατοξίνες εις την διατροφική αλυσίδα».

    «Απόδειξη τούτου είναι το μπλοκάρισμα που έγινε και στις τροφές των ζώων, ήδη από τα δείγματα εκείνα τα οποία είχαμε θετικά πέραν του επιτρεπομένου ορίου, που έγιναν, αυτή τη στιγμή που σας μιλώ έπεσαν όλα κάτω από το όριο», είπε ο Υπουργός.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε σήμερα «αυστηρές και σαφείς οδηγίες, με διαφάνεια να συνεχιστεί η διοικητική έρευνα που έχει αρχίσει αναφορικά με την ύπαρξη ή εισαγωγή ακατάλληλων ζωοτροφών».

    Ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι πως έλεγχος έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση και γίνεται, τονίζοντας πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου εντόπισε και απέσυρε τα ελαττωματικά γαλακτοκομικά προϊόντα και άρα κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει αναφορικά με την ύπαρξη ελαττωματικών προϊόντων στην διατροφική αλυσίδα.

    «Αν όμως διαπιστωθεί ότι υπήρξαν κενά ή επιδείχθηκε ολιγωρία στο θέμα του ελέγχου στην εισαγωγή ζωοτροφών τονίζεται ότι η Κυβέρνηση θα είναι αυστηρή και θα αποδώσει με διαφάνεια ευθύνες είτε αυτές αφορούν το δημόσιο τομέα είτε αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωση του.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας διευκρίνισε ότι το επίπεδο των αφλατοξινών για να είναι καρκινογόνο θα πρέπει να το λαμβάνει κανείς για πάρα πολύ καιρό και να είναι πέραν του επιτρεπτού ορίου, ενώ σημείωσε πως πάντοτε υπάρχουν προϊόντα, στα οποία εντοπίζεται αφλατοξίνη αλλά το επίπεδο είναι τέτοιο που δεν είναι επικίνδυνο.

    «Για να αναπτυχθεί ο μύκητας εκείνος, ο οποίος παράγει και την αφλατοξίνη χρειάζεται να έχει συνθήκες τέτοιες θερμοκρασίας και περιβάλλοντος και χρονικό διάστημα πάνω από ένα μήνα για να δώσει αυτές τις ποσότητες», είπε ο κ. Πολυνείκης ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να διαβεβαιώνει ότι δεν πέρασαν μολυσμένες ποσότητες στη διατροφική αλυσίδα.

    «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ανακαλύψαμε αυτές τις αφλατοξίνες και δεν είναι τυχαίο γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση ορίζει όπως ορίζει τους ελέγχους στα τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα στα οποία εμείς τηρήσαμε αυστηρώς τους κανόνες, κατά συνέπεια δεν υπήρξε και δεν υπάρχει δυνατότητα του περάσματος στη διατροφική αλυσίδα γιατί ακριβώς το διάστημα που ήρθαν τα φορτία αυτά από τις τρίτες χώρες, από τις οποίες ενδεχομένως θα υπήρξε εύλογη υποψία, βρίσκονται μέσα στα χρονικά πλαίσια που ανέφερα», είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιας για την Υγεία, Ανδρούλας Βασιλείου για τους ελέγχους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι από τη δική του ενημέρωση η Επίτροπος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει περάσει στη διατροφική αλυσίδα πρόβλημα διότι λειτούργησε το σύστημα ελέγχου, λέγοντας ότι «φαίνεται» να υπάρχει πρόβλημα στον έλεγχο αναφορικά με το ζήτημα των ζωοτροφών.

    «Το πρώτο που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να ξέρει εάν καταναλώνει προϊόντα, τα οποία είναι ελαττωματικά ή εάν υπάρχουν έλεγχοι που έχουν αντιμετωπίσει έγκαιρα αυτό το θέμα και νομίζω ότι είναι κοινό το συμπέρασμα ακόμα και από τη συζήτηση που έχει γίνει σήμερα στη Βουλή, ότι δεν έχουν περάσει στη διατροφική αλυσίδα λόγω του συστήματος ελέγχου που υπάρχει», είπε ο κ. Στεφάνου.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι και στο ζήτημα του καλαμποκιού υπήρξε έλεγχος και πως οι διοικητικές έρευνες γίνονται για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν κενά στον έλεγχο που έγινε ή αν υπήρξε ολιγωρία.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης είπε ότι καθημερινά γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και από την πρώτη στιγμή που είχε εντοπιστεί σε κατασκευαστή ποσότητα γάλακτος, η οποία αναφέρθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες εντατικοποίησαν τους ελέγχους αμέσως πάρθηκε η απόφαση για επιπλέον ελέγχους όσον αφορά προϊόντα που είναι στην αγορά (παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) το Σαββατοκύριακο εργαζόταν πυρετωδώς το Κρατικό Χημείο και δεν φαίνεται να έχει κυκλοφορήσει ως παστεριωμένο γάλα κάποια ποσότητα και όλες οι ποσότητες ήταν κάτω του ορίου ασφαλείας το οποίο ορίζεται.

    Οσον αφορά τις υπηρεσίες του Υπουργείου του, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι εκεί όπου υπάρχει προβληματικός δείκτης ακολουθεί εντατικοποίηση των ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι το προϊόν δεν έχει καταλήξει στον καταναλωτή.

    «Δεν εφησυχάζουμε εξακολουθούμε τους εντατικοποιημένους ελέγχους και προχωρούμε και στις εξετάσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα», είπε ο κ. Πατσαλίδης προσθέτοντας πως προκαλεί κάποια ανησυχία η μικρή αύξηση του δείκτη των τοξινών η οποία ωστόσο δεν υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις της κ. Βασιλείου, ο κ. Πατσαλίδης είπε: «προτιμότερο και ορθότερο θα ήταν και η Επίτροπος να ενημερωθεί επίσημα για τις δράσεις και τις ενέργειες των υπηρεσιών και είμαστε στη διάθεση της να έχει και επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες, οι οποίες έγιναν και γίνονται».

    «Εμείς έχουμε πάρει μέτρα από τις 23 Απριλίου που έγινε για το λάδι, το γνωρίζαμε, άλλωστε ανακαλύψαμε και τη μαγιονέζα, η οποία ανακοινώθηκε μέσα στον Απρίλη, οι έλεγχοι γινόντουσαν, ελεγχόντουσαν οι παρτίδες και εκεί που εντοπίστηκε, δεσμεύτηκε, άρα θεωρώ ότι μπορούμε να δώσουμε σωστή μια ακριβή, σωστή ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν από τις δικές μας αρχές», είπε ο Υπουργός Υγείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 2 June 2008 - 20:16:41 UTC