Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ξεκάθαρα ανοιχτό χαρακτηρίζει το παράθυρο ευκαιρίας για τους Κύπριους να επιλύσουν το κυπριακό πρόβλημα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφορεί σήμερα.

    Ο Μπαν Γκι - μουν ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού την ανανέωση για ακόμη έξι μήνες της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «συνεχίζει να παίζει ζωτικό ρόλο στη νήσο».

    Βάσει του προσχεδίου που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ΓΓ θεωρεί «ιδιαίτερα εγκαρδιωτικό το ότι στη διάρκεια των περασμένων μηνών, οι δύο ηγέτες έκαναν ήδη αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση του στόχου που μοιράζονται, της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση».

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θεωρεί το ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν στη συνάντησή τους στις 23 Μαϊου, ένα ευρύ περίγραμμα μιάς λύσης, βασισμένης σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προσδιορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ κι ένα συνεταιρισμό αποτελούμενο από μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, όπως και μία τουρκοκυπριακή συστατική πολιτεία και μία ελληνοκυπριακή συστατική πολιτεία, με ίσο καθεστώς».

    «Η συμφωνία της 21ης Μαρτίου, η ενεργή εμπλοκή που ακολούθησε στην ουσία και το κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου είναι καθαρές ενδείξεις της ανανεωμένης πολιτικής βούλησης για αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», συμπληρώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο Μπαν Γκι - μουν δηλώνει ευγνώμων γιατί βλέπει και τους δύο ηγέτες, τους οποίους παράλληλα συγχαίρει για το όραμα και τη δέσμευση, «να αναλαμβάνουν την ιδιοκτησία και την πλήρη ευθύνη της διαδικασίας».

    Προτρέπει έντονα τα μέρη «να οικοδομήσουν πάνω στο παρόν μομέντουμ και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την παρούσα προπαρασκευαστική περίοδο για να ταυτοποιήσουν στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, πιθανές περιοχές σύγκλισης όπως και διαφωνίας, προετοιμάζοντας παράλληλα επιλογές, όπου είναι εφικτό, σε περισσότερο ευαίσθητα στοιχεία τα οποία οι δύο ηγέτες θα αντιμετωπίσουν, μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

    Και θέτει ενώπιον των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών την πιθανότητα να εντείνουν τους ρυθμούς των συναντήσεών τους, κι όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματά τους θα εξεταστούν στις αρχές Ιουνίου από τους αντιπροσώπους των ηγετών.

    Εκφράζει ακόμη την ελπίδα τα μέρη να καταγράψουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη διάρκεια αυτής της φάσης, τα οποία οι ηγέτες να χρησιμοποιήσουν για να αρχίσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις.

    «Αναφορικά με αυτό, η σχεδιασθείσα συνάντηση μεταξύ των ηγετών στο δεύτερο ήμισυ του Ιουνίου ίσως αποδειχθεί ζωτική. Είμαι έντονα δεσμευμένος στο να τους βοηθήσω να προχωρήσουν προς επίσημες συνομιλίες, όσο πιο γρήγορα και ομαλά γίνεται και προτίθεμαι να διορίσω ειδικό σύμβουλο στην κατάλληλη στιγμή. Θα τηρώ το συμβούλιο ενήμερο για τις περαιτέρω εξελίξεις και την πρόοδο», αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι η εγκαθίδρυση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δεσμών και επαφών θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του αισθήματος απομόνωσης, το οποίο αισθάνεται νιώθει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα ωφελήσουν όλους τους Κύπριους, βοηθώντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

    «Θα επιδράσει επίσης θετικά στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οπως ανέφερα και στις προηγούμενες εκθέσεις μου, η επανένωση της νήσου θα είναι πιθανότερο να συμβεί, και κατά τρόπο όσο πιο μονοκόμματο γίνεται, αν επιτευχθεί γρηγορότερα μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών», προσθέτει.

    Ο Μπαν Γκι-μουν εκτιμά ότι η επικείμενη περίοδος δεν θα είναι εύκολη κι ότι ίσως απαιτηθούν μεγάλοι συμβιβασμοί. «Είναι συνεπώς σημαντικό για όλα τα μέρη να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον το οποίο θα συντελεί στο να κινηθεί η διαδικασία προς τα εμπρός. Μία ανθηρή και αναμεμιγμένη κοινωνία πολιτών και ενημερωμένοι πολίτες αποτελούν σημαντικά στοιχεία αυτού του εγχειρήματος. Αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν τους Κύπριους να καταλάβουν αυτά πάνω βιώσιμη».

    Μνεία γίνεται και στο άνοιγμα της διάβασης της Οδού Λήδρας, την οποία παραθέτει ως απόδειξη του τι μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά και στην αναφορά του κοινού ανακοινωθέντος για το Λιμνήτη κι άλλες διαβάσεις, όπως και πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Οπως αναφέρει, «η εφαρμογή αυτών και άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων θα είναι καλοδεχούμενη».

    Αλλα θετικά σημεία, τα οποία καταγράφονται είναι, η έναρξη της διαδικασίας αποναρκοθέτησης, με ελπίδα να οδηγήσει σε πλήρη αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, ενώ για τους αγνοούμενους αναφέρει πως η αρμόδια επιτροπή συνέχισε το ανθρωπιστικό της έργο απαρακώλητη και με απολίτικο τρόπο.

    «Είμαι πεπεισμένος πως μία ατμόσφαιρα αυτοσυγκράτησης και σεβασμού θα βοηθήσει όπως αυτή η σημαντική δικοινοτική δραστηριότητα συμβάλλει σε μεγαλύτερη κατανόηση και συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων», σημειώνει.

    Στο μέρος της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, ο γενικός γραμματέας περιγράφει κυρίως τις εξελίξεις από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Χριστόφια μέχρι σήμερα, τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου και το κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαϊου (που παρατίθενται σε συμπλήρωμα της έκθεσης) και τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

    Αναφορές υπάρχουν επίσης στην αποστολή Πάσκο στην περιοχή και στην προεδρική δήλωση.

    Σε σχέση με τις προ των εκλογών εξελίξεις αναφέρεται μόνο στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Αναφορικά με τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης για τη διατήρηση του στρατιωτικού στάτους κβο, αναφέρεται σε διάφορα μικρο-περιστατικά που σημειώθηκαν. Ιδιαίτερα σ ότι αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Ταύρος» εκφράζει την ελπίδα όπως μελλοντικά οι πλευρές αποφύγουν να τις πραγματοποιήσουν, «καθώς παρόμοια αυτοσυγκράτηση θα βοηθήσει στην περαιτέρω οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

    Αρκετές αναφορές υπάρχουν για το άνοιγμα της διάβασης της Λήδρας και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και οδήγησαν σε σύντομο κλείσιμό της.

    «Αν και η κατάσταση επιλύθηκε ταχέως από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η διάβαση ξανάνοιξε αργότερα την ίδια νύχτα, δείχνει την ανάγκη να επιδεικνύουν και οι δύο πλευρές συνεργασία και αυτοσυγκράτηση στον τομέα της διαχείρισής της», σημειώνει ο ΓΓ.

    Αναφορές υπάρχουν επίσης και για τις τουρκικές παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο στα Στροβίλια.

    Συμβούλιο Ασφαλείας ------------------- Μέχρι την Πέμπτη η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο να υιοθετηθεί στις 13 Ιουνίου. Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις στην ολομέλεια του ΣΑ έχουν οριστεί για τη Δευτέρα 9 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα, Λιν Πάσκο, προσδιορίζεται για τις 16-17 Ιουνίου.

    Εκπρόσωπος του κ. Πάσκο που ρωτήθηκε σχετικά, απέφυγε να επιβεβαιώσει την επίσκεψη.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήθελε το Λονδίνο να διαδραματίσει αυτό το ρόλο με δημιουργικό τρόπο.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας και θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ``το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ότι αυτή τη φορά οι Κύπριοι πρέπει να διαδραματίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως και εμείς θεωρούμε ότι οι Κύπριοι πρέπει να διαδραματίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο``.

    ``Η Βρετανία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι εγγυήτρια δύναμη και ως εκ τούτου φυσιολογικά θα έλεγα διαδραματίζει ρόλο``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ``ο ρόλος της Βρετανίας ενίοτε ήταν πρωταγωνιστικός και θέλουμε να διαδραματίσει το ρόλο που διαδραματίζουν και άλλες χώρες με δημιουργικό τρόπο``, είπε.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

    Αξιωματούχοι των Υπουργείων Υγείας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ θα συναντηθούν στο φημισμένο Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Μαϊάμι, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Miami Jackson Memorial, σε αναζήτηση συνεργασίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος δωρητών οργάνων που υπάρχει και στις τρεις χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ανακοινωθεί την Πέμπτη η δημιουργία κοινού αρχείου για την καταγραφή των δωρητών οργάνων κι από τις 3 χώρες.

    Οπως ανέφερε σχετικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου, διάσημος Ελληνοαμερικανός χειρουργός, Ανδρέας Τζάκης, «και οι τρεις χώρες έχουν μικρούς πληθυσμούς και χαμηλά ποσοστά δωρεάς οργάνων. Ως αποτέλεσμα, ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρές ανεπάρκειες ήπατος και καρδίας δεν έχουν πραγματικές πιθανότητες επιβίωσης, λόγω του ότι δεν μπορούν να βρεθούν συμβατά όργανα. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μέσω ενός αρχείου καταγραφής δωρητών, οι χώρες αυτές βελτιώνουν σημαντικά στις ευκαιρίες που παρέχουν στους ασθενείς να λάβουν ένα ζωτικό όργανο».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Η προώθηση μιας βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης στην Κύπρο προς όφελος των αγροτών, της οικονομίας και της κοινωνίας ως συνόλου, είναι ο στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Μιχάλης Πολυνείκης.

    Ψηλά, συνέχισε, στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της παρατεταμένης ανομβρίας, καθώς και η αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος, η διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα και η προώθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 2013.

    Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι υποχρεώσεις της Κύπρου σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές περιορίζονται σε επίπεδο ΕΕ, η οποία έχει δεσμευτεί για μειώσεις 8% κατά την περίοδο 2008 2012, προσθέτοντας ότι ήδη τα πρώτα σοβαρά σημάδια των κλιματικών αλλαγών καταγράφονται σε όλο τον πλανήτη.

    Οσον αφορά τη διαχείριση των στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων, είπε ότι προχωρά και επεκτείνεται το Πρόγραμμα διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας, ότι σύντομα εγκρίνεται συλλογικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.

    Προχωρά, συνέχισε, το θέμα με το κέντρο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

    Αναφορικά με το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική, αποτελεσματική, βιώσιμη και οικονομική λύση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι η προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα.

    Οσον αφορά το θέμα των πυρκαγιών, ενόψει και της θερινής περιόδου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα Δασών έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο Σχέδιο για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα κρατικά δάση.

    Σχετικά με την τρομώδη νόσο, ο κ. Πολυνείκης είπε πως αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής κτηνοτροφίας με το ποσοστό των μολυσμένων κοπαδιών μας να ανέρχεται στο 20% περίπου.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, απευθύνοντας μήνυμα προς τον αγροτικό πληθυσμό και προς τον απλό πολίτη, είπε πως θα το Υπουργείο του θα είναι δίπλα τους για επίλυση των δίκαιων αιτημάτων του, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συστρατευθεί όλες οι δυνάμεις στο Υπουργείο Γεωργίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 June 2008 - 9:29:25 UTC