Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ
  • [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει και έχουν ως στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση συμπεφωνημένης λύσης επανένωσης της Κύπρου, επανέλαβε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ.

    Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, παραμονή της πρώτης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κύπρο, μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Δημήτρη Χριστόφια, εκτιμά ότι η νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Προέδρου Χριστόφια, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες στην προσπάθειά αναζήτησης κοινού εδάφους, ικανού να στηρίξει, με εχέγγυα και προοπτικές επιτυχίας, την επανέναρξη συνολικών διαπραγματεύσεων.

    Επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, προσθέτοντας πάντως πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ με τη Συμφωνία της 21ης Μαρτίου επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον στόχο μιας συμπεφωνημένης λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    «Ενα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει. Είναι ευθύνη κάθε ενός από εμάς να το κρατήσουμε ανοικτό», σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.

    Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών εκτιμά επίσης ότι η τουρκική ηγεσία πρέπει να ενθαρρύνει, έμπρακτα τον κ. Ταλάτ να επιδείξει καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα σε θέματα ουσίας και εκφράζει την ελπίδα οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία να μη γίνουν τροχοπέδη στην προοπτική προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και άλλοθι για έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

    Σχολιάζοντας την έκκληση του Τούρκου ομολόγου της Αλί Μπαμπατζάν, προς την ΕΕ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παίξει το δικό της ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικής συμμετοχής μιας επανενωμένης Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ξεκαθαρίζοντας πως μόνιμες αποκλίσεις για ένα κράτος μέλος της Ε.Ε, δεν νοούνται.

    Η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ακόμα ότι η Τουρκία έχει ανοικτές υποχρεώσεις προς την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδίως την υποχρέωση κύρωσης και εφαρμογής του Προσθέτου Πρωτοκόλλου, καθώς και της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε ό,τι αφορά στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Γαλλική Προεδρία, η κ. Μπακογιάννη, επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ έχει ξεκάθαρα ζητήσει από την Αγκυρα την εφαρμογή του Προσθέτου Πρωτοκόλλου, προσθέτοντας πως η εκάστοτε προεδρία αποτελεί την κοινή φωνή του συνόλου των κρατών-μελών.

    Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών το χαρακτηρίζει «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι ξεκαθαρίζει τις βασικές αρχές των δύο πλευρών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος».

    Ερ: Είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Κύπρο μετά την εκλογή του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, πιστεύετε ότι σήμερα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού;

    Απ: Οι δικοινοτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν με τη Συμφωνία της 21ης Μαρτίου είναι σε εξέλιξη. Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον στόχο μιας συμπεφωνημένης λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ενα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει. Είναι ευθύνη κάθε ενός από εμάς να το κρατήσουμε ανοικτό.

    Ερ: Ποια η εκτίμησή σας για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό;

    Απ: Η νέα κινητικότητα που μόλις περιέγραψα, είναι πρωτίστως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών του Προέδρου Χριστόφια. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή, που έχει ως στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση συμπεφωνημένης λύσης επανένωσης του νησιού.

    Ερ: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιητική η μέχρι τώρα πρόοδος στις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές. Τι πράττει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης στην τουρκική πλευρά;

    Απ: Δεν είναι θέμα πιέσεων. Το ζητούμενο είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι δύο κοινότητες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες στην προσπάθειά αναζήτησης κοινού εδάφους, ικανού να στηρίξει, με εχέγγυα και προοπτικές επιτυχίας, την επανέναρξη συνολικών διαπραγματεύσεων. Από πλευράς μου, έχω τονίσει στον κ. Μπαμπατζάν ότι η τρέχουσα προσπάθεια πρέπει να πετύχει και η αλήθεια είναι ότι εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης της όλης διαδικασίας.

    Ερ: Πώς εκτιμάτε τη μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας απέναντι στις πρωτοβουλίες της κυπριακής πλευράς;

    Απ. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Το Κυπριακό ήταν και παραμένει, πρωτίστως, διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι υποστηρίζει τις συνομιλίες. Θεωρώ ότι η τουρκική ηγεσία μπορεί και πρέπει να ενθαρρύνει, έμπρακτα και σταθερά, τον κ. Ταλάτ να επιδείξει καλή θέληση και πραγματικά εποικοδομητικό πνεύμα. Ιδιαίτερα σε θέματα ουσίας.

    Ερ: Πώς επηρεάζουν το Κυπριακό οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία;

    Απ: Παρακολουθούμε και αξιολογούμε με μεγάλη προσοχή τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία. Ελπίζουμε να μη γίνουν τροχοπέδη στην προοπτική προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και προαπαιτούμενα. Θέλω να προσθέσω επίσης ότι αυτές οι εξελίξεις δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για έλλειψη προόδου στο Κυπριακό. Αλλωστε, ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό θα ήταν επωφελής και για την ίδια την Αγκυρα.

    Ερ: Ο Τούρκος ομόλογός σας κάλεσε την ΕΕ να παίξει ενεργότερο ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Διαβλέπετε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό, δεδομένης της μέχρι τώρα αρνητικής στάσης της Αγκυρας για ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ στο Κυπριακό;

    Απ: Είναι σαφές ότι λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει εκτός πλαισίου ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Εκτός κοινοτικού κεκτημένου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παίξει το δικό της ρόλο στην διασφάλιση της αποτελεσματικής συμμετοχής μιας επανενωμένης Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μόνιμες αποκλίσεις για ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν νοούνται. Από αυτήν την άποψη μια τέτοια αλλαγή στην στάση της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. θα ήταν καλοδεχούμενη. Οφείλω, ωστόσο, να υπενθυμίσω, ότι η Τουρκία έχει ακόμα ανοικτές υποχρεώσεις προς την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρομαι ιδίως στην υποχρέωση κύρωσης και εφαρμογής του Προσθέτου Πρωτοκόλλου, καθώς και της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ερ: Υπάρχει η εκτίμηση ότι η ΕΕ δεν πιέζει την Τουρκία όσο θα έπρεπε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, με τη Γαλλία στη Προεδρία της;

    Απ: Η Ενωση έχει ξεκάθαρα ζητήσει από την Αγκυρα την εφαρμογή του Προσθέτου Πρωτοκόλλου. Οι συνέπειες της μη ανταπόκρισης της Τουρκίας, στην ενταξιακή της πορεία, είναι γνωστές. Αλλωστε, του χρόνου, η Ενωση θα επανεξετάσει την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί. Μόνη υπεύθυνη για την ταχύτητα προόδου είναι η ίδια η Τουρκία. Οσον αφορά στις ευρωπαϊκές θέσεις και κριτήρια, αυτά ορίζονται από τους «27» με ομοφωνία. Η εκάστοτε προεδρία αποτελεί την κοινή φωνή του συνόλου των κρατών-μελών.

    Ερ: Πως σχολιάζετε το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου-Βρετανίας που υπέγραψε προσφάτως ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Πιστεύετε ότι εισέρχονται σε νέα φάση οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Απ: Η σχέση Κυπριακής Δημοκρατίας - Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια σχέση με μεγάλη ιστορία. Πέρσι, όχι αδικαιολόγητα, προκλήθηκαν ανησυχίες από την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, ένα σκέλος του οποίου αφορούσε στο Κυπριακό. Θεωρούμε ότι η υπογραφή του παρόντος μνημονίου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι ξεκαθαρίζει τις βασικές αρχές των δύο πλευρών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Ταυτόχρονα έρχεται, σε κατάλληλο χρόνο, να ενισχύσει εποικοδομητικά τη διμερή συνεργασία τους.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ

    Μέσα από την πώληση μέρους των αποθεμάτων χρυσού, η Κυβέρνηση στοχεύει να αποπληρώσει μέρος του δημόσιου χρέους και αυτό θα οδηγήσει και σε μια κάθετη πτώση των πληρωμών που κάνει κάθε χρόνο η Δημοκρατία για τους τόκους, διευκολύνοντας και την οικονομική πολιτική του κράτους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε ερώτηση, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αν υπάρχει σκέψη της Κυβέρνησης για πώληση μέρους των αποθεμάτων χρυσού, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι έγιναν πάρα πολλές δηλώσεις για το θέμα «που νομίζω ότι δεν έχουν αποδώσει σωστά την αρχική σκέψη που διατυπώθηκε, δηλαδή μέσα από την πώληση του χρυσού η Κυβέρνηση στοχεύει να αποπληρώσει μέρος του δημόσιου χρέους και αυτό, αντιλαμβάνεστε, θα οδηγήσει και σε μια κάθετη πτώση των πληρωμών που κάνει κάθε χρόνο η δημοκρατία για τους τόκους και αυτό αλυσιδωτά θα διευκολύνει και την οικονομική πολιτική του κράτους».

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αρχίσει να καταβάλλει ποσά σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού «ή άλλως πως, όπως το έχουμε δει σε διάφορες εφημερίδες και διάφορες δηλώσεις». Τόνισε ότι αυτή είναι μια βασική πολιτική τοποθέτηση, την οποία «εμείς ως Κυβέρνηση, δεν είχαμε μεταφέρει σε λεπτομέρειες ή έχουμε κάνει δηλώσεις.

    «Εμείς βάλαμε μια βασική πολιτική γραμμή, ότι το ποσόν που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο δημόσιο χρέος φορτώνει τα δημόσια οικονομικά με πολλά εκατομμύρια σε τόκους», ανέφερε. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι μέσα από το διάλογο που τα τοποθετεί αυτά τα θέματα και είναι μέσα από το διάλογο που θέλει να τα προωθήσει. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε διάλογο με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα.

    [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Στην από κοινού σύσταση μιας τετραμελούς επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα που προέκυψε με τη φορολογία της Εκκλησία, με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αποφάσισαν ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Αρχιεπισκοπή.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 50 περίπου λεπτά, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «έγινε μια ειλικρινής και εγκάρδια συζήτηση και έχουμε συμφωνήσει να δημιουργηθεί μια επιτροπή με δύο αξιωματούχους από την κάθε πλευρά».

    Σημείωσε ότι «θα δουν καλόπιστα μαζί με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας τα διάφορα φορολογικά θέματα τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι», εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά ότι «με καλή θέληση και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα είναι και προς το συμφέρον της Εκκλησίας και του Κράτους».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι με τον Υπουργό «αντάλλαξαν μερικές σκέψεις πάνω στο φορολογικό της Εκκλησίας» και ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να πληρώνουμε φόρους», επισημαίνοντας ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διεξαγάγει τις υπηρεσίες της αν δεν έχει οικονομικό υπόβαθρο, το καταλαβαίνουμε, γι αυτό επήγαμε να κάνουμε και τη συμφωνία και αφού δεν έκλεισε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν μπήκε στη Βουλή για επικύρωση, σίγουρα πρέπει να επανεξεταστεί, να πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή για τελική διευθέτηση του όλου θέματος».

    [04] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Την ικανοποίηση της Διοίκησης και της Διεύθυνσης για το γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές κατέγραψαν κέρδη το 2007, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια κατά τα οποία καταγράφηκαν ζημιές εκατομμυρίων λιρών που απείλησαν την ίδια την ύπαρξη τους, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κίκης Λαζαρίδης.

    Μιλώντας σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη, η οποία δόθηκε με την ευκαιρία της 61ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, ο κ. Λαζαρίδης ανακοίνωσε παράλληλα τα σχέδια για δημιουργία κοινοπραξίας, η οποία θα αναλάβει την υπηρεσία τροφοδοσίας, αλλά και την μερική ανανέωση του στόλου της εταιρείας από την ερχόμενη θερινή περίοδο.

    Το ενοποιημένο κέρδος του Συγκροτήματος, μετά τη φορολογία, ήταν 1,2 εκατομμύρια Ευρώ, σε σύγκριση με ενοποιημένη ζημιά ύψους 7,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2006. Οπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, το κόστος των καυσίμων, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη δαπάνη της εταιρείας, ανήλθε το 2007 σε 68 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί με το 24% των λειτουργικών εξόδων. Για το 2008, πρόσθεσε, «προϋπολογίστηκε στα 82 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 27% των λειτουργικών εξόδων, ενώ με βάση τις τελευταίες ενδείξεις αναμένεται να ανέλθει στα 106 εκατομμύρια ευρώ, ή 33% των λειτουργικών εξόδων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 June 2008 - 8:31:58 UTC