Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΙΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΚΣΣΕ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [04] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ

    Δεν θα προηγηθεί δική του προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οζντίλ Ναμί πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη την ερχόμενη Τρίτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου.

    Δεν θα υπάρξει συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών διότι, όπως εξήγησε, «αυτά τα θέματα τα είχαμε συζητήσει την περασμένη φορά, όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα, είχαμε συζητήσει την ημερομηνία, και άλλα ζητήματα και δεν προκύπτει λόγος και ειδικά από όσα είπαμε ακροθιγώς στο Οσλο δεν κρίνουμε ότι θα πρέπει να αυξάνουμε τις προσδοκίες ή να ενθαρρύνουμε τις ανησυχίες κάνοντας μια επιπρόσθετη συνάντηση».

    Οσον αφορά τη συνάντησή του στο Οσλο με τον κ. Ναμί, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι δεν ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου με τίτλο «Το δίκτυο των μεσολαβητών», όπου είχαν προσκληθεί και οι δύο. «Είναι φυσιολογικό όταν είσαι στον ίδιο χώρο και συνομιλείς για διάφορα θέματα να είναι και θέματα συζήτησης που θέλεις να συζητήσεις», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για την έκδοση ή μη κοινού ανακοινωθέντος μετά τη συνάντηση Χριστόφια Ταλάτ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «ήταν και παλαιότερη σκέψη ότι δεν μπορεί να βγαίνει κοινό ανακοινωθέν, ειδικά όταν τα θέματα τρέχουν», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν και άλλες μεθοδολογίες εκτός από το κοινό ανακοινωθέν». Διευκρίνισε πάντως ότι το θέμα θα το χειριστούν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

    Υπάρχουν θέματα, πρόσθεσε, που οι δύο ηγέτες μπορεί να κρίνουν ότι θα συνεχισθεί η συζήτησή τους στην επόμενη συνάντηση, εφόσον ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση. «Μπορεί να συζητήσουν δυο-τρία θέματα σε βάθος και τα υπόλοιπα στην επόμενη συνάντηση ή να κάνουν μια εφ όλης της ύλης πρώτη τοποθέτηση, αξιολόγηση των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας και να συνεχίσουν στην επόμενη συνάντηση. Θα εξαρτηθεί από το τι θέλουν», πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

    Ερωτηθείς για τη στάση της τ/κ πλευράς όσον αφορά την «μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια», ο κ. Ιακώβου είπε ότι το θέμα της μιας κυριαρχίας είναι σχετικά εύκολο ενώ η μια ιθαγένεια είναι πιο δύσκολο θέμα, καθώς «αυτοί το παραπέμπουν στο σχέδιο Ανάν και εκεί η διατύπωση δεν μας ικανοποιεί».

    Πάντως, αναμένεται τα εμπόδια να ξεπεραστούν, καθώς - όπως είπε ο κ. Ιακώβου - είναι πράγματα τα οποία οι Τ/κ έχουν ήδη αποδεχθεί.

    «Ισως επιμείνουν σε κάποιες διευκρινίσεις για την ιθαγένεια, αλλά ο έλεγχος των πολιτών της συνιστώσας πολιτείας θα ανήκει στη συνιστώσα πολιτεία, όπως αναφερόταν περίπου στο σχέδιο Ανάν», κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΙΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μεταβαίνει στο Πεκίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη από τις 29 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου. Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Κυπριανού με τον ομόλογο του Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Yang Jiechi.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί θα μελετήσουν επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης της ήδη εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα συζητήσουν ακόμη διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Κρατικό Σύμβουλο της Κυβέρνησης Dai Bingguo και τον Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Lin Jinjun. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο στις 2 Iουλίου.

    [03] ΚΣΣΕ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναμένεται να λάβει μέρος σε συζήτηση για το Κυπριακό ενώπιον της ΚΣΣΕ. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προσφωνήσει την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ενώ ο κ. Ταλάτ έχει προκληθεί για να λάβει μέρος, την επόμενη ημέρα, στη συζήτηση της έκθεσης του Γερμανού εισηγητή Γιοακίμ Χόρστερ με τίτλο ``Η κατάσταση στην Κύπρο``.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Κυπριανού, «η πρόσκληση προς τον κ. Ταλάτ δεν θα έχει το καθεστώς της προσφώνησης της ΚΣΕΕ. Απλά θα λάβει μέρος στη συζήτηση``, πρόσθεσε. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η έκθεση που ετοιμάζει ο Γερμανός εισηγητής ήταν αντικείμενο συζήτησης στην Πολιτική Επιτροπή της ΚΣΣΕ. ``Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι προσπάθησε, και θεωρώ ότι τα κατάφερε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, να μείνει μέσα στα πλαίσια που καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ΣτΕ και σε ό,τι αφορά την ουσία, αλλά και σε ό,τι αφορά την ορολογία``, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κυπριανού.

    Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του από το ότι ο Γερμανός εισηγητής ``προσπάθησε να μην συμπεριλάβει τοποθετήσεις, οι οποίες θα προκαλούσαν τις έντονες αντιδράσεις της μιας ή της άλλης κοινότητας``, προσθέτοντας ωστόσο ότι κατά τη συζήτηση της έκθεσης υπήρξε αντίδραση από την τουρκική πλευρά. ``Εμάς μας ικανοποιεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η έκθεση που ετοιμάστηκε, υπάρχουν ζητήματα όμως τα οποία μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα και του έχουμε πει ότι θα του στείλουμε ένα μνημόνιο με τις δικές μας τις θέσεις το οποίο θα λάβει υπόψη του``, είπε ο κ. Κυπριανού.

    [04] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Σημαντική αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σημειώθηκε στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρομέτρου, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2007 για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ έφτασε το 39% στην Κύπρο, σημειώνοντας αύξηση 14 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που έγινε 12 μήνες νωρίτερα. Σε σχέση το μέσο όρο της Κοινότητας (49%), η Κύπρος εξακολουθεί να υστερεί.

    Το 23% των Κυπρίων έχουν πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 16%, που ήταν η τρίτη ψηλότερη στην Κοινότητα. Στην τελευταία θέση σε πρόσβαση στο ίντερνετ ήταν οι Βούλγαροι και οι Ελληνες. Στην Ελλάδα το 22% των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση έναντι 19% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Τη μεγαλύτερη διείσδυση στο διαδίκτυο είχαν οι Ολλανδοί (86%), ενώ ακολουθούσαν οι Δανοί (80%), και οι Σουηδοί (78%).

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πρόσβαση στην τηλεφωνία (σταθερή και κινητή) έχει το 99% των νοικοκυριών στην Κύπρο (το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε και στην Ελλάδα), ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 95% με τελευταία τη Ρουμανία (80%).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 28 June 2008 - 11:29:36 UTC