Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [02] ΒΕΛΓΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΧΕΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Πολύ ικανοποιημένος επέστρεψε από το Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υπογράμμισε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, με τον οποίο συναντήθηκε την Κυριακή, καθώς και η Γραμματεία του Οργανισμού αναγνωρίζουν ότι η λύση του Κυπριακού ``θα προέλθει από τους Κύπριους και όχι από έξω``.

    ``Εχουμε κάνει την κοινή διαπίστωση ότι αυτή τη φορά έχοντας υπόψη και τις πικρές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κύπριους και όχι από έξω. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο πιστεύω ότι και η Γραμματεία και ο ΓΓ θα τηρήσουν μέχρι τέλους``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μπαν, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``έχει εκφράσει την πλήρη ετοιμότητα του ιδίου και των Ηνωμένων Εθνών να έχουν υπό την αιγίδα τους αυτή την προσπάθεια και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ούτως ώστε να πετύχει αυτή η προσπάθεια χωρίς επιδιαιτησίες και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα``.

    Για τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι εκεί θα συνεκτιμηθεί το έργο στις ομάδες εργασίας και θα αποφασιστεί ``εάν και πότε αρχίζουμε απευθείας διάλογο`` και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ενημερώσει τα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο πριν από τη συνάντηση της 25ης Ιουλίου.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της συνάντησης για την Ενωση για τη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι εκτιμάται πολύ ψηλά η πρωτοβουλία που έχουμε λάβει για να εξεύρουμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    [02] ΒΕΛΓΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ολομέλειας της Γερουσίας του Βελγίου υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία (53 υπέρ, 4 κατά και 4 αποχές), πρόταση ψηφίσματος του Γερουσιαστή Φιλίπ Μονφίς για το Κυπριακό, με την οποία ενθαρρύνει τις δύο πλευρές για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

    Ειδικότερα, το Ψήφισμα ζητά από την Βελγική Κυβέρνηση να ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου ενώ προτρέπει τα μέρη και χώρες, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο Κυπριακό, να συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση κλίματος συμφιλίωσης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού και να αποφύγουν κάθε πράξη ή επιδεικτική δήλωση που θα μπορούσε να βλάψει τον εν εξελίξει εποικοδομητικό διάλογο.

    Το Ψήφισμα ενθαρρύνει τους διεθνείς οργανισμούς να επαγρυπνούν ώστε καμία ξένη δύναμη να μην επηρεάσει την τρέχουσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και, εάν είναι απαραίτητο, τους ζητά να προχωρήσουν στη λήψη των απαραίτητων κυρώσεων.

    Το Ψήφισμα σημειώνει, επίσης, με ικανοποίηση την επιλογή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό ενώ υπενθυμίζει ότι και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεση του αναφορικά με τη δράση του ΟΗΕ στην Κύπρο, της 3ης Δεκεμβρίου 2007, δηλώνει «πεπεισμένος ότι η ευθύνη εξεύρεσης λύσης ανήκει στους ίδιους τους Κυπρίους».

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αναχωρεί για τη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλεξίου.

    Οπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει κατ ίδιαν συνομιλίες με τον Πατριάρχη. Επίσης, θα προστεί μαζί με τον Πατριάρχη σε δύο αρχιερατικά συλλείτουργα που θα τελεσθούν στις 16 και 18 Ιουλίου. Ο Αρχιεπίσκοπος θα πραγματοποιήσει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες της Ρωσίας. Επίσης, στις 17 Ιουλίου θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στην Κυπριακή Πρεσβεία για την προώθηση του εκκλησιαστικού τουρισμού, την οποία θα προσφωνήσει.

    Τον Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαϊας και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης, ο Αρχιμανδρίτης Σαραφείμ Καβρίκοβ, ο Ιεροδιάκονος Κυπριανός Κουντούρης και ο δόκτορας Ανδρέας Μιτσίδης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Κυριακή 20 Ιουλίου.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΧΕΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η νέα διαδικασία για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, τόνισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν στο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    ``Παρά την καλή θέληση της δικής μας πλευράς, παρ όλες τις ευέλικτες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τουρκική πλευρά εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της``, είπε προσθέτοντας ότι στις 25 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα προβούν σε μια τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα διαδικασίας.

    ``Ευχόμαστε να διαπιστωθεί ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν πάρα πέρα. Να διαπιστωθεί, δηλαδή, ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος που να επιτρέπει την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών. Μέχρι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια διαπίστωση``.

    Η τουρκική στάση και οι τουρκικές θέσεις δεν μας επιτρέπουν να τρέφουμε ιδιαίτερη αισιοδοξία, είπε ο κ. Καρογιάν. ``Ομως, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Εμείς πρώτοι θέλουμε λύση και προς την κατεύθυνση αυτή συνεχείς και αδιάκοπες θα είναι οι προσπάθειές μας``.

    Η βούληση μας για λύση και η καλή μας θέληση δεν πρέπει να παρεξηγηθούν, συνέχισε. ``Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση. Ούτε ότι έχουμε τη διάθεση να προβούμε σε υποχωρήσεις για να βρεθούμε πιο κοντά στις άτεγκτες, διαιρετικές τουρκικές θέσεις``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 July 2008 - 19:29:15 UTC