Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΠΕΞ
  • [02] ΝΕΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΧΗΜΕΙΟ
  • [03] ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΠΕΞ

    Η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη Κάρατζιτς, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης της Σερβίας προς την ΕΕ. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η Σερβία μπορεί να επιταχύνει την πορεία προσέγγισης στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εφόσον εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε Προεδρεύων της ΕΕ, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ανατέθηκε στους Μονίμους Αντιπροσώπους των κρατών μελών να συμφωνήσουν, μέσα στις επόμενες μέρες, στην προώθηση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης για επικύρωση στα εθνικά κοινοβούλια.

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού υπογράμμισε ότι είναι σαφείς και ξεκάθαρες οι θέσεις της Κύπρου όσον αφορά το Κοσυφοπέδιο, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική Σερβίας. Η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, τόνισε.

    Ο κ. Κυπριανού αναμενόταν να φτάσει αργά το βράδυ της Τρίτης στο Βελιγράδι, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο της Βουλής και το Σέρβο ΥΠΕΞ. Οι σχέσεις της ΕΕ με την Σερβία, αλλά και διμερή θέματα θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Κυπριανού.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν, για το οποίο ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι οποιαδήποτε μέτρα εναντίον της χώρας αυτής πρέπει να συνάδουν με το ψήφισμα 1803 του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, διότι αυτό το ψήφισμα δίνει τη νομιμότητα.

    Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη σημερινή συζήτηση με τον εκπρόσωπο του Κουαρτέτου, Τόνι Μπλέρ, ο οποίος ενημέρωσε για το μεσανατολικό. Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο διότι «για μας είναι η περιοχή μας και οποιαδήποτε εξομάλυνση βοηθά όλη την περιοχή και την οικονομική ανάπτυξη».

    Επεσήμανε, μάλιστα, στην παρέμβασή του ότι με την ένταξη της Κύπρου, η ΕΕ είναι στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερη παρουσία ως ΕΕ και όχι απλώς να χρηματοδοτούμε».

    Την άποψη αυτή συμμερίστηκαν και άλλοι συνάδελφοί του, αλλά και ο κ. Μπλερ. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω και της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, αλλά και του γεγονότος ότι Συρία και Ισραήλ άρχισαν να συζητούν. Πάντως, επισήμανε τρεις παράγοντες που δυσκολεύουν τα πράγματα και αυτοί είναι η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και η διαίρεση των Παλαιστινίων.

    Το απόγευμα της Τρίτης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν με τον οποίο συζήτησε για Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις και το χρηματοδοτικό κανονισμό.

    Οπως είπε, ο χρηματοδοτικός κανονισμός προχωρεί, όπως και ο κανονισμός της «πράσινης γραμμής» και είναι καλό να υπενθυμίζουμε στην Κομισιόν ότι εμείς είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της τ/κ κοινότητας στα πλαίσια, όμως, της νομιμότητας και των αποφάσεων της ΕΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι όποιες δραστηριότητες γίνονται στα κατεχόμενα πρέπει να συνάδουν με αυτές τις προϋποθέσεις, ανέφερε.

    Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο. Ενα από τα κεφάλαια του χρηματοδοτικού κανονισμού είναι η βοήθεια στην τ/κ κοινότητα προκειμένου να προσαρμοστεί στο κοινοτικό κεκτημένο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Αυτό πρέπει να γίνεται όπως προβλέπεται από το χρηματοδοτικό κανονισμό και όχι σαν να πρόκειται για υπό ένταξη κράτος, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το πρωτόκολλο 10 καθιστά σαφές ότι έχει ενταχθεί όλη η επικράτεια στην ΕΕ.

    [02] ΝΕΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΧΗΜΕΙΟ

    Το νερό που μεταφέρει από την Ελλάδα το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, GOPA, διαπιστώνεται από τη συνολική αξιολόγησή του ότι είναι πολύ καλής ποιότητας και πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πόσιμο νερό, τόσο χημικά όσο και μικροβιολογικά, καθώς και άλλα διεθνή κριτήρια, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

    Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανακοίνωσε, ότι συνολικά έχουν εξεταστεί παράμετροι που καλύπτουν τη χημική και μικροβιολογική ποιότητα του νερού και ειδικότερα διερευνήθηκε η παρουσία 160 χημικών ουσιών, οργανικών και ανόργανων, και εξετάστηκαν έξι βασικές μικροβιολογικές παράμετροι. Ανάμεσα στις παραμέτρους που ελέγχθηκαν ήταν, όπως αναφέρεται, βαρέα μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις, φυτοφάρμακα, πολυαρωματικοί και χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες, παραπροϊόντα χλωρίωσης, καθώς και πιθανά προϊόντα μετανάστευσης.

    Από τη συνολική αξιολόγηση του νερού διαπιστώνεται ότι το νερό είναι πολύ καλής ποιότητας και πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πόσιμο νερό, τόσο χημικά όσο και μικροβιολογικά, καθώς και άλλα διεθνή κριτήρια. «Σημειώνεται ότι ο έλεγχος έχει γίνει σε δείγματα, τα οποία λήφθηκαν από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες από τις 13 δεξαμενές του πλοίου", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, τονίζεται «ότι ο λεπτομερής έλεγχος θα γίνει και στα υπόλοιπα τέσσερα πλοία με την άφιξή τους στην Κύπρο. Θα υπάρξει πρόγραμμα συνεχούς ελέγχου και παρακολούθησης όλων των φορτίων νερού που θα έρχονται στην Κύπρο από την Ελλάδα, συμπληρωματικά με το συστηματικό έλεγχο που θα γίνεται στα Δίκτυα Υδατοπρομήθειας και στον υδροφορέα Γερμασόγειας».

    [03] ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Στο 7,8% ανήλθε η μέση αύξηση των τιμών «ευαίσθητων προϊόντων» για την περίοδο Ιούλιος 2007 Μάιος 2008, ανακοίνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας του Συνδέσμου που αφορά την παρακολούθηση των τιμών ευαίσθητων προϊόντων. Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών προχώρησε και στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων οι οποίες αύξησαν τις τιμές τους όπως επίσης και αυτών στις οποίες οι τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, από τα 13.500 προϊόντα/υπηρεσίες που ελέγχθηκαν κατά την περίοδο Ιούλιος 2007 Μάιος 2008, 35,1% παρουσίασαν αύξηση στις τιμές τους πάνω από 10%, 13,5% παρουσίασαν αύξηση 5% - 9,9%, 14,2% παρουσίασαν αύξηση κάτω από 5%, 21% δεν παρουσίασαν αλλαγή στις τιμές, ενώ 16,2% παρουσίασαν μείωση στις τιμές.

    Σημαντική ήταν η μέση αύξηση που παρουσιάστηκε σε προϊόντα/υπηρεσίες όπως το κοινό ψωμί (20,9%), τα φραντζολάκια (16,5%) το ψωμί slice (15,1%), οι τυρόπιτες (14,3%), οι πίτες (14%), οι ελαιόπιτες (13,9%), το γάλα (10,7%), το ουίσκι με πάγο (9,6%), το κοτόπουλο ψησταριάς (9,3%), η επίσκεψη σε παθολόγο/παιδίατρο (8,4%), το εισιτήριο του σινεμά (8%) και το αντρικό παντελόνι (7,9%), το αντρικό κούρεμα (7,7%), το γυναικείο παντελόνι (7,6%), ο κυπριακός καφές (7,5%), ο καθαρισμός δοντιών (7,5%), το σουβλάκι (7%), το γυναικείο χτένισμα (6,4%), το πλύσιμο αυτοκινήτου (6,2%) το χάμπουργκερ (5,8%), οι χώροι στάθμευσης (4,5%) και η μπύρα (4,1%). Μηδενική μέση αύξηση ή ακόμα και μείωση στις τιμές τους παρουσίασαν προϊόντα όπως τα τσιγάρα (0%), τα περιοδικά (-0,1%) και το εμφιαλωμένο νερό (-0,6%).

    Αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών σημείωσε ότι τα ψηλότερα ποσοστά αύξησης των τιμών πάνω από 10% παρουσιάστηκαν σε επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα παράγωγα του σιταριού. Ο κ. Μάρκου ανέφερε ακόμη ότι το 48,9% των επιχειρήσεων που πουλούν κοτόπουλα ψησταριάς και 41,2% των παθολόγων και παιδίατρων παρουσίασαν αύξηση στις τιμές τους πάνω από 10%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 July 2008 - 17:29:25 UTC