Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στόχος της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι η συνολική διευθέτηση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε αρκετά σημεία σημαντικών πτυχών του Κυπριακού, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά και σοβαρά ζητήματα στα οποία υπάρχουν ουσιαστικές αποκλίσεις και διαφωνίες.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα της Αντίστασης και της Δημοκρατίας Νίκου Σολωμού, στον Παχύαμμο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στήριξή τους, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί πηγή άντλησης δύναμης, «για να φέρουμε σε πέρας αυτή τη φοβερά δύσκολη αποστολή».

    «Οπως γνωρίζετε, χθες συναποφασίσαμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Πήραμε αυτή την απόφαση, αφού συνεκτιμήσαμε με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια λειτουργίας των ομάδων εργασίας, που εξετάζουν τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού», είπε.

    Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα κόμματα «για τις πολύτιμες απόψεις που έχουν διαβιβάσει», προσθέτοντας: «ευχαριστώ για τη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Η στήριξή τους αποτελεί πηγή άντλησης δύναμης, για να φέρουμε σε πέρας αυτή τη φοβερά δύσκολη αποστολή. Η διαφορετική ή και αντίθετη άποψη είναι σεβαστή».

    Οπως είπε, «παρά το γεγονός ότι πολλά ακόμα απομένουν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν, κρίνουμε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, διότι συμφωνήθηκε η βάση των συνομιλιών».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «σύγκλιση επιτεύχθηκε σε αρκετά σημεία σημαντικών πτυχών του Κυπριακού, αυτό σημαίνει πρόοδος. Πρέπει, επίσης, να πω ξανά ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά και σοβαρά ζητήματα στα οποία υπάρχουν ουσιαστικές αποκλίσεις και διαφωνίες».

    Διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με όλη την καλή θέληση για να καταλήξουμε σε ένα λογικό και έντιμο συμβιβασμό, που να διασφαλίζει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων».

    «Οι δικές μας θέσεις είναι λογικές και δίκαιες και διαπνέονται από τη φιλοσοφία της επανένωσης της πατρίδας μας. Της επανένωσης του τόπου, των ανθρώπων, των θεσμών και της οικονομίας», συνέχισε.

    Οι θέσεις της ε/κ πλευράς, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «στηρίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και, βέβαια, στη συμφωνηθείσα βάση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    «Στοχεύουμε σε ένα κράτος με μια κυριαρχία που πηγάζει από τον κυπριακό λαό, μια ιθαγένεια και μια προσωπικότητα. Σε ένα κράτος με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην τ/κ πλευρά και την Τουρκία εξέφρασε την ευχή όπως επιδείξουν διαλλακτικότητα προκειμένου να επιτευχθεί λύση.

    «Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκία θα επιδείξουν διαλλακτικότητα, θέληση για μια λογική διευθέτηση και συνεργασία, ώστε οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αίσιο τέλος για το καλό όλων μας, το καλό της ειρήνης και, βέβαια, της ΕΕ της οποίας θα είμαστε πλέον μέλη μαζί με τους Τουρκοκύπριους», είπε.

    Πρόεδρος Χριστόφιας - Το ιστορικό της θυσίας του ήρωα

    Αναφερόμενος στον ήρωα της Αντίστασης, τον χαρακτήρισε «σπουδαίο παλληκάρι, το οποίο επιδεικνύοντας αυτοθυσία και γενναιότητα, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις επάλξεις για να βοηθήσει στη διάσωση του αείμνηστου Προέδρου Μακαρίου».

    «Οταν αυτό έγινε κατορθωτό, ο Νίκος έτρεξε να συνενωθεί με τις αντιστασιακές δυνάμεις που πολεμούσαν ακόμη εναντίον των πραξικοπηματιών. Ομως, μαζί με τρεις άλλους συναγωνιστές του έπεσαν θύματα βάναυσης κακοποίησης και εκτέλεσης από τους φασίστες Εοκαβητατζήδες», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Όταν τα τανκς της προδοσίας ξεκίνησαν για να ανατρέψουν βίαια την εκλελεγμένη κυβέρνηση, ο Νίκος Σολωμού υπηρετούσε στο Εφεδρικό Σώμα. Βρισκόταν στο Τρόοδος, όπου φύλαγε την εξοχική κατοικία του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μαζί με άλλους συναδέλφους του. Το πρωί της 15ης Ιουλίου συνόδευσε τον Μακάριο στο Προεδρικό και με την εκδήλωση του φασιστικού πραξικοπήματος ανέλαβε δράση και συνέβαλε στη διαφυγή του Μακάριου από το φλεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια συνόδευσε τον αείμνηστο Εθνάρχη με υπηρεσιακό λαντρόβερ μέχρι τη Μητρόπολη Πάφου και από εκεί μέχρι το Δασούδι, από όπου ο Μακάριος αναχώρησε με ελικόπτερο για τις Βρετανικές Βάσεις. Αφού κρίθηκε ότι ο Πρόεδρος Μακάριος ήταν ασφαλής, ο Νίκος, επιδεικνύοντας πραγματική αντρεία και παλικαριά, μετέβη μαζί με άλλους στη Λεμεσό, όπου έλαβαν μέρος στις μάχες του Δημόσιου Κήπου», τόνισε ο Πρόεδρος και συνέχισε:

    «Αφού πήραν το μήνυμα ότι άλλες εστίες αντίστασης, όπως ο Κεντρικός Αστυνομικός Σταθμός και η Μητρόπολη, άρχισαν να εξασθενούν, μη έχοντας άλλη επιλογή οι μαχητές της αντίστασης αποφάσισαν να διαφύγουν. Ο Νίκος Σολωμού, μαζί με τους ήρωες της αντίστασης Χαράλαμπο Κυρίλλου, τον εθνοφρουρό Φίλιππο Κρητιώτη, καθώς και τον Αντρέα Κέστα, τον οποίο συνάντησαν αργότερα, έφτασαν πεζοί στο Ακρωτήρι. Εκεί, μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ από την περιοχή τους συνέλαβαν και, μετά από απάνθρωπα βασανιστήρια, τους εκτέλεσαν.

    Σύμφωνα με μαρτυρία μιας νοσοκόμας, πρώην συμμαθήτριας του Νίκου, η οποία είδε τα νεκρά παλικάρια στο Νοσοκομείο Λεμεσού, οι δολοφόνοι αφαίρεσαν τα δόντια και των τεσσάρων νεκρών.

    Οι γέροντες γονείς του εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, η μεν μητέρα στις 21 Μαρτίου 2001, ο δε πατέρας στις 30 Απριλίου 2002, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει την επιθυμία τους, να μεταφέρουν και να θάψουν το παιδί τους στον Παχύαμμο. Τα οστά του ήρωά μας μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Παχυάμμου στις 15 Οκτωβρίου 2006, όπου έγινε και η κηδεία με τις πρέπουσες τιμές.

    Ο πατέρας του, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είχε την επώδυνη εμπειρία να μεταβεί στη Λεμεσό και να ενημερωθεί από την Αστυνομία Λεμεσού για το τραγικό τέλος του παιδιού του. Λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του σε εφημερίδες της εποχής: «Εγύριζα δύο μήνες να μάθω για το παιδί μου και τελικά ανακάλυψα τον τάφο του στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Λεμεσού. Στο διάστημα των δύο μηνών εγύρισα την Κύπρο επτά φορές και έκοψα 6000 μίλια για να μάθω πως σκοτώθηκε το παιδί μου από τους δολοφόνους, τους πραξικοπηματίες, τους καταστροφείς της Κύπρου. Στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού μού έδειξαν πολλές φωτογραφίες νεκρών. Σε μια απ αυτές είδα το γιο μου χωρίς τα δόντια του, το πρόσωπο του ήταν γαζωμένο από σφαίρες, εφαίνετο καθαρά ότι υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια προτού τον εκτελέσουν».

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Την Κυριακή το πρωί αναχωρεί η πρώτη ομάδα της κυπριακής αποστολής για την κινεζική πρωτεύουσα η οποία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ``η διοικητική ομάδα και όλα τα μέλη των ομάδων της ιστιοπλοΐας, της κολύμβησης και της άρσης βαρών, παίρνουν το δρόμο για την κορυφαία αθλητική γιορτή του πλανήτη, με όνειρα, φιλοδοξίες και αίσθημα ευθύνης που πηγάζει από τη θέληση όλων μας για άξια εκπροσώπηση της πατρίδας μας``.

    Συνολικά μεταβαίνουν στο Πεκίνο σε πρώτη φάση 17 άτομα, εκ των οποίων τα επτά αθλητές και αθλήτριες.

    Ολόκληρη η κυπριακή αποστολή αποτελείται από 18 αθλητές και αθλήτριες με προοπτική να γίνουν 19 σε περίπτωση που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου εγκρίνει και τη συμμετοχή του Μηνά Αλοζίδη που απόκτησε την Παρασκευή την κυπριακή υπηκοότητα.

    Το επόμενο γκρουπ θα πετάξει για τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων τη Δευτέρα 4 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει τις ομάδες του στίβου, της τοξοβολίας και τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στην Κατασκήνωση Νέων.

    Οπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, σε αυτή την πανανθρώπινη γιορτή, η εκπροσώπηση της Κύπρου αναμένεται ότι θα είναι έντονη και ισχυρή, όσο ποτέ στο παρελθόν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 26 July 2008 - 11:29:14 UTC