Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΟΗΕ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΟΣ

    Την ικανοποίησή του για το διορισμό του στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την προσδοκία του να συνομιλήσει με τους δύο ηγέτες, εξέφρασε με την άφιξή του στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «είμαι ικανοποιημένος από την άφιξή μου εδώ και προσβλέπω στη δουλειά η οποία βρίσκεται ενώπιον μου. Είναι μεγάλη τιμή να διοριστώ στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της Κύπρου», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως όλοι στα Ηνωμένα Εθνη «προσβλέπουμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στη διαδικασία, η οποία όπως ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας, έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με την ανακοίνωση των δύο ηγετών την Παρασκευή``.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι όπως και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που το είδαμε αυτό" (την εξαγγελία για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών) και πρόσθεσε πως αναμένει να συναντήσει τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα.

    «Θα έχω περισσότερα να πω ύστερα από τις συνομιλίες που θα έχω μαζί τους», είπε ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό προσθέτοντας πως «στο παρόν στάδιο δεν έχω πολλά να πω».

    Τον κ. Ντάουνερ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν .

    Ο κ. Ντάουνερ θα έχει χωριστές συναντήσεις την ερχόμενη Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενώ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Χοσέ Ντίαζ, θα έχει ενημερωτικές επαφές με το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του κ. Ντάουνερ στην Κύπρο.

    Αναμένεται να αναχωρήσει από το νησί το πρωί της Τετάρτης.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά προσέρχεται στις απευθείας συνομιλίες της 3ης Σεπτεμβρίου με αποφασιστικότητα, ευελιξία και συνέπεια σε αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου τονίζοντας ότι η έκβαση της διαμάχης στο εσωτερικό της Τουρκίας ενδεχομένως να επηρεάσει και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από το μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασσιας στην Εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μεταβαίνουμε στις απευθείας διαπραγματεύσεις «συνεπείς σε αρχές και εκεί είναι που θα φανεί ποιος πραγματικά έχει θέσεις για λύση στο Κυπριακό και ποιος παρεμποδίζει τη λύση».

    Σημείωσε ότι «εμείς εργαζόμαστε για να επιτευχθεί λύση και αν δεν επιτευχθεί να είναι φανερό ποιος έχει την ευθύνη και ποιος δεν βοηθά στη λύση αυτού του προβλήματος».

    Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία γίνεται λόγος για ένα διακανονισμό στο Κυπριακό ο οποίος να βασίζεται «σε μια δομή διζωνικού κράτους, πολιτικής ισότητας και ενός νέου συνεταιρισμού που θα σχηματιστεί από τα δυο ιδρυτικά κράτη», ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τέτοιες ανακοινώσεις» και υπενθύμισε την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στις 24 του Απρίλη «στην οποία ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις ίδιες θέσεις».

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «εάν η τουρκική πλευρά συνεχίσει να επιδιώκει λύση δύο κρατών, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, και η ευθύνη θα ανήκει στην τουρκική πλευρά».

    Σε ομιλία του στο θρησκευτικό μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων δημοτών του Δήμου Γερμασόγειας ο κ. Καρογιάν είπε πως «αναμένουμε να δούμε κατά πόσο ο διεθνής παράγοντας θα αναλάβει επιτέλους τη δική του ευθύνη και θα υποδείξει στην Αγκυρα και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία και τις διαιρετικές μεθοδεύσεις τους».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «αναμένουμε να διαπιστώσουμε αν μπορεί να υπάρξει υπόβαθρο για πρόοδο αλλά δεν θα αναμένουμε επ άπειρο και δεν θα δεχθούμε ένα ατέρμονα και αναποτελεσματικό διάλογο».

    Πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι η βάση των διαπραγματεύσεων δεν έχει ξεκαθαρίσει επαρκώς και παρόλο που το έργο που έχει παραχθεί στις Ομάδες Εργασίας δεν είναι ικανοποιητικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αρνείται να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 27 July 2008 - 11:29:15 UTC