Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ - ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ - ΕΡΓΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ
  • [04] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ - ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Η Γενική Λογίστρια του Κράτους Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου πως δεν διαπιστώνει διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο συμβόλαιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την εταιρεία Ocean Tankers, , αλλά τόνισε ότι υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον προγραμματισμό για την επίλυση του υδατικού καθώς το νερό από την Ελλάδα έχει, όπως είπε, οκταπλάσιο κόστος από το νερό των αφαλατώσεων.

    Η Επιτροπή από την πλευρά της, διαπίστωσε παραδοξότητες στους όρους του συμβολαίου της Ocean Tankers με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για τη μεταφορά νερού και από την Ελλάδα και σκιές στη διαδικασία των προσφορών αλλά και σε όρους του συμβολάιου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου μετά τη σημερινή τετράωρη συζήτηση των όρων του συμβολαίου και το θέμα της ενδεχόμενης διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

    Η κ. Γιωρκάτζη, ενημερώνοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου που συζήτησε το θέμα της μεταφοράς νερού από την Ελλάδα, παρατήρησε πως στο συμβόλαιο με την εταιρεία παρατηρείται το παράδοξο «να δίνεται μπόνους και να εφαρμόζεται ταυτόχρονα και ρήτρα». Ανέφερε επίσης πως δεν υπήρξε προηγούμενο για μεταφορά νερού από την Ελλάδα ώστε να μπορεί να αναφέρει ότι το ύψος του συμβολαίου είναι υπερβολικά υψηλό, προσθέτοντας πως για το έργο υποβλήθηκαν άλλες δύο προσφορές που η μια ήταν εκτός προδιαγραφών και η δεύτερη που ήταν λιγότερο εκτός προδιαγραφών αλλά σε ψηλότερη τιμή.

    Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Οcean Tankers Μιχάλης Ιωαννίδης ανέφερε πως με τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν είναι πιθανόν η εταιρεία να υποστεί ζημιές.

    Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίας της, η Επιτροπή διέκοψε για δέκα λεπτά για να φωτοτυπηθούν και να μοιραστούν στους Βουλευτές τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή μετά τις ρητές εντολές του Υπουργού Γεωργίας Μιχάλη Πολυνείκη να κατατεθούν τα έγγραφα και τα στοιχεία που ζήτησε η Επιτροπή.

    Ο κ. Πολυνείκης είπε πως παρά το γεγονός ότι Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μπορούσε να διαπραγματευτεί με ένα ενδιαφερόμενο αποτάθηκε σε εννέα.

    Είπε ακόμα πως το Τμήμα διαπίστωσε από διάφορες εταιρείες ότι η κατασκευή της υποδομής χρειαζόταν 6 μήνες και ανέφερε πως επειδή δεν μπορούσε να δεχτεί ότι θα έφθανε το νερό μετά τον Αύγουστο, επέμεινε ότι μπορεί να γίνει συντομότερα.

    Είπε επίσης πως η πρόταση προς το Υπουργικό ήταν για χρονικό διάστημα 5 μηνών. Ανέφερε ακόμα πως με τη δική του εμμονή εξασφαλίσθηκε προσφορά για να έρθει το νερό στους δύο μήνες.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Υδάτων Χριστόδουλος Αρτέμης ανέφερε στην Επιτροπή πως οι ειδικοί όροι των προσφορών ετοιμάσθηκαν στη βάση πληροφοριών που κατάφερε να συλλέξει το Τμήμα αφού ήρθε σε επαφή με τους κατασκευαστές υποθαλασσίων αγωγών και με Κύπριους επιχειρηματίες.

    Πρόσθεσε πως για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταφοράς του νερού, αποφασίσθηκε να προσφερθεί στους προσφοροδότες μπόνους για κάθε μέρα παράδοσης του νερού πριν τους τέσσερις μήνες.

    Είπε ακόμα πως από κατάλογο 9 εταιρειών που διαχειρίζονται δεξαμενόπλοια ή άλλους ενδιαφερόμενους ζητήθηκαν προσφορές, προσθέτοντας πως από τις 9 υπέβαλαν οι τρεις εκ των οποίων η μια ήταν ελλιπής γιατί θα ναύλωνε δεξαμενόπλοια, ενώ η άλλη είχε πρόβλημα με το έντυπο τις προσφοράς.

    Συνεχίζοντας, είπε ότι η Ocean Tankers που ήταν ο μόνος εντός προδιαγραφών προσφοροδότης δήλωσε πως θέλει να μεταφέρει το νερό εντός δύο μηνών γιατί ενδιαφερόταν να πάρει το μπόνους και δέχθηκε πως εάν δεν μεταφέρει το νερό στις 75 μέρες να πληρώνει το ισόποσο πρόστιμο για κάθε μέρα καθυστέρησης.

    Η Γενική Ελέγκτρια ανέφερε πως ο συνολικός όγκος νερού των 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα κοστίσει στο κράτος 35 εκ ευρώ μη περιλαμβανομένης της ταλαιπωρίας του κόσμου από της έλλειψης του αγαθού αυτού, προσθέτοντας εάν γινόταν σωστός προγραμματισμός και υπήρχαν αφαλατώσεις, το κόστος του νερού από 5,5 ευρώ τον τόνο που στοιχίζει το νερό από την Ελλάδα, θα κόστιζε 70 σεντ το κυβικό μέτρο.

    Ανέφερε επίσης πως με έγκαιρο προγραμματισμό θα πληρώναμε 5 εκ. ευρώ για το νερό ενώ σήμερα θα πληρώσουμε 40 εκ ευρώ.

    «Το ζητούμενο είναι να πάμε πίσω για να δούμε τους λόγους για τους οποίους πληρώνουμε ένα αγαθό σε οκταπλάσια τιμή», είπε η κ. Γιωρκάτζη προσθέτοντας πως δεν ξανασυνέβη στα χρονικά που διατελεί Γενικός Ελεγκτής.

    Πρόσθεσε ότι «υποβλήθηκαν 3 προσφορές, οι δύο κρίθηκαν κατά τη γνώμη μας ορθώς εκτός και ο ένας προσφοροδότης ήταν πιο ακριβός και λίγο εκτός προδιαγραφών και ο άλλος θα παραχωρούσε μόνο δύο δεξαμενόπλοια χωρίς υποδομή».

    Η Γενική Ελέγκτρια ανέφερε ότι ο εντός προδιαγραφών προσφοροδότης δεν ήξερε ότι είναι και ο μοναδικός και του επέβαλαν ποινική ρήτρα εφόσον δεν φέρει το νερό 75 μέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Αφού εξήγησε πως από τις 4 Ιουλίου τρέχει η ποινική ρήτρα 20.000 ευρώ την ημέρα και πως από σήμερα μέχρι την 21 Αυγούστου θα καταβάλλονται 20.000 ευρώ ημερησίως ως μπόνους, χαρακτήρισε παράδοξο να επιβάλλεται ρήτρα και μπόνους ταυτόχρονα σε ένα προσφοροδότη. Η κ. Γιωρκάτζη είπε ακόμα πως η επιβολή ρήτρας συνιστά βελτίωση του συμβολαίου και τώρα με τις προσθαφαιρέσεις θα εφαρμοστεί το συμβόλαιο των 35 εκατομμυρίων.

    «Το ποσό των 35 εκ φαντάζει μεγάλο», είπε προσθέτοντας πως, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ανέφερε πως η Νομική Υπηρεσία δεν συμμετείχε στην ετοιμασία και υπογραφή του συμβολαίου. Πρόσθεσε πως δεν θέλει να σχολιάσει όρους του συμβολαίου για ευνόητους λόγους και ενημέρωσε την Επιτροπή πως είδε το συμβόλαιο αναφορικά με τον όρο της επιβολής ρήτρας.

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ακόμα ότι η διατύπωση του συμβολαίου προκαλεί σύγχυση και περιέχει ασυνήθιστες διατυπώσεις.

    Ο εργολάβος του έργου Μιχάλης Ιωαννίδης είπε πως είναι ένα συμβόλαιο εν ισχύ, που λήγει το Γενάρη. Αφού ανέφερε πως είναι το μοναδικό έργο παγκοσμίως καθώς το νερό διοχετεύεται στους αγωγούς από αγκυροβόλιο, εξήγησε πως το πρόβλημα είναι ότι τα λιμάνια δεν χωρούν τα δεξαμενόπλοια λόγω βυθίσματος.

    Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε επίσης πως εταιρεία στη Νορβηγία, του έδωσε έγγραφη διαβεβαίωση ότι σε δύο μήνες θα παραδώσει το έργο με τους αγωγούς και είπε πως η κατασκευή και τοποθέτηση των αγωγών του κόστισε 4,5 εκ ευρώ, ενώ στην προσφορά αναφέρεται ότι το κόστος της υποδομής είναι 2,5 εκ καθώς έλαβε υπόψη το μπόνους.

    Ο κ. Ιωαννίδης είπε ακόμα πως εάν αναλάμβανε άλλος το έργο, το κόστος θα ανερχόταν στα 60 εκ. ευρώ.

    Με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται πιθανόν να ζημιώσει η εταιρεία. Δεν αποδέχθηκε επίσης ότι υπήρξε διασπάθιση.

    Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε στην Επιτροπή πως θέλει να πληρωθεί για τις 35.000 τόνους νερό του πρώτου δεξαμενοπλοίου.

    Ανέφερε επίσης πως το πρώτο δεξαμενόπλοιο του έδωσε τη δυνατότητα να ελέγξει εάν η προεργασία που έγινε στα δεξαμενόπλοια είναι τέτοια ώστε να μεταφερθεί νερό καλής ποιότητας.

    Είπε επίσης πως ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει ποιοτικό νερό στην έξοδο του χερσαίου αγωγού.

    Ο κ. Ιωαννίδης είπε ακόμα πως το πρώτο δεξαμενόπλοιο εκφορτώνει, το δεύτερο αναμένει, το τρίτο κατευθύνεται και αναμένεται αύριο στη Λεμεσό, ενώ τα άλλα τρία αναμένουν την απολύμανση και εξαρτάται από τον ίδιο να δώσει εντολή για να προχωρήσει η διαδικασία.

    Ο Ανώτερος Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Σοφοκλής Αλετράρης εξήγησε πως το ποσό των 3,5 εκ. ευρώ για εγγυητική ήταν υπερβολικό και αποφασίσθηκε να κατατεθεί εγγυητική 1 εκ. ευρώ.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου δήλωσε μετά τη συνεδρία πως «αναγνωρίζουμε την πίεση που υπάρχει για την έλευση νερού».

    Πρόσθεσε πως υπήρξαν παραδοξότητες στο συμβόλαιο και διαφάνηκε πως για ένα τόσο πολύπλοκο έργο δεν έλαβαν και δεν ζήτησαν νομική συμβουλή.

    Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως στη διαδικασία προσφορών υπήρξε μονόπλευρη προσέγγιση από το κράτος που αφήνει ερωτηματικά.

    Είπε ακόμα πως το ζητούμενο είναι το νερό να διοχετευθεί στα συμβούλια υδατοπρομήθειας και όχι στα υδροφόρα στρώματα.

    Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως στο θέμα υπάρχουν δύο πτυχές, η μια αφορά τη διαδικασία των προσφορών και της διαπραγμάτευσης και η δεύτερη αφορά τον τρόπο υλοποίησης του συμβολαίου. Ο κ. Βότσης πρόσθεσε πως εκ πρώτης όψεως δόθηκε η εικόνα πως οι ενέργειες βρίσκονταν εντός των πλαισίων.

    Ανέφερε ακόμα πως το ΔΗΚΟ θα παρακολουθεί πολύ στενά την υλοποίηση του συμβολαίου.

    Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως παρά τις καλόπιστες προσπάθειες του Υπουργού Γεωργίας, πρόκειται για ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο, που το χειρίστηκαν τρεις μηχανικοί οι οποίοι δεν έκριναν πως έπρεπε να αποταθούν στη Νομική Υπηρεσία για να πάρουν νομική συμβουλή, προσθέτοντας πως επαφίεται στον πατριωτισμό του κ. Ιωαννίδη να σεβαστεί την υπογραφή του.

    Είπε ακόμα πως οι προσφορές μπορούσαν να προκηρυχθούν για περισσότερη διαφάνεια.

    Ο Βουλευτής του Κινήματος Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως

    επιβεβαιώθηκε η διαπίστωση ότι στο συμβόλαιο εντοπίζονται πολλές παραδοξότητες αναφέροντας πως δίδονται διπλές και τριπλές ερμηνείες

    και κατάληξε λέγοντας πως παρατηρήθηκε μια σπουδή που μπορεί να δικαιολογηθεί, δεν μπορεί όμως να δικαιολογήσει τα ερωτηματικά και τα

    λάθη που εντοπίζονται στο συμβόλαιο. Σε μια άλλη εξέλιξη, θετικά, ως προς την ποιότητα του νερού, που βρίσκεται στο δεύτερο δεξαμενόπλοιο της Ocean Tankers, χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης τα μηνύματα, που φθάνουν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

    Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε πως οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν πως μπορεί να αρχίσει άμεσα η διοχέτευση του νερού από τις 10 εκ των 13 δεξαμενών, που βρίσκονται στο δεξαμενόπλοιο.

    Σε ότι αφορά το νερό που βρίσκεται στις υπόλοιπες τρεις δεξαμενές, ανέφερε πως στη βάση κάποιων στοιχείων που εντοπίστηκαν, το Γενικό Χημείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω μικροβιολογικές αναλύσεις.

    Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως το Γενικό Χημείο του Κράτους, δεν θα επιτρέψει να φθάσει στο ποτήρι του καταναλωτή νερό, που δεν θα είναι πόσιμο.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε τη Δευτέρα διαδοχικές συσκέψεις για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο, είχε ενημερωτικές επαφές με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν καθώς και με άλλους αξιωματούχους του Οργανισμού, κατά τις οποίες ανασκοπήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Την Τρίτη, ο κ. Ντάουνερ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον Τ/κ ηγέτη, τους συμβούλους τους, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί καθώς και με τους Πρέσβεις των Πέντε Μονίμων Χωρών-Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ - ΕΡΓΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ

    Το Μάιο του 2009 θα ολοκληρωθούν τα έργα, για την ανοικοδόμηση του χωριού Αρτέμιδα στο νομό Ηλείας, που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.

    Την Παρασκευή 25 Ιουλίου ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα στο χωριό, που είναι η πλήρης επισκευή των κατοικιών, οι οποίες έχουν πληγεί. Επίσης, αυτές τις ημέρες θα αρχίσουν τα έργα στην πλατεία του χωριού και αρχές του Φθινοπώρου η πλατεία θα είναι έτοιμη.

    Σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής, για την ανοικοδόμηση-ανασυγκρότηση της κοινότητας Αρτέμιδας, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης επιβεβαίωσε ότι το έργο της ανοικοδόμησης θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η κυπριακή Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η συνολική δαπάνη για την ανασυγκρότηση της Αρτέμιδας είναι της τάξης των 10.200.000 ευρώ.

    Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου και τις αποζημιώσεις των αγροτών, των γεωργών και των κτηνοτρόφων στην κοινότητα της Αρτέμιδας, δίνοντας το ποσό των 3.300.00 ευρώ.

    Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, «σύντομα ολοκληρώνονται οι οικιστικές μονάδες, αλλά και άλλοι αποθηκευτικοί χώροι που χρησιμοποιούνται από τους γεωργούς και αναμένεται όπως ήταν αρχικά οι σχεδιασμοί να ολοκληρωθεί το έργο σε δεκαέξι μήνες από την ημέρα που ξεκίνησε, δηλαδή τον Μάιο του 2009».

    [04] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    «Η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν συστατικά στοιχεία της επιβίωσης μας», τόνισε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για να προσθέσει ότι «γι αυτό το λόγο και κατατάσσουμε τους τομείς αυτούς πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, αφού, κατά την εκτίμηση μας, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου».

    Στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παιδείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί τις βασικές αρχές της Εκθεσης της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, «συμμεριζόμενοι», όπως είπε, «το όραμα για ένα δημοκρατικό σχολείο της αγοράς του δήμου, ένα δημοκρατικό σχολείο του πολίτη και όχι ένα σχολείο της οικονομίας της αγοράς».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της Κυβέρνησης για την παιδεία, οι οποίοι ``περνούν μέσα από την πραγμάτωση, το ταχύτερο δυνατό, της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης``.

    «Στοχεύουμε», είπε, «στην απελευθέρωση των τεράστιων δημιουργικών δυνατοτήτων των βασικών συντελεστών της Εκπαίδευσης μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών καθώς και στη διαλεκτική σύζευξη λειτουργιών του σχολείου ώστε παράλληλα και ταυτόχρονα να προωθεί τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά, να προάγει την κριτική σκέψη, να καλλιεργεί δεξιότητες, ικανότητες και ταλέντα, και να προσφέρει γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 July 2008 - 17:29:16 UTC