Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ
  • [04] ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

  • [01] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το αποτέλεσμα είναι θετικό», δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σχολιάζοντας την απόφαση Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να μην διατάξει την αναστολή λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

    Μιλώντας μετά από σύσκεψη που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τους Αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «οποιαδήποτε κρίση στην Τουρκία και ειδικά η ενίσχυση του βαθέως κράτους και του στρατιωτικού κατεστημένου, του οποίου οι θέσεις πάνω στο Κυπριακό είναι γνωστές, θα μας δυσκόλευε ακόμη περισσότερο».

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε, ωστόσο, ότι και η Κυβέρνηση Ερντογάν, με δημόσιες δηλώσεις, επιμένει να τοποθετείται στην ύπαρξη δύο κρατών, κάτι που δεν είναι, όπως είπε «ενθαρρυντικό». «Αλλά από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε, «έχουν δείξει μια πιο διαλλακτική στάση».

    Οσον αφορά το θεσμικό σκέλος της απόφασης, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε εναντίον του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, απλώς, όπως είπε, «δεν πέτυχαν την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειάζεται».

    «Αυτό αποδεικνύει ότι το σύστημα της Τουρκίας έχει συνταγματικά και πολιτικά προβλήματα που δεν συνάδουν με ευρωπαϊκή χώρα, και είναι κάτι που πρέπει να συζητήσει και να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία η ίδια, και πιστεύω πρέπει να απαιτήσουμε και τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις για να συνάδουν με το Δημοκρατικό σύστημα της υπόλοιπης Ευρώπης», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ για άνοιγμα 18 νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο της «εναρμόνισης», όπως είχε πει, των κατεχομένων με την ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτό δεν ευσταθεί, και είναι καθαρά η τουρκοκυπριακή θέση».

    «Δεν ανοίγουν κεφάλαια», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, και συνέχισε: «Δεν είναι ούτε κράτος, ούτε εντασσόμενη χώρα το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Εκείνο που ισχύει και είναι το θεσμικά σωστό, και για το οποίο υπάρχει και η συγκατάθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι: Η βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα στην προσαρμογή στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, για να ευκολυνθεί η εφαρμογή του όταν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα».

    Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε παράλληλα ότι όλη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004, και έχει ανασταλεί το κεκτημένο με βάση το Πρωτόκολλο 10, στις περιοχές που δεν ελέγχει η κυπριακή Κυβέρνηση.

    Αυτό που γίνεται, διευκρίνισε ο κ. Κυπριανού, είναι ακριβώς η προσπάθεια για άρση της πρόνοιας αυτής του Πρωτοκόλλου, και «είναι ένα τεχνικό θέμα για το οποίο εμείς δεν έχουμε λόγο να μην συμφωνήσουμε, νοουμένου ότι θα γίνεται στα πλαίσια της νομιμότητας και των ίδιων των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Παρόλα αυτά, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο επιχειρείται πολιτική αξιοποίηση από την τ/κ κοινότητα. Κάτι, που όπως υπογράμμισε, «είναι λανθασμένο».

    [02] ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Η Αυστραλία χαιρετίζει τη συμφωνία του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων για διαρκή διευθέτηση της χρονίζουσας κυπριακής διένεξης. Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Stephen Smith, ο οποίος σημειώνει ότι «αυτή η ευκαιρία για επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης στην Κύπρο δεν πρέπει να χαθεί».

    «Η κατάσταση στην Κύπρο έχει κρατήσει για πάρα πολύ καιρό. Η Αυστραλία προτρέπει και τους δύο ηγέτες να κοιτάξουν στο μέλλον, να είναι ευέλικτοι στις διαπραγματεύσεις τους και να είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν. Οι προκλήσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι δύσκολες, αλλά με επαρκή πολιτική θέληση, όχι απροσπέλαστες», σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία και η κυπριακή παροικία επιθυμούν μια συνολική διευθέτηση, η οποία θα οδηγήσει σε μια δίκαιη λύση του προβλήματος. Μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, η Αυστραλία υποστηρίζει έντονα την ειρηνευτική διαδικασία και τον κυπριακό λαό στην αναζήτησή του για επανένωση», προσθέτει ο Υπουργός και σημειώνει:

    «Αυτή η ευκαιρία για επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης στην Κύπρο δεν πρέπει να χαθεί».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

    Η μαρίνα της Λεμεσού αποτελεί ένα εντυπωσιακό, μοναδικό και πρωτοποριακό εγχείρημα για τα κυπριακά δεδομένα και θα είναι στολίδι για την πόλη της Λεμεσού και για ολόκληρο το νησί, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, χαιρετίζοντας την παρουσίαση των σχεδίων της μαρίνας, τα έργα της οποίας αναμένεται να αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι η μαρίνα Λεμεσού είναι η πρώτη από τις μαρίνες που θα δημιουργηθούν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με συμβόλαιο τύπου αυτοχρηματοδότησης (Β.Ο.Τ) και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στοχεύει στην εξειδίκευση και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι από τις 25 Ιανουαρίου 2008 που υπογράφηκε η συμφωνία με τον προσφοροδότη, την εταιρεία Lemesos Marina Ltd, «καταβάλλονται προσπάθειες όπως εξασφαλιστούν όλες οι άδειες που απαιτούνται από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, ούτως ώστε το Σεπτέμβριο η ανάδοχος εταιρεία να μπορέσει να αρχίσει τα έργα για κατασκευή της μαρίνας».

    Τα έργα, συνέχισε, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2010, αρχές του 2011 και η μαρίνα θα αρχίσει τη λειτουργία της, ενώ θα έχουν προχωρήσει σε αρκετό βαθμό τα χερσαία έργα.

    Η μαρίνα θα αποτελείται από εμπορικές, οικιστικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές αναπτύξεις και υπηρεσίες εξυπηρέτησης σκαφών ψηλού επιπέδου.

    Φωτο 4 από ματς Ομόνοιας ή έμβλημα ομάδας

    [04] ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Η Ομόνοια, με δεύτερη νίκη επί της ΦΚ Μιλάνο με 2-1 στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, εξασφάλισε την πρόκρισή της στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Το τέρμα για την ομάδα του Κουμάνοβο ήρθε στο 18ο λεπτό από τον Στατόφσκι, μετά από εκτέλεση κόρνερ. Για την Ομόνοια ισοφάρισε ο Χριστοφή στο 77` και στο 84` ο Καφού μετά από ασσίστ του Χριστοφή.

    Ετσι η Ομόνοια θα είναι παρούσα στην αυριανή κλήρωση της Β` προκριματικής φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 July 2008 - 19:29:18 UTC