Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΡΕΟΥ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

    Τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση και ετοιμότητα για σκληρή δουλειά «με στόχο την επίτευξη ενός έντιμου και λογικού συμβιβασμού», που να διασφαλίζει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, διατύπωσε το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κηδείας των λειψάνων του αγνοούμενου Χριστόφορου Σάββα Γιατρού, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε «λογικές και δίκαιες» τις θέσεις με τις οποίες η ε/κ πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι διαπνέονται από τη φιλοσοφία της επανένωσης του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της Κύπρου και στηρίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και «στη συμφωνηθείσα βάση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι στόχος της ε/κ πλευράς είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. «Ενα κράτος με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», που να κατοχυρώνει και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού και το οποίο θα αποτελεί «συνέχεια και μετεξέλιξη του ενιαίου δικοινοτικού κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό, διζωνικό, δικοινοτικό».

    Σημείωσε ακόμη πως η συμφωνία για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων έγινε εφικτή σαν αποτέλεσμα του ξεκαθαρίσματος της βάσης λύσης στο Κυπριακό που επιτεύχθηκε στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    «Στην απόφαση για έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων ρόλο διαδραμάτισαν επίσης η πρόοδος και τα αποτελέσματα του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ο οποίος διεξήχθη στο επίπεδο των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στις απευθείας διαπραγματεύσεις η καλή θέληση της ε/κ πλευράς «θα συναντήσει την καλή θέληση και τις λογικές θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και τη διάθεση της Τουρκίας να συνεργαστεί για δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό» και να ανοίξει με αυτό τον τρόπο ο δρόμος για τη λύση ο οποίος, όπως είπε, «θα είναι δύσκολος και δύσβατος».

    Αναφερόμενος στο Χριστόφορο Γιατρού, είπε ότι αυτός όπως και πολλοί άλλοι νέοι, «δεν δείλιασαν μπροστά στην υπεροπλία του Αττίλα» και χωρίς να λογαριάζουν καν «ότι έδιναν ένα προδομένο και άνισο αγώνα, όρθωσαν το ανάστημα για να υπερασπιστούν την ελευθερία της πατρίδας, θυσιάζοντας ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για να σταματήσουν την καταστροφική λαίλαπα».

    Σε αυτούς τους ανθρώπους «χρωστάμε ευγνωμοσύνη, γιατί με τους αγώνες και τις θυσίες τους έσωσαν την πατρίδα μας και μας έδωσαν το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την ελευθερία και την ενότητά της», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος καταλήγοντας διαβεβαίωσε πως «αυτό τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μέχρι το τέλος» και ως «υπόσχεση και η δέσμευσή προς τη θυσία του Χριστόφορου κι όλων των άλλων παλικαριών» για να «απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή, να την επανενώσουμε και να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να ζήσουν οι επόμενες γενιές των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΡΕΟΥ

    Δήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «με αισθήματα βαθιάς θλίψης αλλά και συγκίνησης έχουμε πληροφορηθεί το θάνατο του επιφανούς δημοσιογράφου και προσωπικού μας φίλου Δημήτρη Ανδρέου».

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας λόγω του θανάτου του Δημήτρη Ανδρέου έχει αναβάλει τη συμμετοχή του σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις μέχρι την ημέρας ταφής του εκλιπόντος και ότι θα παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Από τα νεανικά του ακόμα χρόνια, αναφέρεται, ο Δημήτρης Ανδρέου ξεχώριζε για το ανήσυχο του πνεύμα, τη βαθιά του πίστη στις δημοκρατικές αρχές, αλλά και την έντονη κριτική του διάθεση απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση. Από τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία, προστίθεται, διακρινόταν για το ταλέντο και την ευρυμάθειά του, την πλήρη αφοσίωση του στο λειτούργημα της αντικειμενικής και πλήρους ενημέρωσης του κοινού, τη δημοσιογραφική του εντιμότητα.

    ``Θέλουμε να εκφράσουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπητού Δημήτρη, σε όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο και την οργάνωση των δημοσιογράφων την Ενωση Συντακτών Κύπρου και να ευχηθούμε η μνήμη του Δημήτρη να παραμείνει αγέραστη και ζωντανή στις καρδιές όλων μας``, καταλήγει η δήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 2 August 2008 - 11:29:14 UTC