Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
  • [02] ΔΕΑ - Ε/Κ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [04] ΠΕΚΙΝΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

    «Μπορεί να είμαστε μικροί, αλλά έχουμε μεγάλη καρδιά. Εχουμε κερδίσει το σεβασμό των ισχυρών από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα της διοργανώτριας χώρας, της Κίνας, και πρέπει να είστε περήφανοι γι αυτό». Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εμψύχωσε τους αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας κατά την επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Χωριό στο Πεκίνο και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη συνέχεια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, πάνω από τρεις ώρες διήρκησε η επίσκεψή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο «Σπίτι των αθλητών», όπου συνομίλησε μαζί τους, επισκέφθηκε το αρχηγείο της ελληνικής ομάδας, όπως επίσης και το Δήμαρχο του Χωριού, περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους και γευμάτισε με ολόκληρη την αποστολή και τους αξιωματούχους της ΚΟΕ.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που συνοδευόταν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, το διευθυντή του γραφείου του Βάσο Γεωργίου και τον Πρέσβη στην Κίνα Μάριο Ιερωνυμίδη, υποδέχθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Κίκης Λαζαρίδης και ο αρχηγός αποστολής Αλέκος Σπανός.

    «Αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας που εκπροσωπείτε την πατρίδα μας. Κι είναι μεγάλη τιμή και για σας που συμμετέχετε σ αυτήν τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενους προς τους αθλητές. «Είμαστε περήφανοι που είστε εδώ και αποτελείτε μέλη της πιο ποιοτικής αποστολής που είχε ποτέ η Κύπρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε τέτοιες διοργανώσεις η συμμετοχή έχει τεράστια σημασία κι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που 17 αθλητές της Κύπρου βρίσκονται στο Πεκίνο. Θα θέλαμε να ήταν εδώ και ο Μάρκος Παγδατής, αλλά ήταν άτυχος με τον τραυματισμό του».

    Οι αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας δώρισαν στον κ. Χριστόφια μια κυπριακή σημαία με τις υπογραφές τους, γεγονός που τον συγκίνησε ιδιαίτερα. Αναφερόμενος στους ιστιοπλόους «που δίνουν το δικό τους αγώνα στο Κιγνκντάο», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλετε να σας πως ποιος είναι ο κορυφαίος στόχος μας, γι αυτά τα παιδιά; Πάνω απ όλα θέλουμε να μπορέσουν μια μέρα να κάνουν ελεύθερα ιστιοπλοΐα στην Κερύνεια».

    Η παρουσία της κυπριακής σημαίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνέχισε, τονίζει την οντότητα του κυπριακού κράτους, το οποίο υποφέρει σαν αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής. «Ευχή και προσδοκία μας είναι μέσα από τους αγώνες που δίνουμε στον πολιτικό στίβο να πετύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και την επανένωση της Κύπρου έτσι ώστε να γίνει μάνα που να μπορεί να τρέφει όλα της τα παιδιά, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους σε συνθήκες ειρήνης, χαράς και ευημερίας».

    Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, συνέχισε, του ανέφερε ότι ήταν ένα συναπάντημα δύο αρχαίων πολιτισμών, του ελληνικού και του κινέζικου. «Σας βεβαιώνω ότι οι φίλοι μας οι διοργανωτές τρέφουν αισθήματα φιλίας για το λαό μας. Μας εκτιμούν και μας σέβονται πανίσχυρες χώρες, όπως είναι η Κίνα κι αυτό έχει ξεχωριστή σημασία».

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες των αθλητών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν πως «δουλεύετε σκληρά». Είδε, είπε, τον Κυριάκο Ιωάννου στο φυσιοθεραπευτήριο ενώ όλοι χάρηκαν χθες την καταπληκτική προσπάθεια της Αννας Στυλιανού στην κολύμβηση που ξεπέρασε τον εαυτό της. «Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων σας. Μας ικανοποιεί και μας κάνει περήφανους όταν κερδίζετε τον αγώνα με τον εαυτό σας. Είπα στο Γιώργο Αχιλλέως να είναι πάνω απ όλα ψύχραιμος διότι από μόνη της η συμμετοχή είναι επιτυχία. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και επειδή εμάς τους αριστερούς μας λένε «Κινέζους», σας καλωσορίζω στο Πεκίνο».

    Εκ μέρους της κυπριακής αποστολής, ο αρχηγός της Αλέκος Σπανός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ενδιαφέρον του και τόνισε ότι η παρουσία του επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την στήριξη της Πολιτείας και θα τονώσει το ηθικό των αθλητών. «Να είστε βέβαιος ότι θα υπερβάλουν εαυτό για να τιμήσουν την Κύπρο μας».

    Ο κ. Χριστόφιας μίλησε με όλους τους αθλητές και γευμάτισε μαζί τους στο εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού. Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Κίκη Λαζαρίδη περιηγήθηκε στους χώρους διαμονής και ψυχαγωγίας των αθλητών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας των διοργανωτών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι άλλαξε το πρόγραμμά του και σήμερα, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού θα επισκεφθεί το κινέζικο σχολείο που «διδυμοποιήθηκε με την ολυμπιακή ομάδα.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα «Heart to - Heart» (Καρδιά με Καρδιά) που υλοποίησε το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε και το Αρχηγείο της ελληνικής αποστολής, ενημερώθηκε από τον αρχηγό, Ισίδωρο Κούβελο για τους στόχους των Ελλήνων αθλητών και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία. «Οι δικές σας επιτυχίες θα είναι και δικές μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστόφιας. Εκανε ένα συμβολικό, όπως είπε, δώρο στον κ. Κούβελο, στο οποίο απεικονιζόταν το Καράβι της Κερύνειας, το οποίο τόνισε - είναι μέρος της κληρονομιάς μας για να μας θυμίζει ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας. «Αγωνιζόμαστε για μια επανενωμένη Κύπρο, για μια Κύπρο ελεύθερη, όπου θα πρυτανεύσει η ειρήνη», τόνισε.

    [02] ΔΕΑ - Ε/Κ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας εκταφών, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή, Ηλίας Γεωργιάδης με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ. Κληθείς να σχολιάσει την ανεύρεση αριθμού λειψάνων στο προαύλιο εκκλησίας στην κατεχόμενη Κυθρέα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον πρόκειται για σημείο ταφής αγνοουμένων ή για παλιό νεκροταφείο. Αυτό θα διερευνηθεί, όπως είπε, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τους παλιούς κατοίκους της περιοχής, αξιολογώντας τις δικές τους μαρτυρίες.

    Αυτή την εβδομάδα , πρόσθεσε, οι επιστήμονες της Επιτροπής βρίσκονται στο εργαστήριο και συμπληρώνουν τις εκθέσεις για τις εκταφές που έχουν διεκπεραιωθεί έως τώρα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Οι εκταφές, συνέχισε, θα αρχίσουν και πάλι από την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως είπε, οι εκταφές στην περιοχή της Γεράσας στη Λεμεσό βρίσκονται προς το τέλος και μέχρι στιγμής έχουν ανευρεθεί λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε 33 άτομα, σημειώνοντας ότι για τις ανάγκες των εργασιών έχει μετακινηθεί ένα ολόκληρο βουνό. Οι εκταφές στο Δάλι, ανέφερε, ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.

    Μέχρι σήμερα, επισήμανε, έχουν γίνει εκταφές σε περισσότερους από 150 χώρους στους οποίους έχουν εντοπιστεί πέραν των 410 λειψάνων, τα οποία έχουν σταλεί στο ανθρωπολογικό εργαστήριο. Ανέφερε, επίσης, ότι «στα μέσα του Φθινοπώρου αναμένουμε ένα πιο μεγάλο αριθμό ταυτοποιήσεων». Η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα γίνει περί τα τέλη Αυγούστου, κατέληξε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΥΣΙΜΑ

    «Ουδέποτε γινόταν τέτοιος έλεγχος και τόσο μεθοδευμένη και συστηματική παρατήρηση και πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού όπως γίνεται σήμερα», σχετικά με τις τιμές των διαφόρων αγαθών, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης. Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με τις τιμές των προϊόντων και καυσίμων στην Κύπρο σε σχέση με τη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι «το Υπουργείο κάνει πραγματικά ουσιαστικό, μεθοδικό και λεπτομερή έλεγχο, καλύτερα παρά ποτέ. Και δημοσιοποιούμε πράγματα», συνέχισε, «ενημερώνουμε τους καταναλωτές τους οποίους και καλούμε να κάνουν συμμαχίας μαζί μας για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε, επίσης, ότι «υπάρχουν δείγματα γραφής» για την αποτελεσματικότητα του Υπουργείου Εμπορίου. «Ηταν με τις παρεμβάσεις μας», είπε, «που μειώθηκαν και μειώνονται πιο γρήγορα παρά ποτέ και οι τιμές καυσίμων, αλλά και άλλων αγαθών». Ερωτηθείς αναφορικά με τη δυνατότητα καθορισμού από το Υπουργείο ανώτατου, μειωμένου, ορίου πώλησης των καυσίμων, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. «Οπως είναι και ο νόμος, αν δεν κλέβουν όλες οι εταιρείες, δεν δικαιούται ο Υπουργός να καθορίσει διάταγμα καθορισμού τιμής», υπογράμμισε και σημείωσε ότι στην Κύπρο λειτουργεί η ελεύθερη αγορά.

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου για να μετακυλιστούν στις τιμές του λιανικού εμπορίου μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας ή ακόμη και δύο μήνες.

    [04] ΠΕΚΙΝΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Εκπληκτικό ξεκίνημα στην αγριεμένη θαλάσσια πίστα του Κινγκντάο έκανε σήμερα ο Παύλος Κοντίδης στα Λέιζερ. Ο έφηβος ιστιοπλόος και δις πρωταθλητής κόσμου στην κατηγορία εφήβων ύστερα από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας (και των δύο πρώτων ιστιοδρομιών) βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης.

    Η 10η θέση που κατέλαβε ο Ανδρέας Καριόλου στη δεύτερη ιστιοδρομία (4η μέχρι στιγμής στα RSX) αναθέρμανε τις ελπίδες του. Ο Κύπριος πρωταθλητής ξαναβρέθηκε σε θέση βολής για τη διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη δεκάδα, αφού είναι πια 14ος στη γενική κατάταξη με 48 βαθμούς, μόνο 4 μακριά από τους Τεράν (Μεξικό) και Στάουφαχερ (Ελβετία), οι οποίοι μοιράζονται την 10η θέση με 44 βαθμούς.

    Στο μεταξύ, στα RSX γυναικών η Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού υποχώρησε στη γενική κατάταξη κατά μία θέση σε σχέση με την πρώτη μέρα. Από 21η πήγε 22η, αλλά επί του παρόντος υπολογίζεται η βαθμολογία πλήρης, χωρίς την αφαίρεση της χειρότερης κούρσας. Η 22χρονη ιστιοπλόος τερμάτισε 23η στην τρίτη ιστιοδρομία και βελτιώθηκε κατά τι στην τέταρτη (22η). Ετσι έχει πια 86 βαθμούς και κρατάει πίσω της πέντε από τις 27 αθλήτριες του αγωνίσματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 August 2008 - 17:29:18 UTC