Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού με καλή θέληση και βούληση για συνολική, συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί η λύση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού και να είναι αποφασιστική και ευέλικτη για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ΚΒ` Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, και του Δ` Συνεδρίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση και λογικές θέσεις, σημειώνοντας ότι ``οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες γιατί θα συναντήσουμε άτεγκτες θέσεις που έχουν τη ρίζα τους σε κατεστημένα της Τουρκίας που θέλουν και μέσα από τη λύση να ασκούν έλεγχο πάνω στην Κύπρο με το πρόσχημα της προστασίας των Τ/κ``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``η Κυβέρνηση μελετά την αναμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των αποδήμων`` και ότι ``στόχος είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων της Κυβέρνησης και γενικότερα της πολιτείας, με τους απόδημους Κυπρίους και τα οργανωμένα τους σύνολα``.

    ``Ως Κυβέρνηση θα εργαστούμε στοχοπροσηλωμένα για την ενίσχυση των σχέσεων με τους απόδημους, κτίζοντας στη βάση της εμπειρίας που έχει μέχρι σήμερα συσσωρευτεί, αξιοποιώντας τα όποια θετικά υπάρχουν και παραμερίζοντας όσα έχουν εξαντλήσει το ρόλο τους ή έχουν ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή``, σημείωσε.

    Οπως είπε, ``θέλουμε και θα επιδιώξουμε, μέσα από την εφαρμογή της ανανεωμένης κυβερνητικής πολιτικής, να υπάρχει ταχύτητα στην υλοποίηση των αποφάσεων και πιο έγκαιρη ανταπόκριση στην ικανοποίηση εύλογων αιτημάτων ή και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι``, προσθέτοντας ότι ``αυτό επιβάλλει την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, την απαλλαγή από αναποτελεσματικές δομές και χρονοβόρες διαδικασίες``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η παρουσία των Αποδήμων στην Κύπρο είναι ``μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσουμε με προσοχή και σεβασμό τις απόψεις και τις εισηγήσεις σας``, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση ``αναγνωρίζει και εκτιμά πάρα πολύ το ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι Κύπριοι και οι οργανώσεις τους``.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η απόφαση για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων στηρίχθηκε πάνω σε δύο βασικούς παράγοντες, πρώτο στο γεγονός ότι στις συναντήσεις του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ξεκαθαρίστηκε η βάση λύσης στο Κυπριακό και δεύτερο στα αποτελέσματα του διαλόγου στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές και στην πρόοδο που επιτελέστηκε σε μερικές από αυτές.

    ``Θεωρούμε ότι απολύτως δικαιολογημένα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στις απευθείας διαπραγματεύσεις γιατί έγινε προετοιμασία, η οποία μπορεί να μην ικανοποιεί πλήρως όμως είναι κατά την άποψή μας αρκετή για να αρχίσουμε. Τώρα, η προσοχή μας επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα προσέλθουμε με καλή θέληση και βούληση για συνολική, συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για να το πετύχουμε αυτό, θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αποφασιστικοί και ταυτόχρονα ευέλικτοι για να ξεπερνούμε τα όποια προβλήματα συναντούμε στο δρόμο μας``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``η μορφή της λύσης έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, που προνοούν για λύση και επανένωση της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    ``Η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, όπως συμφωνήσαμε μαζί με τον κ. Ταλάτ. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που υιοθετήθηκε σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και σε ψηφίσματα και αποφάσεις άλλων διεθνών οργανισμών όπως είναι η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προνοεί την ύπαρξη πολιτικής ισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η οποία έχει καθοριστεί και περιγραφεί από ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού``, είπε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι στις διαπραγματεύσεις ``θα συναντήσουμε καλή θέληση και λογικές θέσεις της άλλης πλευράς, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από τη δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού``.

    Οπως είπε, ``οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες γιατί θα συναντήσουμε άτεγκτες θέσεις που έχουν τη ρίζα τους σε κατεστημένα της Τουρκίας που θέλουν και μέσα από τη λύση να ασκούν έλεγχο πάνω στην Κύπρο με το πρόσχημα της προστασίας των Τ/κ``.

    ``Θέλουμε για μια ακόμα φορά να ξεκαθαρίσουμε ότι με τη λύση του Κυπριακού στοχεύουμε στη δημιουργία μιας επανενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας που θα αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε το 1960 ως το κοινό κράτος των Ε/κ και των Τ/κ. Επιδίωξη και στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει το λαό, το έδαφος, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους μας. Αμετάθετος στόχος μας είναι η λύση να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού``, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ``αγωνιζόμαστε έτσι ώστε η λύση στο Κυπριακό να καθιστά τον κυπριακό λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του και καμιά ξένη δύναμη να μην έχει το δικαίωμα ή τη δυνατότητα να επεμβαίνει κατά το δοκούν στα εσωτερικά της χώρας μας, αγωνιζόμαστε για μιαν ανεξάρτητη Κύπρο των Κυπρίων που δεν θα είναι ένα δεύτερο ελληνικό κράτος αλλά ούτε και κράτος υπό κηδεμονία, προέκταση της Ανατολίας``.

    Οσον αφορά το ρόλο της Τουρκίας, είπε ότι ``είναι καθοριστικός στις προσπάθειες για να φτάσουμε σε λύση που να είναι προς όφελος του καλώς νοούμενου συμφέροντος του λαού μας``.

    Πρόσθεσε ότι ``η αναγνώριση των δυσκολιών δεν αποτελεί έκφραση απαισιοδοξίας ούτε και προαγγελία για αποτυχία στο δύσκολο εγχείρημα που έχουμε μπροστά μας`` και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ``μέσα από τις διαπραγματεύσεις μπορούμε να φτάσουμε σε λύση συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή και εργαζόμαστε για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα``.

    Αναφέρθηκε και στο ρόλο της διεθνούς κοινότητας, που θα πρέπει να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία για να συνεργαστεί για λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται σε αρχές, προσθέτοντας ότι ``ήδη αυτή η διεθνής εκστρατεία που έχουμε προωθήσει απέδωσε τα πρώτα αποτελέσματα`` και ο διεθνής παράγοντας ``τώρα αναγνωρίζει την ειλικρινή διάθεση και την καλή θέληση που έχουμε για λύση και με κατανόηση προσεγγίζει τις θέσεις μας``.

    ``Την πολιτική της ανάληψης πρωτοβουλιών θα την συνεχίσουμε. Θέση και ρόλο σε αυτή την πολιτική έχετε και εσείς, αγαπητοί φίλοι απόδημοι και οι οργανώσεις σας, με τις σχέσεις που εδώ και χρόνια έχετε οικοδομήσει στις χώρες όπου ζείτε και εργάζεστε. Το καλύτερο κλίμα που υπάρχει πλέον έναντι της Κύπρου δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να ενεργοποιήσουμε το διεθνή παράγοντα και να συμβάλει στην προώθηση της λύσης``, είπε.

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι ``αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον που μπαίνει αυτή την περίοδο μπροστά σε όλους μας`` και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι απόδημοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης ``για να καταφέρουμε όλοι μαζί να φέρουμε σε πέρας αυτό το καθήκον και να ανοίξει ο δρόμος της λύσης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 August 2008 - 19:29:17 UTC