Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [02] ΛΑΒΡΟΦ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ
  • [03] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών, τις προσδοκίες για λύση, τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ε/κ πλευρά κυρίως λόγω της τουρκικής στάσης, αλλά και τις θέσεις της Κυβέρνησης για τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο ακροατήριο του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής στη Στοκχόλμη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού προέβη σε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στη πορεία των μέχρι σήμερα συνομιλιών από την ημέρα ανάληψης της Προεδρίας, ανέλυσε το όραμα του για μια ελεύθερη Κύπρο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων κάτω από την ομπρέλα μιας, Δικοινοτικής και Διζωνικής Ομοσπονδίας, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι το αμέσως επόμενο θέμα, μετά τα θέματα διακυβέρνησης, που θα συζητηθεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

    «Δυστυχώς με ένα σχεδιασμένο τρόπο, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών, γεγονός που καθιστά το περιουσιακό, ακόμα πιο δύσκολο», είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι θέση της ε/κ πλευράς είναι πως σε μια ενδεχόμενη λύση, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα επιλογής, για το τι θα πράξουν με τις περιουσίες τους.

    Οι επιλογές, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, οι οποίες θα πρέπει να έχουν είναι τρεις: Ελεύθερη πρόσβαση, δυνατότητα αποζημίωσης και ανταλλαγής.

    Η δική μας πλευρά, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστηρίζει το δικαίωμα και στις τρεις αυτές επιλογές, ενώ η άλλη πλευρά υποστηρίζει κυρίως τη δυνατότητα αποζημίωσης και ανταλλαγής.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η μια ενδεχόμενη λύση μπορεί να εφαρμοστεί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «η εφαρμογή της λύσης θα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα από το να συμφωνήσουμε σε λύση».

    Ωστόσο, όπως εξήγησε, η εφαρμογή αυτή θα γίνει σταδιακά ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των εποίκων σημειώνοντας ότι η δική μας πλευρά έχει κάνει υποχωρήσεις λαμβάνοντας υπόψη σε μεγάλο βαθμό ανθρωπιστικούς παράγοντες.

    «Εχω δηλώσει, και έχω κατηγορηθεί για αυτό, ότι είμαι έτοιμος να δεχθώ 50 περίπου χιλιάδες έποικους να γίνουν νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτοντας παράλληλα ότι η μεγάλη πλειονότητα των εποίκων θα πρέπει να πάνε πίσω στην Τουρκία, καθώς ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου.

    Αναφορικά με το καθεστώς των εγγυήσεων, ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι έφθασε ο καιρός, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι να απεξαρτηθούν από τις μητέρες πατρίδες.

    «Η Ελλάδα», είπε, «εδώ και πολλά χρόνια, από την μεταπολίτευση, έχει σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Κύπρου», και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τη στάση «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Το ίδιο ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας δεν συμβαίνει και με την Τουρκία.

    Ο κ Χριστόφιας αναφέρθηκε και στα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια μάχη μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος του κ. Ερντογάν και των στρατιωτικών». Μάχη, που όπως είπε, θα καθορίσει και το μέλλον της χώρας. «Οι σύγχρονοι στρατιωτικοί της Τουρκίας αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της», υπογράμμισε.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη όπως η Τουρκία, αν θέλει να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της πορεία, τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

    Ερωτηθείς αν μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004, η ε/κ πλευρά μπορεί να το αποδεχθεί με κάποιες αλλαγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τους Ελληνοκυπρίους και δεν μπορεί να επανέλθει, καθώς εκτός των άλλων, ήταν ένα Σχέδιο που επιβλήθηκε από τους ξένους.

    «Φυσικά, η άλλη πλευρά θα αναφέρεται συχνά σε πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, καθώς πολλές από αυτές την ευνοούσαν», είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Εγώ θα βασίζω τις θέσεις μου στις αρχές λύσης του Κυπριακού, που είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι Συμφωνίες Κορυφής, οι αρχές του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου, και πιστεύω ότι θα βρούμε κοινή γλώσσα με τον κ. Ταλάτ», είπε.

    Σημειώνοντας ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τον συνδέει μακρά φιλία αλλά και ότι ο κ. Ταλάτ αναγκάστηκε να διαφοροποιήσει θέσεις του για να μπορέσει να γίνει αποδεκτός ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «μετά από ζωντανές και έντονες συζητήσεις με τον κ. Ταλάτ, καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινές αρχές. Ότι η λύση θα πρέπει να λύση πρέπει να στηρίζεται σε ομόσπονδο, δικοινοτικό και διζωνικό κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    «Στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, «μπορούμε να κτίσουμε ένα ομόσπονδο κράτος, πολυπολιτισμικό, αποφεύγοντας αυτά που μας χωρίζουν και προωθώντας αυτά που μας ενώνουν».

    «Είναι καιρός», κατέληξε, «οι νέες γενιές να ζήσουν χωρίς την αγωνία της επιβίωσης, οι Κύπριοι να ζήσουν ως άνθρωποι, χωρίς τα ψυχολογικά εμπόδια που είχαμε για χρόνια. Αυτό είναι το όραμα μου και ελπίζω ο κ. Ταλάτ να μπορέσει να ξεπεράσει τα δικά του προβλήματα ώστε να πετύχουμε αυτά τα πράγματα».

    [02] ΛΑΒΡΟΦ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ

    Τηλεφωνική συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, καθώς και για σειρά διμερών και διεθνών ζητημάτων είχαν την Τετάρτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ διαβεβαίωσε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έναντι του κυπριακού ζητήματος δεν υπέστη καμία αλλαγή και παραμένει υπέρ μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, που θα λαμβάνει υπόψη τις έως τώρα αποφάσεις του ΟΗΕ και τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου.

    Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την έναρξη των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ``αναμένουμε ότι η διαδικασία των συνομιλιών θα προχωρήσει εποικοδομητικά, σε πνεύμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, χωρίς απόπειρες άσκησης εξωτερικής πίεσης και εποπτείας και ότι αυτή θα οδηγήσει σε συμβιβαστικές συμφωνίες στη βάση των αντίστοιχων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων».

    [03] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβούλιου της Ευρώπης Terry Davis χαιρέτισε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών στο Κυπριακό για την επανένωση της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του Συμβουλίου να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου που εκδόθηκε στο Στρασβούργο, Ο κ. Davis, σε δήλωσή του την Πέμπτη, αναφέρει ότι η έναρξη των συνολικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου είναι ένα γεγονός που κανένας δεν θα τολμούσε να προβλέψει πριν από λίγους μήνες.

    Αυτή είναι μια ευκαιρία και για τους δύο ηγέτες να αφήσουν την σφραγίδα τους στα βιβλία της ιστορίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης μια ευκαιρία για την Κύπρο να στείλει ένα τόσο αναγκαίο μήνυμα στον κόσμο. Το μήνυμα, συνέχισε, είναι ότι μακροχρόνιες συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσα από την καλή θέληση και την επιμονή.

    Αλλά, περισσότερο απ όλα, όπως αναφέρει, είναι μια ευκαιρία για το λαό της Κύπρου να κτίσει ένα καλύτερο μέλλον από κοινού, σημειώνοντας ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας για αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρη.

    [04] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, παρόλο που σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007 είναι υπερδιπλάσιος. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Αύγουστο 2008 ήταν 5,4% σε σύγκριση με πληθωρισμό 5,6% τον Ιούλιο 2008 και 2,5% τον Αύγουστο 2007.

    Ο πληθωρισμός παρουσιάζει ανοδική τάση από τον Ιούλιο του 2007, με εξαίρεση το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου 2008 κατά το οποίο και πάλι σημείωσε μικρή υποχώρηση. Το Μάρτιο είχε υποχωρήσει στο 4,70% σε σύγκριση με 4,93% το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο παρουσίασε περαιτέρω υποχώρηση στο 4,62% για να αρχίσει από το Μάιο να κινείται και πάλι ανοδικά, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του τον Ιούλιο 2008, στο 5,63%.

    Οπως ανακοινώθηκε, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2008 αυξήθηκε κατά 0,39 μονάδες ή 0,36% και έφτασε στις 110,24 μονάδες σε σύγκριση με 109,85 τον Ιούλιο 2008. Αυτό, προστίθεται, οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των πετρελαιοειδών και ορισμένων ειδών ένδυσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 September 2008 - 17:29:22 UTC