Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΠΟΙΚΟΙ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΟΥΗΔΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ -ΕΕ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΤΑΛΙΑ - ΗΤΤΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΠΟΙΚΟΙ

    Η τακτική των συνεχών δηλώσεων, ποσώς δεν βοηθά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος κι εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα, ούτε και θα αρχίσουμε τώρα να απαντούμε συνεχώς στα διάφορα ζητήματα και δηλώσεις που από αέρος θέτει η τουρκική πλευρά.

    Αυτή ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου όταν κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί πως ουδέποτε η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει το σύστημα εγγυήσεων και ότι και αν ακόμη ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενεργήσει διαφορετικά, οι ψηφοφόροι δεν θα εγκρίνουν την συμφωνία κατά το δημοψήφισμα.

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε, ότι ``δυστυχώς με την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων είχαμε ένα μπαράζ δηλώσεων τόσο από τον κ. Ταλάτ, όσο και από άλλους Τ/κ πολιτικούς παράγοντες``.

    ``Εμείς θα μείνουμε προσηλωμένοι στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία το τι θα λεχθεί, το τι θα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``, τόνισε.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις που έχει η ε/κ πλευρά στο Κυπριακό, αναφερόμενος στην εναρκτήρια και πρόσθετη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά τη διάρκεια της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Ανέφερε πως η λύση του Κυπριακού, θα είναι στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια και μόνο κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Στα πλαίσια της ομοσπονδίας, σημείωσε, θα υπάρχει πολιτική ισότητα που δεν σημαίνει αριθμητική εξίσωση και η οποία περιγράφεται ευθαρσώς από σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Η ομοσπονδία, συνέχισε, δεν θα προκύψει μέσα από παρθενογένεση ούτε μέσα από ένα συνεταιρισμό δύο συνιδρυτικών κρατών, όπως συχνά-πυκνά δηλώνει η τουρκική πλευρά αλλά θα προκύψει μέσα από συμφωνία των δύο κοινοτήτων.

    Τόνισε πως η ενωμένη ομοσπονδιακή διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι μετεξέλιξη και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτές είναι οι θέσεις, είπε ο κ. Στεφάνου, τις οποίες πολλές φορές ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επανέλαβε στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Εμείς συνειδητά, κατέληξε, θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τις πολλές δηλώσεις που φορτίζουν το κλίμα και ποσώς δεν βοηθούν.

    Σε ό,τι αφορά στη γεφύρωση των διαφορών, αντιλαμβάνεστε, ότι άλλη οδός για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση δεν υπάρχει, πλην από τις διαπραγματεύσεις στην βάση όμως συγκεκριμένων θέσεων, τόνισε επίσης ο κ. Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ένα σχέδιο ``Β`` για τη γεφύρωση του χάσματος διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε πως ``αυτό που είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το σχέδιο Β, ήταν στην δημοσιογραφική διάσκεψη στις 19 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη κ. Ταλάτ όταν ρωτήθηκε αν ο στόχος του είναι για λύση στο Κυπριακό ή κάτι άλλο``.

    ``Και σε σχέση με αυτό, ο Πρόεδρος είπε ότι ο στόχος μου είναι η λύση του Κυπριακού και από αυτή την άποψη δεν έχω σχέδιο Β. Δηλαδή ο στόχος δεν είναι να πετύχω κάτι άλλο, αλλά λύση στο Κυπριακό``, συμπλήρωσε.

    Σημειώνοντας ότι η γεφύρωση διαφορών θα γίνει μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ``προς τούτο έγινε μια συγκεκριμένη προπαρασκευαστική εργασία, μια προπαρασκευή του εδάφους μέσα από την εργασία των ομάδων εργασίας και των επιτροπών αλλά και των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη ξεκαθαρίζοντας την βάση διαπραγμάτευσης που αναφέρεται μέσα στις συμφωνίες και ανακοινωθέντα``.

    Πάνω σε αυτή την βάση, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, εμείς συζητούμε και ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά πάνω σε αυτή τη βάση θα συζητήσει. ``Το ποιος παραμένει συνεπής σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, ποιος παραμένει στο πλαίσιο ψηφισμάτων και αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού - που για μας έχει τεράστια σημασία θα διαφανεί στην πράξη των διαπραγματεύσεων``, συμπλήρωσε.

    ``Εμείς σε αυτά παραμένουμε προσηλωμένοι. Ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά παραμένει προσηλωμένη και συνεπής σε αυτά αλλά επαναλαμβάνω αυτό θα το δείξει η πράξη``, κατέληξε.

    Από τις προσεγγίσεις που έχει κάμει η ε/κ πλευρά μέσα από διαπραγματεύσεις προηγούμενων χρόνων, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των 50 χιλιάδων εποίκων ως ``πλαφόν``, ``ταβάνι`` που δεν θα πρέπει να το υπερβούμε, είναι ένας αριθμός που μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από ανθρωπιστικά ζητήματα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Σουηδία, για παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι επί του θέματος χειρισμού των εποίκων υπάρχει πάγια θέση της ε/κ πλευράς, τα τελευταία χρόνια.

    ``Ως θέμα αρχής ο εποικισμός θα πρέπει να τερματιστεί και θα πρέπει να αποχωρήσουν οι έποικοι. Απ εκεί και πέρα η ε/κ πλευρά, όχι τώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει δεχθεί και τη λογική ότι λύοντας το θέμα αρχής θα υπάρξουν εξαιρέσεις για να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ανθρωπιστικά ζητήματα``, σημείωσε.

    Όταν συζητούσαμε το σχέδιο Ανάν, ανέφερε, μια από τις ισχυρές παρατηρήσεις που είχε η δική μας πλευρά, είναι πως παρά το ότι γινόταν μια αναφορά ενός αριθμού 45 χιλιάδων εποίκων, ταυτόχρονα αφήνονταν περιθώρια μέσα από την συγκεκριμένη τοποθέτηση για να αυξηθεί πολύ περισσότερο ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν.

    Και η θέση που είχε η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, είναι ότι για να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα χρειάζεται να υπάρχει ένα αυστηρό ``ταβάνι``, ένα ``πλαφόν``, στον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν χωρίς να μπορεί αυτό το ``πλαφόν`` να το υπερβεί κανένας.

    ``Και με αυτό το σκεπτικό, ο Πρόεδρος δείχνοντας και την ετοιμότητα του να διαπραγματευτεί με ευελιξία, πάντοτε όμως με συνέπεια στα ζητήματα αρχών, έκανε αυτή την τοποθέτηση``, συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις των κομμάτων επί του θέματος και κυρίως του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ που στηρίζουν την Κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι ``επί του θέματος αρχής, είμαστε απόλυτοι και καθόλα ξεκάθαροι και σαφείς: Ο εποικισμός ως έγκλημα πολέμου, θα πρέπει να τερματίζεται και να αποκαθίσταται η τάξη μέσα από την λύση του Κυπριακού προβλήματος``.

    Απ εκεί και πέρα, σημείωσε, προκύπτουν κάποια ζητήματα που συνεχώς είχε να ασχοληθεί η ε/κ πλευρά όλα αυτά τα χρόνια, όπως τι γίνεται με εποίκους δεύτερης, τρίτης γενιάς και τι γίνεται με τους μικτούς γάμους.

    Και από τις προσεγγίσεις που έχει κάμει η ε/κ πλευρά μέσα από διαπραγματεύσεις προηγούμενων χρόνων, πρόσθεσε, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των 50 χιλιάδων εποίκων ως ``πλαφόν``, ``ταβάνι`` που δεν θα πρέπει να το υπερβούμε, είναι ένας αριθμός που μπορεί να ικανοποιήσει και τις ανάγκες αυτών των εξαιρέσεων.

    Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι οι έποικοι ``θα περάσουν μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία εξέτασης, με τη λύση στο Κυπριακό``.

    Ερωτηθείς σχετικώς είπε πως ο αριθμός των 50 χιλιάδων εποίκων αποτελεί τον συνολικό αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν με τη λύση του Κυπριακού.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην θέση του Προέδρου Χριστόφια, η οποία όπως σημείωσε, «δυστυχώς δεν είχε υλοποιηθεί με αντίδραση της άλλης πλευράς, όταν θα συστήνονταν οι ομάδες εργασίας».

    ``Είχαμε ζητήσει τη σύσταση ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με τους εποίκους - και είναι ένα ζήτημα, το οποίο ακριβώς επειδή νιώθουμε πολύ έντονα - το έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια του δήλωση προχθές, με την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων γιατί θέλουμε να το συζητήσουμε``, είπε.

    Κληθείς να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις κατηγορίες εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο σε μια ενδεχόμενη λύση, ο κ. Στεφάνου τόνισε πως ``αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, αναλυτικά δεν θα τα διαπραγματευτούμε μεταξύ των δημοσιογράφων είτε από αέρος``.

    ``Είναι γι αυτό που ζητούμε``, ανέφερε, ``να συζητηθεί το θέμα των εποίκων, για να κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτά τα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για να καταλήξουμε σε πολύ συγκεκριμένες λύσεις επί του θέματος``.

    Οσα περισσότερα αρχίσουμε να διανοίγουμε μεταξύ μας δεν ωφελούν, τόνισε.

    Ο κ. Στεφάνου είπε πως ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ ευθαρσώς σε όλες τις περιπτώσεις, και στη συγκεκριμένη ομιλία που έχει καταθέσει στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής, είπε ότι το θέμα των εποίκων με τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να λυθεί επί της αρχής, θα πρέπει δηλαδή να προβλέπεται ο τερματισμός του εποικισμού και η αποχώρηση των εποίκων``.

    Ο Πρόεδρος, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, επανέλαβε τη θέση που λέχθηκε και προηγουμένως και που είναι και θέση της ε/κ πλευράς εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ότι λύοντας το θέμα των εποίκων ως θέμα αρχής, αντικειμενικά θα βρεθούμε ενώπιον και κάποιων ζητημάτων ανθρωπιστικού περιεχομένου, τα οποία θέματα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

    ``Και επανέλαβε ναι, την ετοιμότητα του να δεχθεί ένα αριθμό 50 χιλιάδων εποίκων που είναι ένας αριθμός τον οποίον η δική μας πλευρά είχε σημειώσει με διάφορους τρόπους κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν``, συμπλήρωσε.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΟΥΗΔΙΑ

    Τη δέσμευση του να εργαστεί με καλή θέληση, αποφασιστικότητα, ευελιξία και με συνέπεια στις αρχές για επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε στις επαφές που είχε στη Σουηδία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι τόσο ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αναγνώρισαν το ρόλο που διαδραματίζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για προώθηση λύσης στο πρόβλημα.

    Πρόσθεσε ότι οι Σουηδοί επίσημοι εξέφρασαν τη θέληση να βοηθήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σουηδία ``διαπιστώθηκε το καλό επίπεδο των σχέσεων που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τομείς``. Πέραν του Κυπριακού, κεντρικά θέματα των συνομιλιών ήταν τα ευρωπαϊκά ζητήματα, θέματα περιβάλλοντος κ.α.

    ``Ηταν η πρώτη επίσκεψη Κυπρίου Προέδρου μετά από σαράντα χρόνια``, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη επιτυχή.

    Κεντρικά θέματα των συναντήσεων, σημείωσε, αποτέλεσαν το Κυπριακό, ευρωπαϊκά θέματα αφού και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Σουηδία στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε την ευκαιρία ενδελεχώς να ενημερώσει τους Σουηδούς επίσημους για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, υπό το φως της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    ``Θα πρέπει να πω, ότι τόσο ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αναγνώρισαν το ρόλο που διαδραματίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη διάνοιξη του δρόμου προς τις απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά και για την επιτυχή κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων``, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

    [03] ΥΠΕΞ -ΕΕ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    O Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Avignon της Γαλλίας μεταξύ 5-6 Σεπτεμβρίου 2008. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ασφάλεια και οι διατλαντικές σχέσεις.

    Κατά το πρώτο μέρος των εργασιών, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασαν τις εξελίξεις στον Καύκασο υπό το φως των συμπερασμάτων του έκτατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Σεπτεμβρίου.

    Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας των έξι σημείων, που επιτεύχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου κ. Σαρκοζί. Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και σημείωσε ότι μόνο μέσω σοβαρού και εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις υφιστάμενες προκλήσεις.

    Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, o Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διαγράφονται για επίτευξη συνολικής λύσης. Γενικό θέμα συζήτησης στο γεύμα εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν και οι υποψήφιες για ένταξη χώρες, ήταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σχετική διαδικασία.

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΤΑΛΙΑ - ΗΤΤΑ

    Παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, η Κύπρος ηττήθηκε με 2 -1, στον πρώτη της αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010 της Νοτίου Αφρικής.

    Το τέρμα που έδωσε την νίκη στους Ιταλούς πέτυχε στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντι Νατάλε, ενώ το τέρμα της Κύπρου, που ισοφάρισε σε 1 - 1, πέτυχε ο Στάθης Αλωνεύτης στο 29ο λεπτό. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν στο 8ο με γκολ και πάλι του Ντι Νατάλε.

    Η Εθνική Κύπρου κατά την διάρκεια του αγώνα έχασε σωρεία ευκαιριών για να πάρει τη νίκη.

    Ο αγώνας των δύο ομάδων, που διεξήχθη στο ``Αντώνης Παπαδόπουλος``, εντάσσεται στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 8ου Ομίλου της προκριματικής φάσης.

    Στους άλλους αγώνες του Ομίλου, η Γεωργία έχασε, εντός έδρας, με 2 -1 από την Ιρλανδία, ενώ το Μαυροβούνιο εξήλθε ισόπαλο στην έδρα του 2 - 2 με τη Βουλγαρία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 7 September 2008 - 9:29:22 UTC