Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΗΠΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΠΕΛΕΝΔΡΙΤΟΥ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΘΗΝΑ

    Οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών θα γεφυρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου, θα έχουν αίσιο τέλος, μόνο αν η τ/κ πλευρά επιδείξει καλή θέληση στο τραπέζι των συνομιλιών και δείξει ετοιμότητα για «μια έντιμη διαπραγμάτευση προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων χωρών», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στη συνέντευξη με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην Αθήνα, ο Κύπριος Υπουργός καθιστά σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση «δύο κρατών» μέσω «παρθενογένεσης».

    Η αναφορά σε «δύο συνιστώντα κράτη», η οποία κατά καιρούς παραποιείται από την άλλη πλευρά, δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης αλλά το σημείο κατάληξης της διαδικασίας, τονίζει ο κ. Κυπριανού και εξηγεί ότι «η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αποτελείται από δύο πολιτείες και όχι κράτη, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλα τα ομοσπονδιακά πολιτεύματα».

    Επίσης, ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι η επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια «κυπριακή λύση» δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία, ως η κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι η χώρα που κρατεί στα χέρια της «το κλειδί της λύσης».

    Σε ερώτηση αν η θέση ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα έρχεται σε αντίθεση με τη θέση λύση από τους Κυπρίους, ο κ. Κυπριανού αναφέρει η επιδίωξη της ε/κ πλευράς για μια «κυπριακή λύση» δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία, ως η κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι η χώρα που κρατεί στα χέρια της «το κλειδί της λύσης».

    Υπέδειξε πως θέματα όπως οι εγγυήσεις, οι έποικοι και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αφορούν άμεσα την Τουρκία. ``Αλλά και γενικότερα, αυτό που ζητούμε από την Τουρκία είναι ενεργά να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υποχρέωση που ανέλαβε άλλωστε και έναντι της ΕΕ. Αυτό που αναμένουμε, επίσης, από την Άγκυρα είναι την προσήλωσή της στην επίτευξη λύσης που να είναι προς όφελος των Κυπρίων, έχοντας ως κριτήριο για τη λύση τα συμφέροντα τους και όχι τα δικά της``, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε ότι υπάρχουν ``αρκετά `ακανθώδη` ζητήματα στα οποία διαπιστώνεται διάσταση απόψεων και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης`` και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προασπιζόμενος τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων αλλά και του κυπριακού λαού σαν σύνολο, θα προσέλθει στις συνομιλίες με καλή θέληση και θα διαπραγματευτεί για μια λύση στη βάση αρχών.

    Οσον αφορά τις εξελίξεις στον Καύκασο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι εξελίξεις αυτές ``ανησυχούν την Κυπριακή Κυβέρνηση``, αλλά ``δεν θεωρούμε ότι υπάρχει παραλληλισμός μεταξύ της κατάστασης στη Γεωργία και του πολιτικού μας προβλήματος``.

    ``Το κυπριακό πρόβλημα``, εξηγεί ο ΥΠΕΞ, ``είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών``.

    `` Φυσικά, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως άλλωστε έπραξε και στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, την αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία, χωρίς, όμως, αυτές οι προσπάθειες να έχουν βρει ανταπόκριση``, κατέληξε.

    Συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την πρώτη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Κυπριανού θα έχει στις 19.00 συνάντηση με αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας.

    Αύριο στις 09.30 θα συναντηθεί με Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτριο Σιούφα, στις 10.00 με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στις 10.35 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στις 11.30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Στις 12.00 ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα του παραθέσει γεύμα εργασίας.

    Ο κ. Κυπριανού στις 15.15 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 17.45 με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και στις 18.15 με τον Σπύρο Χαλβατζή, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ και 18.45 αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Στις 22.35 ο κ. Κυπριανού θα αναχωρήσει για τη Λάρνακα με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    [02] ΗΠΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Και τα δύο μεγάλα αμερικανικά πολιτικά κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό, συμπεριέλαβαν στα προεκλογικά του προγράμματα (πλατφόρμες) αναφορές στο κυπριακό.

    Στην ρεπουμπλικανική πλατφόρμα αναφέρεται σχετικά: Υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο και τη Βόρειο Ιρλανδία».

    Να σημειωθεί ότι προκλήθηκαν αντιδράσεις αναφορικά με το μακεδονικό, όταν στην αναφορά για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια αποκαλούνταν «Μακεδονία». Τελικά κατόπιν παρεμβάσεως των βουλευτών Ιλιάνα Ρος Λετίνεν και Κώστα Μπιλιράκη αφαιρέθηκε κι η σχετική παράγραφος και έγινε πιστεύουμε ότι η πόρτα θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα δημοκρατικά έθνη που μοιράζονται τις αξίες μας και ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

    Στην πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος επισημαίνεται ότι «θα επιδιώξουμε να ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε το στρατηγικό μας συνεταιρισμό με την Τουρκία, να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μία στενή σχέση των ΗΠΑ με κράτη τα οποία επιδιώκουν να δυναμώσουν τους δεσμούς τους με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία».

    Σε σχέση με τις ευρωατλαντικές σχέσεις, γράφει ότι «η Ευρώπη παραμένει ο αναντικατάστατος εταίρος ΗΠΑ. Υποστηρίζουμε το ιστορικό πρόγραμμα για οικοδόμηση μίας ισχυρής Ε.Ε. η οποία θα δύναται να γίνει ακόμη ισχυρότερος εταίρος των ΗΠΑ».

    Στο μεταξύ σε ισχυρή δήλωση υποστήριξης των θέσεων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στο κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και το μακεδονικό, πρόκειται να προβεί εντός των αμέσως προσεχώς ημερών το εκλογικό επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, εκ μέρους του Αφροαμερικανού προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, χαιρέτισε από το βήμα της 73ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, καλώντας παράλληλα την Τουρκία «να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην κατεύθυνση λειτουργικής, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής λύσης, για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής».

    Ο κ. Καραμανλής έστειλε επίσης μήνυμα στις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, ότι «η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. σημαίνει και την πλήρη ένταξή τους».

    «Χαιρετίζουμε την επανέναρξη ενδοκυπριακού διαλόγου και καλούμε την Αγκυρα (που εκ των πραγμάτων έχει βαριά ευθύνη) να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην κατεύθυνση λειτουργικής, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής λύσης, για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής», είπε ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας τους στις παραγωγικές τάξεις της Ελλάδας.

    Επανέλαβε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών, καθιστώντας σαφές ότι η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. σημαίνει και την πλήρη ένταξή τους».

    [04] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΠΕΛΕΝΔΡΙΤΟΥ

    Με παγκόσμια επίδοση στα 100 μέτρα πρόσθιο SΒ12 η Καρολίνα Πελενδρίτου εξασφάλισε την πρόκριση της στα τελικά του αθλήματος των Παραολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιούνται στο Πεκίνο.

    Η Πελενδρίτου που αγωνιζόταν στην 2 προκριματική σειρά, κέρδισε με μεγάλη άνεση την πρώτη θέση, πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 1.16,82, διαλύοντας την προηγούμενη παγκόσμια επίδοση (1.19,21).

    Χαρακτηριστικό της άνετης επικράτησης της Κύπριας κολυμβήτριας ήταν το γεγονός ότι η δεύτερη στη σειρά, Ισπανίδα Σάντρα Γκόμεζ, είχε διαφορά σχεδόν 5 δευτερολέπτων από την Πελενδρίτου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Πελενδρίτου, είχε κατακτήσει το Χρυσό Μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας στο πρόσθιο SB13, σημειώνοντας και πάλιν παγκόσμια επίδοση.

    Ο τελικός του αθλήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14:34 ώρα Κύπρου.

    Εξάλλου, στα 100 μ ελεύθερο S6 ο Ανδρέας Ποταμίτης αποκλείστηκε αφού έπεσε στην πισίνα πριν την έναρξη της προκριματικής του σειράς.

    Στον στίβο και στα 200, T46, ο Αντώνης Αρέστη προκρίθηκε στον τελικό, κατακτώντας την πρώτη θέση στη σειρά με χρόνο 22.43 που αποτελεί την καλύτερη φετινή ατομική επίδοση. Ο τελικός θα διεξαχθεί αύριο στις 14:33.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 8 September 2008 - 11:29:20 UTC