Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
  • [03] OΡΚΩΜΟΣΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ
  • [04] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧL - ΠΤΩΧΕΥΣΗ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ενθαρρυμένος από ότι έχει ακούσει σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία αλλά και στις δύο συναντήσεις το Σεπτέμβρη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, παρουσιάστηκε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική συνέντευξη στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, στην οποία ωστόσο έχει διαπιστώσει την πολιτική βούληση που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Σημείωσε ότι η πρώτη ουσιαστική συνάντηση μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ ήταν παραγωγική.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα επιδιαιτησίας, από τα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι υποβοηθητικός στην όλη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι σκοπός του ιδίου είναι να πετύχει η διαδικασία, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

    «Η πρώτη συνάντηση που είχαμε στο θέμα της διακυβέρνησης και στο διαμοιρασμό της εξουσίας πήγε καλά», είπε ο κ. Ντάουνερ. «Η ατμόσφαιρα είναι καλή», συνέχισε, «η ατμόσφαιρα των συνομιλιών είναι φιλική, και οι διαπραγματεύσεις είναι παραγωγικές».

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ωστόσο ότι η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη. «Η αίσθηση μου ωστόσο είναι πως υπάρχει η πολιτική βούληση ότι ήρθε η ώρα να λύσουμε το πρόβλημα», ανέφερε, και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις.

    Παρόλα αυτά σημείωσε ότι καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα υπάρχουν και καλές στιγμές και κακές. ««Θα υπάρχουν στιγμές που η διαδικασία θα είναι στα πάνω της, άλλες φορές στα κάτω της, θα υπάρχουν καλές και κακές μέρες, όπως θα υπάρχουν και καλοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι αλλά και κακοί», είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε επίσης το κυρίαρχο αίσθημα που διακατέχει τον ίδιο, αλλά και τους δύο ηγέτες, ότι «όσα λιγότερα λεχθούν δημοσίως, τόσο το καλύτερο» για τη διαδικασία.

    Ερωτηθείς από πού αντλεί την αισιοδοξία του καθώς υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες καταδεικνύουν αντίθετες θέσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι από την πείρα του ως πολιτικός, κρίνει ότι στην Κύπρο η πολιτική είναι «sui generis» (ιδιόρρυθμη), ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν, όπως σημείωσε, «θέσεις που είναι ευρέως γνωστές και διαφορετικές», μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    «Ο στόχος εδώ είναι η τελική θέση, το τελικό αποτέλεσμα, να είναι αυτό στο οποίο οι θέσεις των δύο πλευρών συμπέσουν», είπε. «Αυτός είναι ο στόχος», πρόσθεσε, «και δεν πρόκειται να συμβεί από την αρχή, αλλά στο τέλος της διαδικασίας, και αυτό θα πάρει καιρό».

    Κληθείς να απαντήσει αν τα Ηνωμένα Εθνη προτίθενται να ασκήσουν ρόλο επιδιαιτησίας σε κάποια φάση της διαδικασίας που ενδεχομένως οι δύο πλευρές βρεθούν σε αδιέξοδο, ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει τη διαδικασία.

    «Εφθασε η ώρα η διαδικασία να προχωρήσει, και χωρίς αμφιβολία τω ΗΕ είναι πρόθυμα να βοηθήσουν», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ. «Στο τέλος, εάν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα τεθεί ενώπιον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων σε δημοψηφίσματα την ίδια μέρα. Δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη, ούτε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο, γι αυτό ο κόσμος θα χρειαστεί να αποδεχθεί τη συμφωνία των δύο ηγετών», ώστε να υπάρξει λύση, συμπλήρωσε ο κ. Ντάουνερ.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε εξάλλου ότι δεν θα είναι ένα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, και πως για να υπάρξει λύση θα πρέπει η πλειοψηφία του λαού και στις δύο πλευρές, «να νιώσει άνετα με τη λύση».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις κακές εμπειρίες του παρελθόντος. «Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι αυτό που έγινε στο παρελθόν δεν πέτυχε, και εγώ είμαι αποφασισμένος ότι αυτή τη φορά θα πετύχει», είπε ο κ. Ντάουνερ και σημείωσε ότι οι κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία είναι οι δύο ηγέτες, καθώς «η Κύπρος είναι η πατρίδα τους».

    Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε στη συνέχεια ότι παρά τις αποτυχημένες παλαιότερες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπάρχουν, όπως είπε, η κατάλληλα στιγμή για την επίλυση του κάθε προβλήματος. «Δεν θα δεχόμουνα το διορισμό αν η διαδικασία ήταν καταδικασμένη να αποτύχει», είπε.

    «Ηταν διαφορετικός ο χρόνος, διαφορετικές οι συγκυρίες, διαφορετική η ιστορία. Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι υπάρχει η στιγμή που τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν, και οι συνθήκες σήμερα είναι ότι υπάρχουν δύο ηγέτες που θέλουν να πετύχουν και να λύσουν το πρόβλημα, θέλουν να δουν ειρήνη στον τόπο», τόνισε ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς αν στις συναντήσεις του στην Αγκυρα συζήτησε το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ντάουνερ απέφυγε να απαντήσει.

    Οσον αφορά τη διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία οι δύο ηγέτες συμφωνούν, άλλα στα οποία υπάρχει σύγκλιση και ενδεχομένως να ζητήσουν από τις Ομάδες Εργασίας να εργαστούν για συμφωνία, και υπάρχουν και θέματα σημαντικών διαφορών, στα οποία θα επανέλθουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε πως ο ίδιος δεν θα παρευρεθεί στην επόμενη συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου καθώς θα μεταβεί στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [02] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

    Κατάργηση μέχρι την 30η Οκτωβρίου της καλλιτεχνικής άδειας απασχόλησης και αντικατάστασή της με τη συνήθη άδεια απασχόλησης, επέκταση του δικαιώματος απασχόλησης των αιτητών ασύλου σε τομείς πέραν της γεωργο-κτηνοτροφίας και τροποποίηση της νομοθεσίας για τους επί μακρό διαμένοντες ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε κατά τη συνεδρία της η Υπουργική Επιτροπή για την απασχόληση αλλοδαπών.

    Σε δήλωση του μετά τη συνεδρία, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αποφασίστηκε η επέκταση του δικαιώματος των αιτητών ασύλου να απασχολούνται και σε τομείς πέραν της γεωργο-κτηνοτροφίας. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάστηκε κάποιες προτάσεις για τομείς στους όποιους μπορούν να απασχολούνται οι αιτητές ασύλου και ότι η επέκταση της εργοδότησης αιτητών ασύλου και σε άλλους τομείς της οικονομίας είναι ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος για το κράτος, επειδή, «στους αιτητές ασύλου παρέχεται βοήθημα για τους πρώτους έξι μήνες παραμονής τους στην Κύπρο».

    Είπε πως έχει ενημερώσει την Επιτροπή ότι ήδη η διαδικασία της επίσπευσης εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο βαίνει καλώς, προσθέτοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί κατά 2.000.

    [03] OΡΚΩΜΟΣΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια έδωσε ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρος Αρτέμη, κατά την τελετή διαβεβαίωσης και ορκωμοσίας του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συνεχίζοντας τη μακρά και επιτυχημένη πορεία του στην κυπριακή δικαιοσύνη, ο κ. Αρτέμη θα δικαιώσει την επιλογή της πολιτείας. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει, με κάθε δυνατό και επιτρεπτό τρόπο, τη δικαστική εξουσία και τους λειτουργούς της.

    «Η νομική επιστημονική επάρκειά σας, η ευδόκιμος μέχρι τώρα θητεία σας στη δικαστική εξουσία και οι αρετές που σας διακρίνουν, ως υπηρέτη του δικαίου και ως λειτουργό της δικαιοσύνης, υπήρξαν τα αποκλειστικά κριτήρια του διορισμού σας στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Πρόσθεσε πως «ο σεβασμός προς το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τους οποίους διαβεβαιώνετε σήμερα πίστη, εκδηλώνεται όπως πολύ καλά γνωρίζετε με συγκεκριμένες πράξεις».

    [04] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧL - ΠΤΩΧΕΥΣΗ

    Αλυσιδωτά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από το γεγονός ότι η βρετανική αεροπορική εταιρεία XL έχει κηρύξει ξαφνικά πτώχευση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιβάτες που βρίσκονται για διακοπές σε τουριστικά θέρετρα της Κύπρου αλλά και σε χώρες της Μεσογείου, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, να μείνουν κυριολεκτικά «με τη βαλίτσα στο χέρι». Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες της Αγίας Νάπας, του Πρωταρά αλλά και της Πάφου, οι οποίες φιλοξενούν ή θα φιλοξενούσαν τουρίστες από τη Βρετανία, επηρεάζονται ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων ζήτησε στοιχεία από όλα τα ξενοδοχεία προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης χαρακτήρισε δυσμενή εξέλιξη την πτώχευση της εταιρείας, προσθέτοντας πως γίνονται προσπάθειες οι εργασίες της συγκεκριμένης εταιρείας να αντικατασταθούν από κάποια άλλη εταιρεία. Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η εξέλιξη αυτή την παρούσα χρονική στιγμή δεν έχει κόστος και μπορεί να μην έχει καθόλου κόστος για το κυπριακό τουριστικό προϊόν καθώς οι περισσότεροι τουρίστες για την τουριστική περίοδο έχουν έρθει ή έχουν πληρώσει τις διακοπές τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, στην Κύπρο, επηρεάζονται συνολικά 42 πτήσεις. Συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάζονται 26 πτήσεις την εβδομάδα, αφίξεις και αναχωρήσεις με τις οποίες διακινούνται περίπου 4.500 επιβάτες. Από το αεροδρόμιο της Πάφου επηρεάζονται συνολικά 16 πτήσεις την εβδομάδα, αφίξεις και αναχωρήσεις με τις οποίες διακινούνται πέραν των τριών χιλιάδων επιβατών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 September 2008 - 19:29:22 UTC