Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΑΔ ΑΦΙΞΗ
  • [03] ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [04] ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά, όπως μέχρι σήμερα, για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα που είναι η επίτευξη λύσης, η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της πατρίδας μας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους τρεις αγνοούμενους της κοινότητας Πολιτικού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα, αυτοπεποίθηση και ευελιξία, και πάντοτε υπερασπιζόμενοι αρχές.

    ``Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση αν και η άλλη πλευρά επιδείξει την ίδια καλή θέληση με τη δική μας. Αν παρουσιάζεται με λογικές θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Κι αν φυσικά η Τουρκία συνεργαστεί για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε λύπη γιατί ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνεχώς παραβιάζει τη δέσμευση που και οι δυο έχουν αναλάβει να μην προβαίνουν σε δηλώσεις. ``Αυτή η συμπεριφορά δεν βοηθά στη βελτίωση του κλίματος τόσο μεταξύ μας όσο και μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εμείς, θα τηρήσουμε τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει κι αυτό δεν σημαίνει αδυναμία, αλλά σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση``.

    Η λύση, τόνισε, πρέπει να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του Διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στην οποία να υπάρχει πολιτική ισότητα των κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η ομοσπονδιακή Κύπρος, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να είναι κράτος δικαίου το οποίο να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, όπως αυτά διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κι άλλες διεθνείς συμβάσεις. Πρέπει να σέβεται τη θρησκευτική, πολιτιστική, κοινωνική και γλωσσική ταυτότητα της κάθε κοινότητας.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι ανθρωπιστικό και η Κυβέρνηση ως τέτοιο το αντιμετωπίζει, χαρακτηρίζοντας θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση την επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, τις εκταφές λειψάνων και την ταυτοποίησή τους με τη μέθοδο του DNA.

    ``Ως ένδειξη του ενδιαφέροντος και της στήριξής μας προς το έργο της, η Κυβέρνηση προέβηκε πρόσφατα στην αγορά ενός νέου εκσκαφέα και δύο αυτοκινήτων, τα οποία θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας των εκταφών``. Παράλληλα, πρόσθεσε, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Τουρκία, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και των άλλων υπηρεσιών, για να δοθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία για την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων των αγνοουμένων.

    ``Οι οικογένειες τους έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους, για την τύχη ενός έκαστου από αυτούς``, είπε εκφράζοντας, ταυτόχρονα, θαυμασμό για την καρτερικότητα των οικογενειών του Κωνσταντίνου Κίτα, του Κώστα Νικολάου και του Χαρίτου Χαρίτου και δηλώνοντας ότι συμμερίζεται το πολύχρονο δράμα τους.

    Ο Κωνσταντίνος και ο Κώστας, είπε, θεάθηκαν για τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου 1974 στον Αγιο Γεώργιο Κερύνειας, ενώ ο Χαρίτος στις 14 Αυγούστου 1974 στη Χαλεύκα Πενταδακτύλου. Πάνω από τριάντα τέσσερα χρόνια πέρασαν και οι δικοί τους, τους περιμένουν. Είναι με τον πόνο και την αγωνία της αβεβαιότητας για την τύχη του παιδιού τους, που οι γονείς του Χαρίτου έφυγαν από τη ζωή.

    ``Για ακόμα μια φορά διαβεβαιώνω τις οικογένειες του Κωνσταντίνου, του Κώστα και του Χαρίτου όπως και τις οικογένειες των υπόλοιπων αγνοουμένων ότι παρέχουμε στη Διερευνητική Επιτροπή κάθε δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση για να φέρει σε πέρας την αποστολή της``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΑΔ ΑΦΙΞΗ

    Με πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έφτασε την Κυριακή στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Jean Paul Costa.

    Τον κ. Costa, που συνοδεύεται από το Δικαστή της Κύπρου στο ΕΔΑΔ Γιώργο Νικολάου και τον Πρωτοκολλητή του εν λόγω Δικαστηρίου, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρος Αρτέμη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Costa εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του στην Κύπρο για δύο λόγους όπως είπε: «πρώτον για να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου στην Κύπρο, ειδικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου» και επειδή, όπως είπε, θα γίνει δεκτός από πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο μεταξύ αυτών και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ καλό να έχει κάποιου είδους υποστήριξη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [03] ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Γιατροί για την Ανθρωπότητα Κύπρου (Doctors for Humanity - Cyprus), ονομάζεται από το βράδυ του Σαββάτου η μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου Κύπρου.

    Το νέο όνομα της οργάνωσης αποφασίσθηκε σε έκτακτη Γενική -Καταστατική Συνέλευση. Η μετονομασία της οργάνωσης κατέστη απαραίτητη μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με τη γαλλική μητρική οργάνωση. Με νέο όνομα και ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις χθεσινές αρχαιρεσίες, οι Γιατροί για την Ανθρωπότητα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την ανθρωπιστική τους δράση.

    Στο Διοικητικό Συμβούλιο των Γιατρών για την Ανθρωπότητα εξελέγησαν οι γιατροί Γεωργίου Γιώργος, Σοφοκλέους Ολγα, Ιακωβίδης Πέτρος, Παπαδόπουλος Ηλίας, Δημητριάδης Ματθαίος και οι φωτογράφοι - φωτοειδησιογράφοι Κάτια Χριστοδούλου και Βρυωνίδης Παύλος.

    [04] ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

    Χειροτονήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, ο νέος Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.

    Ο Νεκτάριος εξελέγη Χωρεπίσκοπος Αρσινόης ομόφωνα από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά την τέταρτη τακτική συνεδρία του έτους, μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.

    O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄στην ομιλία του μετά τη χειροτονία του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκταρίου, ανέφερε ότι με την άνοδο του Νεκταρίου στο Θρόνο της Χωρεπισκοπής Αρσινόης ολοκληρώνει έναν από τους υψηλόφρονες εκκλησιαστικούς του οραματισμούς, τους όποιους έθεσε κατά τους μακρούς χρόνους της ιερατικής του διακονίας. Απευθυνόμενος προς το νέο Χωρεπίσκοπο του είπε ότι «ανέρχεσαι σήμερα τις βαθμίδες του θρόνου της Αρσινόης και καθίστασαι διάδοχος αγίων ανδρών, για αυτό γνώριζε ότι χρέος ενώπιον σου να τους μιμηθείς και να αναδειχθεί αντάξιος τους».

    Ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης είπε ότι σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα ο ρόλος της Εκκλησίας, ως θεματοφύλακα της πίστεως και της φυλής αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, προσθέτοντας: «Αφουγκραζόμαστε Μακαριότατε την αγωνία σας για το μέλλον αυτού του τόπου και συμπαριστάμεθα ευχόμενοι μαζί σας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το πρόβλημα του νησιού μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 14 September 2008 - 11:29:15 UTC