Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΚ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ
  • [02] ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΠΡΟΓΕΝΗΑ - ΓΑΛΛΙΑ

  • [01] ΔΕΚ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

    Πραγματοποιείται την Τρίτη στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο ακρόαση των δυο πλευρών στην υπόθεση Οραμς.

    Το ζεύγος Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς έχει καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο. Ο κ. Αποστολίδης είχε υποβάλει αίτηση όπως εγγραφεί σε βρετανικό δικαστήριο η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, που προνοούσε κατεδάφιση της οικίας του ζεύγους Οραμς επί της περιουσίας του, καταβολή αποζημιώσεων και απόδοση σε αυτόν της περιουσίας του.

    Το δικαστήριο ενώ αναγνώρισε ως ιδιοκτήτη της γης τον κ. Αποστολίδη δεν αποδέχθηκε την αίτηση με το νομικό επιχείρημα ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης για ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην περιοχή η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι` αυτό και ο αιτητής προσέφυγε με έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας παρέπεμψε την υπόθεση με πέντε προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΚ, και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος του κ. Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας εκτός από τα μέρη έχουν υποβάλει γραπτές παρατηρήσεις η ΕΕ και η Πολωνία και την Τρίτη θα είναι η ακρόαση.

    [02] ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΠΡΟΓΕΝΗΑ - ΓΑΛΛΙΑ

    Η ιστορία, η παράδοση και το ηχητικό τοπίο της Κύπρου, σε αρμονική σύζευξη με την ποίηση της Σαπφούς για την ελκυστική και αινιγματική Θεά του Ερωτα, Αφροδίτη, αποτελούν την ψυχή της παράστασης του Κύπριου συνθέτη Φαίδρου Καβαλλάρη, «Αφροδίτη Κυπρογένηα», που παρουσιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μεγάρου της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κύπρου κατά την γαλλική προεδρία της ΕΕ.

    Η παράσταση παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Διεθνές Φεστιβάλ ``Κύπρια`` το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, στα Κούκλια. Στη συναυλία συμμετείχαν η σοπράνο Μαργαρίτα Ηλία που ήταν και η φωνή οδηγός, 12 Φωνές σόλο από τη Γαλλία, μέλη της Ορχήστρας «Λαμουρέ» των Παρισίων, ο Χορός Γυναικών από τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και άλλες υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Καλαδά καθώς και σύνολα μαθητών από τη Μουσική Σχολή Μαυρομουστάκη, όλοι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φαίδρου Καβαλλάρη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από το Παρίσι ο συνθέτης Φαίδρος Καβαλλάρης είπε ότι το έργο «Αφροδίτη Κυπρογένηα» ξεκίνησε να γράφεται το Σεπτέμβριο του 1985 και η σύνθεση έχει, σχεδόν αποκλειστικά, βάση εκλεκτά αποσπάσματα από την ποίηση της Σαπφούς στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο με έμφαση στα όσα σχετίζονται με την Αφροδίτη και κατ επέκταση με την Κύπρο, από την οποία η Θεά πήρε και τα ονόματα «Κύπρις» και «Κυπρογένηα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 September 2008 - 11:29:17 UTC