Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΙΣΗ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ

    Η Ρωσία υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κevin Rudd, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας Miguel d`Escoto Brockmann, τον κ. Λαβρόφ και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.

    Εξερχόμενος της συνάντησης με τον κ. Λαβρόφ και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνάντηση φυσιολογική, λόγω της παλαιάς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και της προσωπικής σχέσης του με τον κ. Λαβρόφ, και ανέφερε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και στη Ρωσία, καθώς και την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στη Μόσχα τον Νοέμβριο.

    «Εχει επαναβεβαιωθεί η σχέση φιλίας και συνεργασίας, και η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, που δεν αλλάζει κατά ένα `ν`, είναι σταθερή και συνεπής στήριξη της λύσης του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου", είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «η περίπτωση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας δεν έχουν να κάνουν τίποτε με την Κύπρο και το Κυπριακό".

    "Η θέση είναι σταθερή, η υποστήριξη της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφού ανέφερε ότι θα απαντηθούν επίσημα με παρέμβαση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι "δεν υπάρχει νέος συνεταιρισμός και δεν υπάρχει νέο κράτος, όπως θέλουν να μας πουν, αλλά είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα μετεξελιχθεί σε νέο κράτος".

    "Απ εκεί και πέρα πρέπει να τονίσουμε ακόμη μία φορά ότι οι συνομιλίες με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και η όποια συμφωνία δεν θα υπογραφεί από κράτη. Δεν υπάρχουν δύο κράτη. Υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και υπάρχουν και οι δύο κοινότητες, οι οποίες θα προσέλθουν σε συμφωνία. Για αυτό μιλούμε για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία», σημείωσε.

    Ερωτηθείς τί συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η συνάντηση "ήταν επίσης φυσιολογική, μεταξύ εκπροσώπων δύο παραδοσιακά φίλων χωρών, οι οποίες ανταλλάσσουν απόψεις και συνεργάζονται παραδοσιακά μέσα στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και τώρα σε διμερές επίπεδο, νοουμένου ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί στην ΕΕ", προσθέτοντας ότι "είναι σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης".

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΙΣΗ

    «Ζούμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία σε κάποιο βαθμό πιθανώς να επηρεάσει και την ανοικτή κυπριακή οικονομία».

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης τουCyprus International Institute of Management (CIIM), με θέμα την Διεθνή Οικονομική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις στην κυπριακή Οικονομία, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    «Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένει δυνατό και εύρωστο, οι ζημιές οι οποίες φαίνεται να υπάρχουν από επενδύσεις σε προϊόντα αμερικανικών τραπεζών είναι ελάχιστες και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και τα δημοσιονομικά παραμένουν σε πολύ καλή κατάσταση», είπε.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, και η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση. «Το παρακολουθούμε πάρα πολύ σωστά με γνώμονα ακριβώς να διαφυλάξουμε την καλή πορεία της οικονομίας» πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Jim Murphy , πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο. Αυτό δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία του σε συγκέντρωση για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του Εργατικού κόμματος, στο Μάντσεστερ. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «αρκετά σύντομα», όπως δήλωσε στο KYΠΕ εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

    Στην ομιλία του ο κ. Μέρφι τόνισε τη μεγάλη σημασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και είπε ότι πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Στη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από το Παράρτημα του ΑΚΕΛ Βρετανίας , το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ Ηνωμένο Βασιλείου , την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα και τον Κυπριακό Σύνδεσμο για το Εργατικό Κόμμα , και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, παρευρέθησαν βουλευτές και άλλοι παράγοντες του εργατικού κινήματος .

    Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας , Χάρης Σοφοκλείδης , όπως και ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πήτερ Δρουσιώτης που ενημέρωσαν το ακροατήριο για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό με επίκεντρο τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ , και τόνισαν την ανάγκη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σαν εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ασκώντας την επιρροή του προς την Άγκυρα ώστε να διαδραματίσει θετικό ρόλο έναντι των συνομιλιών.

    [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αναφορά και στο Κυπριακό και ειδικά στην πόλη της Αμμοχώστου, γίνεται σε έκθεση για τις διαβουλεύσεις της Επιτροπής Αναφορών κατά το 2007, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ειδικότερα για το Κυπριακό, η έκθεση καλεί τις δύο πλευρές να

    συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εξευρεθεί λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τις

    περιουσίες στη ζώνη αποκλεισμού της Αμμοχώστου, οι οποίες πρέπει, όπως τονίζεται, να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

    Τέλος, το ΕΚ χαιρετίζει το γεγονός ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο πραγματοποιούν διάλογο σε πλαίσιο ανανεωμένων προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 September 2008 - 19:29:26 UTC