Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ
  • [02] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  • [03] ΚΣΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΓΣΠ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

    Η Κύπρος είναι μικρή για να είναι διαιρεμένη και αρκούντως μεγάλη για να χωρέσει όλα της τα παιδιά, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε διάγγελμά του για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η επανενωμένη Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το κοινό σπίτι των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, το οποίο να σέβεται τις εθνοτικές, πολιτιστικές, γλωσσικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας.

    Ανέφερε επίσης ότι οι δυνάμεις του κυπριακού λαού, που συμφωνούν και αγωνίζονται για την προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πρέπει να ορθώσουν τείχη αδιαπέραστα στον εθνικισμό και το σοβινισμό ενώ η λύση, συνέχισε, πρέπει να καθιστά τους Κυπρίους σε πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους και να μην επιτρέπει σε καμιά ξένη δύναμη να επεμβαίνει στα εσωτερικά της πατρίδας μας.

    Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «τιμούμε φέτος τα 48 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ανεξάρτητο κυπριακό κράτος είναι αποτέλεσμα των σκληρών και μακρόχρονων αγώνων του λαού μας ενάντια στην αποικιοκρατία», ανέφερε και αποτελεί κοινή κατάκτηση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

    Στη σύντομη ιστορία της, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία γνώρισε συμφορές και τραγωδίες λόγω των εξωτερικών επεμβάσεων αλλά και της δράσης εθνικιστικών-σοβινιστικών κύκλων και στις δύο κοινότητες. Αποκορύφωμα των τραγωδιών, ανέφερε, ήταν το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού μας, το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή και κατοχή του 1974, τις συνέπειες του οποίου ζούμε μέχρι και σήμερα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τη στιβαρή βάση πάνω στην οποία ο λαός μας μπορεί να στηρίξει την πρόοδο και την ευημερία του. Μπορεί να στηρίξει το ειρηνικό και ασφαλές μέλλον του. Αυτό προϋποθέτει τη διαφύλαξη της οντότητας του κυπριακού κράτους. Προϋποθέτει, επίσης, την επίλυση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε στο πέρασμα του χρόνου «αποτέλεσε το εφαλτήριο προόδου για το λαό μας, για την επίτευξη πολλών επιτυχιών και κατακτήσεων σε όλους τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς. Επιτυχίες και κατακτήσεις, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του λαού μας, που έβγαλαν την Κύπρο από τη φτώχεια και εξασφάλισαν στο λαό μας ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει την πορεία της μέσα από σκοπέλους. Ο στόχος της επανένωσης και της μετεξέλιξης του κράτους μας σε ομοσπονδιακό, διζωνικό, δικοινοτικό, παραμένει προτεραιότητα αλλά και δέσμευση που έχουν αναλάβει προκάτοχοί μας, την οποία θα τιμήσουμε».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η ντε φάκτο διχοτόμηση που προκάλεσε η εισβολή της Τουρκίας το 1974, η οποία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β, δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι η λύση του Κυπριακού. «Η μη λύση δεν είναι λύση. Η διχοτόμηση ισούται με καταστροφή».

    Επιδιώκουμε, επεσήμανε, «λύση του προβλήματος στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 79, των αρχών του διεθνούς δικαίου, των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Πρόσθεσε ότι η «επανενωμένη Κύπρος θα είναι μεν ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική, θα είναι όμως ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Η επανενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι το κοινό κράτος της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Δεν θα είναι ούτε ελληνικό κράτος και ασφαλώς ούτε τουρκικό κράτος. Θα είναι το κοινό σπίτι των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, το ενιαίο κράτος του 1960».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο διάγγελμά του, είπε ότι «αυτή τη φορά οι δυνάμεις του κυπριακού λαού, που συμφωνούν και αγωνίζονται για την προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πρέπει να ορθώσουν τείχη αδιαπέραστα στον εθνικισμό και το σοβινισμό. Πρέπει να μην επιτρέψουν να ζήσουμε ξανά τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος. Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός λειτούργησαν πάντοτε ως σύμμαχοι ξένων διεθνών κέντρων, τα οποία για εξυπηρέτηση ιδιοτελών και εγωιστικών συμφερόντων, οδήγησαν τον τόπο στην τραγωδία του 1974».

    Είναι σαφές, συνέχισε, κι αυτό διδάσκει η ιστορική εμπειρία, πως η χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων δεν ήταν ποτέ η ορθή και αποτελεσματική μέθοδος αγώνα για την επίτευξη των όποιων ευγενικών στόχων του κυπριακού λαού. «Δεν υπάρχει εναλλακτική μέθοδος επίλυσης του Κυπριακού εκτός από την ειρηνική διαπραγμάτευση κάτω από την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Καθοδηγούμενοι από αυτή τη φιλοσοφία, σημείωσε, «και συνεπείς με όσα υποσχεθήκαμε στο λαό, αμέσως μετά την εκλογή μας στην προεδρία της Δημοκρατίας, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προετοιμασία του εδάφους και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ταλάτ. Μοναδικός μας στόχος είναι η εξεύρεση κοινής γλώσσας και η κατάληξη σε κοινά αποδεκτή, συμφωνημένη λύση του Κυπριακού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι «ποτέ δεν ξεχνούμε ότι η ουσία του προβλήματος είναι η τουρκική κατοχή, η παρουσία χιλιάδων ξένων κατοχικών στρατευμάτων και παράνομων εποίκων στον τόπο μας. Για μας είναι δεδομένο ότι η λύση θα πρέπει να προνοεί για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού».

    Υπεύθυνη για την αποχώρηση των στρατευμάτων και τον τερματισμό του εποικισμού, συνέχισε, «είναι η Τουρκία, η ηγεσία της οποίας θα πρέπει να αποδεχθεί το αυτονόητο. Οτι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ανήκει μόνο στους Κυπρίους. Η Τουρκία θα πρέπει να διαδραματίσει δημιουργικό και θετικό ρόλο για τη λύση του Κυπριακού αν θέλει να οδηγηθεί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας».

    Πρόσθεσε ότι η «λύση του Κυπριακού πρέπει να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Θα πρέπει επίσης να «καθιστά τους Κυπρίους σε πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους και να μην επιτρέπει σε καμιά ξένη δύναμη να επεμβαίνει στα εσωτερικά της πατρίδας μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε τη δέσμευσή του «ότι θα συνεχίσουμε την επίπονη προσπάθεια για λύση, με αποφασιστικότητα και ευελιξία, αλλά και με συνέπεια σε αρχές». Βέβαια, συνέχισε, «απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουμε στην επιδιωκόμενη λύση είναι η δική μας καλή θέληση και οι λογικές μας θέσεις να συναντήσουν καλή θέληση και λογικές θέσεις από μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    Θα συνεχίσουμε, είπε, «να τηρούμε εποικοδομητική στάση. Θα συνεχίσουμε να μην απαντούμε σε όποιες δηλώσεις και προκλήσεις προέρχονται από την άλλη πλευρά. Αυτή η στάση δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά απόδειξη σοβαρότητας, υπευθυνότητας και αυτοπεποίθησης».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ο «διάλογος που άρχισε είναι μια διαδικασία δύσκολη, όχι στρωμένη με ροδοπέταλα. Εμείς γι αυτό είχαμε προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές. Η γκρίνια και η άρνηση μπροστά στις δυσκολίες δεν έχει τίποτε να προσφέρει. Οδηγεί σε απογοήτευση και σε τελική ανάλυση σε μοιρολατρία και απραξία. Και η ζωή έχει αποδείξει ότι η απραξία και η στασιμότητα χύνουν νερό στο μύλο της οριστικής διχοτόμησης».

    Διαβεβαίωσε ότι θα «συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όπλο το δίκαιο του αγώνα για υπερπήδηση των όποιων δυσκολιών και για επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού».

    Στις παραμονές της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες, λέγοντας ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινή κατάκτηση και η Κύπρος ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. Είναι καιρός, διδασκόμενοι από την πικρή πείρα του παρελθόντος, να δώσουμε τα χέρια, να συμπεριφερθούμε ως Κύπριοι και να κλείσουμε τα αυτιά στις ξένες σειρήνες που το μόνο που επιδιώκουν είναι να μας οδηγήσουν στην αποδοχή λύσεων ξένων προς τα καλώς νοούμενα συμφέροντά μας».

    «Η Κύπρος είναι μικρή για να είναι διαιρεμένη και αρκούντως μεγάλη για να χωρέσει όλα της τα παιδιά. Η επανενωμένη Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το κοινό σπίτι των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, το οποίο να σέβεται τις εθνοτικές, πολιτιστικές, γλωσσικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας», είπε.

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, «μπορεί να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για να μπορούν όλοι οι Κύπριοι να συμβιώνουν αρμονικά σ αυτό».

    Πέρα από το όραμα για επίλυση του Κυπριακού, έχουμε όραμα για ευημερία και πρόοδο στην Κύπρο. Εχουμε όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία που να μπορεί να ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες των πολιτών της και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

    Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, σημείωσε, «εργαζόμαστε σκληρά και με συνέπεια από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την προεδρία, παρά τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις διεθνώς αλλά και την ανομβρία που μαστίζει τη χώρα μας. Αυτές είναι εξελίξεις που απαιτούν εγρήγορση και σοβαρότητα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το «κράτος οφείλει να φροντίζει για όλους τους πολίτες του, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν ανάγκη, πάντοτε στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας. Η υπόσκαψη της οικονομίας από υπερβολικά και ανεδαφικά αιτήματα ή διεκδικήσεις θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους. Γι αυτό είναι απαραίτητο να επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα, για να μπορέσει η πολιτεία να συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους την οποία ήδη έχει αρχίσει».

    «Η Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μέρα απότισης φόρου τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Φόρο τιμής αποτίνουμε επίσης σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προσέγγιση, τη φιλία, τη συνεργασία και την αρμονική συμβίωση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Πρόεδρος για να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτοί οι αγώνες είναι καθοδηγητικός φάρος στο δικό μας αγώνα για να καταστήσουμε ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία τόπο μόνιμης ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας για όλους, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

    [02] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

    Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία γιορτάζεται σήμερα η 48η επέτειος της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης, που άρχισε στις 11 το πρωί, δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ειδική εξέδρα που έχει τοποθετηθεί στη λεωφόρο Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο.

    Τον Πρόεδρο Χριστόφια θα πλαισιώνουν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που θα παρακολουθήσει την παρέλαση εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας.

    Το απόγευμα από τις 17.00 μέχρι τις 18.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του Ελση Χριστόφια θα δεξιωθούν στο Προεδρικό το Διπλωματικό και Προξενικό Σώμα. Αργότερα, από τις 19.00 μέχρι τις 21.00 το Προεδρικό ζεύγος θα παραθέσει δεξίωση για το κοινό.

    [03] ΚΣΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Συζήτηση με θέμα την κατάσταση στην Κύπρο θα διεξαχθεί σήμερα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία θα τεθεί προς ψήφιση και το σχετικό ψήφισμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Εισηγητή του θέματος για την κατάσταση στην Κύπρο Γερμανού Βουλευτή Γιοάχιμ Χόρστερ.

    Της συζήτησης αυτής θα προηγηθεί δήλωση ενώπιον της ολομέλειας του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Χθες είχε προσφωνήσει τη Συνέλευση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    [04] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΓΣΠ

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει απόψε στις 21:45 στο ΓΣΠ τον Παναθηναϊκό στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Τον αγώνα θα διαιτητεύσει ο Ολλανδός διαιτητής, Ερικ Μπράαμχαρ, με βοηθούς του τους συμπατριώτες του Άρι Μπρινκ και Χανς Όλντε Όλτχοφ. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο επίσης Ολλανδός Ρίχαρντ Λίσβελντ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 October 2008 - 9:29:19 UTC