Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΟΥΕΦΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν είμαστε αισιόδοξοι, όχι γιατί δεν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά γιατί η τουρκική πλευρά δεν μας αφήνει με τη στάση της και τις εξωφρενικές θέσεις που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις το Σάββατο, κατά την επίσκεψη στο Περίπτερο του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας με την ευκαιρία διεξαγωγής εράνου στη Πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Καρογιάν, είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ότι «βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές της διαδικασίας, όπου συζητείται το θέμα της διακυβέρνησης. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, δεν έχουμε σημεία αλλαγής της τουρκικής πολιτικής».

    «Για το λόγο αυτό, εδώ και αρκετόν καιρό επίμονα ζητούμε από το διεθνή παράγοντα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να διαφοροποιήσει την στάση της», είπε και πρόσθεσε ότι «η δική μας η πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με πολύ σύνεση, αλλά και την επιχειρηματολογία της», η οποία συνάδει πλήρως τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    «Αν η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείψει αυτή τη στάση, σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν», ανέφερε.

    «Ολοι αναγνωρίζουν ότι η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας λειτουργούν με ένα τρόπο δημιουργικό, με ένα τρόπο ουσιαστικό και προβάλλουν θέσεις που συνάδουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο, με τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Καρογιάν.

    Είπε ακόμα ότι η ε/κ πλευρά δεν βρίσκεται «σε διάσταση με το διεθνές δίκαιο, είναι η τουρκική πλευρά που βρίσκεται σε διάσταση».

    Συνεχίζοντας, είπε ότι σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά αποφασίσει, έστω και την υστάτη, να λειτουργήσει με τρόπο θετικό, δημιουργικό, εγκαταλείποντας τις αδιάλλακτες στάσεις της «τότε σίγουρα βάζουμε τις προϋποθέσεις για την επανένωση της πατρίδας μας».

    «Δεν είμαστε αισιόδοξοι, όχι γιατί δεν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά γιατί η τουρκική πλευρά με τη στάση της δεν μας αφήνει, αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας», τόνισε.

    Καταλήγοντας, υπογράμμισε, ότι «θεωρούμε ότι έχουμε χρέος και καθήκον να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και να συνεχίζουμε να είμαστε δημιουργικοί και σωστοί στις διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε σειρά συναντήσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Γουίλιαμ Μπερνς και άλλους αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πλην του κ. Μπερνς, ο Αυστραλός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα είχε συνομιλίες και με την εκτελούσα χρέη Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάρσι Ρις (Acting Assistant Secretary for European and Eurasian Affairs Marcy Ries).

    «Ο κ. Ντάουνερ μοιράστηκε τις προοπτικές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκφράζουν υποστήριξη σε μία επιτυχή επίλυση της κατάστασης στην Κύπρο. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι το σημερινό μομέντουμ θα συνεχιστεί μέχρις ότου οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν», κατέληξε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Στο μεταξύ, σε γραπτή απάντηση με αφορμή ερώτηση που ετέθη στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τη συνάντηση Κυπριανού - Ράις, την περασμένη εβδομάδα, ο Εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής: «Η Υπουργού Εξωτερικών Ράις κι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και οι δύο συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είχαν παραγωγική συνάντηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης και της πορείας των συνομιλιών για τη διευθέτηση (του Κυπριακού) που διεξάγονται μεταξύ Ε/κ και Τ/κ ηγετών».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Θέματα που αφορούν τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Αυστρίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συζήτησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, στην Αυστρία, με αξιωματούχους του αυστριακού Υπουργείου Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού.

    Ο κ. Δημητρίου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αυστρία ύστερα από πρόσκληση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Επιστήμης και Ερευνας Johannes Hahn, συναντήθηκε με τον κ. Hahn, με τον οποίο συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες δραστηριότητες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας στον τομέα της τεχνολογίας, της έρευνας και των επιστημών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αποφασίστηκε επίσης η στενότερη συνεργασία για τον καλύτερο συντονισμό δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συναντήθηκε επίσης με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βιέννης Καθηγητή Georg Winckler, ο οποίος ξενάγησε τον κ. Δημητρίου στους χώρους του Πανεπιστημίου και συζήτησαν τρόπους συνεργασίας με τα κυπριακά Πανεπιστήμια.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΟΥΕΦΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    H Κύπρος μετά τη διεξαγωγή των τελευταίων αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, κατέχει για τη φετινή χρονιά στους πίνακες της ΟΥΕΦΑ, την πρώτη θέση με 5.666 βαθμούς.

    Ακολουθεί η Ισπανία με 5.562 βαθμούς και η Αγγλία με 5.222 βαθμούς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση με 3.250 βαθμούς.

    Στην πρώτη θέση της Ευρώπης, σε επίπεδο Συλλόγων, βρίσκεται για τη φετινή περίοδο η Ανόρθωση, ενώ ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια βρίσκονται στην 66η θέση.

    Η Κύπρος στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ παραμένει στην 24η θέση, με 14.415 βαθμούς και βρίσκεται μόνο 0.835 βαθμούς μακριά από τη Σερβία που κατέχει την 21η θέση.

    Αν η Ανόρθωση πάρει και άλλους βαθμούς στον Ομιλο, τότε η Κύπρος θα ανεβεί στην 22η θέση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 4 October 2008 - 11:29:21 UTC