Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με καλή θέληση υπερασπιζόμενη αρχές και με ευελιξία το διάλογο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, φιλοδοξώντας ότι τελικά μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση η οποία να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων.

    Σημείωσε πως δεν θέλει η πολιτική ηγεσία και με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συλλήβδην να εκφράζει απογοήτευση και να δίνει το μήνυμα ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει στις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτήθηκε κατά πόσον βοηθά το κλίμα στις συνομιλίες οι διάφορες δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών με τις οποίες φαίνεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα απαισιοδοξίας.

    «Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν υπάρχει έτσι εντυπωσιακή πρόοδος για να μην πω ότι δεν υπάρχει πρόοδος», είπε και πρόσθεσε πως «κατά συνέπεια, από εκεί και πέρα ο κάθε πολιτικός παράγοντας, με βάση τη δική του αντίληψη βγάζει τα δικά του συμπεράσματα».

    Πρόσθεσε πως «από δικής μου πλευράς δεν μπορώ να εκφράζω απαισιοδοξία. Μόλις αρχίσαμε, έγιναν μόνο δύο συναντήσεις, θα γίνουν και άλλες συναντήσεις, οι πτυχές του Κυπριακού είναι αρκετές, μιλάμε μόνο για τη διακυβέρνηση αυτή τη στιγμή και κατά συνέπεια θα συνεχίσω την ίδια στάση, να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος παρ όλο που δυσανασχετώ και εγώ κάποιες στιγμές, είναι ανθρώπινο» είπε.

    Σημείωσε πως «δεν θέλω η πολιτική ηγεσία και με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συλλήβδην να εκφράζει απογοήτευση και να δίνει το μήνυμα ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Εμείς θα συνεχίσουμε με καλή θέληση υπερασπιζόμενοι αρχές και με ευελιξία το διάλογο με τον κ. Ταλάτ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, φιλοδοξώντας ότι τελικά μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση η οποία να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες από τα Ηνωμένα Εθνη τα οποία φέρεται να έχουν παρατηρήσει κάποια βραδύτητα και κάποια κόπωση στις απευθείας συνομιλίες με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ότι ο ΟΗΕ επιδιώκει μια ``express`` διαδικασία η οποία πιθανώς να οδηγήσει σε χρονοδιαγράμματα.

    «Η φαντασία οργιάζει αλλά εγώ δεν είμαι γέφυρα για να οργιάσει περισσότερο η φαντασία. Κατά συνέπεια δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτε από αυτά που με ρωτάτε», σχολίασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς εάν όντως δεν συμβαίνει τίποτε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι εγώ τουλάχιστον δεν έχω βολιδοσκοπηθεί από κανένα δια διαδικασίες `express`», όπως τις ονόμασαν οι δημοσιογράφοι και «επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω. Η διαδικασία είναι εκεί, θα συναντηθούμε με τον κ. Ταλάτ την Παρασκευή, θα έχουμε και κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, όπως κάναμε μερικές φορές ως τώρα, αλλά περί διαδικασίας `express` δεν έχω ιδέα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να τοποθετηθεί και στην επιμονή του κ. Ταλάτ να αναφέρεται σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε νέο συνεταιρισμό, και ερωτήθηκε κατά πόσον ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τα λέει αυτά και μέσα στις απευθείας συνομιλίες ή εάν εκεί λέει άλλα.

    «Είναι ωραία η ερώτηση, δεν θα με πιάσεις», είπε χαριτολογώντας προς τη δημοσιογράφο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε: «Λυπάμαι να παρατηρήσω, όχι δεν μπορώ να σχολιάζω τι γίνεται μέσα στις συνομιλίες. Είναι με σαφήνεια που το λέω, θα μείνω συνεπής σ αυτή τη δέσμευση και δεν πρόκειται να πέσω σε καμιά φιλική παγίδα».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ταλάτ για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε νέο συνεταιρισμό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν μίλησε για μετεξέλιξη ή ότι αποκλείει τη μετεξέλιξη. Λέει για νέο συνεταιρισμό. Αυτή είναι η αλήθεια», σημείωσε και πρόσθεσε πως «τα σχόλιά μας είναι γνωστά. Η θέση της δικής μας πλευράς είναι τοις πάσι γνωστή, ότι εμείς δεν εγκαταλείπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό κράτος των Ε/κ και των Τ/κ και αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία, το ενιαίο κράτος θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η Βουλγαρία τηρεί θέση αρχής διαχρονικά στο κυπριακό πρόβλημα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι με τη χώρα αυτή η Κύπρος έχει συνεχή διάλογο και συνεργάζεται στενά. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Βουλγαρία για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ``φίλη χώρα``. Μαζί μας``, πρόσθεσε, ``μεταβαίνει και μεγάλη αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου η οποία θα έχει το ξεχωριστό της πρόγραμμα σε σεμινάριο που διοργανώνουν από κοινού τα δύο επιμελητήρια και αντιλαμβάνομαι και τα Υπουργεία Εμπορίου των χωρών μας».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως αυτή είναι «η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από επίσκεψη του αείμνηστου Προέδρου Κυπριανού εδώ και πολλά χρόνια» και σημείωσε πως με τη σημερινή ηγεσία της Βουλγαρίας «διατηρώ εδώ και πολλά χρόνια πολύ φιλικές σχέσεις. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει σταθμό στην παραπέρα ανάπτυξη της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών», συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι «η Βουλγαρία τηρεί θέση αρχής διαχρονικά στην υπόθεση της Κύπρου. Είναι μια χώρα με την οποία έχουμε συνεχή διάλογο, συνεργαζόμαστε στενά και θα διευρυνθεί και θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω αυτός ο διάλογος». Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Βουλγαρίας «θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των δύο Υπουργείων, πέραν όλων των άλλων δραστηριοτήτων που έχουν αναφερθεί».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 October 2008 - 9:29:21 UTC