Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • [03] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Oραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι Κύπριοι να ζήσουν μαζί σε μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία και χωρίς εποικισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας κατά το πρόγευμα εργασίας με Βούλγαρους δημοσιογράφους από τοπικά ΜΜΕ και ανταποκριτές ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Δήλωσε, επίσης, απογοητευμένος γιατί ενώ ο Τ/κ ηγέτης είχε συμφωνήσει, στις πρώτες δύο συναντήσεις που είχαν, σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αποδέχθηκε τη μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια προσωπικότητα, στις συνομιλίες για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και της νομής της εξουσίας «επιμένει σε απόδοση αρμοδιοτήτων στις ομοσπονδιακές οντότητες, που ευνουχίζουν το Κυπριακό και οδηγούν σε συνομοσπονδία».

    «Αυτό αντιλαμβάνεστε», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι σοβαρότατο εμπόδιο».

    Όταν ο κ. Ταλάτ μιλά δημόσια για νέο συνεταιρισμό κρατών, «φάσκει και αντιφάσκει», σημείωσε. «Είναι από τα βασικότερα προβλήματα. Είτε μιλάμε για ομοσπονδία είτε για συνομοσπονδία. Και συνομοσπονδία δεν πρόκειται να αποδεχθεί η ε/κ πλευρά. Πρέπει να είμαι ξεκάθαρος».

    Οι Κύπριοι πρέπει να βρουν λύση μόνοι τους, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα των ΗΕ και να τύχει σεβασμού η εδαφική ακεραιότητα της νήσου. Αυτή η διαδικασία έχει γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ και το ΓΓ, με τον οποίο έχει στενή - όπως είπε - επαφή, αλλά και από την ΕΕ.

    Σε ερώτηση που αφορούσε το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι απορρίφθηκε από τους Ε/κ γιατί ήταν πόνημα ξένων και κυρίως των Αγγλοαμερικανικών, που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Τουρκίας, δεν αποσκοπούσε σε μια λειτουργική λύση του Κυπριακού και δεν αποκαθιστούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο αγώνας για λύση και επανένωση υπό τις νέες παγκόσμιες συνθήκες είναι δύσκολος, σημείωσε. Η νέα τάξη πραγμάτων είπε, είναι μια «νέα αταξία πραγμάτων». Περνάμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, πολύ δύσκολη «περίοδο εγκυμοσύνης» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει γέννα και δεν θα είναι τερατογένεση, αλλά ένα όμορφο παιδάκι». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι Ε/κ και Τ/κ θα τα καταφέρουν και θα μπορέσουν να επανενώσουν την πατρίδα τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του εποικισμού στα κατεχόμενα. Οπως είπε, η Τουρκία βάσει σχεδίου έχει «κουβαλήσει» στην Κύπρο πέραν των 160.000 Τούρκων εκ Τουρκίας και τόνισε ότι οι μισοί σχεδόν Τ/κ βρίσκονται στην Αγγλία, «όπου βρίσκεται ακόμη μία Κύπρος».

    Ερωτηθείς για την παρουσία Βούλγαρων υπηκόων στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κακώς Βούλγαροι βρίσκονται σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν μπορεί να ελέγξει». Και καλώς, πρόσθεσε, βρίσκονται χιλιάδες Βούλγαροι στις ελεύθερες περιοχές, όπου ζουν και εργάζονται. «Οπως υπάρχουν παράνομα Τούρκοι στην κατεχόμενη περιοχή, υπάρχουν και παράνομα Βούλγαροι», ανέφερε σημειώνοντας ότι «μπορεί αυτά τα άτομα να είναι τουρκικής εθνοτικής προέλευσης, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο».

    Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι εφόσον εφαρμόσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο που είναι το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων και την αναγνωρίσει ως κράτος, τερματίσει την κατοχή και την εισβολή, «με βάση αυτές τις προϋποθέσεις τασσόμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», υπογράμμισε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του αιγυπτιακού και του κυπριακού κοινοβουλίου υπέγραψε την Τρίτη στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης της Αιγύπτου Αχμεντ Φάτχι Σορούρ, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, ύστερα από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του.

    Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη σε συνάντηση του κ. Καρογιάν με τον κ. Σορούρ στο κτίριο της αιγυπτιακής Βουλής, προβλέπει συνεργασία των δύο κοινοβουλίων για προώθηση λύσεων σε περιφερειακά και διεθνή προβλήματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Προβλέπει, επίσης, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στον κοινοβουλευτικό τομέα σε διεθνή φόρα, ιδιαίτερα στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, καθώς και ανταλλαγές επισκέψεων κοινοβουλευτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

    [03] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Όλες οι τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών, παραμένουν εύρωστες και ασφαλείς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

    Η Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή δηλώσεις που έγιναν την Τρίτη σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συναφή ερωτήματα δημοσιογράφων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι επιθυμεί να διαβεβαιώσει το κοινό πως «όλες οι τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών, παραμένουν εύρωστες και ασφαλείς».

    Οι τράπεζες, που λειτουργούν στην Κύπρο, προστίθεται, «δεν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε προβλήματα, ενώ η ρευστότητά τους παραμένει πολύ ικανοποιητική».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

    Τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του στη Σόφια θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας δυναμικής στις σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών από την Κύπρο και τη Βουλγαρία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας τις εργασίες σεμιναρίου με τον τίτλο «Κύπρος - Ένα διεθνές εμπορικό και επαγγελματικό κέντρο», το οποίο συνδιοργάνωσαν το Βουλγαρικό Επιμελητήριο, το ΚΕΒΕ και ο Εμπορικός Σύνδεσμος Κύπρου - Βουλγαρίας.

    Προσβλέπει, πρόσθεσε, στην επίσκεψη του Βούλγαρου Προέδρου στην Κύπρο, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στις δύο πλευρές να αξιολογήσουν τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες, αλλά και τις ευκαιρίες που δίδονται για περισσότερη διεύρυνση και προοπτικές στις διμερείς σχέσεις. Γι αυτό, πρόσθεσε, ένα παρόμοιο σεμινάριο στην Κύπρο θα ήταν πολύ καλό.

    «Ο χρόνος είναι τώρα ιδανικός για να χτίσουμε πάνω στην επιτυχημένη μας συνεργασίας και να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της αντιπροσωπείας Κυπρίων επιχειρηματιών στο σεμινάριο, τονίζοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου έχει αποδείξει την βούλησή του να εισέλθει στις εμπορικές συναλλαγές στη Βουλγαρία, επενδύοντας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ κυρίως στον τομέα των ακινήτων αλλά και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 October 2008 - 13:29:25 UTC