Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ 3Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΕ ΤΡΟΧΑΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ 3Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πραγματοποιούν στις 10 το πρωί την 3η ουσιαστική τους συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 9.30 ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ταλάτ.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί και πάλι το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.

    Η πρώτη ουσιαστική συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Τη θέση ότι θα πρέπει να προσβλέπουμε στο μέλλον ώστε η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να καταλήξει σε επιτυχία, διατύπωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό απαιτεί μεγάλες ηγετικές ικανότητες. Στις δηλώσεις του, ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι αυτό που έχει σημασία για τα Ηνωμένα Εθνη είναι να υποβοηθήσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η αυριανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη είναι μέρος της διαδικασίας η οποία θα πάρει κάποιο χρόνο.

    Μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι είχε μια καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο μετά από τις επαφές του στο εξωτερικό, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διάφορους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στις αυριανές συνομιλίες. Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν πιο ενεργό ρόλο, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ``δεν θα το έλεγα αυτό. Πιστεύω ότι το σημαντικό για τα Ηνωμένα Εθνη είναι να υποβοηθήσουν τη διαδικασία και δεν πιστεύω ότι τα ΗΕ μπορούν να προσφέρουν περισσότερα ή λιγότερα``.

    ``Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε χρήσιμοι σε αυτή τη φάση και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Οι ηγέτες έχουν θέσει τους στόχους τους. Είναι ξεκάθαρο ότι σε τελική ανάλυση αυτό που θέλουν να επιτύχουν είναι μια ειρηνική λύση και τα ΗΕ έχουν όρο εντολής και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διευκολύνει τις συναντήσεις και θα είμαστε υποβοηθητικοί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μπορούμε. Θέλω να νιώθω ότι μπορούμε να συνομιλούμε με τους ηγέτες και να φέρουμε μια διαφορετική προσέγγιση η οποία θα είναι υποβοηθητική``, σημείωσε.

    [03] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΕ ΤΡΟΧΑΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Eργων, Νίκου Νικολαϊδη, να μεταβούν εμπειρογνώμονες της Κομισιόν στην Κύπρο, προκειμένου με τις εμπειρίες τους να βοηθήσουν τις κυπριακές αρχές στην επίτευξη του κοινοτικού στόχου μείωσης, κατά το ήμισυ, των τροχαίων δυστυχημάτων μέχρι το 2010 στην Ευρώπη.

    Ο κ. Νικολαϊδης υπέβαλε το αίτημα αυτό σε συνάντηση που είχε με τον

    Διευθυντή Χερσαίων Μεταφορών της Επιτροπής, Enrico-Grillo Pasquarelli, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ στο

    Λουξεμβούργο. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων είχε, επίσης, εγκάρδια συνομιλία με

    τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο Επίτροπος Μεταφορών, Antonio Τajani, όπου μέσα σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα αντάλλαξαν

    απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για τρέχοντα θέματα ναυτιλίας. Εξέφρασαν, επίσης, την επιθυμία να συναντηθούν, σε

    διμερές επίπεδο, πολύ σύντομα. Το κύριο μέρος των εργασιών του Συμβουλίου απασχόλησαν θέματα

    θαλάσσιων, χερσαίων, αεροπορικών και συνδυασμένων μεταφορών. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, με παρεμβάσεις του, πρόβαλε τις

    θέσεις της Κύπρου στα πιο σημαντικά για τη χώρα μας θέματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 October 2008 - 9:29:44 UTC