Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΙΝΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΙΝΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο ρόλος του Μπρουνέι στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Σουλτάνου του Μπρουνέι-Νταρουσαλάμ, Haji Hassanal Bolkiah Muizzaddin Waddaulah, στο Πεκίνο, όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρω-ασιατικής Συνάντησης (ASEM) που πραγματοποιείται στην Κίνα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντησή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Σουλτάνο του Μπρουνέι για τις εξελίξεις που αφορούν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση και την προσήλωσή του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε το θετικό ρόλο που διαδραματίζει το Μπρουνέι ως μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) υποστηρίζοντας τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Από την πλευρά του, ο Σουλτάνος του Μπρουνέι τόνισε ότι επιθυμεί να δει την Κύπρο επανενωμένη και εξέφρασε την ευχή όπως οι συνομιλίες έχουν αίσια έκβαση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Σουλτάνος του Μπρουνέι απηύθυναν προσκλήσεις εκατέρωθεν για να επισκεφθούν το Μπρουνέι και την Κύπρο, αντίστοιχα.

    Εξάλλου, οι δύο ηγέτες επεσήμαναν τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με περιθώρια βελτίωσης στις οικονομικές τους συναλλαγές και στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως στον τομέα της οικονομίας και των εμπορικών συναλλαγών.

    [02] ΥΠΕΞ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ αναμένουν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να χαρτογραφήσουν την πορεία προς τα εμπρός και ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Χουκ, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει να δει πώς θα είναι πιο χρήσιμη η συμβολή των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά καλεί φίλες χώρες, που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, να ασκήσουν την επιρροή τους ούτως ώστε η Τουρκία να είναι θετική.

    Πρόσθεσε ότι δηλώσεις που κατά καιρούς ακούγονται από την Αγκυρα δεν έχουν αποδείξει ως τώρα ότι η Τουρκία δεσμεύεται με τη μορφή της λύσης που συζητείται σήμερα στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα η εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην επηρεάσει το ρόλο που διαδραματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Κυπριακό.

    Ο κ. Χουκ είπε ότι το γραφείο του επιβλέπει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΟΗΕ, στον οποίο υπάγεται και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο τού έδωσε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ιδιαίτερα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το Δεκέμβριο.

    ``Ηθελα να συνομιλήσω με αξιωματούχους εδώ για να δω πώς προχωρά η θητεία, πώς εκτελείται η αποστολή, εάν χρειάζονται να γίνουν αλλαγές. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως πράξαμε και στο παρελθόν``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 October 2008 - 13:29:20 UTC