Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ-ΑΣΙΑΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ASEM - ΛΗΞΗ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [03] Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ-ΑΣΙΑΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Η λύση θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους Κυπρίους να ζουν και να εργάζονται μαζί σε μια ανεξάρτητη και ευημερούσα χώρα μέσα στην οικογένεια της ΕΕ, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας όπου η καταγωγή όλων θα είναι σεβαστή, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην αναφορά του για το Κυπριακό, μιλώντας στην 7η Σύνοδο Κορυφής της Ευρω-ασιατικής Συνάντησης, στο Πεκίνο, με θέμα την Εμβάθυνση του Διαλόγου Ανάμεσα στους Πολιτισμούς.

    Στις 3 Σεπτεμβρίου είπε - μια νέα εντατική προσπάθεια άρχισε με στόχο να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να πετύχουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. «Το είδος της λύσης που θα συμφωνήσουμε δεν πρέπει μόνο να λαμβάνει υπόψη την ιστορία μας και τη διεθνή νομιμότητα. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη τι είδους κοινωνία θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας».

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι από το 1974, η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στο βόρειο μέρος του νησιού, που παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για αποκατάσταση όπως και διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής της κληρονομιάς, οι κατοχικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την πρόσβαση και τη διεξαγωγή των εργασιών για την απαραίτητη αποκατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές.

    «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι καθήκον μας όπως επίσης και καθήκον της διεθνούς κοινότητας να κάνει το παν για να πείσει την Τουρκία να επιτρέψει την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτή η κληρονομιά ανήκει όχι μόνο στους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αυτή η κληρονομιά ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», τόνισε.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Κύπρος ως μια χώρα με πλούσια πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική κληρονομιά, γνωρίζει καλά την ανάγκη για ένα τέτοιο διάλογο. Οι δύο κύριες κοινότητες της Κύπρου, πρόσθεσε, οι Ε/κ και οι Τ/κ, όπως και άλλες τρεις θρησκευτικές ομάδες, οι Αρμένιοι, οι Λατίνοι και οι Μαρωνίτες, έχουν ζήσει με ειρήνη και συνεργασία μεταξύ τους για εκατοντάδες χρόνια, διασκορπισμένοι σε όλο το νησί, μέχρι τη βίαιη διαίρεση της πατρίδας μας από την τουρκική εισβολή του 1974. «Παρά την 34χρονη διαίρεση, ο λαός της Κύπρου ποτέ δεν έπαψε να αγωνίζεται για να επανενώσει τη χώρα μας».

    Μια βασική πτυχή της διαδικασίας της Ευσω-ασιατικής συνόδου, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι η εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς. Ο κόσμος, είπε, έχει υποφέρει λόγω των πολλών πολέμων, μερικοί από τους οποίους ξεκίνησαν από φανατισμένους θρησκευτικά ή ιδεολογικά, οι οποίοι δεν ανέχονται τη διαφορετικότητα. «Ο 21ος αιώνας πρέπει να καταστεί ο αιώνας της ειρήνης. Αυτό είναι ένα όραμα που μπορούμε να εκπληρώσουμε για το καλό των σημερινών και των μελλοντικών γενεών» υπογράμμισε.

    Σε αυτές τις προσπάθειες, πρόσθεσε, οι θρησκευτικοί ηγέτες, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, έχουν να διαδραματίσουν ένα αποφασιστικό ρόλο. Η διαφορετικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εμπλουτισμός των κοινωνιών μας παρά ως πηγή διένεξης, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ως συνεισφορά στις παγκόσμιες προσπάθειες για συμφιλίωση και διάλογο ανάμεσα σε πολιτισμούς και θρησκείες, η Κύπρος, μαζί με τη Μαλαισία, φιλοξένησαν τη 2η Ευρω-ασιατική Συνάντηση για το Διαθρησκευτικό Διάλογο το Σεπτέμβριο του 2006. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Σχέδιο Δράσης της Λάρνακας το οποίο έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της Διακήρυξης του Μπαλί».

    Το έτος 2008, σημείωσε, καθορίστηκε ως το Ευρωπαϊκό Ετος Διαπολιτισμικών Διαλόγων. Διοργανώθηκε μια σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του έτους σε διάφορα μέρη της Κύπρου που είχαν στόχο να ενθαρρύνουν την προώθηση των διαπολιτισμικών ανταλλαγών, τη γνώση και την κατανόηση. Μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της προσπάθειας ώστε να συμπεριλάβει όλους τους εταίρους της ASEM στο εγγύς μέλλον, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ASEM - ΛΗΞΗ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες της 7ης Συνόδου Κορυφής της Ευρω-ασιατικής Συνάντησης (ASEM), που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στην παρέμβασή του στη δεύτερη και τελευταία μέρα των εργασιών της Συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε με θέμα την εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χωριστές συναντήσεις με ηγέτες κρατών που συμμετέχουν στην ASEM, με τους οποίους συνομίλησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για διμερή θέματα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το πρωί.

    [03] Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Τιμώντας την 25η του Οκτώβρη, Διεθνή Ημέρα Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές γυναικείες οργανώσεις, γυναικεία τμήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις διοργάνωσαν εκδήλωση στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας κάτω από το γενικό σύνθημα: «Τώρα είναι η ώρα για Λύση, Επανένωση και Ειρήνη». Σε κοινή διακήρυξη που ανέγνωσαν στο τέρμα της οδού Λήδρας οι διοργανώτριες έστειλαν προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου και του κόσμου μήνυμα ειρήνης και τις κάλεσαν να ενδυναμώσουν τον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών για να επικρατήσει η ειρήνη σε όλο τον κόσμο και για να εξαλειφθούν οι εστίες πολέμου.

    Καθορίζοντας αυτή τη μέρα, ο ΟΗΕ στόχευε να δραστηριοποιήσει την παγκόσμια κοινωνία και ιδιαίτερα τις γυναίκες στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και να θέσει ενώπιον της παγκόσμιας κοινωνίας τις συνέπειες πάνω στις γυναίκες και τα παιδιά που ζουν ή επηρεάζονται από τις πολεμικές συρράξεις και τη χρήση βίας στην επίλυση τοπικών και διεθνών ζητημάτων. Κοινή διαπίστωση των γυναικείων οργανώσεων είναι πως ``οι ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των κυρίων Χριστόφια Ταλάτ μπορούν με καλή θέληση, διαλλακτικότητα και αποφασιστικότητα, να οδηγήσουν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στην πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στο πλαίσιο των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου``.

    Οι γυναίκες της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ - τονίζεται - υποστηρίζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους αυτή την προσπάθεια και ελπίζουν συντομότερα τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας. ``Σ αυτή τη διαδικασία τονίζουμε ότι είμαστε έτοιμες να διαδραματίσουμε το δικό μας ρόλο για να επιτύχουμε τις προσπάθειες συμφιλίωσης και επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εμείς ως γυναίκες θέλουμε να κτίζουμε το ευτυχισμένο μέλλον των παιδιών μας, για να μπορούν να ζουν ειρηνικά, μακριά από προκαταλήψεις, σεβόμενα τη διαφορετικότητα να ζήσουν σε μια επανενωμένη, πολυπολιτισμική Κύπρο, μέλος της ΕΕ``.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ

    Τερματίζεται την Κυριακή, στις 4.00 το πρωί, η περίοδος της θερινής ώρας για το 2008.

    Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα πίσω.

    Σχετικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 13 Ιουλίου του 2007. Ο πιο πάνω θεσμός εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 25 October 2008 - 11:29:18 UTC