Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΚΛΟΓΗ ΟΜΠΑΜΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ - ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΕΛΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΟΓΙΑ ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΚΛΟΓΗ ΟΜΠΑΜΑ

    Η Κύπρος, όπως και όλη η υφήλιος βρίσκεται «στο ακουστικό» αναμένοντας να δει κατά πόσο ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και σε αντίθεση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, «προσδοκούμε οι υποσχέσεις αυτές να μην είναι μόνο προεκλογικές», ανέφερε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως η εκλογή αλλά και η ίδια η υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα, «έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στον αμερικανικό λαό για μια πιο ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι του και μια πιο ανθρώπινη κοινωνία εντός των ΗΠΑ, αλλά πολύ περισσότερο έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους απλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη και σε κυβερνήσεις, για επαναφορά στη γραμμή του διεθνούς δικαίου, στη γραμμή του σεβασμού του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, της υπόθεσης της ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα».

    «Τον συγχαίρουμε όλοι και είμαστε στο ακουστικό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «περιμένει όλη η υφήλιος να δει κατά πόσο ο άνθρωπος αυτός, που είναι ο πρώτος αφρο-αμερικανός Πρόεδρος, θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πολλά κατεστημένα, τα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν και λειτουργούν στις ΗΠΑ».

    Χαρακτηρίζοντας ως θετικές τις προεκλογικές δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ αλλά και του Αντιπροέδρου Τζόε Μπάιντεν, για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως η νέα πολιτική των ΗΠΑ θα διαφανεί στην πορεία και «δεν θα πρέπει να δημιουργούμε αυταπάτες στον κυπριακό λαό».

    Τόνισε, ωστόσο, πως «υπάρχει με τον κ. Μπάιντεν μια διαχρονική σχέση που ήθελε τον άνθρωπο αυτό να τηρεί θετικότατη στάση στο κυπριακό πρόβλημα» και εξέφρασε την προσδοκία, οι προεκλογικές υποσχέσεις της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας, να μην μείνουν προεκλογικές, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος «ήταν δυσαρεστημένος και τόνισε ότι ελπίζει να είναι μόνο προεκλογικές οι τοποθετήσεις των δυο νικητών».

    «Εύχομαι ειλικρινά στον κ.Ομπάμα και στον κ. Μπάιτεν μια πολύ δημιουργική θητεία για το καλό του αμερικανικού λαού πρώτα, για το καλό και για την ειρήνη στην ανθρωπότητα και βεβαίως και για την υπόθεση της Κύπρου να έχουμε ένα αίσιο πέρας, το οποίο να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, να στηρίζεται στις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «δεν ζητούμε σπουδαία πράγματα, ειλικρινά εκείνο που ζητούμε είναι μια ακριβοδίκαια αντιμετώπιση της Κύπρου».

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «αυτό θα το πει η Κυβέρνηση υπεύθυνα».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ - ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ``οι Αρμένιοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμική κουλτούρα του τόπου μας``. Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του κτιρίου του Αρμενικού Δημοτικού Σχολείου ΝΑΡΕΚ Λεμεσού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τους Αρμένιους που ζουν στη χώρα μας ότι ``θα εργαστούμε πάντα με ιδιαίτερη φροντίδα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε και για το σκοπό αυτό θα έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εκπροσώπους σας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ``στο επίκεντρο της προσοχής μας θα βρίσκεται ο σεβασμός και η διατήρηση της ιδιαίτερης σας ταυτότητας``, ενώ επανατόνισε πως ``θα εργαστούμε ακούραστα ώστε ο κοινός μας στόχος για την επανένωση της πατρίδας μας, στην οποία θα ζούμε όλοι αρμονικά και ειρηνικά, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, να γίνει σύντομα πραγματικότητα``. Για το σχολείο που σήμερα παραδόθηκε στην αρμενική κοινότητα, είπε ότι αυτό ``θα εξυπηρετεί με επάρκεια τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Αρμενίων της Κύπρου σήμερα, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``παραδίδουμε το σχολείο ως ένδειξη της αγάπης μας προς τους Αρμένιους συμπατριώτες μας και ως ακόμη ένα δείγμα του σεβασμού και της εκτίμησης μας προς τον πολιτισμό τους``. Αναφερόμενος στην Παιδεία, διαβεβαίωσε ότι ``η πολιτεία θα συνεχίσει να επιχορηγεί εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό της Σχολικής Εφορείας Αρμενικών Σχολείων, όπως επίσης, θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν βιβλία και τις υπηρεσίες τριών δασκάλων για τη διδασκαλία των Ελληνικών για τη λειτουργία των τριών Δημοτικών Σχολείων ΝΑΡΕΚ που βρίσκονται στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τα μηνύματα που έρχονται από τις μέχρι τώρα απευθείας διαπραγματεύσεις ``δεν είναι ενθαρρυντικά λόγω της αρνητικής στάσης που τηρεί η τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα σε κεφαλαιώδη θέματα του Κυπριακού``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Καρογιάν μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομάδα υποψηφίων Διπλωματών/Ακολούθων του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, οι οποίοι πραγματοποιούν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι ``η ε/κ πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες με πολιτική βούληση να εξευρεθεί μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση την πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια``. Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος στηρίζει αυτή την πορεία, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα «θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα αυτό που επηρεάζει την Κύπρο και την Ελλάδα, επισημαίνοντας, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, επαφή και συντονισμό για διασφάλιση των συμφερόντων τους.

    [04] ΕΛΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΟΓΙΑ ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ενα πολύ καλό απόγευμα δήλωσε ότι είχε με τη σύζυγο του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ογια, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελση Χριστόφια. Οι δύο κυρίες συναντήθηκαν για μιάμιση ώρα στο σπίτι της κ. Ταλάτ στην κατεχόμενη Κερύνεια. Η κ. Χριστόφια ανταπέδωσε την επίσκεψη της συζύγου του Τ/κ ηγέτη στην οικία της τον περασμένο Απρίλη.

    Η κ. Χριστόφια είπε ότι πρέπει να προσπαθήσουν να ενώσουν το νησί και να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα. ``Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει καλή θέληση από τους συζύγους μας στις διαπραγματεύσεις. Εμείς θα βοηθήσουμε στη δημιουργία καλής ατμόσφαιρας για να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες``. Η Ογια Ταλάτ είπε ότι είχαν ένα όμορφο απόγευμα και τόνισε ότι ``η Κύπρος είναι πολύ μικρό νησί για να είναι μοιρασμένο, αλλά πολύ μεγάλο για να ζήσουμε όλοι μαζί σε αυτό``.

    Ανέφερε, επίσης, ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα συνεχιστούν και πως με την κ. Χριστόφια συμφώνησαν ότι έχοντας την εμπειρία και τον πόνο του παρελθόντος, πρέπει να κάνουν βήματα για να δημιουργήσουν καλύτερες ημέρες στο μέλλον. ``Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών σε αυτές τις σημαντικές ημέρες των διαπραγματεύσεων``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 November 2008 - 20:29:18 UTC