Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η Εκθεση Προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία περιέχει θετικές αναφορές σότι αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό καθώς και αναφορές με τις οποίες δεν συμφωνούμε, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δήλωσή του που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Εκθεση Προόδου της Επιτροπής, αποτελεί τη βάση επί της οποίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί, τον προσεχή Δεκέμβριο, να αξιολογήσει την πρόοδο την οποία έχει επιτελέσει η Τουρκία ως υποψήφια χώρα, και να εκδώσει σχετικό κείμενο Συμπερασμάτων.

    «Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό, στα εν λόγω έγγραφα, υπάρχουν θετικές αναφορές και αναφορές με τις οποίες δεν συμφωνούμε», είπε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση εκφράζει τη διαφωνία της «με τον τρόπο που η Επιτροπή επέλεξε να αναφερθεί στη μη εφαρμογή, από την Τουρκία των περί Κύπρου αποφάσεων του ΕΔΑΔ και ειδικά στα σχόλια που προβαίνει η Επιτροπή για τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και την υπόθεση Τύμβιου».

    Σημειώνει ότι «από τη στιγμή που η ερμηνεία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την άποψή μας, είναι αχρείαστη η αναφορά στο θέμα αυτό».

    Πολύ περισσότερο δε, συνέχισε, που το ΕΔΑΔ δεν έχει κρίνει τελεσίδικα κατά πόσον η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων είναι αποτελεσματικό ένδικο μέσο».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση σημειώνει «την υποστήριξη που εκφράζει η Επιτροπή στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Σημειώνουμε επίσης, την αναφορά ότι είναι κρίσιμη η υποστήριξη από πλευράς Τουρκίας, στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, καθώς και η υπογράμμιση, στην Εκθεση Προόδου, της ανάγκης όπως η Τουρκία κάνει απτά βήματα που θα συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος για την εξεύρεση λύσης».

    Σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι κατ επανάληψη υπογραμμίζεται η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης της Τουρκίας για πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του Συμβουλίου του 2006 για πάγωμα οκτώ κεφαλαίων του κεκτημένου και το μη κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου. Σημειώνουμε την επισήμανση ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος σχετικά με την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Οι ολοκληρωμένες θέσεις της κυβέρνησης «θα εκφραστούν με τον πλέον επίσημο τρόπο, όταν θα συζητηθεί η Εκθεση Προόδου στο Συμβούλιο», πρόσθεσε.

    «Εν κατακλείδι», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «αρμόδιο να κρίνει την πρόοδο η μη της Τουρκίας, στην εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της, είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο, το 2006, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας θα γίνει επί όλων των ζητημάτων της Δήλωσης Σεπτεμβρίου 2005».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε στην έκθεση Προόδου καταγράφονται «κάποια πράγματα κατά την άποψη της Επιτροπής. Δεν θέτει κριτήρια με τα οποία θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ούτε και είναι αρμόδια να κρίνει», είπε, προσθέτοντας ότι αυτός που θα κρίνει είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι και ένας διακυβερνητικός θεσμός. Πρόσθεσε ότι είναι στη βάση των δικών του αποφάσεων που κάνουν αναφορά στην περίπτωση της Τουρκίας και στις αποφάσεις του Συμβουλίου του 2006 και κατά πιο ιδιαίτερο τρόπο σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και στο Κυπριακό και στην Δήλωση του Σεπτεμβρίου 2005. Εκεί υπάρχουν, συνέχισε, «τα κριτήρια καθώς και όλα εκείνα με τα οποία θα κριθεί η Τουρκία έναντι όλων των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς ποια είναι τα σημαντικά ή απτά βήματα που θα πρέπει να κάνει η Τουρκία, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι «γνωστή η τοποθέτηση που κάνει η κυβέρνηση και που την κοινοποιεί και την διεκδικεί κιόλας τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από το διεθνή παράγοντα, ότι θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία και να ζητήσουν από την Τουρκία να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης στο Κυπριακό. Είναι επίσης γνωστό, άλλωστε το είπε και ο κ. Μπαρόζο τον περασμένο Απρίλιο ότι θα πρέπει και η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας κατ επέκταση, πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να συνεργαστεί για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι «αυτήν την ώρα δεν καταγράφουμε εμείς τι πρέπει να κάνει η Τουρκία. Από εκεί και πέρα, η αναφορά που υπάρχει μέσα στην έκθεση προόδου ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει απτά βήματα, σημαίνει ότι σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει ουσιαστικά κανένα βήμα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό», επεσήμανε.

    Σε παρατήρηση ότι με την αναφορά στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων κάθε άλλο παρά «κατσαδιάζεται η Τουρκία», ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «νομίζω ότι είναι υπερβολική αυτή η τοποθέτηση». Πρόσθεσε ότι μια απλή ανάγνωση της δήλωσης του ιδίου «βγάζουμε και το συμπέρασμα σε ό,τι αφορά το θέμα».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει σχέση αυτό που σημειώνεται στην έκθεση προόδου για τα απτά βήματα που χρειάζεται να κάνει η Τουρκία. Επανέλαβε ότι το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή τη δήλωση - τοποθέτηση, είναι ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση, στο παρασκήνιο, ζητά, πχ, απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε στους δημοσιογράφους ότι γνωρίζουν ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης γίνεται μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας είναι κυπριακή «και αυτό, όχι γιατί δεν έχει ρόλο να διαδραματίσει η Τουρκία.

    Αυτό γίνεται γιατί εμείς θέλουμε να έχουμε μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της, Ε/κ και Τ/κ. Ταυτόχρονα, υποδεικνύονται και οι ευθύνες που έχει η Τουρκία ως κατοχική δύναμη να συνδράμει τη λύση του Κυπριακού, πρώτα από όλα να στηρίξει την τ/κ κοινότητα στη διαπραγμάτευση για να κατατίθενται λογικές θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θέσεις που να εναρμονίζονται με το στόχο και τη βάση λύσης έτσι όπως την έχουμε συναποφασίσει μεταξύ μας οι δύο κοινότητες, από το 1977 και την έχουν επαναβεβαιώσει και πρόσφατα οι δύο ηγέτες μεταξύ τους για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι τις ολοκληρωμένες θέσεις μας ως κυβέρνηση, ως χώρα μέλος της ΕΕ, θα τις καταθέσουμε στο πιο αρμόδιο σώμα σε ό,τι αφορά την πρόοδο ή μη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο. Και είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο να κρίνει σε πιο σημείο βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φύγει το κυπριακό από την Επιτροπή Διεύρυνσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Διεύθυνση αυτή παρακολουθεί το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Είναι γνωστή η θέση μας σε ό,τι αφορά το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο κυπριακό επειδή ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος της ΕΕ, ότι το θέμα θα πρέπει να απασχολεί, κατά συγκεκριμένο τρόπο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε τη συνέχιση της τουρκικής κατοχής της Κύπρου ως «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας μας που απειλεί την ίδια την επιβίωσή της», σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού με τις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως μπορεί μεν «να υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού το ζήτημα, ωστόσο, είναι ο καθένας που πάει στη διαπραγμάτευση να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ιστορίας που υπάρχει σε αυτό τον τόπο και να ανταποκριθεί και στην ανάγκη που υπάρχει για να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού με σωστό περιεχόμενο που να τερματίζει την κατοχή και που να επανενώνει την Κύπρο».

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Για πρώτη φορά στην Κύπρο θα συνευρεθούν από τις 16 ως τις 18 Νοεμβρίου, θρησκευτικοί ηγέτες, Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργοί και πολιτικές προσωπικότητες στη Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη: Ο Πολιτισμός της Ειρήνης: Θρησκείες και Πολιτισμοί σε Διάλογο, αναζητώντας την ειρήνη από όλο τον κόσμο.

    Τη συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στο διάλογο για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τα σύνορα της ειρήνης, θα παρακολουθήσουν, επίσης, λαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και δημοσιογράφοι από Διεθνή ΜΜΕ. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο Πρόεδρος της Μάλτας, ο Πρόεδρος της Αλβανίας και ο Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Θα παρευρεθούν, επίσης, εφτά Υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, άλλες πολιτικές προσωπικότητες, καθώς και πέραν των χιλίων μελών της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου. Το συνέδριο θα καλύψουν 12 διεθνή πρακτορεία και μεγάλες εφημερίδες και κανάλια.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` είπε πως κάθε χρόνο η Καθολική Εκκλησία με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου διοργανώνουν ένα συνέδριο για την ειρήνη, στο οποίο εμπλέκονται όλες οι θρησκείες, ``γιατί πιστεύουν ότι οι θρησκείες διαδραματίζουν ένα θετικό ρόλο όσον αφορά την ειρήνη``. Επίσης, συνέχισε, στα συνέδρια αυτά καλούν και τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, προκαθημένους Εκκλησιών, τους επικεφαλής των άλλων θρησκειών, ``ούτως ώστε να διαδραματίσουν και ένα θετικό ρόλο για την ειρήνη του κόσμου``. Η προσπάθεια μας είναι αυτές τις ημέρες να φύγουν αρκετά μηνύματα από το συνέδριο προς όλο τον κόσμο για την ειρήνη τόσο στην Κύπρο, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθεσε.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ

    Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην αιγοπροβατοτροφία και την οικονομία της Κύπρου γενικότερα, από ενδεχόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφάλειας Τροφίμων για απαγόρευση της εξαγωγής ζώων, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από κοπάδια μολυσμένα με την τρομώδη νόσο συζητήθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο Γεωργίας.

    Το θέμα της τρομώδους νόσου εξετάστηκε ενόψει και της δημοσίευσης της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία θεωρεί ότι η χρήση γάλακτος από μολυσμένα κοπάδια ή ακόμα και των γαλακτοκομικών προϊόντων τους δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς επίσης ενόψει και της επικείμενης δημοσίευσης της γνωμοδότησης από το Γαλλικό Γραφείο Ασφάλειας Υγείας και Υγείας των Ζώων (AFSSA), το οποίο υποστηρίζει ότι από τη χρήση γάλακτος από μολυσμένα αιγοπρόβατα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας και στον άνθρωπο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 November 2008 - 18:29:22 UTC