Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
  • [04] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΩΣΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Στο τέλος της μέρας φαίνεται ότι η Τουρκία δεν εργάζεται για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά για λύση δυο κρατών και συνομοσπονδία δυο κρατών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ΓΓ του ΑΚΕΛ σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στη Λευκωσία.

    Ανέφερε παράλληλα πως η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να πείσει τη διεθνή κοινότητα «ότι υπάρχουν δυο λαοί στην Κύπρο αντί δυο κοινότητες είναι εκ του πονηρού» και αυτό γίνεται όπως εξήγησε «γιατί οι λαοί έχουν με βάση τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ίδρυσης κράτους».

    «Αυτοί δημιούργησαν το αποσχιστικό μόρφωμα και θέλουν να δημιουργήσουν και την οντότητα η οποία να δικαιολογεί ακριβώς την ύπαρξη τάχατες δεύτερου κράτους, του ψευδοκράτους» πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «θλίψη» για την ομιλία του Τ/κ ηγέτη στους εορτασμούς της ίδρυσης του ψευδοκράτους στην οποία ο Τ/κ ηγέτης «ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το ψευδοκράτος ιδρύθηκε ως απόδειξη της θέλησης των Τ/κ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». «Δηλαδή ο Στρατηγός Εβρέν και το δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας το 1983 άλλη έγνοια δεν είχαν από το πώς η Κύπρος θα γίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος σε όσους εκφράζουν απαισιοδοξία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων είπε «δεν θέλω να χύνω νερό στο μύλο εκείνων οι οποίοι εκφράζουν απαισιοδοξία ή αν θέλετε εξωθούν το λαό σε απαισιοδοξία» προσθέτοντας πως «ο τρόπος που ορισμένοι μιλούν για αδιέξοδα από τώρα είναι σαν να εύχονται να έχουμε αδιέξοδα». «Θέλω να απαντήσω πολύ σταράτα» είπε, «εμείς επιδιώκουμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποφύγουμε αδιέξοδα» και επεσήμανε πως στόχος δεν είναι απλά να μπει η Τουρκία στη γωνιά αλλά «η λύτρωση του λαού μας από την κατοχή, η λύση του Κυπριακού, μια λύση δίκαιη υπό τις συνθήκες, λειτουργική και βιώσιμη».

    Σημειώνοντας πως ο διάλογος δεν έχει άλλη εναλλακτική επιλογή από τη λύση του Κυπριακού, τόνισε πως «όσες φορές εδώ και 60 χρόνια στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου έχουν δοκιμαστεί άλλοι δρόμοι δυστυχώς είναι τότε που υπήρξαν αδιέξοδα, και πολύ σοβαρά τα οποία έθεσαν την αρνητική σφραγίδα τους στις τύχες αυτού του λαού, Ε/κ και Τ/κ».

    [02] ΥΠΕΞ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη σε μία λύση του Κυπριακού που να συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, που να βασίζεται σε ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, με την ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα διασφαλισμένη, αποτελούμενο από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράνομη αυτή πράξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, η οποία με τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας ως νομικά άκυρη και ζήτησε την άμεση ανάκληση της``, αναφέρει.

    Προσθέτει ότι ``από το 1983 και εντεύθεν, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Αγκυρας και της υποτελούς στην Τουρκία τοπικής διοίκησης των κατεχομένων, καμία χώρα, πλην της κατοχικής δύναμης, δεν αναγνωρίζει την παράνομη οντότητα, σε πλήρη συμμόρφωση με τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε μιαν περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, κατόπιν πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας επιβεβαιώνουν ότι στόχος της τουρκικής πλευράς εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι η αναβάθμιση της παράνομης οντότητας στα κατεχόμενα και η υπονόμευση των προσπαθειών πραγματικής επανένωσης``, επισημαίνει.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

    Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας παραμένουν υγιή, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Οικονομικών, στο Δελτίο Οικονομικής Ανασκόπησης Οκτωβρίου Νοεμβρίου 2008, που έδωσε στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι λόγω της επιδείνωσης, κατά τους τελευταίους μήνες, του εξωτερικού περιβάλλοντος, ``οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία πιθανό να είναι περιορισμένες, όχι όμως αμελητέες, ιδιαίτερα λόγω ενδεχόμενης επιβράδυνσης στο τομέα των κατασκευών και του τουρισμού``.

    Στο Δελτίο Οικονομικής Ανασκόπησης, το οποίο ετοιμάζεται και δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση και αναλύει την τρέχουσα κατάσταση της διεθνούς και κυπριακής οικονομίας, τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, και τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο 2008-2012, αναφέρεται ότι, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται πώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 3% περίπου το 2009 και 3,5% το 2010, από 3,75% το 2008.

    Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ``η επίδοση αυτή θα είναι σημαντική, λαμβανομένης υπόψη της ύφεσης που αναμένεται να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση`` και σημειώνει πώς οι κίνδυνοι, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αυτές για ανάπτυξη, είναι ``καθαρά προς τα κάτω, ιδιαίτερα για το 2009``.

    [04] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΩΣΙΑ

    Το έκτακτο σχέδιο οικονομικής δράσης των 52 εκατομμυρίων ευρώ είναι μια σημαντική ένεση, η οποία θα τονώσει την κυπριακή οικονομία, επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Ημερίδας ``Η παγκόσμια οικονομική κρίση: το τέλος της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης;``, που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου ΠΕΟ.

    Ερωτηθείς για την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Ρωσία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι στη Ρωσία θα γίνουν πάρα πολύ σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επαφές.

    «Η Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της Κύπρου. Νοιώθουμε ότι οι σχέσεις αυτές θα ενδυναμωθούν περαιτέρω με την επίσκεψη του Προέδρου. Είμαι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σταδιακά θα επιλυθούν», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 15 November 2008 - 12:29:24 UTC