Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΛΕΜΕΣΟΣ - JUNIOR EUROVISION ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    «Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η Τουρκία να θέλει λύση στο Κυπριακό. Το μεγάλο ζητούμενο και θα έλεγα το καθοριστικό ερωτηματικό είναι ποια λύση θέλει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Είχε κληθεί να σχολιάσει τη συνέντευξη του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ στον «Πολίτη» και τοποθετήθηκε ειδικότερα στη δήλωση του τελευταίου ότι έχει την εντύπωση ότι η Τουρκία θέλει λύση στο Κυπριακό.

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι θα πρέπει να αποδείξει η Τουρκία ότι θέλει, επιδιώκει και εργάζεται για μια λύση, έτσι όπως περιγράφεται τόσο από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 77-79 μεταξύ των δύο κοινοτήτων όσο και από τα ψηφίσματα για την Κύπρο του ΟΗΕ, που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού.

    Πρόσθεσε ότι εδώ είναι το ζητούμενο και εξέφρασε λύπη αφού, ανέφερε, «ακόμα δεν έχουμε δει αυτή τη διάθεση και αυτή τη θέληση από μέρους της Τουρκίας».

    Για «του λόγου του αληθές» αναφέρθηκε στο πρόσφατο επεισόδιο με την παρενόχληση πλοίου που έκανε έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου από τουρκικό πολεμικό σκάφος, το οποίο προκάλεσε και τα διαβήματα της Κυβέρνηση προς τον ΟΗΕ και προς άλλους οργανισμούς.

    «Δεν είναι σωστή συμπεριφορά ενός κράτους που θέλει να συμβάλει στην επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος, που θα βοηθήσει στην ειρήνευση ολόκληρης της πολύπαθης περιοχής της ανατολικής μεσογείου» είπε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η Τουρκία έκανε διαβήματα προς την Ρωσία λόγω της υπογραφής της πολιτικής διακήρυξης Ρωσίας Κύπρου, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο έγιναν τα όποια διαβήματα.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι γνωστές οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς και της ίδιας της Τουρκίας όσο και της τ/κ ηγεσίας. Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα, όπως κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, να συνάπτει και να αναπτύσσει διεθνείς σχέσεις και να υπογράφει συμφωνίες.

    Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς αλλά πρέπει να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και αυτό κάνει ο Πρόεδρος μέσα από την ανάπτυξη έντονης διεθνούς δραστηριότητας.

    «Αλλωστε τα όσα έχουμε υπογράψει με την Ρωσική Ομοσπονδία και ειδικά η πολιτική διακήρυξη που αναφέρεται στο Κυπριακό δεν βλάπτει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας. Οταν εργάζεσαι και όταν ενισχύεις τη θέση αρχών στο Κυπριακό για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο ώστε οι Κύπριοι Ε/κ και Τ/κ να είναι αφέντες στον τόπο τους. πως γίνεται να παραβλάπτεις τα συμφέροντα άλλων;», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Συμπλήρωσε ότι η ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό λογικά θα πρέπει να υπηρετεί και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας, κάτι που θα πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία και επιτέλους να συνεργαστεί και να συνδράμει εποικοδομητικά σε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού πρώτιστα.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑ

    Με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια μεταφέρθηκε από ιδιωτική κλινική στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν.

    Στον Τάσσο Παπαδόπουλο χορηγήθηκε η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή και η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε βελτίωση.

    Το ενδεχόμενο μετάβασής του στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις θα επανεκτιμηθεί.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Jandrokovic έφθασε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 23 και 25 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Μάρκου Κυπριανού.

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, ο κ. Jandrokovic θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν. Ο κ. Jandrokovic θα έχει, επίσης, συνάντηση με τα μέλη του Κροατικού αποσπάσματος της UNFICYP.

    [04] ΛΕΜΕΣΟΣ - JUNIOR EUROVISION ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗΣ

    H Γεωργία με το συγκρότημα Bzikebi και το τραγούδι Bzzzz!, είναι ο νικητής του 6ου Διαγωνισμού Τραγουδιού Junior Eurovision, που διεξήχθη στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού», στη Λεμεσό.

    Τα τρία 10χρονα παιδιά, Giorgi, Mariam και Mariam, πήραν την πρώτη θέση με 154 βαθμούς, 19 περισσότερους από την Ουκρανία, ενώ τρίτη κατετάγη η Λιθουανία με 103 βαθμούς.

    Η Κύπρος με τις Έλενα Μαννούρη και Χάρις Σάββα και το τραγούδι «Γιούπι Για» πήραν την 10η θέση με 46 βαθμούς.

    Το αποτέλεσμα έκρινε κατά 50% η ψήφος κριτικών επιτροπών και κατά 50% η τηλεψηφοφορία από όλη την Ευρώπη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στην UNICEF.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 23 November 2008 - 14:29:22 UTC