Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    ``Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών και θα ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς, χωρίς να δέχεται τον οποιονδήποτε περιορισμό από οπουδήποτε``.

    Αυτό διεμήνυσε από την Αθήνα, προς κάθε κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας, που ενημερώθηκε όπως είπε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την πρόοδο του Κυπριακού, είπε ότι η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας καθώς και οι εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

    Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τόσο οι κατ ιδίαν συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Παπούλια, όσο και με τις αντιπροσωπείες, έγιναν μέσα σε κλίμα εγκάρδιο και αδελφικό και τόνισε πως ``η σχέση μου με τον Πρόεδρο Παπούλια, αλλά και οι σχέσεις της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδελφικές, είναι αγαστές, είναι σχέσεις αλληλοενημέρωσης και εκατέρωθεν αλληλεγγύης``.

    ``Εργαζόμαστε ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός της δράσης μας στο κυπριακό πρόβλημα, μέσα στις ιδιόμορφες, ενδιαφέρουσες και δύσκολες συνθήκες που διερχόμαστε``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εξήγησε :``Ιδιόμορφες και ενδιαφέρουσες γιατί μετά τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει έχει τερματιστεί το αδιέξοδο``.

    Ανέφερε ότι άρχισε συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, έχοντας καθορίσει τη βάση πάνω στην οποία θα διερευνηθεί συμφωνία για λύση στο Κυπριακό.

    ``Μιλούμε για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ``, και για λύση η οποία ``θα οδηγήσει σε ένα κράτος, ομοσπονδιακό, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ``μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία`` και σημείωσε ότι η άποψη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι διαφορετική.

    ``Μιλούν για δύο κράτη που θα συνομολογήσουν έναν νέο συνεταιρισμό. Αυτή η θέση απορρίπτεται. Δύο πολιτείες θα δημιουργηθούν, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και τονίζω, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνήσουν για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Τότε θα εμφανιστούν οι δύο πολιτείες, οι οποίες θα συναποτελούν τα συστατικά μέρη της ομοσπονδίας. Μετά την υπογραφή λύσης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων``, είπε ο κ. Χριστόφιας

    Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά: ``Είμαστε χτίστες, όχι χαλαστές, αλλά την ίδια ώρα επαγρυπνούμε υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και ασφαλώς και της Ελλάδας από τις επιβουλές του προκλητικού γείτονα``.

    Υπενθύμισε ότι η Κύπρος ``υποφέρει από την κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία και αυτή είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος, έστω και αν υπάρχει θέμα διακανονισμού των σχέσεων των δύο κοινοτήτων`` υπογραμμίζοντας πως ``η ουσία του Κυπριακού είναι η παραβίαση του διεθνούς νόμου, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό``.

    ``Θέλω να τονίσω ακόμη μια φορά και ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας``, κατέστησε σαφές ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι ``ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών και θα ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς, χωρίς να δέχεται τον οποιονδήποτε περιορισμό από οπουδήποτε``.

    Επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στο πρόσωπό του την ελληνική Κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό, τα πολιτικά κόμματα ``για την ανιδιοτελή, συνεχή, σταθερή συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα του κυπριακού λαού``.

    ``Εχουμε συμφωνήσει να συσφίξουμε ακόμη παραπάνω αυτή τη συνεργασία και αυτή τη σχέση`` είπε και πρόσθεσε ότι ``όπως ο Πρόεδρος έχει τονίσει, έχουμε διατρίψει και σε άλλα προβλήματα, ιδιαίτερα της γειτονιάς μας, όπως το Μεσανατολικό. Και βεβαίως έχουμε ταυτότητα απόψεων``.

    Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του ``για την εξέλιξη, το βάθεμα, τη διεύρυνση`` αυτών των σχέσεων, ``ιδιαίτερα μετά την ένταξη και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση``, εκτιμώντας ωστόσο πως ``πάντα υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και βαθέματος αυτών των σχέσεων και θα εργαζόμαστε ακούραστα σε αυτή την κατεύθυνση``.

    Ο κ. Παπούλιας είπε ότι είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ``ουσιαστικές και λεπτομερείς συνομιλίες για την πρόοδο του κυπριακού ζητήματος και για άλλα μεγάλα διεθνή θέματα της περιοχής, όπως το Μεσανατολικό``.

    ``Συζητήσαμε τη νέα φάση διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει`` είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ``δεν μπορώ να πω ότι η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας καθώς και οι εν γένει πρακτικές της, στην Ανατολική Μεσόγειο αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου, που έχει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία``.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε πως ``η βούληση της Κύπρου είναι δεδομένη, όπως μου την εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος για λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας καθώς και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ, για μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια``.

    Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ότι ``η λύση του κυπριακού προβλήματος προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία. Προϋποθέτει ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου. Αρχών που βρίσκονται στο κέντρο του αξιακού συστήματος της ΕΕ`` και πρόσθεσε ``θέλω να πιστεύω ότι αυτό αργά η γρήγορα θα συμβεί``.

    ``Ελπίζω για όλους τους εμπλεκόμενους λαούς να γίνει το ταχύτερο δυνατό`` είπε ο κ. Παπούλιας και παράλληλα χαιρέτισε ``την πρόοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας` λέγοντας πως ``η Κύπρος είναι σήμερα μέλος της ΕΕ, μέλος της ζώνης του ευρώ, χώρα με ακμαία οικονομία``.

    Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε πως η Κύπρος ``έχει ωφέλεια από την ευρωπαϊκή της ένταξη, αλλά και η Ευρώπη έχει ωφέλεια από μια Κύπρο μέλος της, που βρίσκεται γεωγραφικά στο στρατηγικό χώρο της Μέσης Ανατολής``.

    ``Λυπάμαι γιατί τα πλεονεκτήματα της ένταξης δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι της`` είπε ο κ. Παπούλιας και εξέφρασε την ελπίδα ``σύντομα να αποτελεί παρελθόν η εικόνα της Λευκωσίας ως της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης``.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και την Κύπρο και μάλιστα οι επιπτώσεις της είναι πιο ορατές στην πραγματική οικονομία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τρεις πρώην Υπουργοί, οι Μάκης Κεραυνός, Μιχάλης Σαρρής και Χριστόδουλος Χριστοδούλου, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για την παγκόσμια οικονομική κρίση στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Οικονομικής Διεύθυνσης, στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είπε ότι η κρίση έχει αρχίσει να αγγίζει την Κύπρο με μια διαφοροποίηση, όπως είπε, και εξήγησε ότι στην Αμερική και την Ευρώπη η κρίση άρχισε από το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ στην Κύπρο άρχισε από την πραγματική οικονομία. Οι τομείς που επηρεάζονται στην Κύπρο, είπε, είναι εκείνοι που κρατούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή οι κατασκευές, η ανάπτυξη γης, ο τουρισμός, τομείς οι οποίοι θα έχουν επιπτώσεις και στις υπηρεσίες εάν δεν ληφθούν κάποια μέτρα.

    Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι γενικά η παγκόσμια κρίση είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι πιστευόταν και η επίδρασή της στην κυπριακή οικονομία ιδιαίτερα το 2009, το 2010 και το 2011 θα είναι αρκετά σημαντική. Ωστόσο, συνέχισε, σε σχέση με την επίδραση στην ευρωζώνη και την Αμερική η Κύπρος θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

    Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι η διεθνής κρίση έχει «κτυπήσει καθυστερημένα την πόρτα της Κύπρου, αλλά τώρα έχει ήδη εισέλθει διά των πυλών μας στην Κύπρο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 November 2008 - 18:29:23 UTC