Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΓΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο. Για την πολιτική κατάσταση ο Μπαν Γκι-μουν αναφέρει ότι «συνολικά οι συνομιλίες προχωρούν καλά, με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν τις αντίστοιχες θέσεις τους και να εμπλέκονται μεταξύ τους κατά εποικοδομητικό και ανοιχτό τρόπο».

    Στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στο κυπριακό, ο Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνει ότι «στους τελευταίους έξι μήνες οι προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού εισήλθαν σε νέα φάση. Η απόφαση των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου να αρχίσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα ήταν ενθαρρυντική. Αντανακλούσε στο πολιτικό θάρρος, όραμα και δέσμευση τα οποία και οι δύο ηγέτες μοιράζονται».

    Ο ΓΓ σημειώνει πως αν και έγιναν μόλις τέσσερις επίσημες συναντήσεις από την έναρξη της διαδικασίας και δύο κοινά ανακοινωθέντα στις 23 Μαΐου και 1 Ιουλίου, «κατόρθωσαν να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο και όραμα για το τέρμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Συγχαίρω την πολιτική τους ηγεσία που έφερε τη διαδικασία στο σημείο αυτό και τους ενθαρρύνω να προωθήσουν τη διαδικασία προς τα εμπρός».

    «Τα θέματα που απομένουν είναι δύσκολα και διαφορές θα εμφανιστούν στην πορεία....» γι αυτό τονίζει ότι η διαδικασία «απαιτεί αποφασιστική και υπομονετική προσέγγιση. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο ηγέτες θα παραμείνουν εμπλεγμένοι μέσω των τακτικών τους συναντήσεων και δεσμευμένοι στο να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία».

    Αναφέρει πως το κοινό αυτό όραμα έχει καθοδηγήσει τις διαδικασίες, οι οποίες τη στιγμή αυτή εστιάζονται στη διανομή της εξουσίας μιας επανενωμένης Κύπρου.

    «Συνολικά εκτιμώ ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά, με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν τις αντίστοιχες θέσεις τους και να εμπλέκονται μεταξύ τους κατά εποικοδομητικό και ανοιχτό τρόπο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα μέρη συμφωνούν σε πολλές πτυχές, καθώς οι ευρέως καθιερωμένοι παράμετροι της λύσης είναι καλά γνωστές και ήδη κατανοητές απ αυτές. Ούτε ξεκινούν από την αρχή, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ενός σημαντικού όγκου εργασίας στον οποίο μπορούν να βασιστούν», αναφέρει.

    Παρά ταύτα, ο Μπαν Γκι-μουν θεωρεί τα θέματα που απομένουν δύσκολα και ότι είναι φυσικό διαφορές να εμφανιστούν στην πορεία.

    «Πολλά θέματα διαπλέκονται και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απομονωμένα, αλλά μάλλον ως περιοχές πιθανού συμβιβασμού. Η φύση λοιπόν της διαδικασίας «απαιτεί αποφασιστική και υπομονετική προσέγγιση. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο ηγέτες θα παραμείνουν εμπλεγμένοι μέσω των τακτικών τους συναντήσεων και δεσμευμένοι στο να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία».

    Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει κάτι που αναφέρει επανειλημμένα, ότι «μία επιπρόσθετη αιτίας αισιοδοξίας είναι η εξαίρετη προσωπική χημεία μεταξύ των δύο ηγετών. Η ευαισθησία τους για τις ανάγκες και τους πολιτικούς περιορισμούς ο ένας του άλλου είναι μοναδικά πλεονεκτήματα που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν μαζί προς τα εμπρός με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη. Εχουν επίσης μαζί πάρει την ιδιοκτησία και την πλήρη ευθύνη της διαδικασίας. Η πρόκληση ως εταίροι κι όχι ανταγωνιστές είναι να διατηρήσουν το μομέντουμ της διαδικασίας που ξεκίνησαν».

    Υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που θα προκύψει θα τεθεί προς έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα, τονίζει τη ζωτική σημασία που έχει τα μέρη να μη λησμονήσουν τις πολιτικές πτυχές της διαδικασίας.

    «Θα είναι αναγκαία γι αυτά να εξηγήσουν έμπρακτά στις αντίστοιχες κοινότητές τους το πόσο αναγκαίος είναι ο συμβιβασμός για να φτάσουν σε λύση. Και να εξηγήσουν και να προωθήσουν τα οφέλη μιας λύσης από την οποία κι οι δύο θα βγουν κερδισμένοι, είτε σε σχέση με τα οικονομικά, την πολιτική, την ασφάλεια κι άλλους τομείς. Αμοιβαία επίρριψη ευθυνών και διαπραγματεύσεις μέσω των μέσων ενημέρωσης επιδρούν αρνητικά σ αυτούς τους στόχους», σημειώνει.

    Ο ΓΓ επισημαίνει το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει στη διαδικασία αυτή η κοινωνία των πολιτών και καλεί τα μέρη να διευκολύνουν την ενεργό εμπλοκή της στο διάλογο για το μέλλον της χώρας τους.

    Ο κ. Μπαν καλωσορίζει σειρά συγκεκριμένων μέτρων που αποφασίστηκαν από τις τεχνικές επιτροπές, που τις χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτο σπάσιμο του αδιεξόδου», επισημαίνοντας ότι «η εφαρμογή τους όχι μόνο θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή πολλών Κυπρίων, αλλά επίσης θα ενθαρρύνει και θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη μεταξύ τους επαφή».

    «Γι αυτό, συνεχίζει, ενθαρρύνω τα μέρη να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό αυτά τα μέτρα, τα οποία και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικά στην οικοδόμηση δημόσιας υποστήριξης στη διαδικασία. Στο ίδιο μήκος κύματος, στρατιωτικά κι άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η διάνοιξη διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Λιμνίτη, θα συμβάλουν τα μέγιστα σε μία βελτίωση της ατμόσφαιρας στη νήσο».

    Επισημαίνει επίσης ότι κατά την άποψή του «η εγκαθίδρυση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών ή άλλων παρομοίων δεσμών και επαφών θα επιδράσει θετικά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες. Οπως ανέφερε και στο παρελθόν, παρόμοιες επαφές θα εκκολάψουν αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και θα βοηθήσουν στη μείωση του αισθήματος απομόνωσης που νιώθουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιπρόσθετα, μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών, όχι μόνο θα καταστήσει ευκολότερη την τελική επανένωση, αλλά επίσης και πιο πιθανή. Στο πλαίσιο μιας διεθνώς καθορισμένης ειρηνευτικής διαδικασίας, προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορούν μόνο να είναι αντιπαραγωγικές», αναφέρει.

    Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις αυτές καθ αυτές, ο ΓΓ διευκρινίζει ότι η προσέγγιση που έχει γίνει δεκτή μέχρι σήμερα είναι να καταγραφεί και να τεθεί στο πλάι ό,τι συμφωνείται από τις πλευρές, να καταγραφούν και να διαπραγματευτούν οι επιλογές όπου διαφωνούν και να τεθούν στο περιθώριο τα θέματα που είναι δύσκολο στη φάση αυτή να ξεπεραστούν. Καθώς οι διαπραγματεύσεις εντείνονται στους επόμενους μήνες, η ανάγκη της ορθολογιστικής οργάνωσης της διαδικασίας ώστε να αποφέρει αποτελέσματα μέσω μιας αφιερωμένης (αποκλειστικής) δομής υποστήριξης προς τους ηγέτες θα καταστεί μεγαλύτερη. Οι αντιπρόσωποι κι οι ομάδες εργασίας μπορούν να διαδραματίσουν χρήσιμο ρόλο στο να το προωθήσουν κατά δυναμικό και διαδραστικό τρόπο, κάτω από την καθοδήγηση των ηγετών».

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει πως η υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία παραμένει αταλάντευτη, υπό την καθοδήγηση του ειδικού συμβούλου του, Αλεξάντερ Ντάουνερ. «Συνοδεύοντας τα μέρη σ αυτή την πορεία, ο ρόλος είναι να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε την διαδικασία που είναι ιδιοκτησία των Κυπρίων, όπως απαιτείται. Σ αυτό, τονίζει, δεν πρόκειται να φεισθώ προσπαθειών. Είμαι επίσης πλήρως προετοιμασμένος, αν τα μέρη το ζητήσουν, να προσφέρω ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια».

    Καταλήγοντας, αναφέρει πως «εν τη απουσία συνολικής διευθέτησης, πιστεύω ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει ζωτικό ρόλο στη νήσο, τόσο ως σταθεροποιητικός παράγοντας επί του εδάφους, όσο και ως πηγή κριτικής υποστήριξης της αποστολής των καλών του υπηρεσιών» και γι αυτό εισηγείται την ανανέωση της θητείας της για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 15ην Ιουνίου 2009.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΓΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    Από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα πάσχει ο τέως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Στο ιατρικό ανακοινωθέν, που διάβασε το απόγευμα στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής της ΜΕΘ Θεόδωρος Κυπριανού, αναφέρεται ότι «με τις απεικονιστικές και ιστολογικές εξετάσεις έχει διαγνωστεί μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονος».

    Όπως πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού «για την αντιμετώπιση του χορηγείται η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή σε συνεργασία με τους θεράποντες ογκολόγους και άλλες ιατρικές ειδικότητες». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος διακομίστηκε στις 22 Νοεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, θα παραμείνει στη ΜΕΘ μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της θεραπευτικής αγωγής.

    «Ο κ. Παπαδόπουλος είναι ενήμερος της διάγνωσης και αντιμετωπίζει το όλο πρόβλημα της υγείας του με θάρρος και ηρεμία», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση των μελών της Βρετανικής Επιτροπής ``Φίλοι της Κύπρου`` και για τη δράση που αναπτύσσουν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την υπόθεση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, σε συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπία της Βρετανικής Επιτροπής, με επικεφαλής το Λόρδο Robin Corbett. Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν τα μέλη της Επιτροπής, Βουλευτές κ.κ. Andrew Dismore, Andy Love, o Λόρδος Alf Dubs και η Βαρόνη Angela Harris.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Καρογιάν, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι η πλευρά μας προσέρχεται στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων εθνών. Η λύση, ανέφερε ο κ. Καρογιάν, θα πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένει σε απαράδεκτες απόψεις. Σημείωσε ότι το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα, στην οποία θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα. Από βρετανικής πλευράς, τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση λύσης.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Κύπρος είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της παιδείας και των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό υπογράμμισε ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πολιτισμού και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Jan Figel, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Λευκωσία. «Η Κύπρος είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο κ. Figel υπογραμμίζοντας πως δεν το λέει αυτό επειδή βρίσκεται για επίσκεψη στην Κύπρο. «Εάν δούμε τους πέντε κύριους στόχους της ΕΕ, η Κύπρος, μέσα σε επτά χρόνια, από το 2000-2007, ήταν η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα ανάμεσα στις 27, εκπληρώνοντας αυτούς τους πέντε καθορισμένους στόχους», είπε.

    Αναλύοντας τα επιτεύγματα της Κύπρου στον τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως ένας από του στόχους της ΕΕ είναι να μειώσει στο 10%, μέχρι το 2010, τον ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο και είναι μεταξύ 18-24 χρόνων. Ο μέσος όρος του ποσοστού αυτού στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν το 2007 στο 15,2%, ενώ στην Κύπρο στο 12,6%, σε σύγκριση με το 18,5% που ήταν το 2000. Οσον αφορά στο ποσοστό των νέων (20-24) που ολοκληρώνουν την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το 2010 να φθάσει στο 85%. Μέχρι το 2007, το ποσοστό αυτό για τις 27 χώρες της ΕΕ ήταν στο 78,1%, ενώ η Κύπρος πέτυχε το στόχο της ΕΕ, με 85,5%.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου δήλωσε πως τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο Επίτροπος δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ότι οι επιδόσεις της κυπριακής εκπαίδευσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και πως έχουν ξεπεράσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες του Υπουργείου στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο κ. Δημητρίου είπε πως πρώτος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων, η πρώτη φάση του οποίου, όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι σύντομα αναμένει να του παραδοθεί και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 December 2008 - 20:29:24 UTC