Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • [04] ΥΠΕΣ ΚΥΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΜΑΛΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΛΑΤ

    O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς που δεν έχει σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι εάν οι θέσεις της τ/κ πλευράς υπηρετούν τον στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα και να αποδώσουν καρπούς.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, ότι οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επέμβουν για την εξεύρεση τελικής λύσης στο Κυπριακό και ότι κάποτε νοιώθει απογοητευμένος από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η διαδικασία βρίσκεται στα χέρια των δύο κοινοτήτων και των ηγετών των δύο κοινοτήτων και είναι δική τους ευθύνη να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση και να έχουμε πρόοδο``.

    ``Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι όσο θα θέλαμε να ήμασταν, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, παρότι εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμφανιζόμαστε με απόλυτα λογικές θέσεις και θέσεις που υπηρετούν το στόχο που έχουμε συμφωνήσει μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δηλαδή για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα ομοσπονδιακό κράτος``, που να έχει ``μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``εάν οι θέσεις και της άλλης πλευράς εναρμονίζονται και υπηρετούν αυτόν τον στόχο, τότε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προχωρούν σήμερα και να έχουμε πολύ περισσότερα αποτελέσματα από ό,τι, μέχρι σήμερα, έχουμε``.

    ``Από εκεί και πέρα, να καλούμε άλλους να μας βοηθήσουν για να βρούμε λύση, θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε και τα ανάλογα μηνύματα από το παρελθόν και με δοτές λύσεις και με επιδιαιτησίες που είχαμε, και τα αποτελέσματα που είχαμε από αυτές τις διαδικασίες``, σημείωσε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ``η διαδικασία είναι στα χέρια των Κυπρίων και θα πρέπει να συμπεριφερθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φτάσουμε σε λύση``, προσθέτοντας ότι ``δεν είναι από δική μας υπαιτιότητα που δεν έχουμε αυτή την πρόοδο που θα θέλαμε να είχαμε``.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος με σημερινή γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι «με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία προς Κύριον του αειμνήστου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλεξίου».

    Προσθέτει ότι «ο αοίδιμος Πατριάρχης Αλέξιος υπήρξε πιστός και ειλικρινής φίλος της Κύπρου και θερμός υποστηρικτής των δικαίων του λαού μας».

    «Εργάσθηκε, επίσης, συνειδητά για την πνευματική πρόοδο της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, αλλά και για την ενότητα της καθόλου Ορθοδοξίας», σημειώνει.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

    Η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη είναι σταθερή, είπε σήμερα σε δηλώσεις του ο θεράπων ιατρός του κ. Κληρίδη, Δρ. Ιωσήφ Κάσιος.

    Ο κ. Κάσιος είπε ακόμα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης είναι αρκετά ευδιάθετος «και αυτή τη στιγμή που μιλούμε η κατάσταση της υγείας του είναι πάρα πολύ καλή».

    Συνεχίζοντας είπε ότι η χειρουργική επέμβαση αριστερού ισχίου στην οποία ήταν προγραμματισμένο να υποβληθεί σήμερα στις 14:00 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, έχει αναβληθεί εν ενθέτω χρόνο.

    «Το τι θα γίνει, θα το αποφασίσουμε εντός των προσεχών ημερών», είπε ο Δρ. Κάσιος.

    Ανέφερε ακόμα ότι τις πρωινές ώρες υπήρξε μια απροσδόκητη επιπλοκή η οποία έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

    [04] ΥΠΕΣ ΚΥΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΜΑΛΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Κύπρος-Ιταλία-Μάλτα και Ελλάδα συναντώνται στην Κύπρο στις 18-19 Δεκεμβρίου, σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Εσωτερικών για την διατύπωση κοινού εγγράφου σε σχέση με την διαμόρφωση της πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο στο πλαίσιο της ΕΕ ενώ αρχές Ιανουαρίου σε συνάντηση Υπουργών Εσωτερικών της Ενωσης στην Ρώμη, θα επιδιωχθεί η οριστική κατάληξη για την κατάθεση κοινών θέσεων από τις χώρες αυτές, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι πρόσφατα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλες, σε συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών της Κύπρου-Ιταλίας-Μάλτας και Ελλάδας συζητήθηκε το θέμα μιας πιο στενής συνεργασίας.

    ``Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση κοινών θέσεων. Είμαστε οι χώρες που δεχόμαστε τα πιο ισχυρά ρεύματα των μεταναστών με πάρα πολλά προβλήματα και γι αυτό έχουμε ορίσει στις 18 με 19 Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην Κύπρο``, σημείωσε.

    Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ``η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα που διαφωνούσε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά με το θετικό πνεύμα της γαλλικής προεδρίας κατορθώσαμε να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση``.

    Η συμβιβαστική πρόταση, συνέχισε, συμπυκνώνεται στο ότι ``θα πρέπει να υπάρξει πιο ισομερής καταμερισμός των βαρών ιδιαίτερα από τα κράτη μέλη όπως είναι οι μεσογειακές χώρες - Κύπρος, Μάλτα, Ελλάδα - που δέχονται ισχυρά ρεύματα μεταναστών, στο πλαίσιο αλληλεγγύης των άλλων κρατών μελών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 12:29:28 UTC