Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΑ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι πρώτοι μήνες των απευθείας διαπραγματεύσεων δεν δικαιώνουν, μέχρι τώρα, τις δικές μας τουλάχιστον προσδοκίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, στη Δερύνεια.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας και είναι πρόωρο να καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, εντούτοις δεν μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι όσο θα θέλαμε από την πορεία των διαπραγματεύσεων».

    «Και δεν είναι μόνο εμείς που νιώθουμε έτσι. Το ίδιο νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, που σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες μετρήσεις, νιώθει απαισιόδοξη για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό είναι αρνητική εξέλιξη. Δεν υπάρχει χειρότερος σύμβουλος στις προσπάθειες επίλυσης ενός δύσκολου προβλήματος, όπως είναι το Κυπριακό, από την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία», υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οπως υπογράμμισε «κατηγορηματικά απορρίπτουμε λύσεις που επιβάλλουν την παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα μας ή την κηδεμόνευση των Κυπρίων από ξένες χώρες, όσο κοντινές και αν είναι αυτές στη μια ή την άλλη κοινότητα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως δεν απογοητευόμαστε και «δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες για λύση. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προσηλωμένοι στο όραμα της επανένωσης του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της κοινής μας πατρίδας», ανέφερε.

    Αλλωστε, πρόσθεσε, «εμείς είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Προερχόμαστε από ένα κίνημα που πάντοτε έδινε αγώνες και θυσίες για το καλό όλων των Κυπρίων ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία ή τη γλώσσα τους. Προερχόμαστε από ένα κίνημα που ποτέ δεν έβλαψε κανένα και με μεγάλη ανιδιοτέλεια και ηρωισμό αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε τη φιλία, τη συνεργασία, τη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    «Αντλώντας δύναμη από την ιστορία και τις παραδόσεις αυτού του κινήματος, εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής πατρίδας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια ομοσπονδία, η οποία ναι μεν θα παραχωρεί ευρεία αυτονομία στις δύο κοινότητες και στις δύο ομόσπονδες πολιτείες, αλλά ταυτόχρονα θα προνοεί για ένα κράτος το οποίο θα έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    «Σε αυτό το ομοσπονδιακό κοινό κράτος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες θα είναι κατοχυρωμένες για ολόκληρο το λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», ανέφερε.

    Σημείωσε πως «η φιλοσοφία μας στηρίζεται στη θέση ότι στο κοινό κράτος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θα γίνεται απολύτως σεβαστή η διαφορετικότητα, η εθνική και η πολιτιστική ταυτότητα των δύο κοινοτήτων. Παράλληλα, στο κοινό κράτος θα καλλιεργούνται και θα στηρίζονται τα κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία που έχουν διαμορφωθεί στην κουλτούρα, αλλά και στη συνείδηση των Κυπρίων».

    «Στοιχεία τα οποία διαμορφώθηκαν σαν αποτέλεσμα της αρμονικής συμβίωσης αιώνων σε τούτο το μικρό νησί της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.

    Εμείς, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «χωρίς να ισοπεδώνουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας, δίνουμε έμφαση σε αυτά που μας ενώνουν. Και μας ενώνουν πολλά. Εχουμε την άποψη ότι ο συνεχής υπερτονισμός του δικοινοτισμού και της διζωνικότητας δεν είναι καθόλου βοηθητικός. Αντίθετα! Αυτός ο υπερτονισμός οδηγεί σε συνειρμούς για προσπάθειες που, πιθανόν να προέρχονται απ έξω και οι οποίες στοχεύουν σε λύση συνομοσπονδίας. Δυστυχώς, κάποτε τέτοιες θέσεις εμφανίζονται και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «σε ανάλογους συνειρμούς οδηγεί και η συνεχής αναφορά, δυστυχώς, και από τον κ. Ταλάτ, για ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι πάνω σε αυτή τη θέση, περί δήθεν ύπαρξης δύο λαών στην Κύπρο, στήριζε ο κ. Ντενκτάς τη διχοτομική του πολιτική για δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο», παρατήρησε.

    Οπως είπε, η θέση για ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο «δεν συγκρούεται μόνο με την ιστορική πραγματικότητα. Συγκρούεται με τις συμφωνίες που ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα ενιαίο, δικοινοτικό κράτος. Συγκρούεται με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις θέσεις και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας που μιλούν για ένα κράτος με ένα λαό στην Κύπρο, που αποτελείται από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή».

    «Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιχειρείται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας στην Κύπρο με την επιμονή για δύο λαούς. Οι λαοί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Η υιοθέτηση αυτής της θέσης παραπέμπει στην υλοποίηση του στόχου για δύο κράτη. Εμείς, δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε τη συνομοσπονδία, ούτε ασφαλώς τη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Είναι καταστροφή για την πατρίδα και το λαό μας και τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κατηγορηματικά, υπογράμμισε, απορρίπτουμε λύσεις που επιβάλλουν την παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα μας ή την κηδεμόνευση των Κυπρίων από ξένες χώρες, όσο κοντινές και αν είναι αυτές στη μια ή την άλλη κοινότητα.

    «Είναι πεποίθησή μας ότι εμείς οι Κύπριοι δεν πρέπει να αφήνουμε τη δική μας τύχη στα χέρια άλλων. Αρκετά υποφέραμε από δοτές λύσεις. Εμείς οι Κύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη δική μας τύχη. Αυτό το καθήκον είναι στα χέρια των ηγετών των δύο κοινοτήτων και οφείλουμε να το φέρουμε σε πέρας», είπε.

    «Αυτό το βαρύ, αλλά και ζωτικό για το μέλλον του λαού μας, καθήκον μπορούμε να το εκπληρώσουμε αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατατίθενται θέσεις λογικές. Θέσεις που να εκφράζουν και να υπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας και όχι των όποιων ξένων. Θέσεις που να εναρμονίζονται με τα όσα έχουμε συμφωνήσει οι δύο κοινότητες, είτε πιο παλιά στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και `79, είτε και πιο πρόσφατα στις συναντήσεις μας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην προπαρασκευαστική περίοδο πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΑ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

    Θετική εικόνα για τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στη Λευκωσία έδωσε, ενημερώνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Σύμφωνα με κύκλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κινήθηκε στην ενημέρωσή του στην κατεύθυνση της έκθεσης του Μπαν Γκι-μουν. Αναφέρθηκε θετικά στο κλίμα που υπάρχει στην Κύπρο και στους δύο ηγέτες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πρόωρη η εξαγωγή συμπερασμάτων.

    Ο κ. Ζεριχούν έκανε έκκληση στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν οικονομικά τις προσπάθειες αποναρκοθέτησης, ενώ αναφέρθηκε στα εμπόδια που εγείρουν οι τουρκικές δυνάμεις στο έργο των ειρηνευτών στην Καρπασία και τα Βαρώσια, όπως και στα εμπόδια από τους Τουρκοκύπριους σε ορισμένες διαβάσεις, όπου ειρηνευτές αναμένουν πολλές ώρες χωρίς λόγο, ενώ αναφέρθηκε και στο Λιμνίτη. Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη του Σ.Α. ήταν εντόνως υποστηρικτικά στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και των εκπροσώπων τους. Χαιρέτισαν τις επισημάνσεις της έκθεσης για τη θετική ατμόσφαιρα στην Κύπρο και εκφράστηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της διαδικασίας.

    Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτημά μας, διπλωμάτης μονίμου μέλους του Σ.Α., σε σχέση με τους ρυθμούς της διαδικασίας, όλοι αναγνωρίζουν πως χρειάζεται ακόμη χρόνος για να φανεί πώς βαδίζει η διαδικασία. Ωστόσο τα μέλη χαιρέτισαν την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής των ομάδων εργασίας. Τα μέλη του Σ.Α. χαιρέτισαν τις επισημάνσεις της έκθεσης ότι η διαδικασία είναι ιδιοκτησία των ίδιων των Κυπρίων και ο ρόλος του ΟΗΕ είναι υποστηρικτικός. Ενα μόνιμο μέλος του Σ.Α. (η Γαλλία) κι ένα μη μόνιμο (το Βιετνάμ) αναφέρθηκαν στις τουρκικές προκλήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Χωρίς να κατονομάσουν την Τουρκία, εξέφρασαν ανησυχία για τις προκλήσεις κι ευχήθηκαν να μην επαναληφθούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 20:29:22 UTC