Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣτΕ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι όσο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χειρίζεται τα του Κυπριακού άγαρμπα, χωρίς να σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία και τη βάση πάνω στην οποία μπορεί και θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, δεν κερδίζει τίποτα.

    Πρόσθεσε επίσης πως εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να το παίζει σκληρός και αδιάλλακτος είναι δικαίωμα του και σημείωσε πως το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι με τη στάση του Τ/κ ηγέτη δεν προωθείται η λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος μάλιστα έχει θέσει θέμα πολιτικής ισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ενώ έχει ζητήσει να υπάρξει ίση εκπροσώπηση Ε/κ και Τ/κ στις προσεχείς ευρωεκλογές.

    «Δεν έχω συγκεκριμένη πληροφόρηση για το τι πιθανόν να έθεσε στις επαφές του ο κ. Ταλάτ. Εγώ ένα πράγμα θα πω, ότι όσο ο κ. Ταλάτ χειρίζεται τα πράγματα άγαρμπα, χωρίς να σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της ΕΕ, χωρίς να σέβεται τη βάση πάνω στην οποία μπορεί και θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό δεν κερδίζει τίποτε» είπε.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Ταλάτ «το μόνο που κερδίζει είναι, από πλευράς του κ. Μπαρόζο και των άλλων συνομιλητών του, συγκράτηση περισσότερο από πλευράς τους και περισσότερη συμπάθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Επειδή δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο δεν θέλω να το σχολιάσω», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και σημείωσε πως «οι εντυπώσεις που δημιουργεί (ο κ. Ταλάτ) δεν είναι καλές εντυπώσεις ούτε για τον εαυτό του ούτε για την κοινότητα του».

    Δίνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την ομιλία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Ταλάτ «παρελθοντολόγησε, ήταν επιεικώς απαράδεκτος σε αυτά τα οποία έχει καταθέσει εκεί και τα σχόλια από όλα τα μέλη της Συνέλευσης, ακόμα και από βουλευτές που θεωρούνται φίλοι της Τουρκίας, δεν ήταν θετικά για τον κ. Ταλάτ και για την υπόθεση που νομίζει ότι προωθεί με αυτό τον τρόπο»

    Εμείς, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «θέλουμε να βλέπουμε μπροστά. Παρακάλεσα τον κ. Ταλάτ, του έκανα έκκληση να βλέπουμε μπροστά, να είναι δημιουργικός όπως είμαστε και εμείς δημιουργικοί, διότι δεν τον θεωρώ εχθρό ή αντίπαλο με τον οποίο θα κονταροχτυπηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πάμε «υποτίθεται να λύσουμε το Κυπριακό ως συμπατριώτες που εκπροσωπούμε τις δύο κοινότητες, τις βασικότερες κοινότητες αυτού του τόπου» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως εάν ο κ. Ταλάτ «θέλει να το παίζει σκληρός και αδιάλλακτος είναι δικαίωμα του. Το πρόβλημα που εγώ έχω είναι ότι δεν προωθείται η λύση στο κυπριακό πρόβλημα που είναι και η προσδοκία και η ευχή και η επιθυμία του κάθε έντιμου Κυπρίου που ζει σε αυτό τον τόπο αλλά και στο εξωτερικό, είτε είναι Ε/κ είτε είναι Τ/κ».

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ------------------------------ Αναφερόμενος στην επίσκεψή στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο «είναι θέματα τα οποία έχουν αρχίσει και γίνεται μια προσπάθεια να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν».

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το θέμα της ενέργειας, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τα μέτρα τα οποία έχει με βάση και το προηγούμενο Συμβούλιο προωθήσει η Επιτροπή, και θέματα άμυνας και ασφάλειας.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Φθάνει την Πέμπτη το πρωί στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα παρίσταται στη συνάντηση των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Τρίτη.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Χοζέ Ντίαζ, ο κ. Ντάουνερ θα έχει την Πέμπτη γεύμα εργασίας με τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου ενώ την Παρασκευή το βράδυ θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣτΕ - ΚΥΠΡΟΣ

    Φθάνει στην Κύπρο για επαφές την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Thomas Hammarberg για συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να παρουσιάσει την έκθεσή του η οποία βασίζεται στις διαπιστώσεις του πρόσφατου ταξιδίου του στην Κύπρο.

    Ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι ο Επίτροπος θα έχει συνάντηση την Παρασκευή το πρωί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Κύπρο Χρυσοστομίδη. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Hammarberg θα παρουσιάσει έκθεσή για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο. Θα μεταβεί επίσης στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 December 2008 - 18:29:24 UTC