Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΗΔΕΙΑ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ

  • [01] ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

    Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου του Β πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου της Μαρωνίτικης Κοινότητας της Κύπρου, Ιωσήφ Αντωνίου Σουέϊφ.

    Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή ενθρόνισης ο νέος Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών εξέφρασε ειδικές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή.

    Οπως είπε ο Μαρωνίτης Αρχιεπίσκοπος «μεταφράζω την παρουσία σας σε αυτή την τελετή ως μια εκδήλωση τιμής προς την Μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου καθώς και σε εμένα τον ίδιο, για αυτό και εκφράζω σε όλους εσάς το βαθύ μου σεβασμό».

    Ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών εξέφρασε «ειδική εκτίμηση και ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μαρωνίτικης κοινότητας».

    Σημείωσε ``ότι αυτό είναι απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος για την κοινότητά μας``.

    Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών, είπε ότι «είμαι βαθιά συγκινημένος από την εδώ σας παρουσία και την αδελφική πρωτοβουλία που λάβατε να μου στείλετε ξεχωριστές ευχές την ημέρα ακριβώς, της επίσημης εκλογής μου» ως νέου Αρχιεπισκόπου της Μαρωνίτικης κοινότητας της Κύπρου.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών εξέφρασε την ευχή και προσευχήθηκε να επιλυθεί σύντομα το κυπριακό πρόβλημα και οι Μαρωνίτες πρόσφυγες να επιστρέψουν στα χωριά και τις περιουσίες τους που βρίσκονται υπό την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων από την εισβολή της Τουρκίας στο νησί του 1974.

    «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ότι το κυπριακό πρόβλημα σύντομα θα επιλυθεί και οι άνθρωποί μας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, στα δικά τους σπίτια, στις δικές τους εκκλησίες στον Κορμακίτη, στον Ασώματο, στην Αγία Μαρίνα και στην Καρπασία».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες που ακόμα ζουν στα χωριά τους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου λέγοντας ότι «θαυμάζω την πίστη και το κουράγιο αυτών των ανθρώπων που ακόμα παραμένουν εκεί`` και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους και συχνά θα τους επισκέπτεται.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών συνέχισε αναφέροντας ότι η Κύπρος έχει μια πολύ πλούσια κληρονομιά και αποστολική παράδοση.

    Χαρακτηριστικά είπε ότι η Κύπρος είναι ένα νησί με πλούσια πνευματική ιστορία, γεγονός που της επιτρέπει, όπως είπε, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

    «Προσβλέπω στην ειλικρινή και στενή συνεργασία για το καλό της κοινότητάς μου και το σύνολο αυτού του υπέροχου νησιού», είπε ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών.

    Εν συνεχεία μίλησε στην ελληνική γλώσσα και είπε «αγαπητοί μου ιερείς, σεβαστές αδελφές και αγαπητά μου τέκνα. Η Ειρήνη του Χριστού είναι μαζί σας``.

    ``Η Ειρήνη του αναστημένου Χριστού να είναι μαζί σας, είναι η Ειρήνη του Λόγου που έγινε σάρκα και κατοίκησε ανάμεσά μας, είναι η Ειρήνη του Εμμανουήλ που μετάφερε τον κόσμο από το σκοτάδι στο φως και από το θάνατο στη ζωή», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών.

    Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου των Μαρωνιτών είναι πράγματι μια ξεχωριστή στιγμή για την μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στον τέως Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών, Πέτρο Τζεμαγιέλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι έχει υπηρετήσει είκοσι χρόνια πολύ ευσυνείδητα και με πολύ αγάπη την μαρωνίτικη κοινότητα και το ποίμνιό του και αποχωρεί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τώρα έχει εκλεγεί και ενθρονίζεται νέος Αρχιεπίσκοπος ο οποίος ``είμαι σίγουρος ότι θα επιδείξει τον ίδιο ζήλο, την ίδια αυταπάρνηση προς την μαρωνίτικη κοινότητα για πάρα πολλά χρόνια γιατί είναι και νέος στην ηλικία``.

    Θερμά ευχαρίστησε τον τέως Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών για την φιλία που του χάρισε όλα αυτά τα χρόνια και για την στενή συνεργασία στην υπηρεσία της μαρωνίτικης κοινότητας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αγάπη συγχαίρει τον νέο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών στον οποίο ευχήθηκε ``ειλικρινά κάθε καλό, καρποφόρα υπηρεσία στο ανώτατο αξίωμα της μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου``.

    Διαβεβαίωσε τον νέο επικεφαλής της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου, ότι η συνεργασία τους θα είναι στενή και καθημερινή.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ένεκα και της κομματικής του ιδεολογίας και του χαρακτήρα του, δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους στην βάση εθνολογικών ακόμα και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

    ``Είναι στον ίδιο Θεό και στον ίδιο Χριστό που πιστεύουμε``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε ότι κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών και Λατίνων, ``για να μην χάσουμε την ταυτότητά μας διότι αυτός ο κίνδυνος πραγματικά υπάρχει``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να φτάσει η ευλογημένη ώρα να επιστρέψουν και οι Μαρωνίτες στα σπίτια, στις περιουσίες και στα χωριά τους μαζί με τους υπόλοιπους συμπατριώτες και συνεπαρχιώτες τους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι το σημερινό μήνυμα είναι μήνυμα ενότητας, ``μήνυμα της μαρωνίτικης κοινότητας της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, μήνυμα ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και μήνυμα ενότητας της Αρμένικης και της κοινότητας των Λατίνων καθώς και μήνυμα αγάπης συναδέλφωσης και ενότητας και με την τ/κ κοινότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας χωρίς εμπάθειες, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εκλελεγμένων ανθρώπων της πολιτείας να χειριστούν το πρόβλημά μας και να στηρίζουμε τις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων ούτως ώστε να απαλλαγεί ο τόπος μας από την κατοχή, να επανενώσουμε πατρίδα και το λαό της γιατί αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός αξίζει πραγματικά καλύτερης τύχης, όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Απευθυνόμενος προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών τον διαβεβαίωσε ότι ``στο πρόσωπό μας θα βρείτε ένα φίλο και συμπαραστάτη, όπως όλοι οι αρχιερείς και οι ιερείς της μαρωνίτικης Εκκλησίας έχουν εμάς συμπαραστάτη τους``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διεξάγουμε κοινό αγώνα, αγώνα σωτηρίας της πατρίδας μας και ``είμαι σίγουρος ότι θα έρθει η ώρα αυτή η σωτηρία να γίνει πραγματικότητα``.

    Για τα Χριστούγεννα που σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι γιορτή αγάπης , συναδέλφωσης, για αυτό και ``απευθύνω τις θερμές μου ευχές σε όλους και όλες για Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Ετος``.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β δίνοντας αναμνηστικό δώρο στον νέο Μαρωνίτη Αρχιεπίσκοπο συνεχάρη τους αδελφούς Μαρωνίτες που στο πρόσωπο του νέου Αρχιεπίσκοπου ``βρήκαν ένα πατέρα, αδελφό και φίλο``.

    Δήλωσε σίγουρος ότι με πολλή αγάπη ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα υπηρετήσει το ποίμνιό του για να προσφέρει με αυτό τον τρόπο υπηρεσίες στον Θεό και το ποίμνιό του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον νέο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών Κύπρου, ότι πρέπει να γνωρίζει πως η Εκκλησία της Κύπρου όσο και ο ίδιος προσωπικά και οι άλλοι αρχιερείς της αυτοκέφαλης κυπριακής Εκκλησίας θα τον δέχονται με χαρά ``και θα είμεθα στη διάθεσή σας``.

    Πρόσθεσε ότι ``η συνεργασία μας είναι δεδομένη και θα χαιρόμαστε να σας βλέπουμε τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρο όσο και στις άλλες Μητροπόλεις``.

    «Να είστε σίγουροι ότι η παρουσία σας κοντά μας θα μας προκαλέσει ιδιαίτερη χαρά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

    Καταλήγοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχήθηκε στον νέο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών της Κύπρου, όπως ο Θεός του δίνει χρόνια πολλά και δύναμη για να υπηρετεί και τον Θεό και τον άνθρωπο.

    Αναμνηστικό δώρο στον νέο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών της Κύπρου προσέφερε και ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.

    Εξάλλου, ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντώνης Χατζηρούσος χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ιστορική για την Μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου.

    Είπε ότι η παρουσία στη τελετή του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμάται τα μέγιστα από όλους.

    Ο κ. Χατζηρούσος είπε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει πάντοτε να έχει υπόψη του ότι η μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου στηρίζει τις προσπάθειες για επανένωση της νήσου.

    Καλωσορίζοντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών της Κύπρου τον συνεχάρη για την ενθρόνισή του σημειώνοντας ότι "η συμπαράστασή μας θα είναι αμέριστη".

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χατζηρούσος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαρωνίτικη κοινότητα εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

    Σημείωσε ότι οι Μαρωνίτες πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηρούσος, ευχαρίστησε τον τέως Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών για την μεγάλη του προσφορά στην Μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα σε ένα αρχικό στάδιο της διαδικασίας για το Κυπριακό, εντούτοις δεν μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι στο βαθμό που θα θέλαμε, δήλωσε από το βήμα του Εκτακτου Παγκύπριου Οργανωτικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για αλλαγή της πολιτικής της.

    Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, ανέφερε ότι στις συναντήσεις που είχε με τον κ. Ταλάτ το καλοκαίρι ξεκαθαρίστηκε η βάση των συνομιλιών, η οποία είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

    Στόχος των συνομιλιών, ανέφερε, είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η λύση θα προνοεί για ένα κράτος στην Κύπρο με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων το ενιαίο κράτος θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό με κεντρικά όργανα, τα οποία θα διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών. Αποτέλεσμα της συμφωνίας θα είναι οι δύο συνιστώσες πολιτείες της Ομοσπονδίας να έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες και ευρεία αυτονομία», διευκρίνισε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΗΔΕΙΑ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ

    Οι θυσίες των παιδιών του λαού μας για τη δημοκρατία και την ελευθερία θα δικαιωθούν πλήρως αν τελικά καταφέρουμε με τους αγώνες και τις προσπάθειές μας να λύσουμε το Κυπριακό, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας στην επικήδειο ομιλία του στην κηδεία του εφέδρου στρατιώτη Ειρηναίου Λουκά του Αντωνίου.

    «Σύραμε τα βήματά μας με βαριά καρδιά και συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα και Αγίας Φωτεινής, στο Συνοικισμό Κολοσσίου, για να αποτίσουμε τον ύστατο φόρο τιμής και να εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας σ έναν εκ των Ηρώων αγωνιστών και υπερασπιστών της Κυπριακής Ελευθερίας. Στο γενναίο και άξιο τέκνο της Πατρίδας μας, τον Εφεδρο Στρατιώτη Πυροβολικού Ειρηναίο Λουκά, που θυσιάστηκε στις άνισες και προδομένες μάχες απέναντι στις καταθλιπτικά υπέρτερες ορδές του τουρκικού Αττίλα το ζοφερό εκείνο καλοκαίρι του 74», είπε.

    Ο κ. Παπακώστας είπε ότι τριάντα τέσσερα χρόνια μετά ενταφιάζουμε ακόμα λείψανα νεκρών της κυπριακής τραγωδίας και πρόσθεσε ότι «αυτό το γεγονός και μόνο δείχνει πως οι πληγές παραμένουν ανοικτές και αιμορραγούν». Η ταυτοποίηση των λειψάνων των πεσόντων του 74 με την επιστημονική μέθοδο του DNA, υπό την αιγίδα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, συνέχισε, θέτει μεν τέρμα σε μια σκληρή αβεβαιότητα, αλλά από την άλλη η ταυτοποίηση ξυπνά και θύμησες οδυνηρές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 December 2008 - 14:29:49 UTC