Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΚΕΡΥΝΕΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να περνά ελεγχόμενα απλός κόσμος από τα Κόκκινα, αλλά δεν θα αποδεχθεί να γίνεται ανεφοδιασμός των κατοχικών στρατευμάτων με καύσιμα, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει την προϋπόθεση διέλευσης στα Κόκκινα που θέτει ο κατοχικός ηγέτης για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 35ου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο θέμα είπε πως ``επειδή ο κ. Ταλάτ μίλησε για τον Λιμνίτη, με υποχρεώνει να αποκαταστήσω την αλήθεια πάνω σε ορισμένα ζητήματα``.

    Κατ αρχήν για το άνοιγμα του Λιμνίτη, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στα αρχικά στάδια έθεσε η τ/κ πλευρά όρο να ανοίξει η διέλευση των Τ/κ προς την Πύλα, ``πράγμα, το οποίο ήταν απαράδεκτο και από πολιτικής και στρατιωτικής πλευράς``.

    ``Πύλα και κατεχόμενα σημαίνει επαφή με τη νεκρή ζώνη χωρίς τη δυνατότητα των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν οποιονδήποτε έλεγχο και χωρίς τη δυνατότητα της ε/κ πλευράς να ασκήσει οποιονδήποτε έλεγχο``, σημείωσε.

    Αρα κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα έκανε την Πύλα ξέφραγο αμπέλι. ``Νομίζω το έκαναν ξεκάθαρο και τα Ηνωμένα Εθνη στην τ/κ πλευρά, οπότε αναθεώρησαν εκείνη τη θέση και έθεσαν την άποψη ανταλλαγής του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη με διέλευση προς τα Κόκκινα.

    Ο κυπριακός λαός, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει να γνωρίζει ότι τα Κόκκινα είναι θύλακας στρατιωτικός αποκλειστικά. ``Δεν υπάρχουν πολίτες στα Κόκκινα. Στα αρχικά στάδια επειδή ζητούσαν διέλευση συγγενών είπαμε ότι το συζητάμε. Αργότερα έγινε λόγος και για ανεφοδιασμό. Δεν απορρίψαμε την περίπτωση να περνά κάποιος κόσμος, ελεγχόμενα βέβαια, αλλά όταν έρχεται η άλλη πλευρά και σου ζητά να κάμνει ανεφοδιασμό με βενζίνη τα στρατεύματα τα κατοχικά, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να το αποδεχτεί αυτό το πράγμα``, πρόσθεσε.

    ``Αρα ο κ. Ταλάτ λέει τη μισή αλήθεια. Η ολοκληρωμένη αλήθεια είναι ότι σιγά-σιγά και σταδιακά φθάσαμε μέχρι τον ανεφοδιασμό σε βενζίνη. Δεν υπάρχουν πολίτες όπως είπα και η βενζίνη θα χρησιμοποιηθεί από τα τουρκικά στρατεύματα. Θα ανεφοδιάζουμε και τουρκικά στρατεύματα τώρα με την δική μας συγκατάθεση;``, συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ``σίγουρα οι εκκρεμότητες δεν οφείλονται σε εμάς``.

    ``Εάν δεν οφείλονται στον τουρκικό στρατό και οφείλονται στον κ. Ταλάτ ακόμη χειρότερα. Κατά συνέπεια νομίζω πιο φειδωλές τοποθετήσεις δεν βλάπτουν``, συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ότι η απαιτούμενη ταχύτητα στις συνομιλίες θα μπορούσε να επιτευχθεί αν συζητούσαν πάνω σε ένα σχέδιο όπως το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

    ``Θέλω να αποφύγω τη δημοσιοσχετίστικη τοποθέτηση και αυτό ο κ. Ταλάτ το κάνει συνεχώς παρόλο που έχουμε συμφωνήσει ότι αυτά θα αποφεύγονται. Ο κυπριακός λαός έχει απορρίψει το σχέδιο, του το έχω υποδείξει τόσες πλείστες φορές, με καταπληκτική πλειοψηφία``.

    Κατά συνέπεια, συνέχισε, η επάνοδος συνεχώς σε αυτό το μοτίβο δεν εξυπηρετεί τίποτα.

    ``Νομίζω ότι πρέπει να κρίνουμε εαυτούς από κοινού ακριβώς για την πορεία των συνομιλιών και την ταχύτητα τους στη βάση του περιεχομένου των θέσεων που καταθέτει η κάθε πλευρά στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού``, σημείωσε.

    Και λυπούμαι να παρατηρήσω, πρόσθεσε, ότι ``δεν είμαι ικανοποιημένος από τοποθετήσεις της άλλης πλευράς, αλλά λέω δεν απογοητεύομαι και λέω ότι θα συνεχίσω συγκρατημένα αισιόδοξος να εργάζομαι σκληρά ούτως ώστε αυτό που λέμε δίκαιη στις συνθήκες, βιώσιμη και λειτουργική λύση να γίνει ζωή και πράξη``.

    ``Χρειάζεται αλληλοκατανόηση και αντιλαμβάνεστε ότι από τα μηνύματα που στέλλω δεν την βρίσκω εγώ τουλάχιστο προσωπικά ικανοποιητική όση παρουσιάζεται στις συνομιλίες``, ανέφερε.

    Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα έκανε λόγο και για το πρόβλημα των εποίκων δηλώνοντας ότι αν θα προχωρήσουμε έτσι σε λίγα χρόνια θα είμαστε μειονότητα στο νησί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε:

    ``Αυτό λέω κι εγώ. Μειονότητα δεν θα είμαστε, αλλά το λιγότερο διχοτόμηση θα έχουμε. Αρα χρειάζεται σύνεση, πάλη, πειστικότητα στο διεθνή χώρο και λιγότερες ηρωικές εξάρσεις``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Νέο σχεδιασμό για τη σφαιρική βελτίωση του σωφρονιστικού ιδρύματος, καθώς και σχέδια για βελτίωση της λειτουργίας της Αστυνομίας, προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Λουκάς Λουκά.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως το πρωί της Δευτέρας θα μεταβεί στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για την πρώτη επίσημή του ενημέρωση.

    Αναφορικά με την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Λουκά υπενθύμισε τις δηλώσεις που έκανε στην πρώτη του επίσκεψη στο σωφρονιστικό ίδρυμα ότι ``οπωσδήποτε χρειάζονται αλλαγές, προσθήκες και ένας νέος σχεδιασμός``. Οι Κεντρικές Φυλακές ``πρέπει να είναι πραγματικά σωφρονιστικό ίδρυμα όχι ένας τόπος φύλαξης των καταδίκων``, ανέφερε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λουκά και πρόσθεσε: ``Ναι έχουμε προβλήματα για τα οποία έχουμε κάποιο σχεδιασμό και μακροχρόνιο και βραχυπρόθεσμο``.

    Αναφέρθηκε σε προβλήματα, όπως την έλλειψη προσωπικού, την υπολειτουργία των Φυλακών, λειτουργικά προβλήματα, τον υπερπληθυσμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που θα βελτιώσει τη λειτουργία των Φυλακών σιγά - σιγά, είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άμεσες λύσεις, όπως η αύξηση των δεσμοφυλάκων και των αξιωματικών.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί προώθησης ενός επιχειρησιακού επανασχεδιασμού της Αστυνομίας, ο κ. Λουκά είπε πως ``μελετώνται διάφορα σχέδια, ακόμη και τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και κανονισμών για να βελτιώσουμε γενικά τη λειτουργία της Αστυνομίας``. Πρόσθεσε, όμως, ότι «είναι λίγο πρόωρο να πω οτιδήποτε για αυτό το θέμα», καθώς θα πρέπει να μιλήσει με την ηγεσία της Αστυνομίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΚΕΡΥΝΕΙΑ

    Τα παιδιά και οι νέοι της Κύπρου, μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και να συνεχίσουν να αγωνίζονται ως την ώρα της δικαίωσης και της επιστροφής στη σκλαβωμένη Κερύνεια και σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης Κύπρου, είπε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου.

    Σε χαιρετισμό του, που διάβασε εκπρόσωπος του γραφείου του, σε εκδήλωση των Σχολικών Εφορειών πόλης και επαρχίας Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, είπε ότι με την εκδήλωση αυτή στέλνεται παντού το μήνυμα ότι ``εκτιμάται από την κοινωνία των Κερυνειωτών, αλλά και από ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, η εργατικότητα των νέων μας, η επιμέλεια και η υψηλή τους επίδοση στο σχολείο, όπως επίσης και η ενασχόλησή τους με άλλες υγιείς και ψυχωφελείς δραστηριότητες, οι οποίες ενδυναμώνουν το σώμα και καλλιεργούν την ψυχή των παιδιών και των νέων μας``.

    Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν και βραβεύτηκαν οι άριστοι απόφοιτοι των σχολών Μέσης Εκπαίδευσης και όσοι διακρίθηκαν σε άλλους τομείς, όπως είναι η μουσική, ο αθλητισμός κ.ά., κατά τη σχολική χρονιά 2007-2008, και κατάγονται από την Κερύνεια, τον Καραβά, τη Λάπηθο και τον Αγιο Αμβρόσιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 December 2008 - 12:29:21 UTC