Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ 2009
  • [02] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ 2009

    Με την ευχή όπως ``το 2009 να είναι το έτος της λύσης`` στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό πως ``η διχοτόμηση είναι καταστροφική για όλους`` και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με αποφασιστικότητα και συνέπεια για επίλυση του προβλήματος.

    Στο μήνυμά του με την ευκαιρία του νέου έτους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλεί την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συνεχίσει επίσης και να εντείνει τις προσπάθειες για ``την πολυπόθητη λύση, λύση συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή``.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας δεσμεύεται ότι θα συνεχισθεί με συνέπεια το έργο της υλοποίησης του κοινωνικού και οικονομικού προγράμματος της διακυβέρνησής του, με όραμα την ``οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας``.

    Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη γειτονική προς την Κύπρο Γάζα, ο Πρόεδρος δηλώνει στο μήνυμά του ότι, ``δίπλα μας, η πολεμική μηχανή του Ισραήλ ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας, κτυπά και δολοφονεί αδιάκριτα γυναικόπαιδα και αμάχους, φτάνοντας στα όρια της γενοκτονίας``.

    ``Ο κυπριακός λαός εκφράζει την αλληλεγγύη και υποστήριξή του στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης``, τονίζει ο κ. Χριστόφιας, καταδικάζοντας ταυτοχρόνως ``τους βομβαρδισμούς και τη δυσανάλογη βία που ασκείται`` από τους Ισραηλινούς.

    ``Καλούμε την Κυβέρνηση του Ισραήλ``, συνεχίζει ο Πρόεδρος, ``να τερματίσει το μακελειό, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το μήνυμά του, απευθύνει, με την ευκαιρία του νέου έτους, ``προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, θερμές και ειλικρινείς ευχές για κάθε καλό`` .

    ``Πρώτη και μέγιστη ευχή μας``, προσθέτει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι όπως ``το 2009 να είναι το έτος της λύσης, ο χρόνος του τερματισμού της κατοχής και του εποικισμού`` και ``της επανένωσης της χώρας και του λαού μας, στο πλαίσιο μιας ενωμένης διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Η λύση του Κυπριακού είναι το όραμα όλων μας``, τονίζει ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ``έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών για την εκπλήρωση αυτού του ευγενικού οράματος``.

    ``Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Η διχοτόμηση δεν βολεύει κανέναν, ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους. Η διχοτόμηση είναι καταστροφική για όλους``, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Για την εκπλήρωση αυτού του οράματος``, συνεχίζει, ``θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και συνέπεια στις αρχές λύσης του προβλήματος, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την προεδρία``.

    ``Τούτη την ώρα που βρισκόμαστε στην αφετηρία του 2009``, προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``μαζί με τις ευχές μου προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, καλώ την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συνεχίσουμε με πνεύμα καλής θέλησης και αλληλοκατανόησης και να εντείνουμε τις προσπάθειες για να επιτύχουμε την πολυπόθητη λύση``, λύση συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή``.

    Η λύση αυτή, όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας, πρέπει να είναι ``από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας και να τον καθιστά πραγματικό αφέντη στον τόπο του, όπως συμφωνήσαμε πλείστες τόσες φορές στο παρελθόν με τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτες των κομμάτων μας``.

    Η λύση αυτή, σύμφωνα με το μήνυμα του Προέδρου, πρέπει ``να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου``.

    ``Οι δυσκολίες που συναντούμε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού``, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``δεν πρέπει να οδηγούν στην απογοήτευση, ούτε και σε σκέψεις για τερματισμό των διαπραγματεύσεων``.

    ``Ας μην υποτιμούμε``, συνεχίζει, ``ό,τι με σκληρή προσπάθεια επιτύχαμε στη χρονιά που πέρασε. Επιτύχαμε, αφού επανακαθορίσαμε την ορθή βάση επίλυσης του Κυπριακού, να τερματίσουμε τη στασιμότητα και να επαναρχίσουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις``.

    ``Επιτύχαμε να αναζωογονήσουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό`` και ``να αναγεννήσουμε την ελπίδα στο λαό μας για τις προοπτικές επίτευξης λύσης``, δηλώνει ο κ. Χριστόφιας.

    ``Χρειάζεται``, προσθέτει, ``με ψυχραιμία και υπομονή να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες. Χρειάζεται με ενότητα, συλλογικότητα και σύμπνοια να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας, για μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για εμάς και τα παιδιά μας``.

    ``Μαζί με τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού``, δηλώνει ο Πρόεδρος, ``θα συνεχίσουμε με συνέπεια το έργο της υλοποίησης του κοινωνικού και οικονομικού προγράμματος της διακυβέρνησής μας``.

    ``Οραμά μας``, προσθέτει, ``είναι η οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας`` και ``η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους ευημερίας που θα ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες των πολιτών και έμπρακτα θα προωθεί την κοινωνική αλληλεγγύη``.

    Οπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος, ``σε αυτό το όραμα παραμένουμε σταθεροί και συνεπείς, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση``.

    Παρά το ότι ``η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση``, συνεχίζει ο κ. Χριστόφιας, ``εν τούτοις, δεν εφησυχάζουμε``, αλλά ``εφαρμόζουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που δεν θα αφήσουν την οικονομία μας αλώβητη, με στόχο να επιτύχουμε ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης και διατήρηση πλήρους απασχόλησης``.

    ``Στηρίζουμε την οικονομία, για να μπορούμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση του κοινωνικού μας προγράμματος`` και ``στηρίζουμε τον επιχειρηματικό κόσμο για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις``, δηλώνει ο κ. Χριστόφιας.

    ``Εμπρακτα, στηρίζουμε τον εργαζόμενο άνθρωπο και αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στους αναξιοπαθούντες, στους πολίτες που έχουν ανάγκη τη βοήθεια και τη φροντίδα της πολιτείας``, συνεχίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος.

    ``Στηρίζουμε τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων και τους διαβεβαιώνουμε ότι βρίσκονται πάντα στη σκέψη και στην έγνοια μας`` και ``με την ίδια ζέση θα συνεχίσουμε να προωθούμε τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας``, προσθέτει.

    ``Φιλοδοξία μας``, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``είναι να κάνουμε τομές επενδύοντας στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και στον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που αποτελούν χαίνουσα πληγή``.

    Αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά ενδονοσοκομειακής μόλυνσης των νεογέννητων παιδιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει πως ``το ψωμί εφέτος στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν θα είναι γλυκό. Εκφράζουμε``, συνεχίζει ``τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των νεογέννητων στις δύσκολες στιγμές που διέρχονται`` και ``ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση``.

    Ευχόμενος από ``τα βάθη της καρδιάς`` του, ``σε όλους και όλες υγεία, προκοπή και ευτυχία``, ο κ. Χριστόφιας δηλώνει ότι, μέσα στο 2008, έχει επιτευχθεί ``ένα αξιόλογο έργο`` και ``εκφράζω``, προσθέτει, ``την πεποίθηση ότι και στη νέα χρονιά μαζί θα συνεχίσουμε αυτό το αξιόλογο έργο προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας``.

    [02] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη του ευρώ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, ``λειτουργεί σήμερα σαν ασπίδα προστασίας έναντι των επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αναταραχής``. ``Πέραν του άμεσου αυτού χειροπιαστού οφέλους``, προσθέτει, ``το ευρώ παρέχει και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο σωστής αξιοποίησης των νέων προοπτικών που διανοίγονται για περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη``.

    Με την ευκαιρία συμπλήρωσης αύριο ενός έτους από την κυκλοφορία του ευρώ στην Κύπρο ως του νέου νομίσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι ``χρειάζεται απαραίτητα σταθερή προσήλωση σε ορθολογιστικές επιλογές και έγκαιρη χάραξη ρεαλιστικής στρατηγικής``. ``Με αυτό τον τρόπο``, τονίζει ο κ. Ορφανίδης, ``μπορούμε και οφείλουμε να δημιουργήσουμε μίαν ισχυρότερη και ευέλικτη οικονομία, μίαν οικονομία ικανή να αντεπεξέρχεται με επιτυχία στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που επικρατούν εντός της πανίσχυρης οικονομικής ζώνης του ευρώ``.

    Κλείνοντας ένα έτος ``από την ιστορική ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ``, ο κ. Ορφανίδης δηλώνει ότι ``η πορεία προς την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ απαίτησε την τροχιοδρόμηση πολλών εκσυγχρονιστικών αλλαγών που εναρμόνισαν τη χώρα μας με τις σύγχρονες οικονομικές αντιλήψεις και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα``. ``Η χάραξη στρατηγικής και η άσκηση συνετής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου``, συνεχίζει, ``είχε ως αποτέλεσμα τη νομισματική σταθερότητα μέσω της συναλλαγματικής σταθερότητας και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχή ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 31 December 2008 - 18:29:25 UTC