Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΙΖΑ
  • [02] ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ - ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ
  • [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΙΖΑ

    Την εκτίμηση ότι η προσέγγιση που παρουσιάζεται σήμερα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι διαφορετική από τη στάση που υπήρχε πριν την έναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε την Τετάρτη ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Μπράιζα, λέγοντας ότι υπάρχει μια αμυντική στάση, επιφυλακτικότητα από τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και της Αγκυρας.

    Σε δηλώσεις μετά που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Μπράιζα είπε ότι είχαν μια σε βάθος και εποικοδομητική συζήτησ με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Ο κ. Μπράιζα εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει κάποιος να είναι υπεραισιόδοξος» στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι εργάζεται στο Κυπριακό για πολλά χρόνια. «Ολες οι δέσμες ιδεών έχουν διερευνηθεί και εξεταστεί, και ορισμένες ιδέες έχουν συγκεντρωθεί για να προχωρήσει η διαδικασία», είπε.

    Ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ακούσει με μεγάλη λεπτομέρεια την φιλοσοφία της προσέγγισης του Προέδρου Χριστόφια και «την αφομοιώνω, την κωδικοποιώ και τη συζητώ με τον Πρέσβη (των ΗΠΑ) και προσβλέπω να ακούσω περισσότερα από τον κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ, πριν μεταβώ στο βορρά και να ακούσω τον κ. Ταλάτ και στη συνέχεια στην Αγκυρα για υποστήριξη των προσπαθειών των ηγετών και να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν την επικοινωνία, αν μπορούμε. Γι αυτό νιώθω θετικά μετά από αυτή τη συνάντηση», είπε.

    Ο κ. Μπράιζα είπε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει 100% τις προσπάθειες αλλά το ερώτημα είναι πόσο «ενεργά τις υποστηρίζουμε», προσθέτοντας ότι μπορούν να τις υποστηρίξουν ενεργά μόνο «αν επιθυμούν να το πράξουμε».

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα φέρει νέες πρωτοβουλίες ή ιδέες στη διαδικασία, ο κ. Μπράιζα είπε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος τι θα γίνει. «Σε έξι μέρες θα γνωρίζουμε περισσότερα όταν αναλάβει τα καθήκοντά του», είπε.

    «Οπως είπα και νωρίτερα, δεν εξαρτάται από μας να φέρουμε νέες ιδέες στη διαδικασία γιατί υπάρχουν ήδη πολλές ιδέες από τα άτομα που αφιέρωσαν τη ζωή τους πάνω στο Κυπριακό. Μπορούμε να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές να βρουν το κατάλληλο συνδυασμό ιδεών την κατάλληλη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπράιζα είπε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ο ίδιος θα απογίνει μετά την ορκωμοσία του κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι είναι δεσμευμένος να βοηθήσει για την ομαλότερη μετάβαση της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, μπορεί να αναθεωρήσει τις απόψεις του στο κατά πόσο ο κ. Ταλάτ έχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, ο κ. Μπράιζα είπε «η εκτίμηση για το περιθώριο διαπραγμάτευσης που έχει κάποιος είναι εντελώς υποκειμενική. Και το άτομο που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις έχει απόψεις που μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Απλά, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει περιθώριο και από τις δύο πλευρές. Η στάση (των ηγετών) είναι διαφορετική από τη στάση τους πριν τις 3 Σεπτεμβρίου ή πριν το Μάρτιο. Υπάρχει μια αμυντική στάση, επιφυλακτικότητα από τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένου και του κ. Ταλάτ και της Αγκυρας, αλλά πιστεύω ότι έχει περιθώριο να διαπραγματευτεί σοβαρά».

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ταλάτ δεν μπόρεσε να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση για το θέμα του Λιμνίτη παρά τις δεσμεύσεις του, λέγοντας ότι παρενέβη ο στρατός, ο κ. Μπράιζα είπε ότι εξαρτάται από τα προβλήματα που επιλέγει κανείς. «Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα πάνω στα θέματα τα οποία αναφέρετε, αλλά σε άλλα θέματα στις συνομιλίες, ορισμένα θέματα προχώρησαν λίγο», είπε ο κ. Μπράιζα.

    Καταλήγοντας, κάλεσε όλους να μην διαλέγουν το ένα ή το άλλο θέμα και να το χρησιμοποιούν ως μια εξέταση Λίτμους (Λυδία λίθος) για επιτυχία.

    [02] ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ - ΛΩΡΙΔΑ ΓΑΖΑΣ

    Αναχώρησε τελικά γύρω στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης για τη Λωρίδα της Γάζας, αποστολή των ακτιβιστών μεταφέροντας γιατρούς, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια. Το υπό ελληνική σημαία σκάφος «Αρίων» επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας στην Κύπρο ύστερα από τεχνικό πρόβλημα που σημειώθηκε τρεις ώρες μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Λάρνακας.

    Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 12 μέλη της αποστολής αποχώρησαν και δεν θα συνεχίσουν με τα υπόλοιπα μέλη το ταξίδι προς τη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα του ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρος Δρίτζας του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μέλος του πληρώματος και οι εκπρόσωποι των ξένων ΜΜΕ.

    [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Είκοσι χιλιάδες επιστολές σε νέους ψηφοφόρους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή θα το συμπληρώσουν μέχρι τον Ιούνιο που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές 2009, θα αποστείλει εντός των επόμενων ημερών το Υπουργείο Εσωτερικών, που ήδη μπαίνει πυρετωδώς στην προετοιμασία διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπεύθυνος Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, προσθέτοντας ότι επιστολές θα απευθυνθούν και στους πολίτες άλλων κρατών μελών που είχαν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο για σκοπούς δημοτικών και κοινοτικών εκλογών κατά πόσον επιθυμούν να ψηφίσουν Κύπριο ευρωβουλευτή, οπότε θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση.

    Η καινοτομία των ευρωεκλογών 2009 που είναι η λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικών φαίνεται προς το παρόν να είναι στον αέρα, δήλωσε ο κ. Δημητρίου.

    ``Παρόλο που υπάρχει η συναίνεση των κομμάτων στα πλαίσια των διαβουλεύσεων που είχαμε κάμει, για την ώρα το νομοσχέδιο δεν είναι ακόμα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για νομοτεχνικό έλεγχο και δυστυχώς τα πράγματα στενεύουν δεδομένου ότι μέχρι τις 2 Απριλίου θα πρέπει να δεχθούμε τις δηλώσεις όσων επιθυμούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα στο εξωτερικό``, πρόσθεσε.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    Απλοποίηση των εγγράφων που σχετίζονται με τις προσφορές για τα δημόσια έργα και καλύτερο συντονισμό με τους οργανισμούς κοινής ωφελείας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δημοσίων έργων, αποφάσισαν ο Υπουργός Οικονομικών και οι Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές των «παραγωγικών» Υπουργείων και Τμημάτων και των ημικρατικών οργανισμών, μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με θέμα την επίσπευση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

    Αποφασίστηκε ακόμη όπως δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα έργα σε μικρές κοινότητες τα οποία, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, κατ αναλογία δημιουργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συνάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τη Διεύθυνση του Τμήματος Πολεοδομίας «για να δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες», όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, «έτσι ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες πολεοδομικές άδειες για τα έργα αυτά όσο το δυνατό πιο γρήγορα» καθώς, όπως ανέφερε, φαίνεται ότι πολλά από τα μεγάλα έργα, όπως μαρίνες και οδικά έργα, τα οποία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, «καθυστερούν σε επίπεδο Πολεοδομίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 January 2009 - 14:29:16 UTC