Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΛΟΙΟ
  • [03] EE - ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - 20Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν προειδοποίησε σήμερα ότι «οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και ναυάγιο, με υπαιτιότητα, φυσικά, της τουρκικής πλευράς» αν η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών, σε μια συμφωνία χαλαρής συνομοσπονδίας, στην παρθενογένεση, στην παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων καθώς και σε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Αγκυρας.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του πολιτικού και συγγραφέα Λουκή Ακρίτα

    και άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την κατεχόμενη Μόρφου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις

    εξελίξεις» στις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αν

    και όπως είπε, «δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι». Ο κ. Καρογιάν είπε ότι παρά αυτά τα δεδομένα, «ευχόμαστε οι απευθείας διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία λύσης του κυπριακού προβλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

    «Αυτό είναι το καθήκον μας. Και αυτό πράττουμε», είπε ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε με σταθερότητα και συνέπεια σε αρχές, με πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης και με καλή θέληση», αναζητώντας λύση «που θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια γνήσια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «την ίδια στιγμή λέμε ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει η βούληση για λύση και η καλή θέληση της δικής μας πλευράς να βρουν ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά».

    Αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό πρόβλημα» ο κ. Καρογιάν τόνισε πως «απαιτούνται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση αλλά και σταθερότητα σε αρχές» όπως, επίσης, «απαιτούνται γερά νεύρα, υψηλές αντοχές και υψηλές αντιστάσεις, μαζί φυσικά, με συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι για έναν ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών».

    Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού ο οποίος ωστόσο δεν θα πρέπει να είναι ετεροβαρής αλλά αμοιβαίος».

    Κλείνοντας την αναφορά του για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο δρόμος για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν είναι εύκολος, ούτε ήταν ποτέ εύκολος και πάντοτε συναντούσαμε, και θα συναντούμε, δυσκολίες και προβλήματα τα οποία συνεχώς πρέπει να προσπαθούμε να τα ξεπερνούμε».

    «Αλλος τρόπος και άλλος δρόμος για να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού, εκτός εκείνου των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει. Όσο δύσκολος και αν είναι αυτός ο δρόμος και αυτός ο αγώνας, είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να αντέξουμε και να πετύχουμε», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Αναφερόμενος στον Λουκή Ακρίτα, είπε ότι «δυστυχώς, ο πρόωρος χαμός του σε ηλικία 57 χρονών, στέρησε την Κύπρο από ένα φλογερό αγωνιστή και σπουδαίο διανοητή και στοχαστή» το έργο του οποίου και η προσφορά του «έχουν διαχρονική αξία και τυγχάνουν αναγνώρισης και εκτίμησης τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «οι ιδέες, τα οράματα, οι αξίες και τα ιδανικά του αποτελούν αστείρευτες πηγές αγωνιστικότητας και διεκδικητικότητας και στους σημερινούς καιρούς που ο κυπριακός λαός αγωνίζεται για τη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων του».

    Καταλήγοντας ο κ. Καρογιάν είπε ότι «μνημονεύοντας και τιμώντας σήμερα τον Λουκή Ακρίτα καλούμαστε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στ αχνάρια των δικών του αγώνων και να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα του για μια ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο της δικαιοσύνης, της ευημερίας και της προόδου».

    Του μνημόσυνου προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, η κόρη του Λουκή Ακρίτα, Ελενα Ακρίτα, βουλευτές, οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης Μόρφου και πλήθος κόσμου.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΛΟΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις έτσι που να ξεπεραστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Κύπρο» το πρόβλημα του ελλιμενισμένου στο Λιμάνι Λεμεσού, πλοίου ρωσικών συμφερόντων, υπό κυπριακή σημαία, το οποίο φέρεται να μεταφέρει πυρομαχικά και στο οποίο έγινε νηοψία χωρίς να ανακοινωθεί οτιδήποτε.

    Μετά από το μνημόσυνο του πολιτικού και συγγραφέα εκ Μόρφου, Λουκή Ακρίτα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου στην Ανθούπολη, ο κ. Καρογιάν είπε πως «είμαστε βέβαιοι ότι γίνονται όλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς τις κατευθύνσεις εκεί όπου χρειάζεται να γίνουν».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «χρειάζεται λίγη υπομονή και επιδεξιότητα στους λεπτούς χειρισμούς που πρέπει να γίνουν».

    Όπως είπε ο κ. Καρογιάν «το θέμα είναι ένα πάρα πολύ λεπτό. Δεν χρειάζονται πολλές δηλώσεις, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, χρειάζονται ισορροπημένες και προσεκτικές κινήσεις έτσι που να ξεπεραστεί το θέμα με τον πλέον ανώδυνο τρόπο για την Κύπρο και τα συμφέροντά της».

    Για αυτό το λόγο, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «να μου επιτρέψετε να μην μπω ούτε σε λεπτομερή ανάλυση ποιο είναι το σωστό και αυτό που πρέπει να επιχειρηθεί».

    Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι «χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται επιδεξιότητα και χρειάζεται πολύ λεπτούς χειρισμούς, το όλο ζήτημα, και όσο πιο λίγα πράγματα λέμε δημόσια τόσο καλύτερα είναι».

    «Ξέρω ότι η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις και όχι μόνο η Κυβέρνηση και διάφοροι άλλοι προσπαθούν να βοηθήσουν έτσι που να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [03] EE - ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώθηκε να κινήσει διαδικασίες δέκα κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, επειδή δεν τηρούν το πρότυπο ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, που είναι γνωστά ως PM10 ή ΑΣ10.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, τα σωματίδια αυτά, με κύριες πηγές εκπομπών τη βιομηχανία, την οδική κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση, μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και πρόωρο θάνατο.

    Η Επιτροπή προβαίνει στην ενέργεια αυτή μετά την έναρξη ισχύος της νέας οδηγίας της ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, πέρυσι τον Ιούνιο, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να ζητούν, υπό όρους και για συγκεκριμένα τμήματα της επικράτειάς τους, περιορισμένη παράταση χρόνου για την τήρηση του προτύπου που ισχύει για τα PM10 από το 2005.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή, αφού προηγουμένως ζήτησε από τα κράτη μέλη, πέρυσι τον Ιούνιο, να της υποβάλουν πληροφορίες απέστειλε πρώτη προειδοποιητική επιστολή σε δέκα κράτη μέλη, τα οποία δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τις οριακές τιμές που ισχύουν για τα PM10 από την 1η Ιανουαρίου 2005.

    Πρόκειται για την Κύπρο, Εσθονία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπερβάσεις τις οποίες αφορούν οι εν λόγω επιστολές πλήττουν 83 εκατομ. ανθρώπους σε 132 διαφορετικές ζώνες ποιότητας του αέρα.

    [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - 20Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Με τρεις αναμετρήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η 20η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο, Αθλητική Ενωση Πάφου-Δόξα Κατωκοπιάς, ΑΕΚ-Απόλλωνας, και Ομόνοια-ΑΠΕΠ.

    Στο μεταξύ, μεγάλη νίκη πέτυχε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΑΠΟΕΛ στο Στάδιο «Τάσος Μάρκου» στο Παραλίμνι, αφού επικράτησε της ΕΝΠ με 1-0.

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε το Σάββατο το απόγευμα η Ανόρθωση, κερδίζοντας με 3-0 τον ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας.

    Νίκη που την ανέβασε στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, πέτυχε το Σάββατο το βράδυ η ΑΕΛ, η οποία επικράτησε με 2-0 του Εθνικού Αχνας στο Τσίρειο Στάδιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 1 February 2009 - 12:29:11 UTC