Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΠΛΟΙΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΤΣΕΧΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΡ ΓΚΑΛΑΓΚΟΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι δυο ηγέτες είχαν σήμερα μια ουσιαστική συζήτηση για το περιουσιακό, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε πως κατά τη συνάντηση οι δυο ηγέτες παρουσίασαν την αντίδραση και τις απόψεις της πλευράς τους στο τί έχει παρουσιάσει η άλλη πλευρά ως τις αρχές που πρέπει να καθοδηγούν τις συζητήσεις.

    ``Είχαν ένα καλό γύρο συζητήσεων, ουσιαστική συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν αυτές τις συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου``, είπε ο κ. Ζεριχούν.

    Πρόσθεσε πως στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, θα υπάρξει συνάντηση των συμβούλων των δυο ηγετών, του Γιώργου Ιακώβου και του Οζντίλ Ναμί, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους προς υποστήριξη των προσπαθειών των δυο ηγετών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    Ο κ. Ζεριχούν ανακοίνωσε επίσης πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα παρίσταται στην επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών, αφού θα φθάσει στο νησί το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου.

    [02] ΥΠΕΞ ΠΛΟΙΟ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δεχθεί πιέσεις ή υποδείξεις από οποιαδήποτε χώρα στην υπόθεση του υπό κυπριακή σημαία, ρωσικών συμφερόντων, πλοίου Monchegorsk, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το Λιμάνι της Λεμεσού.

    Αυτό διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Fatma Al Zahraa.

    «Οι επαφές μας με όλες τις ξένες Κυβερνήσεις, και οι δικές μου με τους συναδέλφους μου Υπουργούς Εξωτερικών ήταν πολλές», είπε ο κ. Κυπριανού και τόνισε: «Υπάρχουν εμπλεκόμενες χώρες, υπάρχουν και ενδιαφερόμενες χώρες. Γίνονται από όλους με πλήρη σεβασμό προς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει γίνει από κανέναν οποιαδήποτε πίεση ή παρέμβαση, όπως δημοσιεύεται. Είναι όλα μέσα στα θεμιτά πλαίσια των επαφών που έχουμε με ξένες Κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν ούτε και η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε την κατάσχεση του φορτίου του πλοίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας, υπογράμμισε πως «καμία Κυβέρνηση δεν είπε στην Κύπρο τι να κάνει, και καμία Κυβέρνηση δεν ζήτησε τίποτα περισσότερο από το να ακολουθηθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αυτό είναι σαφές για όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε επίσης έκκληση στα ΜΜΕ για αυτοσυγκράτηση, καθώς όπως είπε «σχεδόν όλα όσα γράφονται ή δημοσιεύονται είναι λανθασμένα».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΤΣΕΧΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ

    Την πεποίθηση ότι η θέση της τσεχικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι σε καμίαν περίπτωση ουδέτερη ή ανεξάρτητη, εξέφρασε ο Πρόεδρος του τσεχικού κοινοβουλίου, Μίροσλαβ Βλτσεκ, σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον αγωγό Ναμπούκο.

    ``Δεν έχουμε δώσει τη δυνατότητα που να επιτρέψει σε κανέναν να χρησιμοποιήσει εκβιασμούς για την προώθηση δικών του συμφερόντων``, δήλωσε ο κ. Βλτσεκ, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριο Καρογιάν, που επισκέπτεται επισήμως την Πράγα, κατόπιν πρόσκλησης του Τσέχου ομολόγου του.

    ``Εάν η Τουρκία, ουσιαστικά, έχει την εντύπωση ότι η προώθηση του θέματος του αγωγού Ναμπούκο θα γίνει εις βάρος της υποστήριξης της Τσεχίας προς την Κύπρο, αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμίαν περίπτωση``, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής της Τσεχίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα τηρήσει η χώρα του ίσες αποστάσεις ή θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία.

    ``Δεν νομίζω``, πρόσθεσε ο κ. Βλτσεκ, ``να έχει εξαχθεί με αυτό τον τρόπο το συμπέρασμα ότι θα επιτρέψουμε εμείς στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εκβιαστικά την προβολή θέσεων για αυτά τα θέματα`` και κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα γίνει ``σε καμίαν περίπτωση``.

    Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να πολιτεύεται, με ``μίαν πολιτική άτεγκτη``, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ``μία πολιτική επεκτατική και αδιάλλακτη, μία πολιτική που δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση αρχών και στη βάση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που πόρρω απέχει των ψηφισμάτων και των αρχών Διεθνούς Δικαίου``.

    ``Είναι για αυτό που και εμείς``, πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν, ``ζητήσαμε από την Τσεχία, ως μία σημαίνουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συμβάλει και αυτή περισσότερο προς την κατεύθυνση εξάσκησης πιέσεων προς την Τουρκία, έτσι που να εγκαταλείψει αυτήν τη στείρα και αδιέξοδη πολιτική, σε σχέση με το Κυπριακό``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΡ ΓΚΑΛΑΓΚΟΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ

    Ο Σωκράτης, η Μαρίνα και η Χαρά μπορούν να χαμογελάσουν ξανά, να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία και να έχουν μια φυσιολογική ζωή αποτελώντας τα πρώτα τρία παιδιά στα οποία διενεργήθηκαν εγχειρήσεις καρδιάς στην Κύπρο.

    Παράθυρο, λοιπόν, για την διενέργεια εγχειρήσεων καρδίας παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας άνοιξε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο εγκαθιδρύει συμφωνία συνεργασίας με ομάδα Ελβετών ιατρών του Ιδρύματος Coeurs Pour Tous της Γενεύης, με επικεφαλή τον ελληνικής καταγωγής παιδοκαρδιοχειρουργό Αλέξανδρο Γκαλαγκό, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του διενήργησε ήδη στο Μακάρειο Νοσοκομείο τις τρεις εγχειρήσεις καρδίας σε πάσχοντα παιδιά.

    Σε διάσκεψη Τύπου στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης είπε ότι αποτελεί ιστορική στιγμή για το νησί το γεγονός ότι «για πρώτη φορά διενεργούνται στην Κύπρο αυτού του είδους εγχειρίσεις σε παιδιά που χρήζουν καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων».

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Δρ Γκαλαγκός υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία παιδοκαρδιοχερουργικής μονάδας στην Κύπρο και «με τη δική του συμβολή και προς αυτό τον στόχο θέλουμε να συνεχίσουμε».

    Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι διότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα διότι θέλουμε συνεχώς να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, θέλουμε συνεχώς να επεκτείνουμε τη συνεργασία των δικών μας ιατρών με επιστήμονες του εξωτερικού και συνεχώς να διευρύνουμε την προσφορά μας προς τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την υγεία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 February 2009 - 14:29:23 UTC