Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Σε έκθεση για την επίσκεψή της στην Κύπρο η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών στις συνομιλίες γύρω από το κεφαλαιώδες θέμα του συσχετισμού των εξουσιών μεταξύ των δυο πολιτειών και του κεντρικού κράτους.

    ``Αυτό που οι Τουρκοκύπριοι θέλουν``, γράφει η έκθεση, ``είναι όπως οι δυο ζώνες είναι ισχυρές, αυτοδιοικούμενες οντότητες κατά το πρότυπο των Πολιτειών στα αρχικά στάδια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με όλες τις επικουρικές εξουσίες. Θα προτιμούσαν τις δυο ζώνες να είναι διαχωρισμένες αλλά θα ήταν δύσκολο για τους Ελληνοκυπρίους να το αποδεχθούν. Οι Τουρκοκύπριοι είχαν στενοχωρηθεί από το ότι ούτε το Μνημόνιο Συναντίληψης (μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας) ούτε το ψήφισμα 1818 του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν αναφορά σε δυο συνιστώσες πολιτείες ίσης υπόστασης ``.

    Οι Ελληνοκύπριοι, συνεχίζει η έκθεση, διαφωνούν με την ιδέα της παρθενογένεσης δυο νέων πολιτειών και υποστηρίζουν ότι το ομόσπονδο κράτος πρέπει να είναι αποτέλεσμα μετεξέλιξης της υπάρχουσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων υπολογίζεται μεταξύ 21,000 και 24,000. Αφού υπολογίζει επιπρόσθετα 3,000 Τουρκοκύπριους στρατιώτες, η Επιτροπή συμπεραίνει τα εξής: «Με πληθυσμό μόνο 200,000 στη βόρεια Κύπρο το ποσοστό των στρατιωτικών δυνάμεων έναντι του πληθυσμού είναι πολύ ψηλό, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πιο στρατοκρατούμενες περιοχές του κόσμου».

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο και επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την πολιτική ηγεσία του τόπου θα έχει η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κάρολαϊν Φλιντ, η οποία αναμένεται να φτάσει στο νησί την Κυριακή.

    Η κ. Φλιντ θα συμμετάσχει στη σύσκεψη που θα έχουν στη Λευκωσία οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών του Ηνωμένου Βασιλείου σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί, θα πραγματοποιήσει επαφές με την πολιτική ηγεσία, ενώ θα γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα συναντηθεί με Υπουργούς της κυπριακής Κυβέρνησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 8 February 2009 - 12:29:11 UTC